Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για τους απλήρωτους εκπαιδευτικούς της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης

Δημοσίευση: 22/10/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για πολλοστή φορά η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, επανέρχεται με σχετική Ερώτηση στο θέμα της μη καταβολής των αποζημιώσεων για τους σχεδιαστές – αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008 - 2009 και 2009 - 2010.

Το ζήτημα αφορά σε 1.700 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενώ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κανονικά σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 113321/Γ7/04.09.2008, δεν αποζημιώθηκαν ποτέ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Για πολλοστή φορά επανέρχομαι με σχετική Ερώτηση στο θέμα της μη καταβολής των αποζημιώσεων για τους σχεδιαστές – αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008 - 2009 και 2009 - 2010. Το ζήτημα αφορά σε 1.700 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ενώ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κανονικά σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 113321/Γ7/04.09.2008, δεν αποζημιώθηκαν ποτέ.

Τα σχολικά έτη 2008 - 2009 και 2009 - 2010 απασχολήθηκαν στον θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) στα σχολεία, καθηγητές ως σχεδιαστές - αξιολογητές. Την ίδια περίοδο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσής τους και για να πληρωθούν απαιτούνταν να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, ο οποίος  όμως δεν δημιουργήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στους εν λόγω εκπαιδευτικούς.

Τον Δεκέμβριο του 2016 σε σχετική Ερώτησή μου ο Υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο δικό του Υπουργείο, αλλά στο Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας στην απάντησή του τον Ιανουάριο του 2017 ανέφερε: «Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δαπάνες που προκαλούνται από κανονιστικές διοικητικές πράξεις αναγνωρίζονται μόνον εφόσον εκδίδονται με τη σύμπραξη και του Υπουργείου Οικονομικών, εκδίδοντας σχετική ΚΥΑ, άρθρο 22 παράγραφος 3 του ν. 2362/1995 περί δημοσίου λογιστικού». Το Υπουργείο Παιδείας μάλιστα κάνει λόγο και για παραγραφή των μισθολογικών απαιτήσεων των καθηγητών μετά την παρέλευση διετίας, (σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 90 παράγραφος 3 και 91 του νόμου 2362/1995 (ΦΕΚ247, τ.Α).

Με σειρά αποφάσεων τα δικαστήρια δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς που προσέφυγαν ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας εδώ και μια δεκαετία δεν τους έχουν καταβληθεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις με αριθμό 23390/2017, 1234/2018 αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, τις με αριθμό 222 και 223/2016 αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται  η αρμόδια Υπουργός Παιδείας:

1.  Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να καταβληθούν, μετά και από τις ως άνω δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους προσφεύγοντες, τα δεδουλευμένα στο σύνολο των 1.700  εκπαιδευτικών που απασχολήθηκαν στην ΠΔΣ τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010 (συμμορφούμενο και με τις αποφάσεις και επιταγές της Δικαιοσύνης);

2. Προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να λάβει την απόφαση να διορθώσει την κατάφωρη αυτή αδικία και να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στο σύνολο των ανωτέρω εκπαιδευτικών (και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά) αίροντας έτσι την 10ετή οικονομική εκκρεμότητα σε βάρος τους;

Η Ερωτώσα Βουλευτής                                                                
Χαρά Κεφαλίδου

Σχόλια (4)

 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΒΡ.
22 Οκτ 2019 19:12

Δεν βλέπω μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο από τους αγαπητούς φίλους αναγνώστες του esos. Ότι και να πει κανείς για την περίπτωση αυτή των απλήρωτων δεδουλευμένων είναι λίγο. Γελάει κανείς μέχρι σκασμού, όταν ακούει τους εκάστοτε κυβερνώντες της τελευταίας δεκαετίας, να λένε ότι ενδιαφέρονται για το δίκαιο και το σωστό στις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας!!!!!!!!!!
Άλλοι εργαζόμενοι με το δίκιο τους οργίζονται όταν δεν πληρώνονται δεδουλευμένα για πχ 5 μήνες. Οι απλήρωτοι για 10+ έτη τι θα έπρεπε να κάνουν;
Και μην πει κανείς ότι δεν τρέχει και τίποτα γιατί εγώ προσωπικά την δουλειά που έριξα εκείνα τα 2 σχολικά έτη δεν την χαρίζω. Το κράτος περιμένει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας ενώ εκείνο γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον ιδρώτα (κυριολεκτώ) των εργαζομένων.

 
Ι.Μ.
22 Οκτ 2019 20:23

Τη σχολική χρονιά 2009-2010 εργάστηκα κι εγώ ως σχεδιαστής - αξιολογητής της ΠΔΣ. Ήταν μια χρονιά που κανείς συνάδελφος δεν ήθελε να αναλάβει και καθώς κι εγώ προέρχομαι από χαμηλά οικονομικά στρώματα και δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω φροντιστήριο παρά στη Γ Λυκείου με πόνεσε που οι οικονομικά αδύναμοι μαθητές μου δεν θα μπορούσαν να λάβουν τη βοήθεια που παρείχε η ΠΔΣ.
Δημιούργησα 4 τμήματα, όσα αισθανόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω διακοπών φοίτησης.
Παρέμενα στο σχολείο κατά τη διάρκεια όλων των ωρών διδασκαλίας, ως όφειλα, για λόγους ασφαλείας των μαθητών αλλά και για να έχω άμεση επικοινωνία με τους συναδέλφους ωρομίσθιους που έκαναν μάθημα.
Έτρεχα στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στην τράπεζα και μετά πάλι στη εφορία για να τακτοποιήσω τις πληρωμές.
Ως εκκαθαριστής έβγαλα ακόμα και βεβαίωση αποδοχών για το 2009 το οποίο το έβαλα και στη φορολογική μου δήλωση...
Ελέγχθηκα από το 4ο Γραφείο Γ Αθήνας αλλά και από τη Διεύθυνση Γ Αθήνας.
Το αποτέλεσμα είναι να λέω ότι δεν έχω χάσει χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα και έχασα από το Δημόσιο...

Δεν ξέρω αν η σημερινή ηγεσία του υπουργείου παιδείας σκοπεύει να ασχοληθεί με το θέμα, κάτι που δεν έκανε κανείς από όσους πέρασαν τη τελευταία δεκαετία. Μακάρι να συμβεί, πόντους στην εκτίμησή μας θα πάρει...

 
Τάκης
23 Οκτ 2019 00:32

Καθαρή κοροϊδία! Ασυνεννοησία των υπουργείων. Μήπως φταίμε εμείς που δεν έγινε τότε η συνεννόηση μεταξύ τους; Η πολιτεία ανήμπορη να αποκαταστήσει μια αδικία μετά από τόσα χρόνια.
Αφού δουλέψαμε για τους μαθητές επί δύο χρόνια και φροντίσαμε να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες (ΙΚΑ, πληρωμή ωρομισθίων κλπ), δώσαμε χρήματα για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, τελικά φάγαμε το δούλεμα της αρκούδας, αφού η παραγραφή των απαιτήσεων από το δημόσιο, ορίστηκε αναδρομικά στα δύο χρόνια μείναμε. Εκ προμελέτης.... Αυτό είναι το ελληνικό κράτος.

 
Νίκος
24 Οκτ 2019 19:05

Σκεφτείτε ότι πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν τόσα χρόνια, σε περίοδο κρίσης, να μας λύσουν πολλά προβλήματα. Αντιθέτως, χάσαμε και χρόνο και κόπο.
Θα μπορούσαν τουλάχιστον να κάνουν συμψηφισμό, με οφειλές στην εφορία π.χ.
Είναι ευκαιρία να επανορθώσει το λάθος της η ΝΔ, τώρα που είναι, όπως τότε, στην κυβέρνηση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ