Έρχεται νόμος για Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων για όλα τα Απολυτήρια, Πτυχία, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά

Εθνικό Μητρώο Προσόντων: Οι 724 τίτλοι σπουδών

12/08/2020

Άκουσε το άρθρο

Διατάξεις οι οποίες θα ενταχθούν στο νέο Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ετοιμάζει η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε συνεργασίας, με τον αρμ΄διο Γενικό Γραμμετάς του υπουργείου Παιδείας Γ. Βούτσινου.

Το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2017, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην υπάρχει σχετική ελληνική νομοθεσία.

Οι διατάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του esos,θα ορίζουν τους όρους και εφαρμογής του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και, ιδίως, τα θέματα που αφορούν την αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει  Προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Όροι διαμόρφωσης και εφαρμογής του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων», αλλά δεν ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων,όπως είχε διαμορφωθεί, από την προηγούμενη Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ , αλλά εκκρεμεί  τα τελευταία τρία χρόνια η νομοθέτηση  , έχει ως εξής:

* Ο τίτλος έχει καταργηθεί και αντιστοιχεί στο «ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3» που χορηγείται στους αποφοίτους των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

** Ο τίτλος έχει καταργηθεί και αντιστοιχεί στο «ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 5» που χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ. μετά από πιστοποίηση.

Εθνικό μητρώο προσόντων

Το 2015 δημιουργήθηκε το Εθνικό Μητρώο Προσόντων, το οποίο διασυνδέθηκε με την Ευρωπαϊκή Διαδικτυακή Πύλη Πληροφόρησης.

Στο Εθνικό Μητρώο Προσόντων καταχωρούνται όλοι οι τίτλοι σπουδών, τα προσόντα που έχουν αναλυθεί ως προς τα μαθησιακά τους αποτελέσματα, έχουν καταταχθεί στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και αντιστοιχηθεί με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.  Μπορούν να αναζητηθούν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο http://proson.eoppep.gr/el και https://proson.eoppep.gr/en.

Έως σήμερα, στο Εθνικό Μητρώο Προσόντων έχουν καταχωρηθεί οι παρακάτω 724 τίτλοι σπουδών:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ