Placeholder

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ

Έρχεται νέος νόμος για τον ΔΟΑΤΑΠ με τη “σφραγίδα” Ν. Κεραμέως- Ορ. Καλογήρου

Στο σχέδιο Νόμου θα ληφθεί υπόψιν και η προειδοποιητική πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα,για τα πτυχία των Κολλεγίων
Δημοσίευση: 12/09/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ Ορέστη Καλογήρου έχει το τελευταίο διάστημα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να καταρτιστεί νέος νόμος για τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, που θα στοχεύει:

Πρώτον: Στην πάταξη του φαινομένου να περιμένουν οι πτυχιούχοι μήνες ή χρόνια για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους.

Δεύτερον: Αναγνώριση των πτυχίων βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τρίτον: Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναγνώρισης των τίτλων σπουδών.

Την “γεύση” του τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος την έδωσε στη Βουλή ο Ορέστης Καλογήρου.

Απευθυνόμενος στους Βουλευτές είπε:

"Τα  αγορασμένα πτυχία είναι μια πληγή σε όλο τον κόσμο -αν θέλετε- ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο αγορασμένα πτυχία, είναι αγορασμένες μεταπτυχιακές εργασίες, φοιτητικές εργασίες -5 σελίδες κάποιος θέλει- να παραδώσει στον καθηγητή, για να πάρει μια μονάδα στο μάθημα και μπορεί να δώσει 50 € σε κάποιον να του τη φτιάξει. Είναι μια πληγή ακαδημαϊκή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα".

Κολλέγια

Στο σχέδιο Νόμου θα ληφθεί υπόψιν και η προειδοποιητική πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα,για τα πτυχία των Κολλεγίων.

Οπως ήδη έχει αποκαλύψει το esos με άλλο ρεπορτάζ ( Διαβάστε εδώ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πολυσέλιδη επιστολή κάνει  συχνή αναφορά στον ΔΟΑΤΑΠ και καταλήγει ότι θεωρεί ότι  ο νόμος  3328/2005,που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού και την αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κατεύθυνσης της αλλοδαπής, δεν συνάδει με την κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να αλλάξει το νόμο 3328/2005 του ΔΟΑΤΑΠ, προκειμένου ο Οργανισμός να συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία 2005/36/ΕΚ.

Μάλιστα στις οι τρεις πρώτες σελίδες της πολυσέλιδης προειδοποιητικής επιστολής της Ευρωπαικής Επιτροπής γίνεται ειδική αναφορά στους διορισμούς των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.

Αποδεκτή η Γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Τις επόμενες ημέρες η υπουργός Παιδείας , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, αναμένεται να κάνει αποδεκτή τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία χαρακτηρίζει  παράνομη   την  απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ  , με την οποία αλλάζει το  υφιστάμενο  πλαίσιο  αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως, επειδή:

α) έχει εκδοθεί κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ.2 του Συντάγματος (χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση) και

β) είναι αντίθετο κατά το περιεχόμενό του προς το άρθρο 16 παρ.1 του Συντάγματος, διότι ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας αφού από ουδεμία διάταξη νόμου πηγάζει η εξουσία αυτή.

Η υπουργός Παιδείας πρόκειται να κάνει επίσημη ανακοίνωση ότι κάνει αποδεκτή τη Γνωμοδότηση. Η ανακοίνωση θα συνοδεύεται    και από  κείμενο σχετικά με το θέμα.

Σχόλια (12)

 
Γιώργος
12 Σεπ 2020 22:26

Αυτή είναι η αλήθεια. Πολλές εργασίες και διπλωματικές με αντιγραφές και ά.λα. Πρέπει να μπει ένα τέλος.

 
Praetor
12 Σεπ 2020 23:24

Οι σοβαρες πτυχιακες δεν αντιγραφονται και δεν πλαστογραφουνται. Εχουν ευθυνη τα ΔΕΠ για τα θεματα που δινουν.

 
ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
13 Σεπ 2020 03:16

Είναι ντροπή πραγματικά και αίσχος να δίνουν πρώτα στα ιδιωτικά ιδρύματα αναγνώριση και να μην έχουν δώσει στα μηχανικών (πρώην ΤΕ, πλέον ΠΕ). Γιατί, εάν όντως λειτουργήσει έτσι όπως τα λένε το ΤΕΕ θα υποχωρήσει και θα δώσει ΕΔ αφού, θα 'χει αντιμέτωπη την feani. Μετά ξέρουμε ΟΛΟΙ ποιους θα κατηγορήσουν πάλι για τον κακό κορεσμό στον κλάδο των μηχανικών και θα απειλήσουν με λουκέτα και συγχωνεύσεις...
Εάν θυμόμασταν την ΕΕ, θα μας έβγαζαν αντισυνταγματικούς και υπερόπτες που ζητάμε άδειες ώστε να υπογράψουμε και να εργαστούμε στον τομέα που σπουδάζαμε!
Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τα άτομα που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, ίσα ίσα, είναι πρόοδος να δώσουν και σε αυτά τα παιδιά ΕΔ αφού σπούδασαν 4-5 χρόνια. Ωστόσο, ως κόμμα η ΝΔ που έβγαινε και έλεγε ότι είναι υμνητής της αξιοκρατίας.. εε ντάξει διακρίνω μια μικρή υποκρισία το λιγότερο...

 
Γιάννης
13 Σεπ 2020 13:32

Ντροπή, θα έλεγα και εγώ με τη σειρά μου, αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΔΟΑΤΑΠ χρειάζεται 2 και 3 χρόνια για να εξετάσει μια αίτηση αναγνώρισης βασικού πτυχίου, αφού μόνο ο προέλεγχος και ο ειδικός εισηγητής απαιτούν διάστημα πάνω από ένα χρόνο! Αποτελεί ντροπή, αυτή η διαδικασία να διαρκεί σχεδόν το μισό από το χρόνο σπουδών του φοιτητή!

 
Σχολιαστής
13 Σεπ 2020 14:19

Αφού άδειασε πολλάκις και αδειάζει πάλι τον κ. Καλογήρου μέσω της γνωμοδότησης αυτής,προαναγγέλλει νομοσχέδιο για "αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναγνώρισης τίτλων""!!
Εντάξει δεν χρειάζεται να χρυσώνουμε άλλο το χάπι!!

 
Γιαννης
13 Σεπ 2020 17:37

Επιτελους πρεπει να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά η πολιτεία η κλείνει τα κολεγια η αναγνωρίζει της σπουδές των παιδιών οχι τελειώνουν πέντε χρόνια σπουδών και τα επιμελητήρια και συλλόγοι δει τους γράφουν .

 
ΔΙΚΑΙΟΣ
13 Σεπ 2020 18:08

Είναι πλέον καιρός να εναρμονισθούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολλοί φορείς αναγνώρισης ευρωπαϊκών τίτλων.(ΔΟΑΤΑΠ-ΑΤΕΕΝ κλπ),Ένας μόνο φορέας αναγνώρισης του ΥΠΑΙΘ.

 
Σοβαρευτείτε
16 Σεπ 2020 12:52

Κατάργηση εδώ και τώρα του ΔΟΑΤΑΠ, ναι η όχι στο άρθρο 16 και αυτόματη αναγνώριση βάσει λίστας αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

 
Αστειευτείτε
17 Σεπ 2020 13:34

Με "αυτόματη αναγνώριση βάσει λίστας αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού", στην ΕΛΛΑΔΑ, θα δίνουν διδακτορικά και με τα περιοδικά στα περίπτερα. Πιο αυστηρές και πιο ελεγχόμενες πρέπει να γίνουν οι αναγνωρίσεις και όχι πιο "χύμα".

 
αποφοιτος
17 Σεπ 2020 17:34

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γιατι δεν αναφέρθηκε καθόλου; Υπάρχει κάτι νεότερο;

 
Αφυπνιστείτε
26 Σεπ 2020 18:20

Καλό είναι να μας πει ο ΔΟΑΤΑΠ γιατί μια αναγνώριση βασικού πτυχίου (BSc + MSc) χρειάζεται περίπου 3 χρόνια για να διεκπεραιωθεί! Αυτή είναι η 'αυστηρότητα' των αναγνωρίσεων που κάποιοι επικαλούνται; Μόνο ντροπή αποτελεί το γεγονός ότι η αναγνώριση απαιτεί χρόνο σχεδόν ίσης διάρκειας με τις σπουδές του φοιτητή. Ο υπόλοιπος πλανήτης τρέχει και εμείς εδώ στο γαλατικό χωριό κάνουμε λες και δεν υπάρχει τίποτε πέρα από τα Ελληνικά ΑΕΙ!

 
Αυστηρά μεν γρήγορα δε
26 Σεπ 2020 22:29

@Αφυπνιστείτε
Η "αυστηρότητα" δεν είναι συνώνυμο με την απαράδεκτη και χωρίς λόγο "καθυστέρηση". Η αναγνώριση θα έπρεπε να γίνεται, σε εύλογο χρονικό διάστημα που να το ορίζει ο νόμος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ