Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Καθηγητές ΠΑΔΑ:: Απονομή Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Μaster) για τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Πα.Δ.Α.

Δημοσίευση: 14/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Την παραμονή της κατάθεσης του σχεδίου νόμου για την Ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), σε δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, διέρρευσε η πληροφορία ότι ο Υφυπουργός κ. Διγαλάκης έστειλε στις 8 Ιανουαρίου στην ΑΔΙΠ τις προτάσεις των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών για την απονομή Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Μaster), μετά από καθυστέρηση σχεδόν 6 μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις των Τμημάτων, για τη χορήγηση του integrated master, είχαν κατατεθεί το καλοκαίρι του 2019, από τη Διοικούσα του Πα.Δ.Α. και ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου μερίμνησαν να τις στείλουν εγκαίρως, ήδη από τον Ιούλιο 2019, στην ΑΔΙΠ για την εκ του νόμου (4485/2017) προβλεπόμενη γνωμοδότηση, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2019, ο Υφυπουργός κ. Διγαλάκης ζήτησε να επιστραφούν όλοι οι φάκελοι πίσω στο Υπουργείο, ενώ η ΑΔΙΠ είχε ξεκινήσει την διαδικασία ελέγχου των φακέλων.

Στις 8 Νοεμβρίου συναντήθηκε ο Υφυπουργός κ. Διγαλάκης με τον Πρύτανη του Πα.ΔΑ, τον Κοσμήτορα της Σχολής και Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής στο Ίδρυμα, όπου δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του κάθε Τμήματος Μηχανικού, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία και με την εμπλοκή της ΑΔΙΠ.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού, προσφάτως έγινε γνωστό ότι η λειτουργία της ΑΔΙΠ έχει πρακτικά μπλοκαριστεί εδώ και δύο μήνες, δεδομένου ότι η Υπουργός Παιδείας δεν έχει υπογράψει, ούτε προτίθεται να το κάνει, τον ορισμό  του νεοεκλεγέντος μέλους της ΑΔΙΠ, ο φάκελος του οποίου εστάλη στο γραφείο Υπουργού στις 21 Νοεμβρίου.
Η αποστολή των φακέλων από τον Υφυπουργό στην ΑΔΙΠ, μετά από πολύμηνη αδικαιολόγητη καθυστέρηση, λίγες μέρες πριν την ψήφιση  του  νόμου για τη νέα Αρχή, που θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ και με την ΑΔΙΠ παροπλισμένη από καιρό, προκαλεί τεράστια ερωτήματα.

Η κωλυσιεργία στη χορήγηση των integrated masters συνάδει απόλυτα με τη σιγή ιχθύος του Υφυπουργού στο θέμα της ενεργοποίησης του άρθρου 66 του νόμου 4610/2019 που αφορά τη μετατροπή των Σχολών Μηχανικών του Πα.ΔΑ., του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε Πολυτεχνικές Σχολές, μετά από αξιολόγηση, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοί τους.  

Η μη χορήγηση των integrated master στα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Πα.ΔΑ προκαλεί έντονη ανησυχία στα μέλη της κοινότητας, αφού τον Ιούνιο του 2020 αναμένονται οι πρώτοι απόφοιτοι των πενταετών προγραμμάτων, οι οποίοι δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι οι πρωτοετείς φοιτητές αυτών των Τμημάτων συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό τους, έχοντας την ενημέρωση ότι θα φοιτήσουν σε τμήματα πενταετή, που θα απονέμουν integrated master, δεδομένων των πλήρων φακέλων, που τα Τμήματα κατέθεσαν και των αντικειμενικών δεδομένων των προγραμμάτων σπουδών, όπως απαιτεί η κείμενη νομοθεσία. Αυτοί οι φοιτητές θα στερηθούν του δικαιώματός τους, που απορρέει από την εκ του Συντάγματος επιβεβλημένη ίση μεταχείριση των πολιτών.

Απαιτούμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος, με δεδομένο ότι επιβάλλεται η ισονομία σε ένα κράτος δικαίου.  Η μη χορήγηση του integrated master στα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Πα.Δ.Α. θα οδηγήσει νομοτελειακά σε υποβάθμισή τους, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επαγγελματικού κύρους και θέσης των αποφοίτων και θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες σε ό,τι αφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Σχόλια (14)

 
Kώστας - Απόφοιτος ΤΕΙ
14 Ιαν 2020 16:02

Μη φάτε. Έχουμε γλαρόσουπα ... "Απαιτούμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος, με δεδομένο ότι επιβάλλεται η ισονομία σε ένα κράτος δικαίου. " Τώρα θυμήθηκαν το κράτος δικαίου. Για τους αποφοίτους TEI υπήρξε κράτος δικαίου ;;;

 
Μαρια
14 Ιαν 2020 16:15

Για εμενα που ειμαι αναπληρωτρια χρονια (18) που τελειωσα πανεπιστημιο 5ετους φοιτησης εδω και αντιστοιχα χρονια κ που εν οψει της προκυρηξης που τρεχει απο χτες δεν εχω intergrated master λογω λαθους του υπουργειου ( οταν αλλοι με τι ιδιο πτυχιο εχουν) κ εχω και πλαφον στην προυπηρεσια, υπαρχει κρατος δικαιου;

 
Βαγγέλης
14 Ιαν 2020 16:23

Ο συνεχής εμπαιγμός τμημάτων και η εκ του ασφαλούς αριστεία δίνει και παίρνει.

Δώστε επαγγελματικά δικαιώματα μόνο μετά από αξιολόγηση όλων των τμημάτων (παλιών και νέων) και δώστε κατευθύνσεις για ένα σύγχρονο επιμελητήριο, για το καλό της χώρας.

 
Κώστας - Απόφοιτος ΤΕΙ
14 Ιαν 2020 16:27

Τι σχέση έχουν οι απόφοιτοι με τους εν ενεργεία φοιτητές που θα πάρουν δίπλωμα πενταετών σπουδών; Οι απόφοιτοι τελείωσαν τα ιδρύματα με συγκεκριμένο status quo, τι ζητούν τώρα;

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε χωρίς να ευθύνεται το ΠαΔΑ, σημειωτέον είναι το πρώτο που υπέβαλε πληρέστατες εκθέσεις για το integrated master και σε χρόνο ρεκόρ τις προσάρμοσε στα σχόλια της ΑΔΙΠ, πρέπει να λήξει. Η εισαγωγή έγινε σε τμήματα πενταετών σπουδών και η καλοκαιρινή κρίση της ΑΔΙΠ ήταν ότι όντως τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών τρέχουν κατάλληλα πενταετή προγράμματα σπουδών.

Αξίζει να δημοσιευτούν οι εκθέσεις των τμημάτων της Σχολής Μηχανικών για να γίνει γνωστή η αρτιότητα και η επιχειρηματολογία, η οποία στηρίζεται και στην ποιότητα των μελών ΔΕΠ, στοιχείο που στο παρελθόν αποτελούσα αχίλλειο πτέρνα των ΤΕΙ.

 
πολιτης
14 Ιαν 2020 17:46

Ολοι οι φοιτητες των αντιστοιχων σχολων μηχανικων που αν και απορροφηθηκαν απο Πανεπιστημια καταργηθηκαν σαν Τμηματα παρα το γεγονος οτι συνεχιζουν τις σπουδες τους (μονο στην Ελλαδα μπορει να συμβει κατι τετοιο...ακουσον, ακουσον) καλο ειναι να αφυπνηστουν μην τα χασουν ολα στο τελος...Πρωην Τει Κοζανης, Πρωην Τει Στερεας.....

 
Φοιτητής του ελμεπα
14 Ιαν 2020 18:47

Εφόσον τα καινούργια πανεπιστήμια και ιδρύματα τηρούν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με αυτά των πολυτεχνικων σχολών τότε αυτομάτως οι φοιτητές του αναβαθμιζονται.(καθώς η βάση σε μια εξέταση του λυκείου που πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο δεν παίζει καμία απολύτως σχέση με το επίπεδο σπουδών και των αποφοίτων).

 
PE19
14 Ιαν 2020 21:59

Απονομή ενιαίου πτυχίο ΤΕΙ !!! στους σπουδαστές του ΑΤΕΙ ΠΑΔΑ και των λοιπόν καινοφανών "Πανεπιστημίων".
Τα ΤΕΙ χρειάζονται έχουν χώρο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο Μηχανικούς με master και καθόλου τεχνικούς. Ο κυνισμός του Γαβρόγλου και η ατολμία της Κεραμέως οδηγούν αρκετά παιδιά στην ανεργία μετά από 5-8 χρόνια σπουδών. Μαθητής που γράφει 7 δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μαθητή του 19 αν και οι 2 κάνουν την ίδια δουλειά.
Έλεος να μην παίζουμε με τις ζωές των νέων ανθρώπων

 
Pe19
14 Ιαν 2020 22:17

@Φοιτητής του ελμεπα
Καμάρι μου όταν μπαίνεις με 7 και στο ΕΜΠ η βάση είναι 19 πώς είναι δυνατόν να έχεις τα ίδια δικαιώματα? Πρόσεξε δεν λέω ίσα λέω τα ίδια.
Μπορεί 1 φοιτητής του που έγραψε 9 στις πανελλαδικές να εξελιχθεί σε "καλύτερο μηχανικό από 1 φοιτητή που έγραψε 19. Ναι 2-3 περιπτώσεις στις 100 ίσως αλλά 200 του 8 να είναι στο ίδιο επίπεδο με 200 του 18 απλά αποκλείεται. Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις
1) Το επίπεδο των εξετάσεων να είναι το ίδιο στο Χ-ελμεπα-Ιονιο-Κοζάνη-Λαμία κλπ με το ΕΜΠ και ΑΠΘ οπότε το ποσοστό επιτυχίας να είναι μικρότερο του 10% οπότε στα ν+2 χρόνια να παίρνει πτυχίο το 10-20% που θα έχουν τα ίδια δικαιώματα του ΕΜΠ. (το 80% τι θα κάνει ?)
2) Το επίπεδο των εξετάσεων να είναι χαμηλότερο και σε ω+2 χρόνια να παίρνει πτυχίο ένα 50-60% όμως αυτοί που θα παίρνουν πτυχίο θα είναι πολύ χειρότεροι από τους αντίστοιχους των τμημάτων του 19 όποτε η αγορά θα τους υποβαθμίσει και πρακτικά θα μείνουν άνεργοι.
Το πρόβλημα αγαπητέ μου φίλε είναι ότι σε ένα στρατό δεν γίνεται να είναι όλοι στρατηγοί δεν γίνεται να είναι όλοι μηχανικοί με μάστερ ή το μάστερ θα χάσει την αξία του ή δεν θα πρέπει να το πάρουν όλοι !!!
Καλύτερα φίλε μου να έχεις πτυχίο ΤΕΙ να ξέρεις τι δουλειά θα κάνεις πάρα να ψάχνεις το Ι-Μ και μην ξέρεις τι θα κάνεις.

 
Πληθωρισμός...
15 Ιαν 2020 10:31

Η χώρα έχει πάρα, μα πάρα πολλές σχολές, εκ των οποίων δεν χρειάζονται ούτε οι μισές. Δεδομένων των συνθηκών και τις τεράστιες ανάγκες που έχει η εθνική άμυνα, δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε όλα αυτά, όπως γίνονταν στο παρελθόν. Καλύτερα λίγες σχολές και με καλύτερη χρηματοδότηση, παρά όλες αυτές και λίγο από όλοι. Δυστυχώς δεν προχωράει η τριτοβάθμια με αυτούς τους ρυθμούς και οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να δείξουν πυγμή και να πάρουν τις λεγόμενες δύσκολες αποφάσεις.

 
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
15 Ιαν 2020 11:29

Αξιότιμη Υπουργέ κ. Κεραμέως, αξιότιμε Υφυπουργέ κ. Διγαλάκη,
παρακαλώ για τις ενέργειές σας προκειμένου να διορθωθεί το εξής απαράδεκτο και και αβάσιμο:
Να θεωρείται ο Δημόσιος Υπάλληλος με Πτυχίο Μηχανικού [Απόφοιτος Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος] και με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης σε Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ως απόφοιτος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης [Τ.Ε.] ενώ το Μεταπτυχιακό του είναι από Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και είναι εύλογο ευνόητο κατανοητό και πάνω από όλα δίκαιο να θεωρείται Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης [Π.Ε.].
Επιπρόσθετα ο εν λόγω Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ έχει και Πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκεια ως απόφοιτος του ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικών Σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ και έχει καταχωρηθεί ως Π.Ε. 81 στους Πίνακες του Υπουργείου Παιδείας .
Πως είναι λοιπόν δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος με τα ίδια προσόντα να είναι για το Υπουργείο Παιδείας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ενώ για το υπόλοιπο Δημόσιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ?
Παρακαλώ να επιληφθείτε του θέματος όπως πράττεται σε τόσα άλλα.

 
@Pe19
15 Ιαν 2020 11:41

Για σένα υπάρχουν μόνο το ΕΜΠ και το ΑΠΘ που βγάζουν Διπλωματούχους Μηχανικούς.. τι βολικό!!
Λες να βγάζει και το ΠΑΜΑΚ ή το Αιγαίου;; Της Αγγλίας και Βουλγαρίας;

 
Apostolos
15 Ιαν 2020 12:27

Δεν έπρεπε να γίνουν 5ετη οι σχολές των Μηχανικών. Απλές σχολές μηχανικών ήταν και το επίπεδο ήταν ΤΕΙ. Όποιος ήθελε έκανε μεταπτυχιακό. Δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν 5 τα έτη σπουδών, ούτε βέβαια να γίνουν Πανεπιστήμια.
Αυτά έγιναν λόγω της αλτομίας Γαβρόγλου να παραδεχτεί ότι ήθελε να μειώσει τα τμήματα στο σύνολο.

 
@Apostolos
15 Ιαν 2020 13:10

Τι ωραία που τα λες, πρέπει να είσαι γερός γνώστης του θέματος!
Κάτι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ σε κεντρικά ΤΕΙ που βγήκαν καλύτερες από πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια, κάτι βάσεις σχολών πολύ υψηφλότερες από πανεπιστημιακές, κάτι αναγνωρίσεις τους ως πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) ... μάλλον φήμες σωστά?

 
Ριζος Χρήστος
15 Ιαν 2020 22:20

@apostolos κοιτα πρώτα τις αξιολογήσεις της αδιπ παρακαλώ , κρίμα για μερικους που μερικα πανεπιστήμια τα έβγαλε κατώτερα πολλων τει
@pe19 τεχνίτες ποτε δεν έβγαζαν τα τει, μονο μηχανικούς. Παρακαλώ να επανέλθετε στη πραγματικότητα, ευχαριστώ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ