Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (επικεφαλής της ΔΑΚΕ) από τους Βουλευτές

“Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία”
Δημοσίευση: 20/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης των καθηγητών, της ΔΑΚΕ,  και πρόεδρος της ΟΛΜΕ  Θ. Τσούχλος, μιλώντας στην Επιτροπή   της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των  σχετικών διατάξεων   ,παρουσία της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,    και απευθυνόμενος στους Βουλευτές  ζήτησε την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων , υποστηρίζοντας οτι  "η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία".

Επί του αιτήματος αυτού του προέδρου της ΟΛΜΕ και στελέχους  της ΔΑΚΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ζήτησε να παρέμβει, προκειμένου να απαντήσει.

Ειδικότερα ο  Θ. Τσούχλος είπε τα εξής:

Η Ο.Λ.Μ.Ε. θεωρεί ως απαράδεκτο τον θεσμό των Προτύπων Σχολείων και από σειρά ετών έχει απαιτήσει την οριστική κατάργησή τους.

Όσον αφορά τα Πειραματικά έχουμε την άποψη ότι οι μαθήτριες και μαθητές πρέπει να επιλέγονται μετά από κλήρωση, έτσι ώστε να επιτελείται ο παιδαγωγικός στόχος αυτών των σχολείων.

Με την καθιέρωση εισαγωγικών εξετάσεων βρισκόμαστε ενώπιον μιας διαστρεβλωμένης και αντιπαιδαγωγικής αντίληψης της «αριστείας».

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί μια πρωτοφανής έξαρση της προσφυγής των μαθητών στην παραπαιδεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία, αλλά την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Η κρατική μέριμνα οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες των δυσπρόσιτων περιοχών και όχι φυσικά τα πρότυπα.

Σχόλια (36)

 
Χαίρω πολύ, Χαιρόπουλος!
20 Οκτ 2019 15:26

Ποιός φοβάται τα Πρότυπα Σχολεία;
(quiz για δυνατούς λύτες.....)

 
Γιάννης Χ
20 Οκτ 2019 15:52

Τελικά δεν σημασία έχει σημασία αν είσαι ΔΑΚΕ. Κατά βάθος η κοινωνία και εν προκειμένω οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι "ΠΑΣΟΚ" .

 
Πειραματικος
20 Οκτ 2019 16:08

Με τις δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ επιβεβαιώνεται πως τροχοπέδη στην αναβάθμιση τη δημόσιας εκπαίδευσης είναι οι "συνδικαλιστές"... Ας κάνει το κόπο να έλθει σε επικοινωνία με γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε πειραματικά σχολεία και να τους πείσει με επιχειρήματα για την αναγκαιότητα τους ή όχι... Θα ήταν ενδιαφέρον η συνάντηση να γινόταν σε δημόσια θέαση η ακρόαση...

 
Πρότυπα σχολεία παντού
20 Οκτ 2019 16:14

Κάθε σχολείο να είναι πρότυπο, δεν καταλαβαίνω γιατί όχι? Με τα όλα του όμως, βιβλιοθήκη, αθλητικές υποδομές, εγργαστηρια γλώσσας, τεχνών και επιστημών.
Τέλος πάντων, κάθε σχολείο πρέπει να εχει μίγμα μαθητών τόσο για κοινωνικούς όσο και για μαθησιακούς λόγους. Ίσως Η κληρΏση, πραγματική κλήρωση όμως, να Είναι ο μόνος δρόμος.

Αφήνω για το τέλος την αξιολόγηση των δασκάλων και των καθηγητών, που φαίνεται να ενοχλεί ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ!

 
Μπράβο του!
20 Οκτ 2019 16:18

Μπράβο στον κύριο Τσούχλο για τη στάση του!

Είναι ακριβώς έτσι που τα λέει!

 
Πρότυπα Σχολεία
20 Οκτ 2019 17:35

Με τη βιομηχανία της φροντιστηριακής προετοιμασίας -σε παιδιά Δημοτικού!- για τις εξετάσεις εισαγωγής σε πρότυπα σχολεία ή σε ιδιωτικά με υποτροφία, δυστυχώς δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις περί αριστείας.

Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία πάντοτε θα αποτελούν μικρό ποσοστό του συνόλου.

Η Γενική Δημόσια Εκπαίδευση, Μέση και Βασική, οφείλει να είναι ποιοτική για όλους τους μαθητές: ας ξεκινήσουν από συνενώσεις Γενικών Λυκείων και Γυμνασίων.

Επίσης, τα ΕΠΑΛ ή παλιότερα τα ΤΕΕ και ΤΕΛ δεν εκπληρώνουν τους στόχου της γενικής εκπαίδευσης και αντιμετωπίζουν πολλά κενά σε ειδικότητες: πότε θα συζητηθεί η ενοποίηση τους με τα γενικά λύκεια;

 
Φροντιστήρια
20 Οκτ 2019 17:37

Από την Δ' Δημοτικού μέχρι την Γ' Λυκείου, αυτό είναι πραγματικά "αριστεία στην πράξη".

 
καθηγητής ΓΕΛ
20 Οκτ 2019 18:58

To καλυτερο είναι να υπάρχει ένα πρότυπο τμήμα ανά τάξη, σ' όλα τα Λύκεια στο οποίο να μπαίνουν με βάση τη βαθμολογία της προηγούμενης τάξης για να γίνεται μάθημα σε άλλο επίπεδο και να προχωράνε μπροστά οι άριστοι. Άν έχουμε ένα πρότυπο σε κάθε νομό ή περιφέρεια δεν οβελούνται οι άριστοι των μακρυνών επαρχιακών σχολείων.Ας αφήσουμε τις αριστερές ιδεοληψίες που είναι σε βάρος και των άριστων και των αδύνατων μαθητών. Ο μύθος της εξατομικευμένης διδασκαλίας σε τμήματα των 25 μαθητών των ελληνικών σχολείων είναι ανεφαρμοστος.

 
Αντώνης
20 Οκτ 2019 19:44

Ποιους ενοχλούν τα πρότυπα σχολεία.
Όποιος δεν θέλει πρότυπα ας μην στέλνει τα παιδιά του εκεί.
Γιατί να απαγορεύσουν και σε άλλους να τα στέλνουν?
Επίσης γιατί να μην γίνουν όλα τα σχολεία πρότυπα?
Α ξέχασα θα πρέπει να γίνει (φοβάμαι και να τα πω είναι απαγορεύμενη λέξη)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Άλλα άσε καλύτερα όπως είμαστε να μπαίνει ο καθένας στην τάξη χωρίς να ελέγχεται. Αυτό δεν θέλουμε?
Πως θα δουλέψουν και τα ιδιωτικά σχολεία!

 
Παντελης
20 Οκτ 2019 19:48

Είναι λυπηρό άλλα αναμεγκόμενο, να ακούγονται για άλλη μια φορά από συνδικαλιστές προτροπές και επιχειρήματα αντιεπιστημονική που αγνοούν την πολλαπλασια άξια της διαφοροποιημενης διδασκαλιας. Λοιπόν, κυρία Υπουργέ προχωρήστε παρακαλώ άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για ίδρυση ενός Προτύπου σε κάθε νομό. Η κοινωνία το έχει ανάγκη και οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί το επιθυμουν!

 
@κ.Τσούχλο
20 Οκτ 2019 20:03

Ο θαλασσί ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτα σε όλο του το μεγαλείο.Που διαφέρει η ΔΑΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ταύτιση στην αντισυνταγματική ψηφοφορία,ταύτιση στα αντισυνταγματικά βιβλία των Θρησκευτικών,ταύτιση στη μη αναγραφή ιθαγένειας ,ταύτιση για την απαξίωση της αριστείας,ταύτιση παντού.Ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ σε όλο του το μεγαλείο.Ετοιμάζονται για την συνκυβέρνηση.Πρόβες είναι αυτά.

 
Παναγιώτης
20 Οκτ 2019 21:56

Πολύ πρόσφατα έγιναν εκλογές και ο κόσμος ψήφισε για 1 πρότυπο σχολείο στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας. Και κουμάντο στις δημοκρατίες κάνει η λαϊκή ψήφος, όχι η συνδικαλιστική!

 
Εκλογές για πρότυπα
20 Οκτ 2019 22:34

Οι εκλογές δεν κρίθηκαν για τις πρόγραμματικές θέσεις στην Εκπαίδευση, εξάλλου τα ήξεις αφίξεις από τις εξαγγελίες στα νομοσχέδια είναι συνηθης πρακτική.

 
Αγανακτισμένος
20 Οκτ 2019 23:05

Δεν χρειαζόμαστε την ΟΛΜΕ, ούτε τη ΔΑΚΕ της, βαρεθήκαμε τόσες δεκαετίες. Δέκα χρόνια κρίση, δεν μάθαμε τίποτα; Αξιολόγηση των δασκάλων χρειαζόμαστε και έναν υπουργό που δεν ακούει τους συνδικαλιστές.

 
Στράτος
20 Οκτ 2019 23:15

Η ΔΑΚΕ, η Ν.Δ. και γενικώς η δεξιά όταν καταντά απομίμηση του ΣΥΡΙΖΑ και του δήθεν προοδευτισμού, είναι πραγματικά για κλάματα...

 
Εκπαιδευτικός ΓΕΛ
21 Οκτ 2019 01:48

Ο στόχος είναι να γίνουν πρότυπα όλα τα δημόσια σχολεία. Γι αυτό όμως χρειάζονται α) Χρήματα αι εξοπλισμό των σχολείων με σύγχρονο εξοπλισμό β) Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών μονάδων σε τρεις άξονες: Από τα παιδιά, από τον επιστημονικό προϊστάμενο - σύμβουλο και από τον Διευθυντή του σχολείου και γ) Συνεχή ετήσια επιμόρφωση μετά το πέρας των μαθημάτων στην διάρκεια του Ιουλίου, ιδιαίτερα σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών, διαφοροποιημένης διδασκαλίας μέσα στην ίδια τάξη, ώστε να μην αδικείται κανείς μαθητής και πολλά άλλα. Όσο αφορά τα πειραματικά, όπως το λέει και το όνομά τους, δεν νοούνται να έχουν μαθητές που εισάγονται με εξετάσεις γιατί με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει η τυχαιότητα του δείγματος στο οποίο θέλουμε να δοκιμάσουμε νέες διδακτικές μεθόδους.
Ευχαριστώ

 
Άσχετος σε όλα
21 Οκτ 2019 07:25

Από που να ξεκινήσει κανείς. Είναι κρίμα και προσβολή για το κοινοβούλιο να ανεβαίνουν στο βήμα άνθρωποι που μιλούν μια ξύλινη γλώσσα αναλλοίωτη δεκαετίες τώρα.
...."Όσον αφορά τα Πειραματικά έχουμε την άποψη ότι οι μαθήτριες και μαθητές πρέπει να επιλέγονται μετά από κλήρωση, έτσι ώστε να επιτελείται ο παιδαγωγικός στόχος αυτών των σχολείων".
Φανταστείτε ένα σχολείο όπου οι μαθητές θα πειραματίζονται με διάφορα (ύλη, μεθόδους, μέσα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Και αν τα αποτελέσματα των πειραματισμών δεν είναι θετικά ; Η πρόταση αυτή καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Πειραματικά σχολεία μπορούν και πρέπει να είναι οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο όπως συμβαίνει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο.
Επίσης "Επιπλέον έχει παρατηρηθεί μια πρωτοφανής έξαρση της προσφυγής των μαθητών στην παραπαιδεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια." Να καταργήσουμε λοιπόν οποιαδήποτε μορφή εξέτασης στο δημόσιο. Να μη ζητάει π.χ. το δημόσιο πιστοποίηση σε ξένη γλώσσα για να μην καταφεύγουν τα μικρά παιδιά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
Και το κερασάκι σε οποιοδήποτε αίτημα της ΟΛΜΕ .."Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία, αλλά την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου." Για την ΟΛΜΕ ποιοτική αναβάθμιση σημαίνει αύξηση των μισθών και μόνο. Η λέξη αξιολόγηση είναι απαγορευμένη λέξη και όμως είναι το κλειδί. Κρίμα πάντως για την ΔΑΚΕ. Να ξέρει πάντως, οτι κανείς δεν θέλει τις απομιμήσεις όταν μπορεί να επιλέξει το αυθεντικό !

 
ΕΔΙΠ
21 Οκτ 2019 09:53

Να καταργηθεί και ο βαθμός από τα Πανεπιστήμια. Τι να τον κάνεις, είναι ελιτίστικος.

 
Ας πάει και το ....παλιάμπελο
21 Οκτ 2019 10:40

Δεν κατάλαβα κάτι ...
Έγινε η όχι πολιτική αλλαγή;
Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιείχε τις αλλαγές αυτές;
Εγκρίθηκε από το Λαό;
Ρωτήσανε τη βάση τους οι συνδικαλιστές;
Το μόνο που καταλαβαίνω είναι .. την απέλπιδα προσπάθεια των συνδικαλιστών για .... στασιμότητα και επιμονή στη ελάχιστη προσπάθεια, εξορκίζοντας την αριστεία!!!

 
@Στράτος
21 Οκτ 2019 11:01

Ποιά δεξιά ΔΑΚΕ και ΝΔ λες.Η ΝΔ με τις μεταγγραφές ,από την ΚΝΕ ως το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη ,έγινε ο ΟΗΕ όλου του πολιτικού συστήματος .Είναι ένα συνοθύλευμα αριστεροδεξιών αποχρώσεων.Όσο για την ΔΑΚΕ τα ίδια και χειρότερα.Ουραγός της αριστεράς και υποστηρικτής των απόψεων της.

 
Εκπαιδευτικός
21 Οκτ 2019 11:12

Συμφωνώ με τον Πειραματικό, τέτοιου είδους συνδικαλιστές είναι τροχοπέδη για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σαν εκπαιδευτικό δεν αισθάνομαι ότι με αντιπροσωπεύει αυτός ο κύριος . Είμαι υπέρ των πειραματικών σχολείων και επίσης υπέρ των εξετάσεων, της αξιολόγησης, της δουλειάς, της αριστείας, της γνώσης και εναντίον των κληρώσεων. Δεν θα βελτιωθεί η παιδεία αν αντί οι μαθητές να προσπαθούν και να αξιολογούνται με βάση την προσπάθειά τους, επιλέγονται για τα πειραματικά σχολεία με βάση την τύχη. Έτσι όπως έχει προχωρήσει η νοοτροπία της ισοπέδωσης και της ελάχιστης προσπάθειας, θα απαιτήσουν να μπουν και τα απολυτήρια των σχολείων και τα πτυχία σε κλήρωση, ώστε να έχουν όλοι τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας χωρίς να κουράζονται. Με αυτές τις νοοτροπίες η αμορφωσιά των παιδιών μας όλο και βαθαίνει, εξελισσόμαστε σε κοινωνία αγραμμάτων που εύκολα ελέγχονται και που μόνο απαιτούν χωρίς να προσπαθούν για τίποτα. Κοινωνίες χωρίς μόρφωση, καλλιέργεια και αξίες δεν έχουν καμιά ελπίδα και αυτές δυστυχώς μόνο με κόπο προσεγγίζονται, όχι με την τύχη που κρίνεται από τις κληρώσεις

 
Προς τον κύριο Τσούχλο.
21 Οκτ 2019 11:16

Σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε επίσημα:1.Για το πλήρες επαγγελματικό βιογραφικό σας,συμπεριλαμβανομένων των πτυχίων ή γνώσεως ξένης γλώσσας και λοιπών τίτλων σπουδών που ενδεχομένως κατέχετε 2.Την πραγματική σας διδακτική υπηρεσία μέσα στην τάξη.Και αυτό στο πλαίσιο του και οι κρίνοντες κρίνονται.Εσείς προς το παρών κρίνετε.Πληροφορείστε μας για τα παραπάνω ,δεν είναι προσωπικά δεδομένα,για να σας κρίνουμε και εμείς.Θα το κάνετε;Περιμένουμε.

 
Φαροφύλακας
21 Οκτ 2019 11:26

Αλήθεια...,είναι τόσο δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι ο κ.Τσούχλος μίλησε στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ως Πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε.;
Ο θεσμικός του ρόλος είναι αυτός που του υπαγορεύει προφανώς να τοποθετηθεί με αυτόν τον τρόπο.
Επομένως η τοποθέτηση κατά των πρότυπων σχολείων, δεν είναι του Τσούχλου, αλλά της ΟΛΜΕ.
Τώρα, ο καθένας μπορεί να αναζητήσει ευθύνες για ποιο λόγο η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική ένωση των καθηγητών (Ομοσπονδία), έχει ακόμη τέτοιες παλαιολιθικές θέσεις. Μάλλον θα πρέπει να δούμε τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται στο 11μελες Διοικητικό Συμβούλιο.

 
Εκπαιδευτικός
21 Οκτ 2019 13:25

@Φαροφύλακας.Ο κ Τσούχλος 1:Μπορούσε,αν διαφωνούσε,να στείλει άλλον στην θέση του.
2.Μπορούσε να πει ότι αυτά του είπανε να πει αλλά αυτός να πει ότο διαφωνεί
Συμπερασματικά επειδή δεν έκανε τίποτα από τα δυο ,συμφωνεί με όσα είπε.Τον εκφράζουν.

 
Γαρυφαλλιά
21 Οκτ 2019 15:30

Μόνο ένα έχω να πω: Ντροπή!!

 
ΠΕ04
21 Οκτ 2019 15:45

Αγαπητοί συνάδελφοι πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πειραματικά από τα πρότυπα σχολεία.
Ναι στα πειραματικά, όχι στα πρότυπα.
Τι είναι άραγε τα πρότυπα σχολεία, σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν; πόσους μαθητές εκπαιδεύουν και με ποιο σκοπό;
Είναι πέντε σχολεία που βρίσκονται στην Αττική και κάποιοι γράφουν για "αριστεία", ότι δεν τη θέλουμε και ζούμε σε παλαιολιθική εποχή.
Όλοι αυτοί που τα υπερασπίζονται ας απαντήσουν στα απλά αυτά ερωτήματα.
Πόσα τέτοια σχολεία υπάρχουν; που; Τι εξυπηρετούν;
(Επειδή όλοι έχουν γίνει και συνταγματολόγοι, τι λέει λοιπόν το σύνταγμα για την υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα;)

 
@ΠΕ04
21 Οκτ 2019 16:09

Εσείς λοιπόν γιατί δε μας διαφωτίζετε ως προς αυτά που ρωτάτε; Γνωρίζετε ή απλά πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα;

 
απάντηση στον ΠΕ04
21 Οκτ 2019 17:51

Φίλτατε ΠΕ04,
κάθε χρόνο τα πρότυπα γυμνάσια δέχονται γύρω στις 700 αιτήσεις υποψηφίων για 108 θέσεις στην Α΄ γυμνασίου προτύπου σχολείου.
Υπάρχουν 5 πρότυπα γυμνάσια στην χώρα (4 στην Αττική και ένα στα Γιάννενα, στην Ζωσιμαία).
Υπάρχουν και άλλα τόσα πρότυπα λύκεια.
Για τις δυο-τρεις κενές θέσεις που κενώνονται στην Α΄λυκείου (για περιπτώσεις μαθητών που φεύγουν από το σχολείο λόγω μετακόμισης στο εξωτερικό ή άλλους παρόμοιους λόγους συνήθως) τα πρότυπα λύκεια δέχονται καμιά 60αριά αιτήσεις.
Για τις περιπτώσεις λυκείων που δημιουργούν και πέμπτο τμήμα στην Α΄ Λυκείου και προκηρύσσουν 27 θέσεις τα πρότυπα αυτά λύκεια (Βαρβάκειο και Ευαγγελική) δέχονται καμιά 300αριά αιτήσεις.
Συνεπώς, την απάντηση για το τί είναι τα πρότυπα σχολεία την έχει δώσει η κοινωνία.
Όλα τα άλλα είναι απλώς κουβέντες καφενείου για όσους δεν φθάνουν και, σαν την αλεπού, τα κάνουν κρεμαστάρια.....

 
Dimitris
21 Οκτ 2019 19:15

Το μόνο που δεν είπε είναι πως η αριστεία είναι ρετσινια!Θυμιζει τους προηγούμενους...η λέξη αξιοκρατία του είναι άγνωστη.τοτε και στους ολυμπιακούς αγώνες να παίρνουν μετάλλιο και οι τελευταίοι!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.