Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Τα τρία κριτήρια σχεδιασμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Στο επίκεντρο θα είναι ο φοιτητής και όχι άλλα μικροπολιτικά κριτήρια
Δημοσίευση: 13/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τρία θα είναι τα κριτήρια σχεδιασμού   της Ανωτάτης Εκπαίδευσης και του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης , δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης , κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης  του Βουλευτή   Δ. Κωνσταντόπουλου ,  με θέμα: «Λύσεις για τη λειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο».

Τα κριτήρια αυτά, όπως είπε ο υφ. Παιδείας, είναι τα εξής:

Πρώτον, ο φοιτητής και οι επαγγελματικές προοπτικές των αντικειμένων τα οποία σπουδάζουν.

Δεύτερον, σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου με βάση το οποίο οι εισηγήσεις για δημιουργία σχολών-τμημάτων, προγραμμάτων σπουδών ξεκινάνε από το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

Τρίτον, αυτές οι εισηγήσεις θα πρέπει να κρίνονται και να αξιολογούνται από μία ανεξάρτητη αρχή, στην προκειμένη περίπτωση τη νέα αρχή, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, την οποία θεσμοθετούμε με το νέο νομοσχέδιο το οποίο καταθέσαμε στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Παιδείας το ξεκαθάρισε ότι    «στο επίκεντρο θα είναι ο φοιτητής και όχι άλλα μικροπολιτικά κριτήρια, όπως ήταν οι πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν».

Ο Β. Διγαλάκης διατύπωσε τη θετική γνώμη του  στην επανίδρυση του τμήματος, Διαχείρισης Πολιτισμικου Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών σημειώνοντας ότι αναμένει  την εισήγηση ή έκφραση γνώμης είτε της Συγκλήτου είτε της νέας Ανεξάρτητης Αρχής για την επαναλειτουργία του τμηματος, ώστε να μην καταργούνται και επαναλειτουργούν τα τμήματα με πολιτικές αποφάσεις τις οποίες και αποδοκίμασε!

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην πρωτολογία του παρουσίασε τα οξεία προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κατάργηση του ΔΠΠΝΤ και την ίδρυση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα τελεί υπό κατάληψη εδώ και δύο μήνες. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε αναβρασμό. Με τις αλλαγές που νομοθέτησε ο κ. Γαβρόγλου, υποβαθμίστηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα της Ναυπάκτου έκλεισε, το Μεσολόγγι είναι σε μαρασμό και το Αγρίνιο υπολειτουργεί. Με τον νόμο 4610/2019, το Υπουργείο Παιδείας, κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου και ίδρυσε με επίπλαστη πλειοψηφία και πιέσεις.»

Ανέφερε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η πιστοποίηση της ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023, ούτε το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία το Τμήμα παρουσίαζε συνεχή βελτίωση, με 300 εν ενεργεία φοιτητές και με ένα καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. 

Τόνισε, επίσης, ότι με την επί της ουσίας παράλληλη λειτουργία των δύο Τμημάτων έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι οι φοιτητές του τμήματος ΔΠΠΝΤ συνεχίζουν τη φοίτησή τους σε ένα κατηργημένο τμήμα και παράλληλα λειτουργεί το νέο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. 

Σχόλια (2)

 
Για το δεύτερο
14 Ιαν 2020 10:39

Σωστό το δεύτερο, αρκεί να μην πέφτουν τηλέφωνα και πιέσεις για να προκύψει τελικά το υποτιθέμενο αυτοδιοίκητο.

 
επίκεντρο
14 Ιαν 2020 14:45

αν στο επίκεντρο είναι ο φοιτητής θέλω ένα νούμερο να ακούσω...πόσο κοστολογεί τον κάθε φοιτητή το υπουργείο, δηλαδή φως, νερό, τηλέφωνο, καθηγητές, προσωπικό, διαμονή, διατροφή, υποδομές κτλ κτλ.
Πόσα είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να παρέχει.
Έχω την αίσθηση ότι με τον νόμο 80-20, δηλαδή το κόψιμο του 20% δεν υποστηρίζεται ο φοιτητής, αλλά επικρατεί η δαμόκλειος σπάθη!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ