Πέντε εξαγγελίες από το νέο πρόεδρο του ΙΕΠ: Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, Λύκειο, Τράπεζα Θεμάτων, Πρότυπα-Πειραματικά

Τα στελέχη της εκπαίδευσης θα αναλάβουν την ευθύνη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών-Υπάρχει η εμπειρία της εφαρμογής αξιολογικού συστήματος, που προέβλεπε το Π.Δ. 152

16/11/2019

Ενημερώθηκε: 16/11/2019, 23:04

Άκουσε το άρθρο

Σε εξαγγελίες, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει από τους εκάστοτε προέδρους του ΙΕΠ, προβαίνει ο νέος πρόεδρος Γιάννης Αντωνίου σε συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και στον Απ. Λακασά.

Οι εξαγγελίες του νέου προέδρου του ΙΕΠ αναφέρονται σε πέντε ζητήματα , για τα οποία τουλάχιστον μέχρι σήμερα  η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως απέφυγε να ανοίξει τα “χαρτιά” της.

Ειδικότερα ο κ. Αντωνίου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Αξιολόγηση:

Η αξιολόγηση που θα εφαρμοστεί δεν τιμωρεί, διορθώνει.

Υπάρχει η εμπειρία της εφαρμογής αξιολογικού συστήματος, που προέβλεπε το Π.Δ. 152, η οποία έφτασε έως στελέχη της εκπαίδευσης το 2004, το σύστημα που εφαρμόστηκε στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία το 2013-14 και το σύστημα αυτοαξιολόγησης  των σχολικών μονάδων την ίδια περίοδο.

Θα αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία βελτιώνοντας τα αξιολογικά εργαλεία και ενισχύοντας τα εχέγγυα της αξιοκρατίας.

Βασική αρχή είναι ότι κανείς δεν αξιολογεί, εάν δεν έχει αξιολογηθεί και ο ίδιος.

Σ αυτόν τον κανόνα προφανώς περιλαμβάνονται  οι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι με αναβαθμισμένο εποπτικό, επιμορφωτικό και αξιολογικό ρόλο και βεβαίως οι Διευθυντές σχολικών μονάδων, δηλαδή τα στελέχη της εκπαίδευσης που θα αναλάβουν την ευθύνη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Πως θα οργανωθεί η Τράπεζα Θεμάτων

Το ΙΕΠ θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν  θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα θέματα θα αξιολογηθούν από Επιτροπές Ειδικών  , που επίσης θα συστηθούν από το ΙΕΠ, και εφόσον κριθούν κατάλληλα , θα συμπεριληφθούν στην Τράπεζα.

Επίσης θα επανεξετασθούν  τα θέματα της Τράπεζας του 2014.

Στόχος μας είναι η θεραπεία μιας παθογενούς κατάστασης που καθιστά οιονεί προσχηματική μια ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Λύκειο

Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων  του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών , τα Προγράμματα Σπουδών, την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο.

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Τα δίκτυα των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων  δεν σχεδιάζονται  για να κλειστούν αυτάρεσκα στον εαυτό τους, αλλά για να λειτουργήσουν  ως ατμομηχανές του συστήματος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Νέα Προγράμματα Σπουδών

Πρακτικά τα εφαρμοζόμενα προγράμματα Σπουδών  του σχολείου σε όλες τις βαθμίδες είναι, με κάποιες εξαιρέσεις, αυτά που εκπονήθηκαν  το 2003.
Η ηλικία των εφαρμοζόμενων Προγραμμάτων απαντά στο ερώτημα “γιατί νέα Προγράμματα;”.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ