Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Κομισιόν προς Ελλάδα για τα Κολλέγια: Oι δύο συστάσεις και οι “10” παραβιάσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2005/36

Τι αναφέρει η Κομισιόν για τους εκπαιδευτικούς
Δημοσίευση: 23/01/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δύο συστάσεις και δέκα περιπτώσεις παραβιάσεων της Ελλάδας της Κοινοτικής Οδηγίας 2005/36 για την αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων, αποτυπώνονται στην προειδοποιητική Επιστολή της Ευρωπαικής Επιτροπής προς την ελληνική Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνει τις εξής δύο συστάσεις προς την Ελλάδα:

1. Κανένας λόγος γενικού συμφέροντος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση αναγνώρισης τίτλου σπουδών απλώς και μόνο λόγω  του τρόπου με τον οποίο έχει παρασχεθεί η εκπαίδευση στο άλλο Κράτος-Μέλος.

2. Σε περίπτωση βάσιμης αμφιβολίας όσον αφορά τίτλο σπουδών που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης , η ελληνική αρχή μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί στην αρμόδια αρχή του Κράτους-Μέλους καταγωγής , προκειμένου να εξακριβωθεί αν η εκπαίδευση που παρέχεται σε Ίδρυμα το οποίο λειτουργεί βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το Ίδρυμα που χορηγεί τον τίτλο σπουδών, καθώς και αν ο τίτλος αυτός είναι ο ίδιος και αν παρέχει τα ίδια δικαιώματα στην επικράτεια του Κράτους -Μέλους καταγωγής.

Για τους εκπαιδευτικούς
 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το άρθρο 54 παράγραφος 5 του νόμου 4589/2019 δεν συνάδει  με το άρθρο 1 , το άρθρο 2 παράγραφος 1 και το άρθρο 4 παράγραφος 1 της Κοινοτικής Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, καθώς προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν αποκτήσει τον τίτλο σπουδών τους σε άλλο Κράτος- Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποκτήσουν ακαδημαϊκή αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους από τον ΔΟΑΤΑΠ,

αντί

να προβλέπει ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, μετά από απόκτηση της επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους σύμφωνα με της διατάξεις των προεδρικών Διαταγμάτων 38/2010 και 51/2017 ή οποιουδήποτε άλλου κανόνα του ελληνικού δικαίου με τον οποίο μεταφέρεται το ενωσιακό δίκαιο περί επαγγελματικής αναγνώρισης πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη εκπαιδευτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Οι  δέκα περιπτώσεις

Η Ευρωπαική Επιτροπή  θεωρεί ότι παραβιάζονται διατάξεις  της οδηγίας 2005/36, λόγω υπαγωγής της αναγνώρισης διπλωμάτων επαγγελματιών  στο νόμο 3328/2005 , περί ΔΟΑΤΑΠ, στις εξής περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Υποβολή των εκπαιδευτικών που έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε άλλο Κράτος -Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ΔΟΑΤΑΠ.

2. Μη αναγνώριση τίτλου σπουδών που χορηγούνται βάσει συμφωνιών δικαιόχρησης.

3. Υποβολή σε προηγούμενη διαδικασία ισοτιμίας των τίτλων σπουδών ανωτάτου εκπαιδευτικού Ιδρύματος άλλου Κράτους - Μέλους, για επαγγελματικούς σκοπούς.

4. Απαίτηση διάρκεια σπουδών σε άλλα Κράτη- Μέλη, για επαγγελματικούς σκοπούς.

5. Απαίτηση Μεταπτυχιακού τίτλου για την ισοτιμία πτυχίου για επαγγελματικούς σκοπούς, όταν ο τίτλος σπουδών έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, μετά από τριετή φοίτηση.

6. Μη συνεκτίμηση επαγγελματικής πείρας και Δια Βίου Μάθησης, στο πλαίσιο αναγνώρισης τίτλου σπουδών άλλου Κράτους -Μέλους, για επαγγελματικούς σκοπούς.

7.Η Μη δυνατότητα μερικής πρόσβασης στο επάγγελμα , καθώς και δικαιώματος επιλογής του αιτούντα την αναγνώριση , μεταξύ επαγγελματικής επάρκειας άσκησης προσαρμογής.

8. Δυνατότητα διαδικασίας ισοτιμίας μόνο για την αναγνώριση Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών άλλων Κρατών -Μελών.

9. Προθεσμία ενός μηνός για την έκδοση βεβαίωσης παραλαβής του φακέλου, ακόμη και αν ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία ή διευκρινίσεις.

10. Αναγνώριση τίτλων σπουδών μόνο στο πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σχόλια (20)

 
Πέτρος
23 Ιαν 2020 17:57

Αυτό είναι καμπάνα για τον ΔΟΑΤΑΠ. Κανονικά όλα τα 3ετη πτυχία ποπυ χορηγούν ξένα Πανεπιστήμια πρέπει να αναγνωρίζονται επαγγελματικά τουλάχιστον. Χωρίς επιπρόσθετο μεταπτυχιακό.
Τόσο καιρό όλοι λένε για τα κολέγια αλλά στην ίδια κατηγορία είμαστε και εμείς που σπουδάσαμε απευθείας στην Αγγλία. Εμείς γιατί να μην μπορούμε να δουλέψουμε?

 
οικονομου
23 Ιαν 2020 18:13

Επιτέλους αλλαχτε τους τα φώτα ....περασανε οι εποχες που κάνανε οτι θέλανε με την γιαννακου...ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 
οικονομου
23 Ιαν 2020 18:19

1Κανένας λόγος γενικού συμφέροντος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση αναγνώρισης τίτλου σπουδών απλώς και μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει παρασχεθεί η εκπαίδευση στο άλλο Κράτος-Μέλος.@ τα ίδια λέγανε όταν έκλεισαν τον επάγγελμα του λογιστη λόγος γενικου συμφέροντος..και ακόμα κλειστό ειναι

 
THOMAS
23 Ιαν 2020 19:45

Όλα καλά...........Οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ θα πάνε ένα χρόνο Κολλέγιο και θα βγαίνουν Διπλωματουχοι ....................

 
χωρίς αμφιβολία
23 Ιαν 2020 20:05

Πάνω από όλα η αριστεία και η διασφάλιση ποιότητας!

 
Νίκος
23 Ιαν 2020 20:25

Το Ενωσιακό δίκιο ώστε να μην πληρώνω τελωνείο όταν παίρνω αυτοκίνητο απο ΕΕ , πότε θα γίνει στην Ελλάδα ; Πρόσχημα όλο αυτό. Απλά θέλουν να πλήξουν το δημόσιο ΑΕΙ και να δείξει η νέα κυβέρνηση ότι δεν πατάει σε κανένα άρθρο του συντάγματος.

 
Μ.Π
24 Ιαν 2020 08:51

Σαφέστατα ανοίγει παράθυρο για την επαγγελματική διέξοδο των αποφοίτων ΤΕΙ. Με ένα χρόνο σε κολέγιο, Βρίσκονται με πτυχίο πανεπιστημίου (BSc και BEng για μηχανικούς) και στη συνέχεια η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους αποδώσει επαγγελματική ισοτιμία. Απλά θέλει λίγο κυνήγι το θέμα και σαφέστατα επίσης κινητοποίηση εκ μέρους των κολεγίων (δηλαδή πιέσεις μέσω Ε.Ε).

 
Τελωνείο;
24 Ιαν 2020 09:39

Μα Νίκο δεν πληρώνεις τελωνείο, πληρώνεις τέλος ταξινόμησης, αυτό δεν είναι φόρος!

 
Θανος
24 Ιαν 2020 09:48

"Κανένας λόγος γενικού συμφέροντος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την άρνηση αναγνώρισης τίτλου σπουδών απλώς και μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει παρασχεθεί η εκπαίδευση στο άλλο Κράτος-Μέλος."

Αυτό εδώ τα λέει όλα, όπως δε μπορείς να ξέρεις τι εκπαίδευση παίρνουν γιατροί μηχανικοί κλπ που σπουδάζουν στο εξωτερικό , αλλά αναγνωρίζονται και δουλεύουν κανονικά Ελλάδα, έτσι δε μπορείς να αρνείσαι και των υπολοίπων παιδιών που αφιέρωσαν 4 χρόνια της ζωής τους σε κολέγιο, απλά επειδή δε σε βολεύει.

 
Ε.Τ.
24 Ιαν 2020 10:07

Ποια η διαφορά των κολλεγίων και ΤΕΙ? Πόσα έτη σπουδών στο ένα και πόσα στο άλλο? Μήπως τα ΤΕΙ έχουν περισσότερα έτη σπουδών? Τα ΤΕΙ αδικήθηκαν και αδικούνται οι απόφοιτοι τους ας το δουν οι αρμόδιοι.......

 
Μαρια
24 Ιαν 2020 10:08

Ενωσιακό δίκαιο να αναγνωριζονται κολέγια της Αγγλίας, τη στιγμή που η χώρα αυτή φεύγει από την ΕΕ. Το θέατρο του παραλόγου. Ερώτηση προς την Υπουργό. Αν τελειώσω κολέγιο στην Ελλάδα μπορώ να διεκδικήσω θέσεις εκπαιδευτικού, θέσεις στην υγεία ή γενικότερα στο Δημόσιο της Γαλλίας, Γερμανίας, Αγγλίας. Κτλ? Είναι μια απαραίτητη πληροφορία που δεν ακούστηκε.

 
Ακης
24 Ιαν 2020 11:29

Το σωστό θα ήταν τα κολέγια να τα αναγνωρίζουν ως ΤΕΙ. Έτσι ούτε επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

 
Α.Δ.
24 Ιαν 2020 12:04

Ερώτηση:
Το πτυχίο ενός ελληνικού κολεγίου αναγνωρίζεται διεθνώς ως κανονικό πτυχίο bachelor???

 
Νίκος
24 Ιαν 2020 13:58

απάντηση σε thomas και σε Μ.Π στο κολεγιo δεν πας ένα χρόνω και παίρνεις πτυχίο αλλά 4 χρόνια σκληρής καθημερινής πραγματικής φοίτησης

 
Θανος
24 Ιαν 2020 16:25

Ερώτηση:
Το πτυχίο ενός ελληνικού κολεγίου αναγνωρίζεται διεθνώς ως κανονικό πτυχίο bachelor???

Απάντηση: Δε φαίνεται καν στο πτυχίο το όνομα του κολεγίου. Το πτυχίο έρχεται από το πανεπιστήμιο που επιβλέπει τη σχολή του κολεγίου.

 
THOMAS
24 Ιαν 2020 18:08

@ Νίκος 24 Ιαν 2020 13:58
Γιατί 4 χρόνια......δεν υπάρχει αναγνώριση μαθημάτων...μεταφορά μονάδων ???

 
o tempora, o mores
24 Ιαν 2020 21:24

Πόσα είναι σε αριθμό τα μαθήματα που πρέπει να περάσει κανείς για να πάρει το πτυχίο του Κολεγίου; Τα αντίστοιχα για πανεπιστημιακό πτυχίο είναι τουλάχιστον 60... Υπάρχουν σχολές και με περισσότερα μαθήματα για τα 4 χρόνια σπουδών... Μας δουλεύετε;;;;

 
Ανδρεας
25 Ιαν 2020 12:30

όλοι πρέπει να έχουν 360 credits για εν πτυχίο τα ελληνικά πανεπιστήμια μοιράζουν τα έτη σε μαθήματα σε πολλά μικρά credits ένα έτος Πχ να έχει 20 μαθήματα χ 6 credits ενώ τα ξένα μοιράζουν με μεγάλα credits τα μαθήματα 4 χ 30 η διάφορα είναι ότι μέσα στα μεγάλα credits υπάρχουν πολλά μικρότερα μαθήματα στα ξένα πανεπιστήμια σε μαθαίνουν πως να Μαθαίνεις ενώ στα ελληνικά σε μαθαίνουν πώς να παπαγαλίζεις θεωρίες και όταν βγεις έξω στην εργασία και βρεθείς στο καινούργιο που δεν ήταν μέσα στα 60 μαθήματα αρχίζεις να πανικοβάλλεσαι σαν ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΣ

 
@ o tempora, o mores
26 Ιαν 2020 09:15

«για πανεπιστημιακό πτυχίο είναι τουλάχιστον 60... Υπάρχουν σχολές και με περισσότερα μαθήματα για τα 4 χρόνια σπουδών...»
Ειστε πολύ κακά ενημερωμένος. Στο μαθηματικό του πανεπιστημίου Πατρών τα μαθήματα είναι 36. Στην πληροφορική της ΑΣΟΕΕ είναι 36. Η νομική είναι 44 μαθήματα. Για σπουδή 4 ετών ποτέ δεν έχω δει πάνω από 48.

 
Σάκης
27 Ιαν 2020 09:50

Υπουργέ κάντε κάτι με τον ΔΟΑΤΑΠ. Επιτέλους διορίστε το νέο ΔΣ, περιμένουμε απο το καλοκαίρι για τις αναγνωρίσεις. Ήμαρτον πια έχουν κολλήσει όλα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ