Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το «ξέσπασμα» της απελθούσας Διοίκησης του ΕΑΠ: Κοσμήτορες, η παραθεσμική εξουσία του Πανεπιστημίου

"Οι «4» ως μέλη της Δ.Ε. θα παραμείνουν στη μνήμη μας για τον αναχρονισμό της ακαδημαϊκής τους γνώσης ως προς το επίδικο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για τη διαρκή επιδίωξη περαιτέρω αμοιβών και για τις εξωθεσμικές «εξυπηρετήσεις»".
Δημοσίευση: 17/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εν πρώτοις να ευχηθούμε στον πρόεδρο Οδυσσέα Ζώρα και σε όλα τα μέλη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καλή επιτυχία για περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδρύματος.

Οφείλουμε μια απάντηση στην ανακοίνωση των ΄4΄, των τριών κοσμητόρων και του εκπροσώπου των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ. Στα πανεπιστημιακά χρονικά δεν υπάρχει ανάλογο, τέσσερα μέλη μιας Διοίκησης να συγκροτούν ένα παραθεσμικό όργανο, το οποίο υπογράφει ανακοινώσεις, καταγγέλλει δημόσια, απευθύνεται με θράσος σε μονοπρόσωπους και συλλογικούς θεσμούς.

Μας μέμφονται για συστηματική απαξίωσή τους, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι με δική μας πρόταση συμμετέχουν στη Διοικούσα Επιτροπή ως τακτικά μέλη.

Επί των ημερών μας εξελίχθηκαν, εκλέχθηκαν, διορίστηκαν 30 στα 40 μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ.

Τους αρμόζει το «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».

Επανέρχονται στην πρόταση του τ. προέδρου για συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.

Το μέλλον πολύ σύντομα θα καταδείξει, ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονταν για το μέλλον του ΕΑΠ και ποιοι για τα συντεχνιακά τους συμφέροντα.

Επαίρονται για τον αποσυντονισμό των διοικητικών υπηρεσιών. Τους αποδίδουμε ευθέως την ευθύνη  της σταθερής υπονόμευσης που κατάφεραν στο Ίδρυμα με τη συνέργεια ταλαίπωρων στελεχών του ΕΑΠ. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για την παρεμπόδιση πρόσληψης ΙΔΑΧ υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ.

Μας προσάπτουν κακοδιαχείριση, όταν επιβαρυνθήκαμε με τη μισθοδοσία 200 υπαλλήλων που ανέρχεται σε 4,5 εκατομ. ευρώ ετησίως, όταν επιστρέψαμε 2 εκατομ. ως μη διατεθέντα από το ΕΣΠΑ 2007-13, όταν καταβάλαμε στην εφορία 2 εκατομ., από παρελθοντικές υποχρεώσεις. Αυτά και μόνο τα ποσά αντιστοιχούν σε ανελαστικές δαπάνες της τριετίας 2016-2018 ύψους 17,5 εκατομ. ευρώ.

Ομιλούν για στρατηγική ανάπτυξη, αυτοί που αδιαφόρησαν επί χρόνια για την επικαιροποίηση και ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ακόμη και για την παροχή παιδαγωγικής επάρκειας στους φοιτητές.

Για την καινούργια ακαδημαϊκή χρονιά καταφέραμε την εγγραφή πάνω από 11.000 νέων φοιτητών στο ΕΑΠ. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η πολιτική του ακαδημαϊκού εκσυγχρονισμού, της εξωστρέφειας και της προβολής που σταθερά επιλέξαμε. Ας μας υποδείξουν με ποιες ενέργειες συνέβαλαν οι ίδιοι, όταν ακόμη και για τη συμμετοχή τους στη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών αμείβονταν ισότιμα με τα εξωτερικά μέλη.

Για άλλη μια φορά δηλώνουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για τα νέα προγράμματα σπουδών που δημιουργήσαμε, την οικονομική διαχείριση, τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων, την κοινωνική μας πολιτική που ήταν σταθερά υπέρ του φοιτητή, τον εκδοτικό οίκο που ιδρύσαμε, τα παραρτήματα που λειτουργήσαμε. Για το ότι επιβάλαμε καθεστώς ισονομίας και δικαιοσύνης στις αποφάσεις μας. Οι «4» ως μέλη της Δ.Ε. θα παραμείνουν στη μνήμη μας για τον αναχρονισμό της ακαδημαϊκής τους γνώσης ως προς το επίδικο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για τη διαρκή επιδίωξη περαιτέρω αμοιβών και για τις εξωθεσμικές «εξυπηρετήσεις».

Κύριοι Κοσμήτορες και Εκπρόσωπε των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ η συμπεριφορά σας ως φεουδάρχες, δεν συνάδει με την έννοια του ακαδημαϊκού δασκάλου. Εμείς υπηρετήσαμε το ΕΑΠ με όραμα και έμπνευση, αφιερώνοντας όλον μας τον χρόνο και όλη μας την ενέργεια για όσο διάστημα υπήρξαμε μέλη της Διοίκησής του. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει την εικόνα μας και τους κόπους μας, διαδίδοντας ψεύδη.

Β. Καρδάσης, Παν. Κρήτης
Ά. Ρούσσου, Παν. Πατρών
Ν. Βαφέας, Παν. Κρήτης
Χ. Κροντηράς, Παν. Πατρών
Γ. Διβάρης, Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης
Γ. Παπαθεοδώρου, Παν. Πατρών
Μ. Χατζηγιάννη, ΕΚΚΕ
Θ. Γκιούρας, Παν. Κρήτης
Η. Κολοβός, Παν. Κρήτης
Θ. Νουτσόπουλος, Παν. Κρήτης

Σχόλια (17)

 
πω πω πω
17 Σεπ 2019 20:56

μεγάλες αλήθειες περί εξυπηρετησεων? Είδαμε και νέα ονόματα σε διδάσκοντες με μεγάλη δυσκολία. Μήπως να υπάρχει οριο? 6 χρόνια συνολικά στο ΕΑΠ για τα ΔΕΠ?

 
ΣΕΠ-ΕΑΠ
17 Σεπ 2019 22:45

Η χειρότερη διορισμένη Διοικούσα θα μείνει στη μνήμη μας για:

1) Την μη έγκαιρη διανομή βιβλίων στους φοιτητές για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΑΠ
2) Την καθυστερημένη έναρξη ακαδημαϊκού έτους εξαιτίας του στρεβλού τρόπου αξιολογήσεων που υιοθέτησε με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν την τελευταία στιγμή χωρίς οργάνωση με προβλήματα που έφεραν αντίστοιχα προβλήματα στην 1η ΟΣΣ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ιδρύματος που έγιναν ΟΣΣ χωρίς να προηγηθεί ΟΔΠ άλλη μια πρωτιά της Διοικούσας.
3) Για πρώτη φορά υπάρχει σημαντική καθυστέρηση καταβολής οδοιπορικών στα μέλη ΣΕΠ άλλη μια πρωτιά και εδώ
4) Για πρώτη φορά μέλη ΣΕΠ δεν έλαβαν την αμοιβή τους όπως ήταν προγραμματισμένη τον Ιούνιο άλλη μια ιστορική πρωτιά

 
Αργυρης
17 Σεπ 2019 22:47

Ήταν 5 χρόνια πρόεδρος και κατάφερε ΕΛΠ και ΕΠΟ να έχουν από 2000 φοιτητές 200 άτομα. ...Δεν έδωσε επαγγελματικά δικαιώματα και δημιούργησε το προπτυχιακό Δημόσια Διοίκηση για τους δημόσιους υπαλλήλους και να αποδομηαςι από συμμετοχές ΕΛΠ και ΕΠΟ.

 
Ado
17 Σεπ 2019 22:48

Έχει δίκιο ο τέως, χάρη σε αυτόν ανακατεύτηκε η τράπουλα και δόθηκε η ευκαιρία σε νέους προσοντούχους επιστήμονες να γίνουν ΣΕΠ. Το ΕΑΠ λειτουργούσε για 20 χρόνια με τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του προηγούμενου αιώνα, με σπουδές δι αλληλογραφίας και ταχυδρομώντας βιβλία με τα ΕΛΤΑ. Με την ανάπτυξη του e learning και το σπάσιμο του μονοπωλίου της εξ αποστάσεως θα επικρατήσουν οι ποιοτικότεροι.

 
Αννα
17 Σεπ 2019 22:51

Κύριε Καρδαση είστε ο μοναδικός πρόεδρος που έφυγε και δεν χαιρέτησε στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του τους φοιτητές. ... Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως στην ΔΕΘ επισκέπτης το περίπτερο του ΕΑΠ μαζί με τον κύριο Γαβρογλου και όχι μαζί σας Αυτό κάτι δείχνει...

 
Μεμος
17 Σεπ 2019 22:54

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΑΠ ,είχε σε ομηρία τους φοιτητικούς συλλόγους ΕΛΠ και ΕΠΟ. Έστειλε την επιστολή με τα επαγγελματικά δικαιώματα μια μέρα πριν τις εκλογές! 4 χρόνια τι έκανε?

 
Άννα Σ.
17 Σεπ 2019 22:57

Τώρα που έφυγε μιλαει.? Τώρα είναι αργά...

 
ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΠΟ
18 Σεπ 2019 00:53

1) Το οτι αυτοί που είχαν και έχουν την ευθύνη για ανανέωση των προγραμμάτων του ΕΠΟ ΕΛΠ , οι κοσμήτορες δηλαδή, και δεν το έπραξαν τόσα χρόνια δεν πρέπει να το χρεώνεται ο πρώην πρόεδρος. Το να λένε κάποιοι ότι το προπτυχιακο δημόσια διοίκηση "αποδόμησε"τον ΕΠΟ είναι τραγικό...σας είπε κάνεις ότι σπουδάζετε κάποιο πρόγραμμα δημόσιας διοίκησης;; Εσείς υποβαθμίζετε το πρόγραμμα με αυτά που λέτε και προφανώς δεν έχετε σχέση με τον ΕΠΟ δεν ξέρετε τι είναι αυτό που σπουδάζετε ή διδάσκετε.. δεν χρειαζόμαστε 2000 άτομα στον ΕΠΟ θέλουμε λίγους και καλούς...

 
ΠΕ04
18 Σεπ 2019 01:46

Δυστυχώς δεν τόλμησε. Τα μέλη ΔΕΠ δεν θα έπρεπε να μπορούν να διδάσκουν στο ΕΑΠ.
Απλώς ανακάτεψε ελαφρώς την τράπουλα όπως αναφέρει και ο Ado.

 
Να αναφέρω...
18 Σεπ 2019 09:26

...φυσικά την προσπάθεια μετατροπής του ΕΑΠ σε "πρώην ΤΕΙ" μέσω της συγχώνευσης με το ΤΕΙ Δ.Ε. Μόνο από αυτή του την ενέργεια, ακύρωσε τα όποια θετικά έκανε στη θητεία του.

 
@Αργύρης
18 Σεπ 2019 09:38

200 εισακτέοι είναι περίπου ο μ.ο. εισακτέων σε ένα συμβατικό τμήμα και είναι φυσιολογικός αριθμός. Αν έστω ένα πρόγραμμα παίρνει 700-800 άτομα το έτος και αποφοιτούν περίπου τα 2/3 πώς θα διεκδικήσεις επαγγελματικά δικαιώματα από το υπουργείο, πόσο εύκολο θα είναι αυτό? Να σκεφτόμαστε τι γράφουμε. Επίσης 2.000 δεν γνωρίζω να πήρε ποτέ ο ΕΛΠ ή ο ΕΠΟ.

 
@ado
18 Σεπ 2019 10:15

Γράφεις: Με την ανάπτυξη του e learning και το σπάσιμο του μονοπωλίου της εξ αποστάσεως θα επικρατήσουν οι ποιοτικότεροι.

Τι σχέση έχει αυτό με το υπόλοιπο κείμενο σου; Σε ποιους "ποιοτικότερους" αναφέρεσαι; Στους ΣΕΠ τους ΕΑΠ; Γιατί αυτό το τελευταίο που έγραψες, ερμηνεύεται σαν σπόντα κατά του ΕΑΠ. Θυμίζει κάποια κείμενα που γράφονται από κάποιον ή κάποιους, που αναφέρουν ότι αν θέλει το ΕΑΠ να γίνει αυτοδιοίκητο, πρέπει να δοθεί και σε άλλα ΑΕΙ να δημιουργήσουν εξ' αποστάσεως προγράμματα και δεν μπορεί να είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μονοπώλιο του ΕΑΠ.

Μήπως εννοείς ότι πρέπει να επικρατήσουν άλλα ποιοτικότερα ΑΕΙ σε βάρος του ΕΑΠ;

 
Νίκος
18 Σεπ 2019 11:01

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ οφείλετε για θετικά αλλά και αρνητικά πράγματα που έγιναν στο ΕΑΠ, όπως άλλωστε κάνει κάποια διοίκηση που έχει κάποια ευθύνη. Πλέον όμως αποτελεί παρελθόν. Ας κοιτάξουμε μπροστά για το μέλλον του ΕΑΠ, φοιτητές, καθηγητές και διοίκηση.

 
Άκης
18 Σεπ 2019 12:37

Και μην ξεχνάμε την κατάργηση της κλήρωσης ως "άδικο" και την αντικατάστασή της με σειρά προτεραιότητας (όποιος προλάβει). Κύριε πρόεδρε εμείς που δουλεύουμε και μπήκαμε να κάνουμε αίτηση το βράδυ και οι θέσεις είχαν καλυφθεί (είχε κλείσει το σύστημα) και μείναμε απέξω είναι δίκαιο;

 
@
18 Σεπ 2019 13:34

Προσπάθησε να κάνει δουλειά στο ΕΑΠ! ίσως η νοοτροπία που υπήρχε δεν τον άφησε να τα υλοποιήσει σωστά. Προσπάθησε να κάνει κανονικό πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από πανεπιστήμιο δεύτερης ευκαιρίας.

 
O tempora o mores
18 Σεπ 2019 14:12

Ποιος άλλος απερχόμενος πρόεδρος δημόσιου οργανισμού, φορέα ευχαρίστησε (όπως ο κ. Καρδάσης) ανερυθρίαστα κομματικούς φίλους, που ήταν σε κυβερνητική θέση, για τη στήριξη που του παρείχαν; Δηλαδή; Το εκπαιδευτικό ίδρυμα ΕΑΠ δεν εχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό; Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, απρόσκοπτα; Ήταν κόκκινο και έγινε μπλε; Παθογένειες του δημόσιου τομέα...

 
απόφοιτος ΕΛΠ
19 Σεπ 2019 06:23

το βασικότερο ήταν τα επαγγελματικά δικαιώματα των προγραμμάτων της ΣΑΕ (πρώην ΣΑΣ), δεν αναφέρθηκε στις δικές του ευθύνες σχετικά με αυτό το θέμα. Είναι εύκολο να μιλάς για τα λάθη των άλλων εκθιάζοντας τα δικά σου επιτεύγματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.