Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το έγγραφο προς τους Πρυτάνεις για τα νέα τμήματα

Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα να σταλούν στοιχεία για Προγράμματα Σπουδών και προσωπικό
Δημοσίευση: 12/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για τα ΑΕΙ , Βασίλη Διγαλάκη, με το οποίο ζητά από τους Πρυτάνεις δέκα Πανεπιστημίων  να του στείλουν , εγγράφως έως τη Δευτέρα 15/07/2019:

Α. Τα Προγράμματα Σπουδών των νεοϊδρυθέντων τμημάτων που θα λειτουργήσουν στα Ιδρύματά τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020

Β. Τις αποφάσεις της Συγκλήτου περί έγκρισής τους.

Γ. Τον αριθμό  διδακτικού  προσωπικού  αυτών των τμημάτων.

Σχόλια (42)

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
12 Ιουλ 2019 22:31

θεαθήναι < αρχαία ελληνική θεαθῆναι, απαρέμφατο παθητικού αορίστου του ρήματος θεάομαι, -ῶμαι

 
ΑΕΙ της Ελλάδας
12 Ιουλ 2019 22:46

Δεν είναι σοβαρή πρώτη αντίδραση αυτή μιας νέας κυβέρνησης στον σημαντικό τομέα της Παιδείας, τεράστιο σφάλμα. Αφήστε τις ανακοινώσεις και ας μπει ένα χρονοδιάγραμμα (πχ. 3 ή 6 μήνες), να γίνει σοβαρή δουλειά για ΟΛΑ τα τμήματα που ιδρύθηκαν από το 1960 μέχρι σήμερα.

Αλλιώς, πάλι μια τρύπα στο νερό θα κάνουμε...

 
μάλιστα κύριε
12 Ιουλ 2019 23:06

έστω πως τα έστειλαν. Ε και;

 
Μέλος ΔΕΠ
12 Ιουλ 2019 23:09

Έτσι προασπίζεται η αρετή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης? Αυτό είναι ευθεία αμφισβήτηση της ακεραιότητας των ηγεσιών των ελληνικών πανεπιστημίων. Και το ερώτημα είναι από ποιους έγινε; Από το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων; Από την ΠΟΣΔΕΠ από την υπουργό ή από τον πρωθυπουργό;

 
Μέλος ΔΕΠ
12 Ιουλ 2019 23:13

πολύ καλά κάνει! Ο Γαυρόγλου ίδρυσε ένα σώρο τμήματα, γεωπονικά, μαθηματικά, φυσικής και δήθεν μηχανικών που δεν χρειάζονται σε κανενα. Ελλάς το μεγαλείο σου .....να δούμε θα κάνουν τίποτε για να διορθωθούν όλα αυτά;

 
Έλενα
12 Ιουλ 2019 23:40

Στα μέλη διδακτικού προσωπικού θα πρέπει να αναφερθεί πόσα από αυτά προέρχονται από άλλα τμήματα του ιδρύματος και πως θα καλυφθούν τα κενά στα τμήματα από τα οποία προέρχονται. Σημειώνεται επίσης ότι στα πρώην ΤΕΙ το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να διδάξει τα μαθήματα των παλαιών προγραμμάτων σπουδών, να διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα αλλά και στα διετή προγράμματα σπουδών. Πολλά μέλη ΔΕΠ ζουν στην ουτοπία ότι θα υπάρξουν δεκάδες συμβάσεις έκτακτου εκπαιδευτικού για να καλυφθούν τα κενά αλλά και το γεγονός ότι θα τους επιτραπεί να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα.
1. Η υπουργός πρέπει να αναστείλει άμεσα τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών που αυτή τη στιγμή προσφέρουν φόρτο εργασίας και κατασπατάληση πόρων των ιδρυμάτων και ενέργειας του προσωπικού. Η προίκα των 50000 ανά πρόγραμμα σπουδών δεν συμψηφίζεται με τον φόρτο εργασίας και την πίεση. Για αυτόν το λόγο υπάρχουν τα ΙΕΚ.
2. Να ζητήσει πληροφορίες από τα ιδρύματα για τον τρόπο που θα καλυφθούν τα διδακτικά κενά από τις μετακινήσεις μελών ΔΕΠ από τα παλιά σε νέα τμήματα.
3. Να ελέγξει τα προγράμματα σπουδών με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς φορείς.
4. Να ορίσει τον ελάχιστο αριθμό μελών ΔΕΠ για τη έναρξη λειτουργίας ενός τμήματος.
5. Να ορίσει τα κριτήρια μετακίνησης μελών ΔΕΠ από τμήμα σε τμήμα, όπως γίνεται σήμερα, για να στελεχώσουν το τμήμα και τις προσωρινές γενικές συνελεύσεις. Στις ιστοσελίδες τα νέα τμήματα παρουσιάζονται πλήρως στελεχωμένα και πανέτοιμα να λειτουργήσουν.
Η προχειρότητα πρέπει να λήξει άμεσα.

 
Μηχανικός Καθηγητής Κανονικού ΑΕΙ
13 Ιουλ 2019 00:15

Εγώ θα δώσω μπράβο στον υφυΠΕΘ. Και να τα κλείσει όσα δεν έχουνε πρόγραμμα σπουδών και καθηγητές γιατί κοροϊδεύουν τον κόσμο ανερυθρίαστα!

 
Πετρος πε02
13 Ιουλ 2019 00:51

Μαθηματικό Σάμου μπαίνεις με 10 μαθηματικό Λαμίας θα μπαίνεις με 9 και μαθηματικό Καστοριάς με 8 και έχοντας γράψει 2-3 στα μαθηματικά. 15 γεωπονικές σχολέςκαι στις περισσότερες από αυτές θα εισαγεσαι με 7 μέσο όρο. 25 οικονομικά και χρηματοοικονομικά τμήματα στα περισσότερα εκ των οποίων θα εισαγεσαι με 6. Οι επίδοξοι οικονομολόγοι θα γνωρίζουν άραγε προπαίδεια; Χρειαζόμαστε τόσους και και τέτοιου επιπέδου φοιτητές και τέτοιου επιπέδου τμήματα; Αν τα τμήματα είναι σοβαρά οι μισοί φοιτητές και παραπάνω δεν θα μπορέσουν να πάρουν πτυχίο αφού θα έχουν φάει 7 με 8 χρόνια από τη ζωή τους και αφού οι γονείς τους θα έχουν σπαταλήσει 70 με 80 χιλιάδες ευρώ. Αν τα τμήματα είναι αμφιβόλου ποιότητας θα χαρίζουν τα πτυχία για να μην κλείσουν. Όταν βέβαια κάποιος μου είπε : Έλα μωρέ κι αν δεν μπουν εδώ θα πάνε στην Βουλγαρία ή στην Κύπρο . Δεν ήξερα τι να του απαντήσω.

 
μελος δεπ
13 Ιουλ 2019 01:06

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...
ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ;;
ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΜΕ;ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ; TOYΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ;
H ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΡΑΞΕ ΑΡΙΣΤΑ!

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
13 Ιουλ 2019 06:08

πολυ ορθες οι προτασεις σου Ελενα!
Να επισημανω οτι πολλα τμηματα εχουν γραμμενο ενα προγραμμα χωρις να υπαρχουν μελη δεπ.
ειναι σπαραιτητο να οριστει ενας ελαχιστος αριθμος μελων δεπ στο καθε νεο τμημα.
διαφορετικα δεν πρεπει να λειτουργησουν!

 
Νέος φοιτητης
13 Ιουλ 2019 08:06

Θα τα ελέγξει μέσα σε 24 ώρες και με τη βούλα της ΝΔ πλέον θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους..
Αυτά για να τα βλέπουν κάποιοι που επηρεάστηκαν από «γνωστές εκ των έσω» και κάνανε το λάθος να μην προτιμήσουν νέα αξιόλογα Τμήματα από τις καταργήσεις / συγχωνεύσεις (προφανως υπάρχουν) στο μηχανογραφικό τους και βάλανε τμήματα με μηδενική προοπτική...

 
Ανεκδοτο
13 Ιουλ 2019 08:16

Μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη κίνηση..
1)Σε 8 ώρες (τη Δευτέρα) να σταλούν τα στοιχεία (προφανως στο πόδι).
2)Σε άλλες 24 θα γίνει ο έλεγχος ο οποίος θα τελειώσει ταυτόχρονα με τη λήξη της παράτασης υποβολής..
Ειναι προφανές ότι δεν θα γίνει καμία αλλαγη παρά μόνο σε Τμήματα ίσως που δεν θα δεχόντουσαν έτσι κι αλλιως φοιτητές το 2019!
Καλή αρχή κάναμε, εντυπωσιακή..
ΥΓ για την μετατροπή του ΠαΔΑ που θα δεχθεί πλέον φοιτητές Μηχανικούς 5τους φοίτησης θα σχολιάσει κάποιος που γνώριζε μέχρι και πριν 24 ώρες ή θα σιωπά πλέον;

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ
13 Ιουλ 2019 08:40

Η Κα υπουργός δήλωσε ότι δίνεται παράταση 2 ημερων για την υποβολή του μηχανογραφικου, ώστε να διαπιστωθουν τεράστιας σημασίας θέματα για τα τμήματα που δημιούργησε ο Κος Γαβρογλου. Συμπέρασμα 1ο : Είτε είναι δήλωση για δημιουργία εντυπώσεων, είτε η Κα υπουργός πιστεύει ότι είναι δυνατόν εντός Σ/ Κ να διαπιστώσει όλα αυτά που απαιτούν τουλάχιστον 3 μήνες. Συμπέρασμα 2ο : Η κυβέρνηση έχει άγχος να δείξει ότι προσπαθεί να υλοποιήσει έργο όπως όπως, κάτι που δεν οφελει τους μαθητές που υποβάλλουν τώρα το μηχανογραφικο τους δελτίο αφού τους προκαλεί αναστάτωση, αλλά και τους υποψηφίους του 2020 αφού οι δηλώσεις της καλλιεργούν κλίμα αμφισβήτησης των ουσιών παραμέτρων του νέου εξεταστικου συστήματος. Η ΝΔ δεν είναι πλέον αντιπολιτευση αλλά πήρε εντολή να κυβερνήσει και ως εκ τούτου θεωρώ ότι κινήσεις και δηλώσεις εντυπωσιασμου είναι επιβλαβεις στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Περιμένω τις προγραμματικες δηλώσεις στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Εκεί τερματίζεται και η ανοχή προς τη νέα κυβέρνηση όπως εξάλλου το δήλωσε ο Κος Πρωθυπουργός για την κυβέρνηση του

 
Δ. Σφουγγ.
13 Ιουλ 2019 09:38

Η πρώτη ρύθμιση της νέας Κυβέρνησης θα πρέπει να επαναφέρει τη βάση "δέκα (10,0)" για όλα τα Τμήματα ΑΕΙ. Η επαναφορά της βάσης έχει εμβληματικό χαρακτήρα - άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράταξη της Ν.Δ. Διακηρύσσει μία φιλοσοφία (π.χ. όχι στον εγκλωβισμό φοιτητών σε σπουδές στις οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν) και σηματοδοτεί την πορεία που θα ακολουθηθεί (ποιοτικές σπουδές, πτυχία με αξία κλπ). Κατά τα λοιπά συμφωνώ απολύτως και επικροτώ την 'Ελενα".

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
13 Ιουλ 2019 10:12

Την εμβληματική διακήρυξη για τη βάση του 10 την πάτησε το τρένο. Παρακαλείστε όλοι να προσέλθετε για το μνημόσυνο.

 
Ku-Lee
13 Ιουλ 2019 10:16

Η πρώτη (και τελευταία) ρύθμιση της νέας Κυβέρνησης είναι η κατάργηση της 4ης νομικής. Γελάνε ήδη τα τσιμέντα.

 
@Δ. Σφουγγ
13 Ιουλ 2019 10:23

Το μόνο εμβληματικό στη βάση του 10 είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 
Μέλος ΔΕΠ
13 Ιουλ 2019 11:08

Όλα τα τμήματα ξεκινουν με 4-5 καθηγητές στην καλύτερη των περιπτώσεων. Θα τα κλείσει επειδή κάποιοι από τους συνομιλητές μισούν την απερχόμενη ηγεσία που τα δημιούργησε; και όταν αυτή η απερχόμενη γίνει και πάλι νυν (αυτό λέει η δημοκρατία ....) , τότε να κλείσει αυτά που έφτιαξε η νυν που θα είναι απερχόμενη και να διώξει όλους αυτούς που σήμερα φωνάζουν; Αυτά θυμίζουν πλατεία Κλαυθμώνος. Αγαπητά μέλη ΔΕΠ κοιτάξτε το τμήμα σας και αφήστε το τμήμα των άλλων να δουλέψει και να προσφέρει γνώσεις στα παιδιά του λαού.
ΥΓ
Διάβασα ότι κάποιος είναι από ένα κανονικό πανεπιστήμιο. Αναρωτιέμαι πόσα αντικείμενα πρέπει να θεραπεύει ενας οργανισμός για να λέγεται Πανεπιστήμιο και όχι Σχολή.

 
@Μέλος ΔΕΠ
13 Ιουλ 2019 11:48

"Ολα τα τμήματα ξεκινούν με 4-5 καθηγητές στην καλύτερη των περιπτώσεων". Σε ποιά τμηματα αναφέρεστε; Σε ποιά χώρα; Είναι ανθρωπίνως δυνατόν 5 καθηγητές να προσφέρουν πρόγραμμα σπουδών με 50 μαθήματα; Σε κανονικές χώρες και κανονικά συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης προκαλούν γέλιο κάτι τέτοια.
Τμήμα με 4-5 καθηγητές όχι, δεν μπορεί να ξεκινάει, παρά μόνο στα χαρτια, αποτελεί εμπαιγμό για όλους, και αν έγινε, να μην ξαναγίνει ποτέ γιατί μας/σας εκθέτει όλους.

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
13 Ιουλ 2019 11:48

Μπράβο στον κ. Υφυπουργό! Να επανέλθει επίσης η βάση του 10 για όλα τα ΑΕΙ! Όσα τμήματα πρώην ΑΤΕΙ, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις (πρόγραμμα σπουδών και μέλη ΔΕΠ) ενός Πανεπιστημιακού τμήματος ή Σχολής, να αποκλειστούν σε πρώτη φάση από το φετινό μηχανογραφικό! Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η πλήρης ισοπέδωση που ξεκίνησε με την "Πανεπιστημιοποίηση" κάποιων ΑΤΕΙ, χωρίς αντικειμενική και διεξοδική αξιολόγηση... Άποψη μου!

 
Μήτσος
13 Ιουλ 2019 12:29

Καλό θα είναι να είναι όλοι μετρημένοι στις αντιδράσεις τους καθώς όλοι έχουμε μέλλον όπως όμως και παρελθόν...

 
ΓΣ
13 Ιουλ 2019 12:59

ναι!
ναι! και στη βάση του 10
ναι! και στην εξαίρεση της Λογοτεχνίας

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
13 Ιουλ 2019 13:30

Μπορείτε να μου δείξετε στο έγγραφο που λέει για τη βάση του 10 και γιατί ακριβώς πανηγυρίζετε; Η προεκλογική περίοδος τελείωσε.

 
Δάσκαλος θετικών επιστημών
13 Ιουλ 2019 15:23

Σε ότι αφορά τα αιτούμενα από το σχετικό έγγραφο του Υφυπουργού, πιστεύω ότι ζητά στοιχεία τα οποία ήδη ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν (πριν ψηφιστεί ο νόμος των συγχωνεύσεων). Άρα η απλή επισύναψη και αποστολή τους δεν παίρνει πάνω από κάποια λεπτά της ώρας.
Σε ότι αφορά την βάση του 10, ας δούμε πρώτα την ποιότητα των ίδιων των εξετάσεων (διαγωνισμού καλλίτερα) και την αυξομείωση του βαθμού δυσκολίας από έτος σε έτος και έπειτα μιλάμε. Κάποιου είδους βάση - έστω σε κάποια μαθήματα - πρέπει να υπάρχει και αυτό ΔΕΝ ενισχύει την παραπαιδεία! Οι 6+1 ώρες στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα είναι υπεραρκετές για να γίνει δουλειά στο δημόσιο σχολείο! Σε συνδυασμό δε, με λογικά, διαβαθμισμένης δυσκολίας θέματα, επιβάλλεται η κάποια βάση!

 
Apostolos
13 Ιουλ 2019 16:57

Και τι θα γίνει τελικά? Θα κλείσουν τα τμήματα? Εν μέσω κατάθεσης μηχανογραφικών? Θα βγει την Τρίτη το υπουργείο και θα πει ότι τα τμήματα τελικά δεν θα λειτουργήσουν και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αλλάξουν τις δηλώσεις τους? Αυτό δεν είναι αναστάτωση? Εδώ δεν θα αλλάξουν το σύστημα των εξετάσεων για τους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις το 2020 για να μην τους "αναστατώσουν"!!

 
@ @Μελος ΔΕΠ
13 Ιουλ 2019 17:38

Είστε μελος ΔΕΠ ή ένας εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας που γνωρίζει τα πάντα; Πράγματι πολλά Τμήματα ξεκίνησαν με κάτω από 10 μέλη ΔΕΠ (προφανως και με συνδρομή έκτακτων καθηγητών) και σήμερα είναι από τα καλύτερα..
Εαν είστε μελος ΔΕΠ πείτε μας ένα παράδειγμα που δεν πήγε καλά, αν δεν είστε (το πιο πιθανό) κρατήστε τις απόψεις σας για τη βαθμίδα εκπαίδευσης που υπηρετείτε.

 
παράλογος....
13 Ιουλ 2019 17:46

Πολυ πανήγυρη χωρίς λόγο και ουσία. Τίποτα ουσιαστικό δεν κάνανε ακόμα και νομίζουν ότι θα ελέγξουν τόσα τμήματα σε 2 μέρες... τελευταία στιγμή αλλαγές στο πόδι...κυριολεκτικά...

 
Τα στοιχεία τα εχει το υπουργείο.
13 Ιουλ 2019 19:08

Κάθε πράξη, ίδρυση, διορισμός, εκλογή, γίνεται μέσω του υπουργείου. Όλα τα στοιχεία, υπάρχουν ήδη στο υπουργείο, όποτε γιατί να τα ζητήσει από τους πρυτάνεις? Είναι η τακτική του δημοσίου, που στέλνει τον κόσμο να μαζεύει δημόσια έγγραφα !!!

 
Νάσος
13 Ιουλ 2019 19:44

ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟ, ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΌ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Η ΝΕΑ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ..ΝΑ ΚΑΤΆΡΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ, ΝΑ ΕΠΑΝΈΛΘΕΙ Η ΒΑΣΗ ΟΧΙ ΤΟΥ 10, ΑΛΛΆ ΤΟΥ 13....

 
Για τη βάση του 10
13 Ιουλ 2019 21:43

Και άλλοι προσπάθησαν στο παρελθόν αλλά δεν τα κατάφεραν. Η βάση του 10, έτσι όπως είναι δομημένη η Ελληνική κοινωνία και με τα ποσοστά ανεργίας που έχουμε, είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμη. Αν μπει η βάση του 10, περίπου 30-40% από αυτούς που μπαίνουν τώρα "κάπου" (και βγαίνουν φυσικά πτυχιούχοι άνεργοι), δεν θα μπαίνουν ΠΟΥΘΕΝΑ. Το οποίο σημαίνει ανεργία από τα 18 αντί για τα 25.
1. Υπάρχουν αρκετά τεχνικά επαγγέλματα που να μπορούν να απορροφήσουν όλους αυτούς από τα 18 ? ΟΧΙ. Αλλάξτε πρώτα την αγορά εργασίας και δώστε πρώτα ΑΞΙΑ (ικανοποιητικούς μισθούς, ασφάλιση, δικαιώματα) σε πολλά τεχνικά επαγγέλματα που δεν χρειάζονται σπουδές και μετά βάλτε τη βάση του 10.
2. Ξεριζώστε από το μυαλό της μέσης Ελληνικής οικογένειας ότι το παιδί τους ΠΡΕΠΕΙ να μπει 'κάπου' και μετά συζητάμε για βάση του 10.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean