Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Στην ΑΔΙΠ ο φάκελος για τα master του Παν. Δυτικής Αττικής

Ανάλογο αίτημα θα κατατεθεί και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος για επτά τμήματα
Δημοσίευση: 20/09/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην ΑΔΙΠ , για γνωμοδότηση, απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης τον φάκελο   του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά)για την χορήγηση  Ιntegrated master από οκτώ τμήματα του Ιδρύματος-που από το νέο ακαδημαϊκό έτος γίνονται πενταετή-μετά την επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών.

 Πρόκειται για τα εξής τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος μετατρέπονται σε πενταετή:

 1.             Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
 2.             Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
 3.             Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
 4.             Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
 5.             Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
 6.             Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
 7.             Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών

Αντίστοιχος φάκελος θα κατατεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος για επτά πενταετή τμήματα (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης-Κ. Μακεδονίας-Αν Μακεδονίας Θράκης).

Τα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος είναι τα εξής:

 1.     Μηχανολόγων Μηχανικών,
 2.      Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής,
 3.      Πολιτικών Μηχανικών,
 4.      Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών,
 5.      Μηχανικών Περιβάλλοντος,
 6.  Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και
 7.      Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών.

Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πενταετή έχουν γίνει επίσης και τα τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού:

 •      Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,
 •      Ηλεκτρονικών Μηχανικών και
 •     Μηχανολόγων Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών

Σχόλια (27)

 
Επιλεκτικός έλεγχος...
20 Σεπ 2019 11:02

Τώρα που αφορά το ΠαΔΑ πάμε στην ΑΔΙΠ για ενδελεχή έλεγχο... το ΕΜΠ και τα λοιπά ιδρύματα εγκρίθηκαν χωρίς καμία ΑΔΙΠ..φοβερή αξιοκρατία!
Δεν πειράζει, έτσι κι αλλιώς θα εγκριθούν λόγω της υψηλής ποιότητας του Ιδρύματος -αν και πάλι ο κάθε πικραμένος θα έχει κάτι αρνητικό να πει!

 
THOMAS
20 Σεπ 2019 12:41

Θα το πάρουν αναδρομικά και οι προηγούμενοι Απόφοιτοι όπως έγινε και με το ΕΜΠ..........................??????????????????

 
Απορία
20 Σεπ 2019 15:19

Τα προγράμματα σπουδών, από όσο γνωρίζω,των πολυτεχνικών σχολών δεν άλλαξαν αριθμό μαθημάτων αφότου ο 5ος χρόνος αναγνωρίστηκε σαν master.
Τα ίδια μαθήματα πριν, τα ίδια και μετά, απλά ο 5ος χρόνος αναγνωρίστηκε ως master.
Τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων των μηχανικών της στεφ του ΤΕΙ Αθήνας είχαν αριθμό μαθημάτων περί τα 40 μαθήματα.
Με τα καινούργια πενταετή προγράμματα σπουδών των τμημάτων της σχολής μηχανικών του ΠαΔΑ , ο αριθμός μαθημάτων ανάλογα το τμήμα παίζει απο 56 έως 61 μαθήματα.
Μιλάμε δηλαδή από 16 έως 21 μαθήματα περισσότερα.
Που στηρίζεται λοιπόν η απαίτηση το πτυχίο μηχανικού 4ετούς ΤΕΙ να ανιστοιχιστεί αυτόματα με το πτυχίο 5ετούς integrated master ( αν τελικά τελεσφορήσει η όλη διαδικασία);

 
@Απορια
20 Σεπ 2019 15:57

Ο συλλογος αποφοιτων δεν ζητάει αυτοματη ισοτιμηση με τις σχολες των μηχανικων, αλλά να δώσουν τα έξτρα μαθήματα χωρίς κατατακτήριες.

 
Πλήρωνε Ελληνα φορολογούμενε...
20 Σεπ 2019 16:02

...εκατομμύρια € για θέσεις ανέργων και καθηγητών ΤΕΙ που θα γίνουν και ΔΕΠ πολυτεχνειακών σχολών με υπουργικές αποφάσεις. Εκείνο το Αθηνά ναυάγησε οριστικά, έτσι;

 
ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
20 Σεπ 2019 16:25

Θελουμε δικαιοσύνη στο πρώην ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

 
@Απορία
20 Σεπ 2019 16:44

Ωραία τα λες, να σε ρωτήσω κατι:Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που έχουν τελειώσει με τον αριθμό των μαθημάτων που λες, αν και δεν νομίζω ότι ισχύουν οι αριθμοί σου, και στη συνέχεια έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακά προγράμματα γιατί δεν αποκτούν, με το πέρα του μεταπτυχιακού, ισότιμο δίπλωμα με αυτό του πολυτεχνείου και αντίστοιχα επαγ.δικαιώματα; Όχι τώρα μόνο, αλλά και στο παρελθόν. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός μηχανικών, όλα αυτά είναι απορεια των συντεχνιων.

 
Απορία
20 Σεπ 2019 17:50

Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.Απόλυτα δίκαιο το να δώσουν οι απόφοιτοι όσα μαθήματα πρέπει για το πενταετές πρόγραμμα και να αντιστοιχιστεί το πτυχίο τους.
Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα, πρώτον και να αναγνωριστεί το 5ετές μηχανικών ΠαΔΑ ως integrated master, αυτό δεν δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο σχετικά με τα επαγγ. δικαιώματα και δεύτερον φαίνεται δίκαιο με 4ετες προπτυχιακό και μεταπτυχιακό να έχει κάποιος μηχανικός επαγγελματικά δικαιώματα αλλά όντως οι συντεχνίες εξουσιάζουν.
Αυτό που γίνεται με το ΠαΔΑ είναι μια καλή αρχή, αν συνεχίσει έτσι θα έρθει η στιγμή που δε θα υπάρχουν δικαιολογίες για μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς.

 
Ns
20 Σεπ 2019 19:33

Δεν θα αλλαξουν τα επ.δικαιωματα για το ΠΑΔΑ. Οταν γινει η αντιστοιχια με τα τμηματα μηχανικων των πολυτεχνικων σχολων γινεται αυτοματα και η αποδοση.

 
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
21 Σεπ 2019 00:58

Θέλουμε και εμείς δικαιοσύνη στο ΤΕΙ Κοζάνης στη ΣΤΕΦ
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΝΤΡΟΠΗ !!!

 
ΤΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΣΤΕΦ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΑΣ
21 Σεπ 2019 09:43

Κατατέθηκε σχετική επερώτηση από τον κ.Χήτα για τις δυο ΣΤΕΦ.Ας δούμε ,μαζί με τις κινητοποιήσεις,την απάντηση της

 
Κωνσταντίνος
21 Σεπ 2019 10:53

@Απορία

Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι πως το Τ.Ε.Ε. (για τα άλλα επιμελητήρια δεν ξέρω) δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσει ποτέ Ε.Δ. διπλωματούχων μηχανικών στα τμήματα των πρώην Τ.Ε.Ι. ό,τι κι αν κάνουν...απλά θα μπλοκάρουν συνεχώς τις διαδικασίες αντιστοίχησης σχολών μηχανικών πρώην Τ.Ε. με πολυτεχνικές σχολές που προβλέπονται από το νόμο 4610/2019 και οι πτυχιούχοι θα μένουν "ξεκρέμαστοι", όπως έμειναν και οι μηχανικοί Τ.Ε. εδώ και δεκαετίες...

 
Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης''
21 Σεπ 2019 12:54

Αναμένουμε να πράξει το ίδιο και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης!

 
@ΣΤΕΦ Κοζάνης-Χαλκίδας
21 Σεπ 2019 13:15

Θα πρέπει να έρθουν σε επαφή οι δυο ΣΤΕΦ προκειμένου να είναι μαζική η κινητοποίηση

 
Φγ
21 Σεπ 2019 17:38

Διαβαστε λιγο τους νομους περι ε.δ, και αντιστοιχιες και μη λετε αερολογιες μερικοι.

 
Στάθης Τσάλ.
22 Σεπ 2019 08:14

Σχετικά με την ομιλία της κας Κεραμέως στο ΣΕΒ : ''Στην Ανώτατη εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ιδιαιτέρως την επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και την ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.''
Λόγια ξεκάθαρα. Το ΠΑ.Δ.Α. αποτελεί ένα αμιγώς καθαρά Τεχνολογικό Ίδρυμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Υπουργού, η μετατροπή του σε Πανεπστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο αποτελεί πλέον μονόδρομο.

 
Αργύρης Π.
22 Σεπ 2019 11:49

Στάθης Τσάλ.
Λόγια ξεκάθαρα κύριε Στάθη τεχνολογικός τομέας δεν σημαίνει ΤΕΙ ή σχολές δεύτερης κατηγορίας σημαίνει τομέας αιχμής. Την αντιστοίχιση της σχολής μηχανικων με αντίστοιχη τεχνολογικού πανεπιστημίου επιδιώκουν οι πρυτανικές αρχές του ΠΑΔΑ καθώς το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παγκόσμια κρίνεται ως τεχνολογικό πανεπιστήμιο. Όντως το ΠΑΔΑ αποτελεί αμιγώς τεχνολογικό ίδρυμα και για αυτό επιδιώκει με αξιώσεις να λάβει η σχολή μηχανικων την αντιστοιχία με το ΕΜΠ( Τεχνολογικό πανεπιστήμιο). Βέβαια στις μέρες μας δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με σιγουριά καθώς όλα αλλάζουν παρά πολύ γρήγορα το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκεστε σε αδιέξοδο κύριε Στάθη και δεν είναι ανάγκη να εκτίθεστε σε σχόλια άρθρων.

 
@Στάθης Τσάλ
22 Σεπ 2019 12:13

Το οτι το ΠΑΔΑ εχει σχολη μηχανικων και αρα εχει ΚΑΙ τεχνολογικο-τεχνικο χαρακτηρα ειναι σωστο, οπως και ολες οι πολυτεχνικες σχολες της χωρας. Μη μπερδευετε τους ορους πανεπιστημιακη εκπαιδευση(ΠΕ), τεχνολογικη εκπαιδευση(ΤΕ), επαγγελματικη εκπαιδευση(ΕΠΑΛ, ΙΕΚ). Η μονη ΤΕ που προσφερεται πλεον, ειναι η ΑΣΠΑΙΤΕ. Ξεχαστε το παν.εφ.επιστημων. Ακομη και να ισχυει κατι τετοιο, 5ετη ππσ εχουν το δι.παν.ελ και ελ.μεσ.παν και αποτελουνται απο σχολες μηχανικων μεχρι να γινουν πολυτεχνικες, που σημαινει οτι, αν πανε να αλλαξουν κατασταση στο ΠΑΔΑ επηρεαζονται και αυτα και οχι μονο. ( Βλ. 4ετη ππσ σχολων μηχανικων ΠΕ). Το ΠΑΔΑ ειναι το τελευταιο στη λιστα αν γινει κατι τετοιο, γιατι ιδρυθηκε πρωτο και επισης βαση νομου δεν γινεται ενα πανεπιστημιο να αλλαξει σε υποδιεστερη κατασταση. Το ΠΑΔΑ δεν αποτελειται μονο απο τη σχολη μηχανικων αλλα και απο αλλες σχολες και τμηματα που ειναι αντιστοιχισμενα με πανεπιστημιακα.Υπαρχουν πλεον διδακτορες(τα παν.εφ.επ. δεν προβλεπουν την εκπονηση διδακτορικων), νεοι προπτυχιακοι φοιτητες στα 5ετη ππσ ΠΕ και ολους τους παλιους φοιτητες που εχουν καθηστερησει τουλαχιστον 2 παραπανω χρονια σπουδων. Δεν εχει καμια ορεξη να μπλεξει η ΝΔ σε τετοιες φασαριες απεναντι σε τοσους φοιτητες για ενα οραμα/επιθυμια που ανακοινωσαν προεκλογικα. Σε ανακοινωση του ο Κ.Μητσοτακης αποδεχτηκε οτι δεν μπορει να ιδρυσει ιδιωτικα πανεπιστημια βαση συνταγματος και οτι ηταν μια επιθυμια του, ενω ηταν τοσο ενθερμος προεκλογικα. Το ΠΑΔΑ εχει πλεον μεγαλη δυναμη με τα 5ετη ππσ ΠΕ, ωστε να ασκει οποιαδηποτε πιεση παντου. Η πολυτεχνικη σχολη ειναι μονοδρομος και τιποτα αλλο. Και ενα πανεπιστημιο μπορει να συνδεθει με την αγορα εργασιας. Δεν χρειαζεται να αλλαξει ο τιτλος του ουτε η φυσιογνωμια του.

 
Integrated Πτυχία
22 Σεπ 2019 17:45

Ποιος ο λόγος να έχουμε τόσα πολλά ανεξάρτητα τμήματα ή σχολές ΑΕΙ, που πολλαπλασιάζουν αυτομάτως τις απαιτήσεις για μόνιμο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό, για υπηρεσίες μέριμνας, για συμβασιούχους και επιβαρύνουν με ανελαστικά κόστη όλα τα ιδρύματα;

Το πραγματικό βαρόμετρο μιας μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι παραλογισμός να λειτουργεί τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και τμήμα ΗΜΜΥ σε Χανιά και Ηράκλειο (Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης), δίπλα σε ένα ακόμα τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Πέρα από την τυπική αναγνώριση ενός διπλώματος υπάρχει και η ουσιαστική εμπειρία των σπουδών: στα τμήματα και σχολές των πρώην ΤΕΙ, είτε αυτά αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια (ΠΑΔΑ, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης) είτε απλώς απορροφήθηκαν από άλλα ΑΕΙ, το επίπεδο των μαθημάτων και έρευνας παραμένει στα ίδια επίπεδα.

 
Στάθης Τσαλ.
22 Σεπ 2019 17:59

Δεν πρόκειται ποτέ και με κανένα τρόπο, τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. να γίνουν αντίστοιχα του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς η απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πάνω στην ταραχή της, με την προκήρυξη των εκλογών, τα μετέτρεψε από 4ετή, σε 5ετή τα οποία είναι και αυτά bachelor, χωρίς καμία διαφορά από τα προηγούμενα, φορτώνοντας απλά τους φοιτητές με ένα επιπλέον έτος, χωρίς κανένα όφελος γι΄αυτούς. Το ΠΑ.Δ.Α είναι και θα παραμείνει Πανεπιστήμιο, μόνο που θα ονομάζεται Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Μη λησμονούμε έχοντας γνώση των πραγμάτων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί το λόγο του !!! Λοιπόν για τους δύσπιστους και τους ανυπομονούντες, ούτε τώρα θα αθετήσει το λόγο του. Και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο να το ονομάσει, δε θα χαλάσουμε και τις καρδιές μας!!!

 
@Στάθης Τσαλ
22 Σεπ 2019 20:53

Δεν θελω να σε στεναχωρησω αλλα υπαρχει νομοθεσια για τις αντιστοιχιες με τις πολυτεχνικες. Πρωτα θα βγουν τα int. Masters για να καθαρισει το τοπιο με τα ππσ και επειτα η διαδικασια συνεχιζεται βαση νομοθεσιας. Δε νομιζω εσυ να ξερεις περισσοτερα απο καθηγητες που μιλανε με το υπ. Παιδειας. Το παδα εχει αλλαξει ως ιδρυμα οπως και τα μαθηματα. Καταλαβε το. Ειναι απλο...

 
Σμινθεύς
22 Σεπ 2019 21:21

@Στάθης Τσαλ

Τι ακριβώς περιμένει και δεν το κάνει; Τα ΤΕΙ κλείσανε. Ξεπεράστε το επιτέλους.

 
@Σταθης Τσαλ
22 Σεπ 2019 21:46

Είναι φοβερή η επιμονή σας σε αβάσιμες τοποθετήσεις εντυπωσιασμού.. που στηριζετε την συγκεκριμένη άποψη; Νόμοι έχουν ψηφιστεί, η ΑΔΙΠ ελέγχει τους φακέλους για τα τμήματα που θα χορηγήσουν integrated master και εσείς σφυρίζετε αδιάφορα.. οκ!

 
Κώστας
23 Σεπ 2019 10:18

@"Στάθης Τσαλ. 22 Σεπ 2019 17:59"

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρεις.

Μερικοί δυστυχώς θα το δούνε και θα νομίζουν ότι είναι εφιάλτης.

 
Τει Κρήτης
23 Σεπ 2019 16:07

Επαγγελματικά δικαιώματα ; Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ;

 
Φοιτητής ΠΑΔΑ
06 Οκτ 2019 10:53

Σήμερα που είδα το πρόγραμμα σπουδών των Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠαΔΑ είδα ότι στην δεύτερη παράγραφο τρίτη γραμμή πως το Τμήμα χορηγεί Δίπλωμα "το οποίο αποτελεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Masters) επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, στην
ομώνυμη ειδικότητα του Τμήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 46 του Ν.4485/2017."
Πολύ καλή εξέλιξη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
@Φοιτητής Παδα
06 Οκτ 2019 21:57

Δεν ειναι καλη εξελιξη λεει ψεματα δεν εχει παρει ακομα εγκριση γραφει ανοησιες τους γυρισαν τον φακελο πισω....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.