Placeholder

ΙΕΚ

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια με ρύθμιση Ν. Κεραμέως

Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης , μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ
Δημοσίευση: 22/10/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ρύθμιση με την οποία  θα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να εισάγονται, υπό προϋποθέσεις, στα Πανεπιστήμια ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.   

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει:

Α. Κατατακτήριες εξετάσεις για τους αποφοίτους των ΙΕΚ

Β. Προϋπόθεση για την συμμετοχή στις κατατακτήριες θα αποτελεί η απόκτηση της πιστοποίησης , μέσω εξετάσεων που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ.

Γ. Τους όρους για την εισαγωγή των αποφοίτων των ΙΕΚ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα ορίζουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Δ. Τα ΙΕΚ από την άτυπη εκπαίδευση εντάσσονται στην τυπική.

Επίσης με τον ίδιο νόμο θα καταργηθεί ο νόμος για τα διετή  Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) των Πανεπιστημίων  ο οποίος με δύο συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις βρίσκεται για δεύτερη χρονιά σε αναστολή.

Ετικέτες: 
ΙΕΚ

Σχόλια (100)

 
Όλγα
22 Οκτ 2020 23:40

Πόσα τελικά είχε υποσχεθεί η Υπουργός στην ιδιωτική εκπαίδευση; Πόσα γραμμάτεια έχει να ξεπληρώσει ακόμα;

 
Επιτέλους!
22 Οκτ 2020 23:42

Καταρχήν κάποιοι ηρεμήστε,δε θα σας φάμε τις θέσεις. Κάποιες φορές δεν έρχονται όλα στη ζωή μας όπως θελουμε διαλέγοντας άλλο δρόμο στη πορεία..πχ εγω πέρασα ΤΕΙ λογιστικής και τελικά Σπούδασα ΔΙΕΚ Τουριστικών και φυσικά είμαι πιστοποιημένος..
Το να έχεις μια ευκαιρία να πας παραπάνω αυτό που σου αρέσει είναι πολύ καλό..και όσο αναφορά αυτούς που λέτε αν θα βγάλουμε τα μάθημα,έχω να πω θα τα βγάλουμε όπως και εσείς!

Ελπίζω να γίνει όλο αυτό πράξη και καλή επιτυχία σε όλους όσους επιθυμούν να συνεχίσουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο..

 
Χρυσουλα
23 Οκτ 2020 00:11

Άλλη μια προχειροτητα και ανευθυνότητα της υπουργου ψηφοθηρικοι οι λόγοι δεν νομίζω να την έπιασε ο πόνος για τα ΙΕΚ;ααα θα δούμε πολλα ακόμη τη γενική παιδεια θέλει να χτυπήσει όλοι στην επαγγελματική ΕΠΑΛ ΙΕΚ σχολές ΟΑΕΔ κλπ χωρίς δικαιώματα!!! Η αριστεία τους καλά κρατεί!

 
Φοιτητής
23 Οκτ 2020 00:49

Θα υπάρξει πρόβλημα όμως με αυτόν τον νόμο. Στα ι.ε.κ εισάγονται και οι απόφοιτοι γυμνασίου. Για να εισαχθείς σε οποιοδήποτε τμήμα πανεπιστημίου, δεν θα πρέπει υποχρεωτικά να διδαχθείς και τα μαθήματα του λυκείου; Ας αφήσουμε τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αν για παράδειγμα, θέλει κάποιος να σπουδάσει στο τμήμα μαθηματικών, δεν αρκεί μόνο να έχει πάει γυμνάσιο και ι.ε.κ. Χρειάζεται να φοιτήσει και στο λύκειο για να διδαχθεί και μαθηματικά λυκείου. Η λογική αυτό δεν λέει;

Επομένως, το πιο λογικό είναι, πως για να μπορέσει ο απόφοιτος ι.ε.κ να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις, θα πρέπει να είναι και απόφοιτος λυκείου (γενικού ή επαγγελματικού λυκείου) χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.

Από την άλλη όμως, θα μπορούσε να ιδρυθεί ο εξής νόμος (δεν ξέρω όμως κατά πόσο εφικτό είναι να γίνει): Να δίνεται η δυνατότητα στους απόφοιτους επαγγελματικού και γενικού λυκείου να εισάγονται στο πανεπιστήμιο, είτε με πανελλαδικές εξετάσεις, είτε με κατατακτήριες εξετάσεις. Όσοι μαθητές θέλουν θα επιλέγουν τις πανελλαδικές και εκείνοι που θέλουν θα επιλέγουν τις κατατακτήριες. Χωρίς να χρειαστεί να είναι απόφοιτοι ι.ε.κ ή απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 
ΙΕΚ και ΑΕΙ
23 Οκτ 2020 01:31

Είναι στο πρότυπο των διπλωμάτων κατάρτισης (PgCert), με τα οποία επαγγελματίες παρακολουθούν στα Πανεπιστήμια κάποια μαθήματα σεμιναριακού επιπέδου χωρίς να καταθέτουν διπλωματική εργασία. Δηλαδή, το πιο πιθανό είναι να μην αφορά προπτυχιακές σπουδές αλλά μεταπτυχιακές καθώς οι απόφοιτοι ΙΕΚ δεν έχουν όφελος να παρακολουθήσουν 40-50 μαθήματα και να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας για τέσσερα ή παραπάνω χρόνια

Προφανώς, είναι άλλος ένας τρόπος να αυξήσουν τα έσοδά τους τα ΑΕΙ, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις δεκάδες πιστοποιήσεις εξ αποστάσεως και τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Το υπουργείο θα έπρεπε να επιβάλει ποιοτικό έλεγχο αντί να ενθαρρύνει, για άλλη μια φορά, τη γιγάντωση χωρίς σχέδιο των προσφερόμενων τίτλων σπουδών στα ΑΕΙ.

 
Δημήτρης
23 Οκτ 2020 06:43

Μου θυμίζει τον αντικαπνιστικό νόμο.
Έπρεπε πολλά χρόνια πριν να ψηφιστεί έκανε αρκετά χρόνια να εφαρμοστεί.

 
ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΤΕΙ
23 Οκτ 2020 07:47

Ίσως να ειναι η πρώτη υπουργός Παιδείας που δεν έχει αναφερθεί ποτέ μα ποτέ στα ΤΕΙ και αποφεύγει να απαντάει σε ερωτήσεις για αυτά. Έχει ασχοληθεί να λύσει όλα τα άλλα θέματα ακόμα και τους αποφοίτους ΙΕΚ και τους αποφοίτους κολεγίων και δεν ασχολείται με τον τεχνολογικό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ζητούμε άμεσα την αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ απο το 2001 και μετά με αυτά των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που δημιουργήθηκαν μετά τις συγχωνεύσεις. Έτσι άλλωστε έχει γίνει και με όλα τα άλλα δήθεν πανεπιστήμια στο παρελθόν. Εκεί δεν είδα να αντιδρά κάνεις με τις πανεπιστημιοποιησεις. Μόνο με τα ΤΕΙ κόπτονται.

 
Να πω το εξης
23 Οκτ 2020 08:59

Επειδή παρατηρώ ότι οι περισσότεροι θεωρείτε δεδομένο πως αν εφαρμοστεί αυτός ο νόμος οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα εισάγονται στο πανεπιστήμιο χωρίς προσπάθεια να υπενθυμίσω ότι η διαδικασία των κατατακτηρίων δεν είναι απλή. Μάλιστα πολλοί προτιμούν ως και σήμερα να δώσουν πανελλήνιες για την εισαγωγή τους σε δεύτερη σχολή παρά να κινηθούν στο θεσμό των κατατακτηρίων. Και γω προσωπικά τον κόπο και το διάβασμα που έριξα για να μπω στη σχολή που μπήκα μέσω κατατακτηρίων και μάλιστα στο τσακ ούτε κατά διάνοια δεν το έκανα στις πανελλήνιες όπου και έβγαλα 16000 μόρια και μπήκα σε εξαιρετική σχολή (εργοθεραπεία). Οπότε δε χρειάζεται να φέρουμε την καταστροφή. Ορθώς η Κεραμεύς δίνει άλλον εναν τρόπο εισαγωγής στους αποφοίτους ΙΕΚ γιατί σε αντίθεση με τους αποφοίτους λυκείου ήταν περισσότερα χρόνια στα θρανία (και δεν μπαίνουν στα ΙΕΚ απόφοιτοι γυμνασιου- άλλο ΙΕΚ και άλλο ΣΕΚ).

 
Μαρια
23 Οκτ 2020 09:20

Γιατι οχι;;; Γιατι να μην υπαρχει μια δευτερη ευκαιρια.....γνωριζω πολλους που ηταν πολλοι καλοι μαθητες που για τον α,β λογο δεν μπορεσαννα μπουν στο πανεπιστημιο....επιπλεον αυτοι μπαινουν με 3 σε σχολες εχουν καλυτερο επιπεδο;;;; Να σημειωσω επισης γιατι μια μαγαλη πλειοψηφια αποφοιτων Πανεπιστημιων πηγαινουν μετα σε Ιεκ για να κανουν ως ΔΕ τα χαρτια τους;;; Εκει τα καταδεχονται;;; Δεν ειναι χαμηλου επιπεδου;;; Την αξια του και τις γνωσεις τους ο καθενας την ξερει.....

 
Μάνος
23 Οκτ 2020 09:20

Μου αρέσει ότι άλλος λέει για διπλωματούχους άλλος λέει να παίρνουν κατευθείαν μεταπτυχιακά άλλος λέει ότι τρελάθηκε στο διάβασμα για την πιστοποίηση και αγανακτώ! Με εξετάσεις μέσα από μια τράπεζα θεμάτων επιπέδου Τεχνικού Λυκείου εξισώσουν τις σπουδές (τεχνικών ειδικοτήτων) με την προσπάθεια για πτυχία σε πανεπιστημιακά ή πολυτεχνικά τμήματα. Τα ΙΕΚ είναι για τεχνική κατάρτιση όπως λέει και ο τίτλος τους και όχι ανώτερες σπουδές και αυτό φαίνεται από τα μαθήματα τους. Να εισάγονται αλλά με εξετάσεις στο πρώτο έτος όπως όλοι!

 
Διάκριση ΙΕΚ
23 Οκτ 2020 10:17

Είναι γεγονός πως κάποιες σπουδές στα ΙΕΚ αφορούν κατηγορία αποφοίτων Γυμνασίου (μάγειρες κλπ). Αυτή η κατηγορία είναι προφανές πως δεν θα έχει πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Πολλές ειδικότητες όμως έχουν ως προαπαιτούμενο απολυτήριο Λυκείου και θεωρητικό περιεχόμενο (οικονομία, διοίκηση κλπ) και οι σπουδές τους αφορούν επιστημονικές περιοχές. Τολμώ να πω πως οι πιστοποιημένοι διπλωματούχοι των ως άνω ειδικοτήτων θα είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών στα ΑΕΙ απ' ό,τι οι απόφοιτοι Λυκείου που εισάγονται με πανελλαδικές

 
ΑΣΕΠ
23 Οκτ 2020 11:14

Μάλλον δεν έχετε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο οτι η παρούσα κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει τη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών στον ΑΣΕΠ και στους άλλους διαγωνισμούς.
Το πανεπιστημιακό χαρτί καταντάει κουρελόχαρτο που πλέον μπορούν όλοι να το αποκτήσουν.

 
@Διάκριση ΙΕΚ
23 Οκτ 2020 11:22

Σαφώς και είναι πιο εξοικιωμένοι σε σχέση με ένα απόφοιτο Γενικού. Το πρόβλημα όμως το αντιμετωπίζουν στα ΑΕΙ όπως ακριβώς τα παιδιά που εισάγονται από ΤΕΛ ή ΕΠΑΛ τα οποία πάνε πολύ καλά στα τεχνικά και εργαστηριακά μαθήματα και κολλάνε σε άλλα όπως Μαθηματικά 1ή 2 για πολλά εξάμηνα ή εγκαταλείπουν τελείως τις σπουδές. Θέλει αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των ΙΕΚ και εισαγωγή ανώτερων μαθημάτων ώστε να υπάρξει γέφυρα με τα ΑΕΙ όπως γίνεται στο εξωτερικό και όχι φωτοτυπίες και ύλη τεχνικών λυκείων.

 
ηλιθιότητες
23 Οκτ 2020 11:30

Αν δεν ξερετε μην σχολιάζετε, δεν υπαρχουν πια ιεκ για αποφοιτους γυμνασιου. Ολοι για να εγγραφούν χρειαζονται απολυτηριο λυκείου. Ας τακτοποιήσουν πρωτα τα επαγγελματικά δικαιωματα για όλους ιεκ,τει,αει , σε τακτή και συγκεκριμένη ημερομηνία τις εξετασεις πιστοποίησης και μετα ας κανουν δυνατη την εισαγωγή.

 
ΤΕΙ=ΑΕΙ
23 Οκτ 2020 12:37

@Ελενη

Αν δεν έχεις ιδέα για κάτι καλό θα ήταν να μην λες ανακρίβειες. Εδώ και χρόνια, βάση νόμου τα ΤΕΙ είναι ισάξια με τα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός και το θέμα με τα ΙΕΚ δεν έχει καμία σχέση με αυτό των ΤΕΙ.

Ενημερώσου καλύτερα!

 
Μέλος ΔΕΠ Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
23 Οκτ 2020 14:38

Τραγική απόφαση, ελπίζω πραγματικά να μην έρθει καν στην Βουλή αυτό το έκτρωμα πόσο μάλλον να ψηφιστεί.
Είμαστε μαζί με το υπουργείο και την Κυβέρνηση στην προσπάθεια να μπεί μια τάξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ειδικά μετά το μπάχαλό της κυβέρνησης Συριζα, αλλά κάτι τέτοιο κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, υποβαθμίζοντας τα ΑΕΙ της χώρας εξομοιώνοντας την Δευτεροβάθμια με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση (κάτι το οποίο ενδεχομένως να ειναι και αντισυνταγματικό)
Η χώρα έχει ανάγκη την τεχνική εκπαίδευση ειδικά μετά την κατάργηση των ΤΕΙ, όχι να παράξει επιπλέον άνεργους πτυχιούχους. Οι διαφορές Δ.Ε και Π.Ε πρέπει να είναι σαφείς, γιατί οι διαφορές στο επίπεδο σπουδών είναι τεράστιες. Ήδη σε κάποια επαγγέλματα υγείας λόγω φτηνότερου εργατικού δυναμικού παρατηρούνται φαινώμενα μηδενισμού των διαφορών με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεια των ασθενών και την παρεχόμενη φροντίδα.
Ελπίζω η σκέψη του Υπουργείου να μην προχώρησει γιατί θα πρόκειται για ένα τραγικό λάθος

 
ΕΥΑ
23 Οκτ 2020 14:42

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί τόση οργή! Είναι ορθή η απόφαση της υπουργού... και πολύ άργησε. Αυτονόητα πράγματα που στο εξωτερικό ισχύουν εδώ και χρόνια. Τα ΙΕΚ ήταν τα μόνα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ήταν αποκομμένα από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση ή τα καταργείς ως θεσμό ή τα συνδέεις με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι κι αλλιώς το άρθρο αναφέρει «υπό προϋποθέσεις» εισαγωγή. Η εκπαίδευση θεωρώ ότι πρέπει να δίνει δυνατότητες σε όλες τις βαθμίδες της για ανθρώπους που έχουν και τη διάθεση αλλά και την ικανότητα να συνεχίσουν και να αίρει τους αποκλεισμούς. Άλλωστε για να μπορέσει κάποιος να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατατακτήριες μέσω ΙΕΚ θα πρέπει προηγουμένως να έχει λάβει πιστοποίηση δίνοντας εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, οι περισσότεροι δεν φτάνουν καν στο ΒΕΚ, σταματάνε λίγο πριν την πρακτική.

 
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ
23 Οκτ 2020 14:53

Μέλος ΔΕΠ Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου όταν έκαναν τα ΤΕΙ ΑΕΙ που ήσουν; Δεν είναι άδικο να έχουν ευκαιρία τα παιδιά από ΙΕΚ, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις όχι μόνο έχουν πτυχίο αλλά και μεταπτυχιακό τίτλο, να δίνουν κατατακτήριες για να μπουν σε ΑΕΙ (εννοείται από το 1ο έτος και όχι για όλες τις ειδικότητες ή τουλάχιστον μόνο για αυτές που έχουν αντίστοιχα ΑΕΙ). Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να διαχώρισουμε επιτέλους τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση (τα ΙΕΚ) από τα ΕΠΑΛ που είναι σχολείο και ανήκει στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 
Ακαδημαικός υπότροφος Α.Π.Θ
23 Οκτ 2020 16:26

Τα ΙΕΚ ανήκουν στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ποια λογική λοιπόν θα μπορούν οι απόφοιτοι να εισάγονται μόνο με κατατακτήριες στην Τριτοβάθμια?? Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ έχουν πτυχίο επιπέδου 5 , ενώ οι απόφοιτοι πανεπιστημίου επιπέδου 6 ή 7 με βάση το Εθνικό και Ευρωπαικό πλαίσιο προσόντων, επομένως
είναι παράνομη και αντισυνταγματική οποιαδήποτε εξομοίωση μέσω του δικαιώματος των κατατακτηρίων.
Πέραν όμως της νομιμότητας και του περί δικαίου αισθήματος για τους εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους πανεπιστημίου που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, μόχθησαν, πέρασαν και εν τέλει τελείωσαν μια τετραετή ή πενταετή σχολή Πανεπιστημίου που το επίπεδο δεν συγκρίνεται επουδενί με οποιδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό ΙΕΚ, η απόφαση είναι λάθος και για μια σειρά από άλλους λόγους.
Αρχικά μετά την συγχώνευση και κακατάργηση των ΤΕΙ η χώρα έχει μείνει χωρίς τεχνολογική εκπάιδευση, επομένως μέλημα του Υπουργειου θα πρέπει να είναι η πλήρωση αυτού του κενού και οχι η αναβάθμιση των ΙΕΚ σε επίπεδο πανεπιστήμιου. Η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από Π.Ε αλλά έχει μεγάλη ανάγκη και από Δ.Ε όπως τους ψυκτικούς, τους ηλεκτρολόγους, επαγγελματίες στον τουρισμό, τους βοηθούς νοσηλευτές και γενικά όλες τις ειδικότητες των ΙΕΚ πολύ περισσότερο από επειπλέον πτυχιούχους πανεπιστημίου οι οποιοι και θα καταλήξουν άνεργοι, ενώ και δημοσιονομικά είναι λάθος απόφαση.
Η απόφαση εάν τελικά προχωρήσει (κάτι που νομικά είναι αδύνατο και ειλικρινά το απεύχομαι) θα αποτελέι το μεγαλύτερο λάθος στον χώρο της παιδείας, μεγαλύτερο και από την χωρίς σχέδιο κατάργηση όλων των ΤΕΙ χωρίς κρητήρια από την προηγούμενη κυβέρνηση και ελπίζω σαν ακαδημαικός να μην προχωρήσει.

 
Ert
23 Οκτ 2020 17:28

Αντί να φέρει το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών που επείγει, ασχολείται με τρίτους τάρτα θέματα. Τι θα γίνει επιτέλους;

 
@Ακαδημαϊκός υπότροφος ΑΠΘ
23 Οκτ 2020 17:56

Δεν διάβασες το άρθρο αγαπητε; Αναφέρει πως θα ενταχθούν στην τυπική εκπαίδευση. Όπως λοιπόν οι κάτοχοι διπλώματος ανώτερης εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα κατατακτηρίων, το πιο πιθανό είναι πως θα λειτουργήσει όμοια το πράγμα και με τους Διπλωματούχους ΙΕΚ. Αυτό είναι το σημαντικότερο, η ένταξή τους στην τυπική εκπαίδευση παρεμπιπτόντως

 
pk
23 Οκτ 2020 18:58

Μιας και το συστημα στην παιδεια δεν προκειται να απεμπλακει απο πολλα συμφεροντα,ας επιτρεψει στο νεο και τη νεα να ακολουθησει,αυτο που πραγματικα θελει,αν δοκιμασει και αποφασισει ποιο επαγγελμα μπορει να τον γεμισει και να ειναι χρησιμοςπολιτης,τωρα αν πετυχω αει με σειρα προτιμησης π.χ.28 θα ειναι οκ?ανειμαι του 6 και ειμαι μαθηματικος,τι θα μπορω εστω ,να παπαγαλισω,για να διδαξω?αν δεν περασω,ομως για λιγα μορια,στη σχολη ,που θελω,θα κανω επαγγελμα αγγαρεια σε ολη μου τη ζωη.αν ειμαι ιεκ στη δουλεια μου πολυ καλος,γιατι να μη γινω καλυτερος?αν η μανα μου με ηθελε επιστημονα,κιεγω ημουν αθλητης,πετυχα?αν μπω σε μια σχολημε ελευθερη προσβαση,επειδη εγω θα πρεπει να την τελειωσω,θα το σκεφτω καλυτερα,και δεν θα παω ιατρικη.ειναι οι πανελλαδικες η μαλλον ηταν ενα συστημα αξιολογησης.σημερα ,δεν ειναι δυστυχως.ασ αφησουμε τη μπιλια να κατσει οπου εμεισ θα συμμετεχουμε,και οχι να αφεθουμε στη μπιλια του μηχανογραφικου στα 18.Οιπροηγουμενοι προσπαθησαν ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΤΕΙ,ΔΗΛΑΔΗ? ΤΙ ΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ?ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΑ ,ΜΟΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ

 
Αναβάθμιση των σπουδών στα ΙΕΚ
23 Οκτ 2020 19:45

Τα ΙΕΚ δεν ανήκουν στη Δευτεροβάθμια, απαιτείται απολυτήριο Λυκείου για τη φοίτηση σε αυτά. Στην ουσία πρέπει τα ΙΕΚ να καλύψουν την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ τα ΑΕΙ την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Δεν έχει νόημα η διάκριση σε "μεταδευτεροβάθμια", πρέπει το Λύκειο μέχρι το 2025 να ενταχθεί στην Υποχρεωτική Γενική Εκπαίδευση. Όλοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου στη συνέχεια θα εντάσσονται στην Τριτοβάθμια (ΙΕΚ και ΑΕΙ), με ποσοστό φοίτησης περίπου 50% σε κάθε κατηγορία.

Στον 21ο αιώνα έχει σημασία οι μαθητές μέχρι 18 ετών να έχουν εγκύκλια παιδεία και γενικές γνώσεις. Όσοι δεν εισάγονται στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν διετή προγράμματα σπουδών (τύπου Liberal Arts) και στη συνέχεια να λαμβάνουν ειδικότητα στα ΙΕΚ.

 
Άκης
23 Οκτ 2020 19:54

Με λίγα λόγια θα γίνουν Υπερδιετούς ή Διετούς Κύκλου Σπουδών.

 
Νομική εκτίμηση
23 Οκτ 2020 20:08

Το θετικό σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι είναι πως ακριβώς επειδή τα ΙΕΚ είχαν έναν αδιαβάθμητο χαρακτήρα, μια ενδεχόμενη ένταξή τους στην ανώτερη εκπαίδευση δεν θα παρουσίαζε δυσμενές αποτέλεσμα για τους παλαιούς αποφοίτους και τους ήδη φοιτούντες. Η πράξη της Διοίκησης δηλαδή μάλλον θα ήταν "διαπιστωτική" με νομικούς όρους, αναγνωρίζοντας τον ήδη άτυπα κείμενο χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει διαχωρισμός νέων και παλαιών αποφοίτων.

 
Δόγμα Γαβρόγλου-Κεραμέως
23 Οκτ 2020 20:11

ΌλοιΜέσαΤαΠάνταΌλα

 
Ert
23 Οκτ 2020 20:16

Τα ΙΕΚ ΔΕΝ ανήκουν στην Βθμια εκπαίδευση, αλλά στην επαγγελματική κατάρτιση. Αν ενταχθούν στην Βθμια θα γίνονται τοποθετήσεις; Ας προσέξει καλά τι πάει να κάνει η Υπουργός.

 
G.Ar
23 Οκτ 2020 21:00

Σωστά οι πιστοποιημένοι απόφοιτοι ΙΕΚ θα μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ μετά από εξετάσεις. Προφανώς θα εισαχθούν στο Α' εξάμηνο λόγω του ότι έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές επιστημονικές γνώσεις (μαθηματικά, φυσική κτλ). Δεν μπορούν όμως να θεωρηθούν και ως απόφοιτοι λυκείου αφού ανήκουν στο επίπεδο 5 και έχουν επιπρόσθετες σπουδές. Τώρα για τα ΤΕΙ αυτό που πρέπει να καταλάβουν κάποιοι είναι ότι τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν ως Τριτοβάθμια ιδρύματα (άρθρο 1 του Ν.1404/83) και με βάση ειδική αναφορά στην εισηγητική έκθεση του εν λόγω νόμου, η Τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και τα ΤΕΙ. Εν συνεχεία ο Ν.2916/01 απλά διόρθωσε νομοτεχνικά το Ν.1404/83 και πιστοποίησε τα ΤΕΙ ως ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα και όχι γενικά ως Τριτοβάθμιες Σχολές. Όλα τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι συντεχνιακών λογικών που σήμερα δεν έχουν καμία αξία. Αυτό που εκκρεμεί είναι η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση τη καταδικαστική για το δημόσιο, 4917/12 απόφαση του ΣτΕ. Όσο για τη πρόταση για εξομοίωση πτυχίων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων άμεσα με νόμο, είναι πολύ δύσκολο να γίνει διότι πρόκειται για πτυχία ιδίου μεν επιπέδου αλλά διαφορετικής φυσιογνωμίας. Μπορεί να γίνει με κάποια ειδικά κριτήρια όπως τυχόν μεταπτυχιακά, εξετάσεις κτλ αλλά δεν είναι και μείζονος σημασίας.

 
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ
23 Οκτ 2020 21:11

Τα ΙΕΚ ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση και είναι μη τυπική (δηλαδή ούτε τυπική αλλά ούτε άτυπη) εκπαίδευση. Τα ΤΕΙ δεν έπρεπε να γίνουν ΑΕΙ, δε τηρούν τις προϋποθέσεις εκτός από 2-3 τμήματα. Ναι στη πρόταση για κατατακτήριες για τους αποφοίτους των ΙΕΚ αλλά με όρους και εννοείται να μπαίνουν στο α' εξάμηνο.

 
ΠΕ04
23 Οκτ 2020 21:58

Είναι δυνατόν, κάποιος να "υπογραφεί" ως Διδακτικό Προσωπικό ΑΕΙ και να μην γνωρίζει ότι τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ τουλάχιστον από το 2001. (Από την ιδρυση τους 14004/83 ανήκαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση). Δηλαδή πριν 19 χρόνια. Πόσο χρονών είναι και δεν το γνωριζει; Πόσο κακό τελικά έκαναν τα ΜΜE. Που συνέχεια έλεγαν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Τελικά δεν σώζεται Αυτή η χώρα με τίποτα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ