Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Ο Κ. Γαβρόγλου εγκλώβισε φοιτητές και τις οικογένειές τους

Ο σκοπός ήταν να ασκήσουν μικροπολιτική και να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τη σημερινή Κυβέρνηση
Δημοσίευση: 07/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

P“Σφοδρή” επίθεση κατά του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εξαπέλυσε από το  βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης τον οποίο κατηγόρησε  ότι δημιούργησε τετελεσμένα παραμονές εθνικών εκλογών, εγκλωβίζοντας φοιτητές και τις οικογένειές τους .

“Ήμασταν πλήρως αντίθετοι με τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας άλλαξαν τον ακαδημαϊκό χάρτη της ανωτάτης εκπαίδευσης” είπε ο υφ. Παιδείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ν. Καραθανασόπουλου, σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και συνέχισε:

  • Έγινε βιαστικά ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης, χωρίς καμία εμπλοκή της Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΙΠ, δημιουργήθηκαν τετελεσμένα ακόμα και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές.
  • Ο σκοπός ήταν να ασκήσουν μικροπολιτική και να προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν την Κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς αυτό που έγινε ήταν σε πολλές περιπτώσεις να εγκλωβίσουν τους νέους και τις οικογένειές τους.

Ο Β. Διγαλάκης τόνισε επίσης:

Μετεγγραφές: Όσον αφορά τις μετεγγραφές, θα ήθελα να πω δυο πράγματα. Τόσο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όσο και σε όλα τα πανεπιστήμια, στα οποία εντάχθηκαν σχολές των πρώην ΤΕΙ, σύμφωνα με τους νόμους και την αντιμεταρρύθμιση του κ. Γαβρόγλου, δεν επιτρέπονται μετεγγραφές όσων είναι πέρα από το δεύτερο έτος. Για τους πρωτοετείς,   και συγκεκριμένα στις σχολές μηχανικών, θα γνωρίζετε ότι μέσα σε όλες τις προχειρότητες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας αποφασίστηκε τα τρία τμήματα της σχολής να μην έχουν καμία αντιστοίχιση. Άρα δεν γίνεται να γίνουν μετεγγραφές σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

Πενταετή τμήματα: Στο θέμα της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο -και σωστά το αναφέρατε- και αφορά τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, έχει έρθει στο Υπουργείο το αίτημα της Συγκλήτου και τα ενδεικτικά προγράμματα σπουδών των τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι τρία τμήματα, βρίσκονται σε επεξεργασία από τις υπηρεσίες και μπορώ να προαναγγείλω ότι θα έχουν την αντίστοιχη κατάληξη με τα αντίστοιχα τμήματα των άλλων πανεπιστημίων και θα γίνουν και αυτά πενταετή. Για να μην πάρω άλλο χρόνο, θα κρατήσω τα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της στέγασης για τη δευτερολογία μου.

Επαγγελματικά δικαιώματα: Τα Τμήματα ΤΕ Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Πληροφορικής διαθέτουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τα οποία υπάρχει μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναφέρονται σε αυτά.

Τώρα για τμήματα που δεν τα έχουν, αλλά επειδή αυτό είναι και ένα γενικότερο θέμα για τους αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ, προβλέπεται στη νομοθεσία η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και κοινών υπουργικών αποφάσεων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Παιδείας και θα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.

Στρατηγικό σχεδιασμό, βασισμένο σε  αποτελέσματα  αξιολόγησης: Θα αναβαθμίσουμε τους θεσμούς, όπως την ΑΔΙΠ, την Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης και Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Θα προχωρήσουμε σε στρατηγικό σχεδιασμό, βασισμένοι σε διαδικασίες που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί κανείς να πετύχει μακρόχρονη και βιώσιμη πολιτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που τόσο το έχει ανάγκη.

Σχόλια (14)

 
@
07 Οκτ 2019 21:43

Δεν καταλαβα ρε παιδια.Δεν ισχυουν οι μετεγγραφες για το πανεπιστημιο πελοποννησου για τους δευτεροετεις?Κ για το τμημα της νοσηλευτικης δλδ?

 
θαμώνας
07 Οκτ 2019 22:19

Πολύ γελάσαμε ειδικά με τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ επαγγελματικά δικαιώματα των Ηλεκτρολόγων μηχανικών. Συγκεκριμένα.... αυτά απορρέουν από βασιλικό διάταγμα ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ(αφού τότε δεν υπήρχαν ΤΕΙ ούτε άλλα παρόμοια ΑΕΙ) και ΟΧΙ από προεδρικό διάταγμα.
Σε κάθε περίπτωση προβλέπω να έχουμε νέο κεφάλαιο τραγελαφικών καταστάσεων.

 
Προς @
07 Οκτ 2019 22:19

Η ερώτηση ήταν για τις μετεγγραφές των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών. Τώρα, όσον αφορά το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΠΑ.ΠΕΛ μπορείς να πάρεις μετεγγραφή. Περισσότερα μπορείς να δεις το σχετικό έγγραφο αν το googlάρεις

 
Και μετά;
07 Οκτ 2019 23:07

Κι όταν γίνουν 5ετη? Θα τα κάνουν και Πολυτεχνική Σχολή; Και θα υπάρχουν δύο Πολυτεχνικες Σχολές στην Πάτρα;

 
Απόφοιτοι ΤΕΙ
07 Οκτ 2019 23:58

Τελικά κύριε υπουργέ με τους αποφοίτους τι θα πράξετε?

 
Λύση για τους αποφοιτους αμεσα!
08 Οκτ 2019 07:15

Απαιτούμε λύση εδώ και τώρα Κύριε Υπουργέ.

 
Γιατί δε διορθώνετε τα στραβά;
08 Οκτ 2019 07:51

Αντί να πάρετε πίσω την αντιρυθμιση όπως είπατε του προηγούμενου νόμου, συνεχίζετε στο ίδιο κλίμα προς το παρόν. Όλα αυτά οδηγούν στην υποβάθμιση τελικά του Δημοσίου Πανεπιστημίου, με δεκάδες τμήματα να υπολειτουργούν σε όλη τη χώρα και όλοι να κάνουν τα στραβά μάτια.

 
Αιρετικός
08 Οκτ 2019 07:54

O k. Διγαλάκης θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν μιλά στην βουλή και να γνωρίζει το αντικείμενο. Όλα τα τμήματα Μηχανικών που δημιουργήθηκαν ήταν 4ετη. Όλα πλην της Σχολής Μηχανικών του Πα. Πελ. πρόλαβαν να υποβάλουν σχετικές αποφάσεις και προγράμματα σπουδών πριν πέσει η κυβέρνηση. Ο κ. Υπουργός γνωρίζει το θέμα από το Ιούλιο που η Σύγκλητος του Πα. Πελ. απέστειλε την απόφαση στο Υπουργείο. Ας αφήσει τις υπεκφυγές και να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το αντικείμενο του.

 
ΧΑΟΣ
08 Οκτ 2019 09:51

Οι αλλαγές Γαβρόγλου έχουν προκαλέσει χάος και πλήρη ισοπέδωση. Μόνη λύση η πλήρης και ολοκληρωτική κατάργηση της

 
Ενας απ τους λόγους
08 Οκτ 2019 10:58

Εγκλώβισε προεκλογικά τους φοιτητές και απόφοιτους του Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων μετονομάζοντας τους σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος(βάσει του 5ετους προγράμματος σπουδών τους). Αμέσως όμως μετά τις εκλογές και πριν αλλάξει η κυβέρνηση ανακοίνωσε στους απόφοιτους(ακόμη και αυτής της χρονιάς) ότι θα πρέπει τελικά να παρακολουθήσουν απο 4-20 μαθήματα(στα θρανία ξανα!) ωστε να λάβουν την συγκεκριμένη ισοτιμία.

 
Αρθούρος
08 Οκτ 2019 11:25

Προς ένας από τους λόγους:Καλά,παρασύρεστε τόσο εύκολα από λαϊκισμούς του κυρίου Υφυπουργού περί εγκλωβισμού κλπ.;Ο ίδιος δε λαϊκισε γιά την τέταρτη Νομική,ψευδόμενος ότι δεν υπάρχουν ώριμα σχέδια και χρήματα γιά την ίδρυσή της;Κοιτάζει να σας πάρει με το μέρος του και καλά κάνει.Είναι χιλιάδες οι ψήφοι των απόφοιτων ΤΕΙ από το 2001 και μετά.Τα ίδια έκανε κι ο Γαβρόγλου.
Αλλά στο θέμα του τμήματος που αναφέρετε,επειδή μιλάτε με παρρησία και μ'ανοιχτά χαρτιά,μπορείτε να μου πείτε,πότε αναβαθμίστηκε οποιοδήποτε τμήμα και οι φοιτητές ή οι πτυχιούχοι του δεν έδωσαν τα επιπλέον μαθήματα που προέβλεπε το νέο πρόγραμμα σπουδών;Αλλά αυτά να τα βλέπουν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που περιμένουν και αυτόματη! αναβάθμιση των πτυχίων τους σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΔΑ!
Γιά τη σχολή Μηχανικών του ΠΑΠΕΛ,μην περιμένετε και πολλά.Η Πολυτεχνική Σχολή του ΠΑΠΑ δε θ'αφήσει δεύτερη ανταγωνίστρια σχολή με ακριβώς τα ίδια τμήματα στην ίδια πόλη.Η Πάτρα δεν παύει να είναι επαρχία και η επαρχία αναπτύσσει γρήγορα το ένστικτο της αυτοσυντήρησης όπως έγινε πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη Σχολή Μηχανικών στη Λάρισα. Μέχρι και ο ικανότατος περιφερειάρχης αντέδρασε,αλλά η νίκη ήταν της Πολυτεχνικής του Βόλου.Το πολύ να φύγει από την Πάτρα,να πάει στην Τρίπολη και να γίνει εκεί πενταετής.
Κατά τα άλλα,οι υποσχέσεις του κυρίου Διγαλάκη δε χαλάνε σπίτια.Θα...γίνουν κάποτε.Όπως κι ο Γαβρόγλου,έτρεχε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές να ορίσει την επιτροπή γιά την τέταρτη Νομική στην Πάτρα!

 
Καϊκάς
08 Οκτ 2019 13:20

Γυρίστε το σε τουρισμού την σχολή παιδιά....πολλοί μηχανικοί μαζεύτηκαν!

 
ΣΤΕΦ Καζάνης-Χαλκίδας
08 Οκτ 2019 14:50

Για τις ΣΤΕΦ Κοζάνης-Χαλκίδας που καταργήθηκαν λόγω εμμονής του Γαβρόγλου έχετε μήπως κάποια δήλωση;

 
george l
09 Οκτ 2019 12:49

@ Καϊκάς
Δεν πας εσύ σε μια σχολή τουρισμού αφού είναι ενδιαφέρων

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.