Ν. Κεραμέως: Επεξεργαζόμαστε τη θεσμοθέτηση του «Δασκάλου / Καθηγητή εμπιστοσύνης»

"Το ΥΠΑΙΘ θα είναι αμείλικτο ενάντια σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και βίαιης συμπεριφοράς στο σχολείο "

13/02/2020

Ενημερώθηκε: 14/02/2020, 07:15

Άκουσε το άρθρο

Το 1ο Γενικό Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα επισκέφθηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στον απόηχο του επεισοδίου ξυλοδαρμού 17χρονου μαθητή  από ομάδα μαθητών, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο προαύλιο του σχολείου.

Η υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, την Διευθύντρια Εκπαίδευσης,  τους Διευθυντές των δύο σχολείων και τους καθηγητές, παρουσία του Δημάρχου Βύρωνα και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης,  για τις συνθήκες του συμβάντος καθώς και για ζητήματα που απασχολούν τις εν λόγω σχολικές μονάδες.

Το υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές

Η Νίκη Κεραμέως με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους το ξεκαθάρισε ότι « τα περιστατικά αυτά δεν έχουν καμία θέση στο δημόσιο σχολείο, και το υπουργείο Παιδείας θα είναι αμείλικτο απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές».

Παιδαγωγικά μέτρα στους μαθητές

Έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και έχουν ήδη επιβληθεί παιδαγωγικά μέτρα στους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το περιστατικό πρωτοφανούς βιαιότητας, είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε:» Για αυτά τα περιστατικά, τα οποία δεν έχουν καμία θέση στο σχολείο, υπάρχουν πρόσκαιρες αλλά και μακροχρόνιες ενέργειες προς ανάληψη».

Σχέδιο δράσης

Η Νίκη Κεραμέως σήμείωσε πως άμεσα, κατόπιν εντολής μου, η Δ/ντρια Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Δ/ντη θα στείλουν, εντός της ημέρας, αρμόδιους για την κατάρτιση σχεδίου δράσης αναφορικά με την ομαλή συνύπαρξη των μαθητών που είχαν εμπλοκή στο συγκεκριμένο γεγονός.

Ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων

Παράλληλα,τόνισε,  σε συνεργασία πάντα με τον Περιφερειακό Δ/ντή, θα βρεθεί στο σχολείο, ομάδα κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων,  με στόχο να προσφέρουν υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα, εν συνόλω, σε συνέχεια του συγκεκριμένου περιστατικού.

Δάσκαλος/Καθηγητής Εμπιστοσύνης

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι  επεξεργάζεται και άλλες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την υφυπουργό  Σ. Ζαχαράκη που αφορούν, για παράδειγμα, τη θεσμοθέτηση του «Δασκάλου / Καθηγητή εμπιστοσύνης» με τον οποίο τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη άνεση να επικοινωνήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν, αλλά και την εισαγωγή νέων θεματικών στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα οι οποίες θα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα σεβασμού στον άλλον και συνύπαρξης και συναρμογής στο κοινωνικό σύνολο.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται σε πλέγμα ενεργειών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας.

Ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης  θα είναι εκπαιδευτικός του σχολείου και όχι ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός.

Ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης   θα μπορεί:

  •     να καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές,
  •     να ανιχνεύει και να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων τους.

Οι εκπαιδευτικοί που θα αναλάβουν το ρόλο του εκπαιδευτικού εμπιστοσύνης ,   εξετάζεται η δυνατότητα να έχουν  ελάφρυνση στο ωράριό τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ