Placeholder

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Αμέσως μετά το Πάσχα ταχύρρυθμη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Με εντολή της Νίκης Κεραμέως
Δημοσίευση: 06/04/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως , προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προετοιμασίες και να ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα ταχύρρυθμη (σ.σ. εξ αποστάσεως) επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση.

Ηδη οι  διοικήσεις τόσο του ΕΑΠ όσο και του ΙΕΠ είχαν σήμερα τη πρωί την πρώτη επικοινωνία και αποφάσισαν τη συγκρότηση εξαμελούς επιτροπής , προκειμένου το ΕΑΠ να αξιοποιήσει όλη την τεχνογνωσία του και το δυναμικό του ώστε να καλύψει τα θέματα επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η εξαμελής  Επιτροπή  ήδη κινητοποιήθηκε και έχει ορίσει διαδικτυακό  “ραντεβού” για αύριο  Τρίτη,στις 12:30 το μεσημέρι,  προκειμένου να “δρομολογηθεί” η  ανάπτυξη ενός ταχύρρυθμου επιμορφωτικού προγράμματος με αντικείμενο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα εκπαίδευσης από απόσταση.

Στην εξαμελή Επιτροπή συμμετέχουν :

  • Ο Κοσμήτορας του ΕΑΠ Αντώνης Λιοναράκης
  • Ο Ομότιμος Καθηγητής Αλέξης Κοκκος
  • Ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΑΠ Θεοφάνης Ορφανουδάκης
  • Ο Αντιπρόεδρος του ΙΕΠ Εμβαλωτής Αναστάσιος     (Αναπληρωτής Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
  • Ο  Νικόλαος Γραμμένος Σύμβουλος Β΄ Πληροφορικής του ΙΕΠ,κι
  • Ενας αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ με μεγάλη εμπειρία.

 

Σχόλια (75)

 
Μπαμπης Ν
07 Απρ 2020 12:51

Μακάρι η *τεχνογνωσία του ΕΚΠΑ* που γράφει η ανάρτηση, να είναι ανώτερη ή έστω ίση κ ισοδύναμη με την *τελευταία παγκόσμια τεχνογνωσία*. Ειδεμη, λεφτά πεταμένα κ πάλι όπως πάντα...

 
Γιώτα
07 Απρ 2020 13:15

Ποια τηλεκπαίδευση;Τα παιδιά του δημοτικού τουλάχιστον δεν έχουν καν υπολογιστές και οι δικοί μας είναι απαρχαιωμένοι.Μαρκαδόρους για πίνακα τους έχουμε με το σταγονόμετρο και συζητούν για εξ αποστάσεως.

 
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΧΑΣ.
07 Απρ 2020 13:22

ΤΑ400 ΕΥΡΩ ΠΟΥΔΩΣΑΜΕΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΉΚΑΙΝΟΥΡΙΟΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ

 
@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
07 Απρ 2020 13:32

Υπάρχουν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί που ξεπέρασαν τον εαυτόν τους σε συνθήκες πίεσης, αρχίζοντας σχεδόν από το μηδέν και μπράβο τους. Έστω, και με την πίεση του ιού μπήκαν στη διαδικασία να μάθουν νέα εργαλεία, που δεν είναι και τόσο "νέα".
Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί που μόνο γκρίνιαξαν επικαλούμενοι ως επαγγελματικό κεκτημένο την άγνοιά τους. Οι ψηφιακές εφαρμογές στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο για περιστάσεις όπως η παρούσα, αλλά, πρωτίστως, είναι για χρήση στην, κανονική, διδακτική πράξη, ως συμπληρωματικό μέσο. Επομένως, όλοι κάτι έπρεπε να γνωρίζουν.
Η επιμόρφωση είναι κύρια ευθύνη του Υπουργείου, αλλά οι παραλήψεις του Υπουργείου δεν απαλλάσσουν τους εκπαιδευτικούς από τις δικές τους ευθύνες.
Συχνά, μάλιστα, στις λιγοστές επιμορφώσεις, που γίνονται, πηγαίνουν αυτοί που τις έχουν λιγότερο ανάγκη, ενώ οι υπόλοιποι μένουν μακριά από τέτοιες "φασαρίες", και συνεχώς καταγγέλλουν κάθε τι διαφορετικό και ¨επιπλέον".

 
Γιώργος
07 Απρ 2020 13:35

Ελπίζω να μην είναι υποχρεωτική και να μην μας πρήξει αντί να μας επιμορφώσει

 
D Mantoukatos
07 Απρ 2020 14:05

Τα ψάρια στο γυαλό το τηγάνι στη φωτιά κυρία υπουργέ
Είστε σίγουρη οτι υπάρχουν οι υποδομές;
Θα εκπλαγείτε

 
Σ.Κ.@ Σταύρος Γκιργκ. 07 Απρ 2020 10:47
07 Απρ 2020 14:18

[Σταύρος Γκιργκ.
07 Απρ 2020 10:47

Ορισμένοι σχολιαστές (Legend, Δημήτρης) ομιλούν σαν να κουβάλησαν αυτές τις μέρες επάνω τους όλο το φορτίο των αμαρτιών της ανθρωπότητας. Ας χαλαρώσουν λίγο οι Τιτάνες της τηλεκπαίδευσης... Κι όταν καταφερόμαστε εναντίον συναδέλφων, καλό είναι να υπογράφουμε με ονοματεπώνυμο. Ανώνυμα χτίζονται ανώγια και κατώγια.]

Σταύρο έσύ είσαι από Σαλονίκη?αντί να ασχολείσαι με το περιοδικό μας τώρα γράφεις και στο ESOS? Αλλά γράφε ,σε χρειάζεται ως διακεκριμένο κλασσικό φιλόλογο!!

 
logic
07 Απρ 2020 14:20

Θεωρώ πως θα πρέπει να επιμορφωθούν επειγόντως, σύντομα (όχι σαν Β επίπεδο...) και υποχρεωτικά, όσοι εκπαιδευτικοί δεν συμμετείχαν μέχρι το Πάσχα στη σύγχρονη ή την ασύγχρονη. Είτε δεν ήξεραν είτε δεν ήθελαν (λευκή απεργία) είτε δεν μπορούσαν για αντικειμενικούς λόγους. Οι λίγοι που δεν διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό ας πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο (γιατί άραγε μόνο δντης -υπ/δντης;)

 
Αγάπη
07 Απρ 2020 14:39

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα έχει μεγάλο νόημα, αν η εναλλακτική λύση είναι "καθόλου σχολείο"! Η εκπαίδευση δεν είναι απλή μετάδοση γνώσης από δασκάλους σε μαθητές! Το ν ανάβεις τη φωτιά της μάθησης στις καρδιές των παιδιών... είναι πιο κρίσιμος παράγοντας _Μιχάλης Δερτούζος

 
Νικος
07 Απρ 2020 15:07

Ήδη τρέχει η σύγχρονη και η ασύγχρονη εκπαίδευση με επιτυχία . Για ποια επιμόρφωση μας λέτε κ. Κεραμεως; Θέλετε συνεχώς να είστε στο προσκήνιο. Δεν θα συνδεθώ να ξοδέψω και άλλες ώρες στον υπολογιστή για κάτι που κάνω. Τις ώρες αυτές θα ασχοληθώ με τους μαθητές που και πάλι.

 
MATVAV
07 Απρ 2020 15:15

Μα αφού πολλοί εξ ημών των εκπαιδευτικών λέμε δεν έχω υπολογιστή , δεν έχω γνώσεις πως να εφαρμόσω την εξ΄αποστάσεως. Αν μας δώσουν λοιπόν υπολογιστή και μας επιμορφώσουν τι θα λέμε! Το Υπουργείο τότε μάλλον θα πει δεν υπάρχουν δικαιολογίες ,υποχρεωτική η εξ αποστάσεως λόγω συνθηκών !
Και μείς λοιπόν μη λέμε πάντα τις ίδιες ιστορίες ,δεν έχει νόημα να κλαίμε τι μοίρα μας! ΑντιΠροτάσεις ουσιαστικές υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αν συνεχιστεί!

 
ΝΙΚΟΣ
07 Απρ 2020 16:09

Συνάδελφοι, ηρεμείστε!

 
sonia
07 Απρ 2020 17:15

Εμείς που το κατέχουμε το άθλημα, θα μας πείτε αυτά που ξέρουμε ήδη; Πρέπει να υπάρξει απαλλαγή.

 
Οχι αλλο καρβουνο
07 Απρ 2020 17:23

Αφηστε τις ταχύρρυθμες επιμορφωσεις και δωστε λεφτα για εξοπλισμο της προκοπης.
Ειδικα οσοι μπορουμε το κατι παραπανω τα χρειαζομαστε

 
και άλλος ένας αποκλεισμός
07 Απρ 2020 17:32

με αυτό τον τρόπο αποκλείονται εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίου με ερευνητική γνώση και εκπαιδευτικό υπόβαθρο από το να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και σε πολλές περιπτώσεις τα τρέχοντα επιμορφωτικά τους για να εκπαιδεύσουν τους εκπαιδευτές.
Μην ξεχνάμε ότι το ΕΑΠ είναι το λεγόμενο ανοικτό πανεπιστήμιο και δεν έχει την αποκλειστικότητα σε εξ' αποστάσεως. Παρακαλώ λίγη δημοκρατία δεν βλάπτει....

 
Κοκοφοίνικας
07 Απρ 2020 18:20

Μήπως θα μας επιμορφώσουν για εξετάσεις μέσω πλατφόρμας;

 
Αννα
07 Απρ 2020 18:39

Γιατί μετά το Πάσχα ? Ποιο Πάσχα , αφού δεν θα γίνει φέτος. Να δουλέψετε άμεσα τα παιδιά μας καταστρέφονται........

 
Γιώργος Π.
07 Απρ 2020 20:39

Δεν χρειάζεται καμία απολύτως επιμόρφωση. Το να υποστηρίζει κάποιος ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή είναι γελοίο. Και όχι κύριοι, δεν χρειάζεται να είστε πληροφορικοί! Δεν χρειάστηκε να είστε τεχνικός τηλεφωνίας για να χρησιμοποιείτε τηλέφωνο.
Επιμόρφωση δεν χρειάζεται. Όρεξη για δουλειά χρειάζεται!
Σε ποιο φροντιστήριο ή ιδιωτικό σχολείο θα λέγατε ότι δεν ξέρω να χειριστώ υπολογιστή;;;
Οι "ειδικοί" του ΕΑΠ είναι θεωρητικοί της εξ αποστάσεως. ΔΕΝ κάνουν για τη δουλειά που τους θέλει τώρα το Υπουργείο. Και οι εκπαιδευτικοί δεν προλαβαίνουν με ταχύρυθμα να γίνουν ειδικοί στην εξ αποστάσεως (μεταπτυχιακό τουλάχιστον ετήσιο). Όποιος ενδιαφέρεται να δουλέψει ανοίγει τις οδηγίες πχ του webex ή βλέπει τα υπεραναλυτικά βιντεο χρήσης της πλατφόρμας. Όποιος δεν ενδιαφέρεται ή δεν μπορεί ας το δηλώσει και ας παραιτηθεί. Υπάρχουν χιλιάδες εκεί έξω που και θέλουν και μπορούν!

 
Δημήτρης
07 Απρ 2020 21:14

Με καλή θέληση και διάθεση όλα μπορούν να δουλέψουν συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους (είμαι σίγουρος ότι είναι η πλειοψηφία) που δεν βλέπουν εμπόδια και που κάνουν μάθημα με ό,τι μέσο μπορούν να εκμεταλευτούν προς όφελος των μαθητών τους(των παιδιών τους). Η πλατφόρμα του Cisco webex του Υπουργείου δουλεύει μια χαρά καθώς και το e-class και να σας πω και κάτι; αν κολλήσει σε μια ώρα αιχμής το μεταφέρουμε για το βράδυ. Προσαρμοζόμαστε στην νέα πραγματικότητα και συσπειρωνόμαστε σε υγιείς καταστάσεις. Αφήστε τις γκρίνιες και βάλτε πλάτη για τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, την Ελλάδα μας....
Ένας μάχιμος μαθηματικός από την επαρχία. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Καλή Ανάσταση!!

 
@Αννα
07 Απρ 2020 21:15

Σώπα βρε Άννα που τα παιδιά σας καταστρέφονται...!!!!
Τι υπερβολές είναι αυτές;
Κοιτάξτε να έχουν και αυτά και εμείς την υγεία μας και αφήστε τη γνώση για αργότερα. Δεν χάνεται. Εκεί θα είναι!
Είναι πολύ κάπως να λες ότι καταστρέφονται τη στιγμή που κόσμος κινδυνεύει κάθε μέρα να πεθάνει. Έλεος δηλαδή! Σεβαστείτε λίγο και τον άλλο...
Αν από την άλλη εννοείς να κάνουν όλοι σύγχρονη εκπαίδευση και εγώ μαζί σου!

 
ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ
07 Απρ 2020 22:10

Δώστε μας την ύλη τώρα, κοντεύετε να μας τρελάνετε!!!! Έλεος πια με εσάς εκεί στο Υπουργείο!!!!

 
Νέα δεδομένα
07 Απρ 2020 22:28

Μην πέφτουμε στην παγίδα της υπερβολής, όταν περάσει το πρώτο κύμα της ίωσης από την Ευρώπη όλες οι χώρες θα αρχίσουν να επανέρχονται. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν κανονικά από τον Σεπτέμβριο άρα το υπουργείο πρέπει να σχεδιάσει από τώρα την ενίσχυσή τους.

 
Νίκος
07 Απρ 2020 22:53

Να μη ισοπεδώνουμε τα πάντα αλλά η πλατφόρμα webex είναι απαράδεκτη. Είναι περισσότερο για εταιρειες όχι για εκπαιδευτικούς σκοπούς

 
Ιταλία
07 Απρ 2020 23:39

Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, αγγίζουν ή και ξεπερνούν πλέον τα όρια της ανέχειας, μένοντας κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εργάτες, τεχνίτες, εποχιακοί υπάλληλοι και μικροί τοπικοί επιχειρηματίες που εδώ και εβδομάδες υποφέρουν.

Μπορεί ο κοροναϊός να έχει χτυπήσει την Λομβαρδία και την Εμίλια-Ρομάνα, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές στον φτωχό Ιταλικό Νότο.

Στην επαρχία της Καμπανίας που έχει για πρωτεύουσα την Νάπολη, το 41% του πληθυσμού βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανέχεια. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η ανεργία πέρυσι ανήλθε στο 20%, ενώ ίδιο περίπου ποσοστό ήταν αυτό που αφορούσε τους μερικώς απασχολούμενους.

Αυτά καλό να τα έχουν υπόψη τους όσοι σχεδιάζουν πολιτικές για το επόμενο εξάμηνο.

 
Μέλος ΔΕΠ
07 Απρ 2020 23:45

Εγώ πάντως πληρώνομαι κανονικά και αν δεν έχω μια χώρα με μηδέν κρούσματα για 14 μέρες ούτε στο παράθυρο δεν βγαίνω. Όποιος βιάζεται ας αρρωστήσει μόνος, εμένα δε με νοιάζει.

 
Πολιτισμός
08 Απρ 2020 00:49

Όλη η πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας, δημιουργοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες, από όλες τις μορφές τέχνης, αλλά και όλοι ο φορείς, διοργανωτές και διαχειριστές πολιτιστικών δράσεων έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό που αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 ( παρά την ορθότητα τους) έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει στο κλείσιμο όλων των χώρων πραγματοποίησης καλλιτεχνικών/πολιτιστικών δράσεων (γκαλερί, μουσικές σκηνές, θέατρα κ.α.), καθώς και στη ματαίωση ή (άγνωστο για πόσο καιρό) αναβολή όλων των παραγωγών και εμφανίσεων, με αποτέλεσμα τη στέρηση οποιουδήποτε εισοδήματος από όλες τις πιο πάνω κατηγορίες.

Η Πολιτεία θα πρέπει να εγκύψει με ευαισθησία στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αναστολή δραστηριοτήτων των πιο πάνω ομάδων και να αποφασίσει έκτακτα μέτρα στήριξης για τις κατηγορίες όλων των επαγγελμάτων πολιτιστικής και καλλιτεχνικής υφής.

Ευχόμαστε ότι οι αρμόδιες Αρχές θα μελετήσουν και θα σχεδιάσουν προγράμματα εξασφάλισης της καλλιτεχνικής/πολιτιστικής δημιουργία στον τόπο μας φροντίζοντας έτσι για την επιβίωση των ανθρώπων που την παράγουν και διαχειρίζονται.

 
Επίταξη εξ αποστάσεως επιμόρφωσης
08 Απρ 2020 01:54

Η επίταξη εργασίας το 2013, ήταν επίσης ένα πολύ πετυχημένο μέτρο του τότε Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου (επί ΝΔ και πάλι).... Α ρε Φίλη και Γαβρόγλου, πόσο πρέπει να στεναχωριέστε τώρα ως αντιπολίτευση ε?....

 
Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και Μάθηση
08 Απρ 2020 02:11

Η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και μάθηση δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί. Ο κύριος Λιοναράκης έθεσε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις, στο esos. Για εμάς το θέμα της λειτουργίας την τρέχουσας μορφής εξΑΕ-ενός είδους διαχείρισης μιας κρίσιμης για την κοινωνία κατάστασης, βασίζεται στη λειτουργία ή όχι της ομάδας του κάθε Σχολείου. Η κουλτούρα του κάθε σχολείου είναι σημαντική για την διαχείριση της κάθε κρίσης, όπως και της τρέχουσας. Όταν ο καθένας κοιτάει να (αυτο)προβληθεί, να σωθεί μόνος ή να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες και να μη κάνει πράξη την ιδέα ότι η ατομική ευθύνη διαμορφώνει τη συλλογική ευθύνη, ό,τι και να πει ο κάθε υπουργός, ο κάθε εκπαιδευτικός ή ο κάθε γονέας είναι μάταιο. Όλα τα παραπάνω (όλες οι απόψεις των εκπαιδευτικών) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αποτελούν ένα μέρος της αλήθειας που συνθέτουν τη συνολική εικόνα. Αυτή η συνολική εικόνα θα πρέπει να έχει ως οπτική την αποτελεσματική εκπαίδευση και μάθηση, όχι την απόδοση των ευθυνών. Την τελική ευθύνη την έχει φυσικά το αρμόδιο υπουργείο. Υπάρχουν (;) όμως και οι συνδικαλιστές, οι τοπικοί σύλλογοι εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες (;), οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Φέρουν κι αυτοί μεγάλοι ευθύνη. Ας την αναλογιστούμε όλοι και ας προσπαθήσουμε όλοι από τη θέση που έχουμε. Τη δική μας ευθύνη να την επιτελούμε στο ακέραιο και η συνολική εικόνα θα γίνει καλύτερη!

 
Φωτεινη
08 Απρ 2020 02:28

Σερνετε τα ..κινητα ταμπλετ.ολα .Και ποιος σας ειπε οτι ολοι εχουν υπολογιστες ταμπλετ εκτυπωτες....;

 
dstou
08 Απρ 2020 08:42

Ποτέ δεν θα έχουν όλοι. Και το 2120 να γινόταν η πανδημία αυτή, πάλι κάποιοι θα έβγαιναν και θα έλεγαν τα ίδια :
-δεν έχουμε όλοι υπολογιστή
-δεν δουλεύει καλά η πλατφόρμα και κρασσάρει
-δεν έχουμε κάνει τέτοια σεμινάρια, άρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι
-δεν έχουμε υλικό έτοιμο από το υπουργείο
κ.ο.κ.
Και φυσικά τα επιχειρήματα αυτά στέκουν μέχρι ένα σημείο. Αλλά, και από την άλλη, δεν μπορεί η καλύτερη λύση να είναι πάντα το κάθομαι στον καναπέ και δεν κάνω τίποτα, δεν θα πας μακρυά έτσι, Ούτε σαν διδάσκων, ούτε σαν διδασκόμενος.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ