Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ποινή προστίμου ενός μήνα αποδοχών σε Καθηγητή που είχε πλήρες διδακτικό ωράριο σε δύο Πανεπιστημιακά

Πειθαρχικό Μελών ΔΕΠ: Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι πρέπει, μεταξύ άλλων, να σφυρηλατούν και το ακαδημαϊκό ήθος και να συνιστούν παράδειγμα των φοιτητών τους
Δημοσίευση: 13/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ποινή του προστίμου, ισόποσου με τις συντάξιμες αποδοχές  (σ.σ. σήμερα είναι συνταξιούχος ο καθηγητής) ενός μηνός επέβαλε το Πειθαρχικό Μελών ΔΕΠ σε Καθηγητή ,ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο για ένα ακαδημαϊκό έτος είχε πλήρες διδακτικό ωράριο σε δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε ένα ελληνικό και σε ένα δεύτερο του εξωτερικού.

Στο ελληνικό Πανεπιστήμιο

Στον  Καθηγητή ανατέθηκε κατά το επίμαχο   ακαδημαϊκό έτος  , με   απόφαση της   Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος   της Σχολής  του ελληνικού Πανεπιστημίου Πανεπιστημίου .., διδακτικό έργο δέκα επτά (17) ωρών κατά το χειμερινό εξάμηνο και είκοσι ωρών (20) κατά το εαρινό εξάμηνο.

Στο ξένο Πανεπιστήμιο

Εν τούτοις αυτός παραλλήλως, σύμφωνα με την  επιστολή του  , Κοσμήτορα του ξένου πανεπιστημίου, προσελήφθη    με πλήρες ωράριο ως Επισκέπτης Καθηγητής. Οι υποχρεώσεις του, ως προσωπικό του αλλοδαπού ιδρύματος, περιελάμβαναν διδασκαλία, έρευνα και δημοσιεύσεις και τεχνική υποστήριξη στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πειθαρχικού , ο εγκαλούμενος υπέπεσε στο αποδιδόμενο σε αυτόν πειθαρχικό παράπτωμα και μάλιστα υπαιτίως, αφού έστω και από αμέλεια, όπως ισχυρίζεται (στο   απολογητικό υπόμνημά του), αγνοούσε τις υποχρεώσεις του καθηγητού Α.Ε.Ι., που απορρέουν από τις διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου 26 παρ. 3 ν. 4009/2011.

Ο εγκαλούμενος, όπως αναφέρει η απόφαση του Πειθαρχικού μελών ΔΕΠ, επέστρεψε στο Δημόσιο Ταμείο, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές, το ποσό των 22.500 ευρώ, που έλαβε από το Πανεπιστήμιο κατά το συγκεκριμένο  ακαδημαϊκό έτος.

Το Πειθαρχικό Μελών ΔΕΠ σημειώνει στην απόφασή του ότι “η  βλάβη, που υφίσταται εν γένει το Α.Ε.Ι. από παραβατική συμπεριφορά των ακαδημαϊκών δασκάλων, δεν είναι μόνο, τυχόν, οικονομική, αλλά, προεχόντως, τέτοια συμπεριφορά πλήττει το κύρος της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι πρέπει, μεταξύ άλλων, να σφυρηλατούν και το ακαδημαϊκό ήθος και να συνιστούν παράδειγμα των φοιτητών τους".

Τι ισχύει για την παράλληλη απασχόληση καθηγητών σε ξένα   Α.Ε.Ι.

Στο άρθρο 26 παρ. 3 ν. 4009/2011 (φ. 195 Α ́), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζεται ότι: «Παράλληλη απασχόληση καθηγητών σε ξένα και ελληνικά Α.Ε.Ι. ... 3. Τη δυνατότητα διορισμού σε θέση καθηγητή Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής έχουν αντίστοιχα και καθηγητές των ελληνικών ιδρυμάτων, χωρίς να παραιτηθούν από τη θέση τους στο ελληνικό Α.Ε.Ι.. Ο χρόνος απασχόλησής τους στο ίδρυμα της αλλοδαπής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες κατά έτος. Κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στο ίδρυμα της αλλοδαπής δεν λαμβάνουν αμοιβή από το ίδρυμα της ημεδαπής ...».
 

Σχόλια (13)

 
Γιώργος
13 Οκτ 2020 21:24

Σιγά την ποινή! αν μπορούσε, θα το ξανάκανε...

 
Διδασκαλία μαθημάτων
13 Οκτ 2020 21:39

Σε κάποιο βαθμό πρέπει να σταματήσει η ετεροαπασχόληση σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών μελών ΔΕΠ με μόνιμη θέση. Δηλαδή, μαζί με όλες τις διδακτικές (διδασκαλία, επίβλεψη διδακτορικών) και διοικητικές υποχρεώσεις πώς είναι δυνατόν κάποιος να συμμετέχει σε πάνω από 3 μεταπτυχιακά προγράμματα; Πόσος χρόνος απομένει για έρευνα και φυσιολογική ανάπαυση;

Είναι σαφές ότι όλα αυτά γίνονται για μισθολογικούς λόγους, άρα πρέπει να αναδιοργανωθεί η δομή των τμημάτων και σχολών ώστε οι θέσεις σε αυτά να είναι καλύτερα αμειβόμενες.

 
γιαννης
14 Οκτ 2020 10:03

Αντι να κυνηγαμε τους δασκαλους δεν κοιταμε καλυτερα να τους αμείψουμε αξιοπρεπως και να εκμεταλευτουμε πληρως τις γνωσεις τους.

 
@γιάννης
14 Οκτ 2020 11:01

Το ωράριο εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 8:00-17:00 ή 9:00-18:00.Οι 40 ώρες την εβδομάδα είναι τον μήνα περίπου 1300€ καθαρά.Ενοικια 800€ ,πανάκριβη ζωή κλπ.Εσυ με τις μισές ώρες δουλειάς από τους Βρετανούς παίρνεις τα ίδια χρήματα και με κόστος ζωής εκεί πολλαπλάσιο από την Ελλάδα.Εξ άλλου αυτήν την στιγμή το μεροκάματο των νέων είναι 20€ το 8ωρο και αν γουστάρουν του κολλάνε ένσημα.Οι μισθοί κυμαίνονται στα 470 με 500€.Οποιος παίρνει στον ιδιωτικό τομέα 1000€ είναι ο άρχοντας της γειτονιάς.Αν μιλάς εσύ για αξιοπρέπεια μισθών οι παραπάνω τι έχουν να πουν;Και φυσικά με τουλάχιστον τις μισές ώρες δουλειάς από αυτούς συν οι πολλές διακοπές.Δες τι γίνεται γύρω σου

 
giorgos
14 Οκτ 2020 12:08

@γιάννης, 1300€ ίσως για νεοδιόριστο, εδώ το ίδιο ποσό μετά από 20-25 χρόνια.

 
@ @γιάννης 11:01
14 Οκτ 2020 13:19

Σας προτείνω να συμβουλευτείτε τους σχετικούς πίνακες από την βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκδοσή(2019).

 
Φ.Φ.
14 Οκτ 2020 18:08

Μιλάμε για καθηγητή ΔΕΠ εδώ, όχι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτοί δεν παίρνουν χαμηλούς μισθούς.

 
@Φ.Φ.
14 Οκτ 2020 18:55

Και πως το γνωρίζετε ακριβώς;
Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι ένας λέκτορας παίρνει περίπου τα ίδια με ένα δάσκαλο...
Τώρα αν εσείς συγκρίνετε τον Καθηγητή πρώτης βαθμίδας 50+ με τον δάσκαλο, μπορείτε να γίνετε και εσείς! Ιδού η Ρόδος, ...

 
Μισθολογικά
14 Οκτ 2020 21:50

Στη βαθμίδα Επίκουρου όσοι έχουν προϋπηρεσία πάνω από δεκαετία αμείβονται με τουλάχιστον 2000 ευρώ μηνιαίως, συν οι αμοιβές από τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Οι Καθηγητές και οι Αναπληρωτές ξεπερνούν τα 3000 ευρώ, συν τις αμοιβές από ερευνητικά προγράμματα.

 
GS
14 Οκτ 2020 23:06

Πωωωω πω.... τον πετσόκοψαν ρε παιδιά! Ένα μηνιάτικο!?? Μεγάλη ποινή, σίγουρα θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα, να μην το κάνει κανένας άλλος (πόσο καιρό εισέπραττε αποδοχές απο 2 ΑΕΙ είπαμε; )

 
@@γιάννης 23:19
15 Οκτ 2020 11:22

Προφανώς ο ΟΟΣΑ δεν γνωρίζει ότι στην Ελλάδα ο εκπαιδευτικός εργάζεται 4 ώρες ημερησίως σε αντίθεση πχ με τον Άγγλο που πηγαίνει στις 8 το πρωί και φεύγει στις 5 το απόγευμα και παίρνει ίδια χρήματα με τον Έλληνα συνάδερφο του.Αν το ήξερε προφανώς και θα μας εξαιρούσε από την πολύ παλιά του αυτήν έκθεση που επικαλείστε.

 
Άλλο Άγγλος, άλλο σαν Άγγλος
15 Οκτ 2020 16:11

@ @@γιάννης 23:19
1. Η έκθεση που επικαλούμαι είναι του 2019. Παλιά δεν τη λες.
2. Ο ΟΟΣΑ ξέρει ακόμα και τί μάρκα σωβρακοφανέλα φοράμε.
3. Το σχόλιό μου στο οποίο απαντήσατε, έγινε στις 13:19 και όχι στις 23:19.
4. Άλλο Γ2 και άλλο loweράκι, όπως σας είπα και παλαιότερα αγαπητέ μου.

 
Ina
17 Οκτ 2020 17:19

@Μισθολογικα
Όταν αγνοειτε κατι, μην γραφετε γι' αυτο. Δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑΣ αναπληρωτης καθηγητης ή καθηγητης πρωτης βαθμιδας σε ελληνικο ΑΕΙ που να εχει μισθο 3.000. Ειμαι καθηγητρια πρωτης βαθμιδας με 30 χρονια προϋπηρεσια, ο μισθος μου ειναι 2.000 ευρω (2.070, για την ακριβεια). Ο διευθυντης ενος σχολειου συχνα εχει μεγαλυτερο μισθο απο τον επικουρο καθηγητη, ο πρωην σχολικος συμβουλος πάντα μεγαλυτερο. Επισης, τα περι αμοιβων από μεταπτυχιακα προγραμματα ειναι ανακριβη. Δεν διδασκουν ολοι σε μεταπτυχιακα, δεν ειναι ολα τα μεταπτυχιακα με διδακτρα, υπαρχει τεραστια διαφορα διδακτρων μεταξυ ειδικοτητων σε μεταπτυχιακα, κοκ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ