Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Στόχος μας τα Θρησκευτικά να γίνουν ελκυστικά για τους μαθητές

Δημοσίευση: 15/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Υπάρχουν δυο αποφάσεις του ΣτΕ έχουν κρίνει το πρόγραμμα σπουδών για τα θρησκευτικά αντισυνταγματικό πρόθεσή μας είναι να συμμορφωθούμε απόλυτα στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης , αλλά παράλληλα στοχεύουμε να κάνουμε το μάθημα πιο ελκυστικό για τους μαθητές… Και δεν είναι μόνο αυτό».

 Τη δήλωση αυτή έκανε η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ.

Σχόλια (21)

 
Νομιμοτητα
15 Ιουλ 2019 13:46

Το αυτονόητο...

 
Alekos Salonikios
15 Ιουλ 2019 15:21

@Νομιμότητα.... Αυτονόητο να (καθ-) ορίζονται τα προγράμματα σπουδών ενός μαθήματος όχι απ' το Υπ. Παιδείας, αλλά από ένα δικαστήριο; Έλα Χριστέ κι Απόστολε...

 
ΘΕΟΛΟΓΟΣ
15 Ιουλ 2019 16:33

Καιρός ήτανε..!Τι θα γίνει όμως με τα ίδια απαράδεκτα βιβλία που έχουν σταλεί ήδη στα σχολεία;Πάλι θα τα λουστούμε μαθητές και καθηγητές;Ας επανέρθουν τα παλιά μέχρι να συμφωνηθεί ,εαν θα υπάρξει καινούργια συγγραφή άλλων,εγκεκριμένων από τους φορείς που πρέπει!(Εκκλησία,θεολόγοι)

 
Θεολόγος
15 Ιουλ 2019 17:02

Δεν ξέρει η Υπουργός ότι αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα Προγράμματα Σπουδών του 2017 και ότι αυτές οι αποφάσεις που επικαλείται δεν ισχύουν; Ποιος τη συμβουλεύει για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Μητροπολίτης Πειραιώς; Αυτός τα λέει αυτά που λέει η Κεραμέως. Κρίμα που την ψηφίσαμε γιατί είναι προοδευτική...

 
Ι.Τ.
15 Ιουλ 2019 17:39

Αναμένουμε τα πρακτικά βήματα εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα:

1. Ακύρωση του ΦΕΚ Γαβρόγλου και επαναφορά των Θρησκευτικών στις προ Φίλη και Γαβρόγλου Υ.Α.

2. Έκδοση νέας Υ.Α. που θα αντικαθιστά την Υ.Α. Γαβρόγλου.

3. Απομάκρυνση των Φακέλων Μαθήματος από την εκπαιδευτική διαδικασία κι ας βιάστηκε να τους στείλει στα σχολεία ο απελθών υπουργός Κ.Γαβρόγλου.

4. Οδηγία για χρήση των (παλιών) βιβλίων Θρησκευτικών αρχικά μέσω Ψηφιακού Σχολείου και ακολούθως μετά από εκτύπωση μέσω αποστολής προς τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση, εφαρμογή μιας ακυρωτικής απόφασης σημαίνει επάνοδο στην κατάσταση προ της απόφασης που ακυρώνεται. Η Υπουργός ως νομικός γνωρίζει καλά.
Αναμένουμε...

 
Γ. Τ.
15 Ιουλ 2019 17:52

Οι αποφάσεις του ΣτΕ του 2018 αφορούν τα καταργημένα ΦΕΚ Θρησκευτικών Φίλη. Άρα αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ισχύοντα ΦΕΚ Θρησκευτικών Γαβρόγλου. Πάντως ως προς το δεύτερο σκέλος της απαντήσεως της Υπουργού τα νέα ΠΣ Θρησκευτικών αυτό ακριβώς αλλάζουν. Το μάθημα με τους νέους και διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας γίνεται ελκυστικό στους/στις μαθητές/τριες και συμμετέχουν όλα σε αυτό.

 
ΛΑΘΟΣ
15 Ιουλ 2019 18:35

Για να καταργηθούν τα θρησκευτικά τουλάχιστον στο Λύκειο δεν υπάρχει ελπίδα;

 
Αυτοανόητα
15 Ιουλ 2019 22:06

Το αυτονόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος είναι να καταργηθεί το ΠΕ 01. Επίσης, το αυτονόητο για έναν εκπαιδευτικό είναι πως τα δόγματα, η ιστορία τους και οι θεωρητικές τους συνέχειες κι ασυνέχειες αφορούν τη σχόλη του σαββατοκύριακου, κι όχι τις καθημερινές των σχολείων.

 
Καθηγητής θεολόγος.
16 Ιουλ 2019 00:20

Επιτέλους ας αφήσουμε τις ακρότητες! Όσοι υπερασπίζονται με φανατισμό τους φακέλους, ας καταλάβουν ότι οι φάκελοι δεν αποτελούν διδακτικά εγχειρίδια! Το μάθημα των θρησκευτικών αυτά τα χρόνια ήταν προβληματικό, για τον απλούστατο λόγο ότι μάθημα χωρίς διδακτικό εγχειρίδιο δεν μπορεί να σταθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Αυτοί που επιθυμούν διακαώς τους φακέλους, μοιάζουν να μην έχουν λόγο ύπαρξης, αν καταργηθούν οι φάκελοι... Είναι τραγικό σαν σκέψη...

 
Εκπαιδευτικός
16 Ιουλ 2019 01:02

Σε μία σύγχρονη κοινωνία και όχι μονολιθική όπου όλα τα σκιάζει ο οδοστρωτήρας της τεχνολογικής ανάπτυξης , τα Θρησκευτικά θα μπορούσαν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναμόρφωση των αξιών της Ελληνικής νεολαίας. Το αυτονόητο είπε η υπουργός. Σε μία ευνομούμενη κοινωνία τηρείται το σύνταγμα , όταν κάποιοι το πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων προς χάριν των ιδεοληψιων τους. Έχουμε απίστευτους και σύγχρονους καθηγητές στις θεολογικές σχολές αλλά και στη Δ/θμια Εκπ/ση.Νεα βιβλία τώρα που να είναι χριστιανικά και ορθόδοξα , που να παρουσιάζουν το αληθινό μήνυμα του Ευαγγελίου.Οσο σύγχρονο και επίκαιρο είναι το μήνυμα του Χριστού για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

 
Σ.Α.
16 Ιουλ 2019 08:33

Δηλαδή πως θα γίνουν ελκυστικά ??? Τι σημαίνει ελκυστικά θρησκευτικά ?? Θα τα λένε τα παιδιά τραγουδώντας ή θα βλέπουν σλάιντς στο σχολείο με τα θαύματα??? Να είμαστε σοβαροί κύριοι....

 
ΝΘ
16 Ιουλ 2019 08:51

@Alekos Salinikios Το αυτονόητο είναι όταν το κράτος παρανομεί και βγάζει βιβλία αντίθετα με όσα ορίζει το Σύνταγμα, να ακυρώνει την παρανομία η ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία. Αν πουν τα δικαστήρισμα π.χ. ότι παρανόμως σου περικόπηκε ο μισθός, εσύ θα πεις ότι ο μισθός ορίζεται από τον Υπουργό Εργασίας και όχι από τα δικαστήρια;

@Γ. Τ. Οι αποφάσεις Γαβρόγλου είναι κατά 90% και πλέον ίδιες και αντιγραφή των αποφάσεων Φίλη. Όταν η Διοίκηση εκδίδει πράξη όμοια με προηγούμενη ακυρωθείσα, το σκεπτικό ακύρωσης καταλαμβάνει και τη νέα πράξη. Τα νέα ΠΣ των θρησκευτικών (επί Γαβρόγλου) δεν αλλάζουν τίποτα, τα περιεχόμενα είναι ακριβώς ίδια με του Φίλη. Ελκυστικότερα στη μορφή από τα παλαιότερα μπορεί να είναι, αλλά θα πρέπει να γίνει νόμιμο και το περιεχόμενό τους, δίνοντας προτεραιότητα στην επίσημη θρησκεία του κράτους, την ορθόδοξη, και όχι παρουσιάζοντας το Βούδα και το Μωάμεθ ίσα κι όμοια με το Χριστό.

 
Αρθούρος
16 Ιουλ 2019 10:05

Προς αυτοανόητα: Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη γιά την ενασχόληση των παιδιών στη σχόλη του Σαββατοκύριακου με τα περιεχόμενα του μαθήματος των Θρησκευτικών.Όμως προκύπτουν δύο ερωτήματα.Πρώτο:Και με την καθημερινή σχόλη των δασκάλων,καθηγητών κλπ.που δεν είναι ικανοί να λειτουργήσουν πέρα από την ξερή μετάδοση γνώσεων στους μαθητές και δεν μπορούν να τους εμπνεύσουν πανανθρώπινες αξίες τί θα κάνουμε;Και δεύτερο:Οι σημερινοί πολυάσχολοι γονείς που βάζουν διάφορες ασχολίες στα παιδιά το Σαββατοκύριακο,όπως δεύτερη ξένη γλώσσα,μουσικά όργανα, χορό, γυμναστική κλπ. που έχουν πλήρως εκκοσμικευτεί και δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία,πώς θα καταλάβουν τη σημασία των Θρησκευτικών γιά ν'αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε στο Κατηχητικό αυτές τις μέρες;
Όσο γιά τις άλλες αντίθετες απόψεις,η κα υπουργός και θεσμική είναι και τα όργανα του κράτους σέβεται.Και προπαντός το Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει εκδώσει αρνητικές αποφάσεις γιά τα βιβλία των Θρησκευτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
16 Ιουλ 2019 10:39

Η Υπουργός είναι άψογη!Εάν κατάφεραν μέσα στην καταχνιά του Συριζα ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΎΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ ο Πειραιώς και γονείς -ΠΕΘ,τότε φανταστείτε πόσο έκδηλα απαράδεκτα ήταν τα ''Νέα Θρησκευτικά''!...Μπράβο κα Υπουργέ να λειτουργήσει επιτέλους η νομιμότητα στη χώρα!

 
Αντισυνταγματικο
16 Ιουλ 2019 10:43

@Αυτονοητο, δυστυχώς θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να μην είναι αποστολή του κράτους.
Μέχρι τότε μια χαρά είναι .

 
Εκπαιδευτικός
16 Ιουλ 2019 10:44

Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών εμφανίστηκαν προβληματικά από την καθιέρωση τους. Κατ' αρχήν ο τρόπος επιβολής τους στην εκπαιδευτική κοινότητα, η ανυπαρξία διδακτικών εγχειριδίων καθώς και η αξιολόγηση των μαθητών. Το μάθημα άλλαξε τελείως δομή με αποτέλεσμα να δημιουργείται σε όλους μια ασάφεια (μαθητές και εκπαιδευτικούς). Η πολυδιαφηζόμενη "αναβάθμιση της θρησκευτικής παιδείας" κατέληξε κάτι τελείως εξωπραγματικό και παρωχημένο.

 
Μάθημα Θρησκειολογείας
16 Ιουλ 2019 11:06

Το σωστό είναι στο Γυμνάσιο και το Λύκειο να παρουσιάζονται όλες οι θρησκείες, δηλαδή ένα μάθημα συγκριτικής Θρησκειολογείας (χριστιανισμός, ιουδαϊσμός, ινδουισμός, βουδδισμός, ανιμισμός, παγανισμός κ.α.) και όχι κατήχησης σε ένα μόνο δόγμα μίας θρησκείας.

Στο Δημοτικό η προτεραιότητα για τους μαθητές πρέπει να είναι η Γλώσσα, τα Μαθηματικά, η Μουσική, ο Αθλητισμός, η Ιστορία, η Γεωγραφία, η Βιολογία, η Λογοτεχνία, η Ζωγραφική, η Χημεία, η Αγωγή του Πολίτη και όχι οι προσευχές.

 
Γ.Τ. προς ΝΘ
16 Ιουλ 2019 15:28

Δεν είναι ίδια κατά 90% τα ΦΕΚ Φίλη με τα ΦΕΚ Γαβρόγλου. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο περιεχόμενο των Θεματικών Ενοτήτων κάθε τάξης και είναι ακριβώς αυτό το υλικό με το οποίο δουλεύουν οι δάσκαλοι/ες ή θεολόγοι με τα παιδιά. Το περιεχόμενο των ΘΕ είναι γνωριμία με την ορθόδοξη πίστη αλλά και γνωριμία χαρακτηριστικών γνωρισμάτων ετεροδόξων χριστιανών και άλλων θρησκειών σε πολύ λίγες ΘΕ και ο/η διδάσκων/ουσα κρίνει αν αναφερθεί σε αυτά ή όχι ανάλογα με την τάξη του/της. Και σε καμιά περίπτωση ο Βούδας δεν εξισώνεται με τον Χριστό. Άπαγε της βλασφημίας...Αν εξετάσει δε αντικειμενικά κάποιος/α τους Φακέλους θα δει ότι τα κείμενα που αφορούν την ορθόδοξη πίστη είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα βιβλία κατά δήλωση και επικριτών των νέων ΠΣ Θρησκευτικών (βλέπε ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αγωνιστικής Κίνησης Λέσβου 15.10.2017).

 
ΘΕΟΛΟΓΟΣ
16 Ιουλ 2019 19:41

Εάν δεν διδάσκουν θεολόγοι,τα θρησκευτικά να φύγουν από τα δημοτικά!Το μόνο παιδαγωγικό τμήμα που διδάσκει Θρησκευτικά είναι των Ιωαννίνων(κορυφαίος Πορτελάνος,τώρα και στη σύνταξη...)!Πως θα διδάξουν ,λοιπόν ,οι δάσκαλοι στα παιδιά;Και από αυτά που β λέπω και ακούω,χίλιες φορές να μην διδάσκονται!Να το δει αυτό το Υπουργείο!

 
Αμερόληπτος
17 Ιουλ 2019 09:07

@Μάθημα θρησκειολογίας και όχι θρησκειολογείας
Γράφεις αυτά τα άσχετα με το μάθημα των θρησκευτικών ως ειδικός ή εκφράζεις τις ιδεοληψίες σου; Διότι είναι ξεκάθαρα πως δεν γνωρίζεις το περιεχόμενο των φακέλων-βιβλίων του μαθήματος.

 
Καθηγητής, Δρ. ΕΚΠΑ
30 Αυγ 2019 23:15

Τέσσερα μικρά σχόλια:
1. Μάθημα Θρησκευτικών με έμφαση στην Ελληνορθοδοξία και όχι στη συγκριτική φιλοσοφία των θρησκειών. ΝΑΙ.
2. Το ελληνικό κράτος με την Επανάσταση του 1821 αναστήθηκε με τους κληρικούς και όχι εναντίον των κληρικών όπως στη Γαλλική Επανάσταση.
3. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι κυματοθραύστης του εθνομηδενισμού και γι αυτό πολεμήθηκε μέχρι τώρα.
4. Χωρίς ζώσα πίστη στην Ορθοδοξία περιμένει κανείς να έχουμε στρατιωτικούς ανάλογους του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου, δασκάλους του ύψους των τριών Ιεραρχών, γιατρούς αντίστοιχους του Αγίου Λουκά του Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ