Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σύγκλητος ΑΠΘ:Πλήγμα στο αξιοκρατικό σύστημα των Πανεπιστημίων η ρύθμιση για τα Κολλέγια και η “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ

Αντίθετοι οι Συγκλητικοί του ΑΠΘ στη θέσπιση ορίου φοίτησης στους φοιτητές.
Δημοσίευση: 18/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η   «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και η αναγνώριση ως ισότιμων με τα ΑΕΙ των  επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Κολλεγίων  θ’ αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στο αξιοκρατικό σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό δομήθηκε από το Σύνταγμα.

Αυτό τονίζει   η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή φοιτητών και προειδοποιεί:

Α.  Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλες εκπτώσεις στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας.

Β. Αποτελεί προσβολή στην προσπάθεια των παιδιών μας που εισάγονται μετά πολλών κόπων στα ΑΕΙ, να βλέπουν συναδέλφους τους είτε των ΤΕΙ είτε των Κολλεγίων να τους ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας εξ αιτίας μιας άδικης, κρατικής ρύθμισης.

Οσον αφορά τις διαγραφές φοιτητών από τα Πανεπιστήμια μετά τη συμπλήρωση ενός ανώτατου ορίου σπουδών η Σύγκλητος ομόφωνα εξέφρασε την αντίθεση της ως προς τη θέσπιση του εν λόγω ορίου φοίτησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΘ

Στις 15 Οκτωβρίου 2019, οι Πρυτανικές Αρχές και τα Μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ συνεδρίασαν σε άτυπη ανοικτή συνεδρίαση, με τη συμμετοχή φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων, για να συζητήσουν για τρέχοντα φοιτητικά ζητήματα που απασχολούν τη φοιτητική κοινότητα στη χώρα μας σήμερα.

Φλέγον ζήτημα συζήτησης αποτέλεσε η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα ιδιωτικά Κολλέγια της χώρας. Έντονη είναι, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι,  η εναντίωσή μας στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων, και μάλιστα ισοδύναμων με τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους αποφοίτους των ΑΕΙ, για το λόγο ότι τα Κολλέγια δεν λειτουργούν με ακαδημαϊκές εγγυήσεις παροχής διδακτικού και ερευνητικού έργου αντίστοιχου αυτών που παρέχεται στα ΑΕΙ της χώρας. Μετά την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ και, εσχάτως, την «πανεπιστημιοποίησή» τους, η αναγνώριση ισότιμων με τα ΑΕΙ επαγγελματικών δικαιωμάτων στα Κολλέγια θ’ αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στο αξιοκρατικό σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό δομήθηκε από το Σύνταγμα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλες εκπτώσεις στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Αποτελεί προσβολή στην προσπάθεια των παιδιών μας που εισάγονται μετά πολλών κόπων στα ΑΕΙ, να βλέπουν συναδέλφους τους είτε των ΤΕΙ είτε των Κολλεγίων να τους ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας εξ αιτίας μιας άδικης, κρατικής ρύθμισης.

Την ανοικτή συνεδρίαση απασχόλησε και το ζήτημα της χρονικής διάρκειας των σπουδών, του ν+2. Ομόφωνα εκφράστηκε η αντίθεση ως προς τη θέσπιση του εν λόγω ορίου φοίτησης. Παράλληλα, εξελίχθηκε μια συζήτηση για το αν τιθέμενα χρονικά όρια αποτελούν δόκιμο τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της μεγάλης καθυστέρησης αποφοίτησης. Είναι βέβαιο πως κανένα Πανεπιστήμιο άξιο τού ονόματός του σε όλο τον κόσμο, δεν λειτουργεί με φοιτητικό δυναμικό που δεν αποφοιτά ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, οριζόντιες λύσεις δεν ενδείκνυνται, ενώ μεταβατικές διατάξεις θα πρέπει να ρυθμίζουν, με επιείκεια, την περίπτωση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο χρόνο αποφοίτησης στα Τμήματα όπου φοιτούν και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα σήμερα.

Ετικέτες: 
ΑΠΘ

Σχόλια (16)

 
Γιαννης
21 Οκτ 2019 17:47

Αν δεν επιλύει το νομοσχέδιο την εγγραφεί στους συλλόγους και επιμελητήριο ειναι άχρηστα όλα και μας κοροϊδεύουν

 
Παναγιώτης
19 Οκτ 2019 19:22

Με λύπη μου διαβάζω τη "σοφή" ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΑΠΘ που αναφέρει ότι: "Αποτελεί προσβολή στην προσπάθεια των παιδιών μας που εισάγονται μετά πολλών κόπων στα ΑΕΙ, να βλέπουν συναδέλφους τους είτε των ΤΕΙ είτε των Κολλεγίων να τους ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας εξ αιτίας μιας άδικης, κρατικής ρύθμισης".

Κατ' αρχήν θα συμφωνήσω απόλυτα με τους παραπάνω σχολιαστές του άρθρου για όσα γράφονται και μάλιστα δικαιολογημένη η αντίδρασή τους όπως και η δική μου.

Κύριοι της Συγκλήτου: Εσείς οι σοφοί της πανεπιστημιακής κοινότητας που ανησυχείτε τόσο πολύ για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ οφείλετε να γνωρίζετε ότι και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι όλα ΑΕΙ (Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και τα ΤΕΙ έχουν ανωτατοποιηθεί από το 2001 εκτός κι αν σκοπίμως το παραβλέπετε με σκοπό τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων .
Επίσης, γιατί είναι άδικο και προσβλητικό να ανταγωνίζεται κάποιος απόφοιτος Π.Ε. με κάποιον Τ.Ε. επί ίσοις όροις? Όπως γνωρίζετε, όσοι διαγωνισμοί και προκηρύξεις ανακοινώνονται, διευκρινίζεται η κατηγορία πρόσληψης (ΠΕ ή ΤΕ). Άρα που είναι το άδικο.
Επιπρόσθετα, οι μελλοντικοί απόφοιτοι πλέον των νέων συγχωνευμένων πανεπιστημίων, θα είναι όλοι ΠΕ και θα έχουν αποφοιτήσει από κάποιο πανεπιστήμιο (Ανώτατης βαθμίδας και πάλι) κι όχι από κάποιο ΤΕΙ. Άρα που είναι πάλι το άδικο και το προσβλητικό?

Τέλος, θα σας προέτρεπα να αναλογιστείτε και να έρθετε στη θέση κάποιου απόφοιτου των στρατιωτικών σχολών (Μονίμων Υπαξιωματικών) όπου τα παιδιά αυτά διαγωνίζονται εδώ και χρόνια τώρα μέσω Πανελληνίων εξετάσεων συναδέλφους τους, πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στις Σχολές αυτές με πάρα πολύ υψηλές βάσεις (>16) απ' ότι στα πανεπιστήμια (<1 του 2 του 3 κλπ) και το πτυχίο τους είναι απλά ΑΝΩΤΕΡΗΣ κι όχι ΑΝΩΤΑΤΗΣ εκπαίδευσης... τι έχετε να πείτε κύριοι της Συγκλήτου γι' αυτό? Πόσο άδικο και προσβλητικό μπορεί να είναι γι' αυτά τα παιδιά που ΔΕΝ μπορούν να διαμαρτυρηθούν πουθενά? Κι όσοι αντιπαραθέσουν την άποψη ότι τα προγράμματα σπουδών αυτών των σχολών είναι κατωτέρου επιπέδου, σας πληροφορώ ότι είναι ισότιμο των αντίστοιχων τμημάτων ΤΕΙ (π.χ. Πληροφορικής) των προγραμμάτων σπουδών με καθηγητές ανώτατης βαθμίδας. Γι' αυτό άλλωστε οι απόφοιτοι των στρατιωτικών αυτών σχολών έχουν δικαίωμα αίτησης μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων σε όλα τα ΑΕΙ. Δεν λέω ότι και γι' αυτό φταίτε εσείς οι πανεπιστημιακοί, αλλά αντιπαραθέτω την "άδικη" και "προσβλητική" διαμαρτυρία σας για τους αποφοίτους των πανεπιστημίων έναντι των ΤΕΙ.

Ευχαριστώ.

 
ΤΕΙ Πανεπιστήμια
19 Οκτ 2019 12:02

Το ζήτημα είναι ότι η χώρα δεν χρειαζόταν 25 ΑΕΙ, με σχολές απλωμένες σε 3-4 πόλεις: τα λάθη της περιόδου 1975-2010, πριν την μεγάλη οικονομική κρίση που στέρησε πάνω από 100.000 πτυχιούχους από την χώρα, θα τα πληρώσουμε ακριβά εάν οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μέχρι το 2020 πρέπει να έχει καταλήξει το Υπουργείο σε συνενώσεις μεταξύ Πανεπιστημίων (π.χ. ΑΠΘ με ΠΑΜΑΚ, ΟΠΑ με ΠΑΠΕΙ, Πανεπιστήμιο με Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών με Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.ο.κ.), με συγχωνεύσεις των πλεοναζοντων τμημάτων.

Έτσι θα εξοικονομηθεί η αναγκαία χρηματοδότηση των ΒΙΩΣΙΜΩΝ σχολών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που μπορούν να στηρίξουν Πανεπιστήμιο: δεν μπορεί κάθε κωμόπολη, χωριό και νησί να φιλοξενεί ακαδημαϊκή σχολή!

 
αλλαγες.....
18 Οκτ 2019 22:38

προβλεπω ακομα μεγαλυτερες αλλαγες στον τριτοβαθμιο χαρτη: τα ΙΕΚ θα ζητησουν και σε βαθος χρονου θα πετυχουν ανωτατοποιηση αφου εδω και χρονια διδασκουν οι τουλαχιστον ισαξιοι των κολλεγιων

Κριμα αυτες οι αναφορες για τα ΤΕΙ

 
A la carte?
18 Οκτ 2019 21:11

Η “λεκτοροποίηση” των ΕΔΙΠ, δεν είναι πλήγμα στο ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ σύστημα των Πανεπιστημίων αξιότιμοι κ. Καθηγητές της Συγκλήτου? 

 
ΤΕΙ 1983
18 Οκτ 2019 15:36

Εάν δεν είχαν ιδρυθεί τα ΤΕΙ ο χάρτης της Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ήταν πιο απλό να διορθωθεί, με συνενώσεις μεταξύ πανεπιστημιακών σχολών.

 
Το είδαμε και αυτό..
18 Οκτ 2019 14:40

Βάζουνε στην ίδια κατηγορία τα ΤΕΙ (που ως γνωστό ήταν ΑΕΙ υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ και με πολλά τμήματα με βάσεις μεγαλύτερες «πανεπιστημίων») με τα κολέγια..
Μάλιστα κυριοι «συνάδελφοι». Εύγε! Πραγματικά ξεπεράσετε τον εαυτό σας και είναι κρίνα για την εικόνα που δίνετε στο ΑΠΘ.

Από ένα μελος ΔΕΠ πρώην «ΤΕΙ» σε τμήμα με βάση 17.3

 
Αυτοί είναι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι;
18 Οκτ 2019 14:32

Συγνώμη αλλά δεν γνωρίζουν ότι τα ΤΕΙ ηταν ΑΕΙ εδώ και 17 χρόνια;!!
Ελεος ρε παιδιά, το τερμάτισαν...
βασικά είναι να αμφιβάλει κανεις για το αν γνωρίζουν αλλά βασικα θέματα με αυτή την τοποθετηση!

 
3o ετής πληροφορικάριος ΠΑΔΑ
18 Οκτ 2019 14:20

Τα ΤΕΙ φταίνε για όλα

 
κκ
18 Οκτ 2019 14:12

Κριμα και παλι κριμα ανθρωποι με μορφωση εκπαιδευτικοι να γιννται εμποδιο στη μορφωση οποια και αν ειναι αυτη των παιδιων.....για ποια αξιοκρατια μιλαμε ,,,δικαιωμα στη μορφωση εχουν ολοι ....μην γινεστε εμποδιο στο να προχωρησει μπροστα αυτος ο τοπος....τα πτυχια δε κανουν τον αυριανο επαγγελματια χρειαζονται και αλλα πραγματα καντε σωστα τη δουλεια σας να βγαζετε σωστους με γνωσεις αυριανους επαγγελματιες...εξω απο συλλαλητηρια...παραταξεις ...ξεσηκωμους ...

 
Apostolos
18 Οκτ 2019 13:29

Αυτό που εσείς ονομάζετε "άδικη κρατική ρύθμιση" είναι η επαγγελματική πραγματικά σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Μεγάλες εταιρίες κολλοσοί, μπροστά στα μικρά ανύπαρκτα ιδρυματά σας, όπως οι Google, Microsoft κλπ επιλέγουν επί ίσης όροις επαγγελματίες απόφοιτους ΤΕΙ και κολλεγίων.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
18 Οκτ 2019 13:24

Ίσως επειδή πλείστα τμήματα πανεπιστημιακά έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

 
ΕΔΙΠ
18 Οκτ 2019 12:19

"μετά πολλών κόπων" , εννοούμε πως η οικογένεια έχει τα χρήματα για συνεχή και ατελείωτα φροντιστήρια απο παιδική ηλικία, όπως επίσης και τα διπλάσια χρήματα (από το να το στείλει σε κολλέγιο) να συντηρήσει παιδί-φοιτητή σε διαφορετική πόλη κατοικίας. Αυτή είναι η δημόσια δωρεάν παιδεία των νεοελλήνων.

 
Άκης
18 Οκτ 2019 12:17

Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ οπότε δεν υπάρχει η διαφορά που δήθεν μας παρουσιάζετε και ως εκ τούτου η ανακοίνωση είναι άλλα ντάλα (κουβέντα να γίνεται) από τη Σύγκλητο.

 
Κωνσταντίνος Δ.
18 Οκτ 2019 12:10

Όλο το ζουμί έχει η παράγραφος Β που καταλήγει στο " να βλέπουν συναδέλφους τους είτε των ΤΕΙ είτε των Κολλεγίων να τους ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας εξ αιτίας μιας άδικης, κρατικής ρύθμισης".
Κύριοι του ΑΠΘ ποτέ δεν επιθυμούσατε το επί ίσοις όροις ,άσχετα αν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ προχωρούσαν σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές . Πάντα είχατε την εντύπωση ότι μέσα από ένα δίκαιο αλλά στρεβλό και παπαγαλίστικο σύστημα εξετάσεων ,αυτοί που πέρασαν στα ΤΕΙ σε μια ηλικία ενδεχομένως μη ώριμη για πολύ διάβασμα, σαν αυτή της εφηβείας, έχουν εφάπαξ καταδικαστεί να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ,ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι που απαρνήθηκαν αυτό το σύστημα εξετάσεων και σπούδασαν στο εξωτερικό βρίσκονται σήμερα ακόμη και ως καθηγητές και του ΑΠΘ. Ωραία αξιοκρατία πρεσβεύετε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ