Στο ΣτΕ προσέφυγαν, οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα

Σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας

09/08/2020

Άκουσε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν,   οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα.Με Αίτηση Ακύρωσης που κατέθεσαν ζητούν να ακυρωθούν οι Αποφάσεις της Υπουργού, κας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.

Σύμφωνα με την προσφυγή:

Α. Ο καθορισμός του ποσοστού αυτού βασίστηκε σε μια αντισυνταγματική διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας».

Β. Το 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των Αιτήσεων-Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις!!!

Αντίθετα, σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία επικαλούνται οι υποψήφιοι, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Οι  υποψήφιοι υποστηρίζουν , στην προσφυγλη τους ότι το ΣτΕ  ήδη έχει κρίνει ότι:

"Ένα σύστημα εισαγωγής, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι παράλληλα με την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αξιολογούνται, υποβαλλόμενοι σε δοκιμασία εξετάσεων και βαθμολόγηση, για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι συμβατό προς τις ανωτέρω συνταγματικές διατάξεις, εφ’ όσον τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι αμιγώς ακαδημαϊκά, ήτοι εφ’ όσον οι υποψήφιοι εξετάζονται μόνο ως προς την ικανότητά τους σε μαθήματα και δεξιότητες συναφείς προς το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος ή της σχολής, όπου επιθυμεί καθένας να εισαχθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλης φύσεως κριτήρια, μη ακαδημαϊκά".

H Eπιτροπή Πρωτοβουλίας Υποψηφίων Παλαιού Συστήματος Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 έχει ήδη υποβάλει, αίτημα ακρόασης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και ταυτόχρονα Αίτηση Διοικητικής Αναστολής Εκτέλεσης των Αποφάσεών της που προσβλήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.  
 
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ