Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

147 σχολεία με κρούσματα Κορωνοϊού- (Συνεχής Ενημέρωση από το esos)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Η ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-1
Δημοσίευση: 09/03/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αυξήθηκαν σήμερα  στα  147 , από 132   χθες Δευτέρα, τα σχολεία    που βρίσκονται  σε ολική ή μερική αναστολή λειτουργίας   λόγω κρουσμάτων Κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας (ώρα 11 π.μ.)

 •     σε πλήρη αναστολή  θα βρίσκονται 51  σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  (από 46 χθες), και
 •     σε  μερική αναστολή (σε επίπεδο ενός ή περισσότερων τμημάτων)   βρίσκονται 96   σχολεία  (από 86 χθες) .

Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,9735%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,3457%. Δεν περιλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown

Πατήστε εδώ για να δείτε τη "λίστα" με όλα τα σχολεία

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ

Στο μεταξύ συνεχίζεται από  αύριο Δευτέρα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλα τα Λύκεια της χώρας, λόγω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Επίσης από αύριο Δευτέρα και μέχρι 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 η διδασκαλία θα γίνεται εξ αποστάσεως  για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ,  για τις ακόλουθες  περιοχές που   βρίσκονται  στο  επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:  

αα) η Περιφέρεια Αττικής,

αβ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

αγ) οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου,

αδ) οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

αε) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

αστ) οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,

αζ) η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,

αη) η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

αθ) η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,

αι) ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,

αια) ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και

αιβ) ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

Σημειώνεται ότι  τα σχολεία ειδικής αγωγής λειτουργούν κανονικά δια ζώσης και σε όλες της “κόκκινες” περιοχές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν   σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Με σκοπό την αποφυγή διασποράς του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας,  θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συχνό και συστηματικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, ως ακολούθως:

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

 • Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.
 • Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’
 • όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται  η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από / προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ  Η  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19

Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του (Παράρτημα 2).

Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση α/ του Διευθυντή της οικείας Α ́βάθμιας ή Β ́βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, β/ του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του.

Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες.

Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.

Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

 •     πυρετός
 •     βήχας

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 •     δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
 •     μυαλγίες
 •     ρίγος
 •     πονοκέφαλος
 •     καταβολή δυνάμεων
 •     δυσκαταποσία
 •     απώλεια γεύσης ή/και οσμής
 •     ναυτία / έμετος
 •     κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19

Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:

Περίοδος μεταδοτικότητας

Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό  48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).

Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Ορισμός στενής επαφής στη σχολική μονάδα

Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

 •     Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
 •     Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
 •     [«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του 48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]
 •     Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
 •     Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
 •     Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
 •     Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή ή μέλους του προσωπικού) που χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο: α/ εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος, β/ εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να οριστούν οι στενές επαφές.

Σχόλια (201)

 
Χρήστος
05 Φεβ 2021 22:48

Απορία για το υπουργείο Παιδείας.. Γιατί δεν ενημερώνει σωστά τη πλατφόρμα με τα σχολεία που έχουν πρόβλημα με κρούσματα Κορονοιου; Από τις 9 το πρωί έχει κλείσει τμήμα της Γ τάξης στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και το υπουργείο Παιδείας δεν το έχει εμφανίσει στη πλατφόρμα. Δεύτερη απορία προς τους ιθύνοντες που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τα σχολεία και τη Δημόσια Υγεία..Στην ιατρική απαράβατος κανόνας είναι καλύτερα να προλαμβανεις παρά να θεραπεύεις. Στις αποφάσεις που πάρθηκαν σήμερα αλλά και προγενέστερα και ιδίως για τα σχολεία που εφαρμόζεται αυτό και ιδίως μετά την ομιλία του κυρίου Τσιοδρα στη Βουλή όπου και παραδέχθηκε ότι και τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν αλλά και να μεταδοσουν τον ιό;

 
Χρήστος
05 Φεβ 2021 22:28

@Μαρια..Το επικοινωνιακό παιχνίδι δεν είναι μόνο ότι κολλούν τα παιδιά από το δάσκαλο και ποτέ το αντίθετο όπως ότι κολλούν τα παιδιά από τους γονείς και ποτέ το αντίθετο. Το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι και το γεγονός ότι τα κανάλια και πολλά σάιτ έθαψαν και δεν εμφάνισαν σημεία της ομιλίας του κυρίου Τσιοδρα στη Βουλή και ιδίως στο σημείο που αναφέρθηκε για τη μετάδοση του Κορονοιου από τα παιδιά στους γονείς, στην οικογένεια, στο σχολείο και στη κοινότητα.

 
Μαρία
05 Φεβ 2021 20:23

Περιμένουν πάλι να φτάσουν τους 100 νεκρούς την ημέρα (για να μας κλείσουν) . Ίσως και παραπάνω. Και μετά θα λένε ότι φταίμε εμείς που όλο έξω ήμασταν κλπ κλπ. Έχετε προσέξει ότι στο επικοινωνιακό παιχνίδι διαρκώς είναι τα παιδιά που κολλάνε τον ιό από τον δάσκαλο, αλλά ποτέ το ανάποδο? Τέλος. Άφησε και την πρώτη φορά και τώρα τη διασπορά να φουντώσει μέχρι που στεναξαν τα νοσοκομεία.

 
@Διασπορα πανικού
05 Φεβ 2021 19:22

Τα σχολεία και οι μαθητές επιβαρύνουν τη μετάδοση του ιού στη κοινότητα. Αυτό προκύπτει και από την ομιλία του κυρίου Τσιοδρα στη Βουλή όπου εμφάνισε και στοιχεία με αριθμούς όσο και από τις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Εκτος και αν αυτά που είπαν δύο κορυφαίοι επιστήμονες στην Ελλάδα δεν τα θεωρείτε επιστημονικά.

 
Χρήστος
05 Φεβ 2021 19:00

Όσον αφορά τις καταχωρήσεις στη πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας συνεχίζουν να είναι ελλειπείς. Έχει κλείσει τμήμα σχολείου στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά από τις 9 το πρωί και ακόμα δεν το εμφανίζει στη πλατφόρμα.
@Ανοικτη εκπαίδευση με φυσική παρουσία.. Αντικειμενική ενημέρωση υπάρχει και επιστημονική και μάλιστα δόθηκε τόσο στη Βουλή από τον κύριο Τσιοδρα όσο και από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Εκτός και αν θεωρείτε ότι και αυτές οι ενημερώσεις συμβάλουν στη τρομολαγνεια και στη καλλιέργεια του φόβου.

 
Δεν αντέχεται άλλο η υποκρισία...
05 Φεβ 2021 18:28

... ότι δήθεν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ υγείας, κοινωνίας και οικονομίας. Η ΜΟΝΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ! Να ισορροπήσουν ανάμεσα στο πολιτικό κόστος και το πολιτικό όφελος των εκάστοτε αποφάσεων και έχουν διαλύσει ΚΑΙ υγεία ΚΑΙ οικονομία τελικά... Καλά για την κοινωνία δεν το συζητώ: διαλυμένη και σάπια ήταν έτσι κι αλλιώς...

 
Ανοικτή Εκπαίδευση με φυσική παρουσία
05 Φεβ 2021 16:29

«Αρκετά με τη συνεχή τρομολαγνεία και την καλλιέργεια του φόβου, δε βοηθά σε τίποτα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεχής και αντικειμενική ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις.

Ζούμε με τον ιό για ένα περίπου χρόνο, με συνεχείς περιορισμούς. Είναι λογικό να έχουμε κουραστεί.Οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες ελπίδας, όχι φόβου».

(Η. Μόσιαλος)

 
Διασπορά πανικού
05 Φεβ 2021 14:30

Τα σχολεία είναι όσο απαραίτητα όσο τα νοσοκομεία, δεν κλείσαμε τα κέντρα υγείας επειδή αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού. Λογικό μια αναπνευστική ίωση να διαδίδεται κατά τους χειμερινούς μήνες σε κλειστούς χώρους - μόνο στο μετρό Αττικής ανιχθεύθηκαν πάνω από 15 κρούσματα στο προσωπικό.

Διαβάστε τα στοιχεία από δεκάδες ανεξάρτητες διεθνείς μελέτες και ας σταματήσει επιτέλους η παντελώς ατεκμηρίωτη κατηγορία των δημοσίων δομών εκπαίδευσης για τη διασπορά της ίωσης. Τα σχολεία απλώς αντικατοπτρίζουν τη γενική εικόνα του πληθυσμού, δεν την επιβαρύνουν και οφείλουν να παραμείνουν ανοιχτά.

@ 04 Φεβ 2021 23:21

Ο αριθμός των απωλειών ΔΕΝ εξαρτάται από τη λειτουργία των σχολείων, όπως έχει ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ήδη από το φθινόπωρο του 2020 (μελέτες Ιανουαρίου 2021).

Οι απώλειες στην Ελλάδα σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών είναι λιγότερες από 1.000 σε πάνω από 150.000 κρούσματα - μόνο μία περίπτωση κάτω των 18 ετών, και λιγότερες από 100 κάτω των 40 ετών.

Το να μένουν χιλιάδες νέοι και παιδιά εκτός σχολείου και πανεπιστημίου χωρίς καμία υποστήριξη είναι πολλαπλά επιζήμιο για μια κοινωνία, ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο καμία χώρα της Ευρώπης δεν υιοθετεί τέτοια ακραία μέτρα για τόσο μεγάλο διάστημα. Πουθενά δεν επέβαλαν τηλεκπαίδευση σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου για μήνες!

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεχίζουν να διατηρούν ΑΝΟΙΧΤΑ τα σχολεία τους παρά τους περιορισμούς, το ίδιο θα κάνει και η Γερμανία από τις 10 Φεβρουαρίου, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

Το μέλλον της χώρας την επόμενη τριετία, η υγεία και η ευημερία ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ εξαρτάται από τις αποφάσεις αυτού του εξαμήνου - ας αναλάβουν οι πολιτικοί τις ευθύνες τους και ας μη διασπείρουν τον πανικό.

 
Χ.Λ.
05 Φεβ 2021 13:56

Το υπουργείο Παιδείας είτε δεν περνάει καθόλου στοιχεία για κάποια σχολεία είτε τα περνάει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Από τις 9 το πρωί υπάρχει Δημοτικό Σχολείο στο. Πειραιά που έκλεισε τμήμα του με ενδεχόμενο να κλείσει και ολόκληρο. Το υπουργείο δεν το εμφανίζει ακόμα και τώρα 13:55 στη πλατφόρμα.

 
Πε86
05 Φεβ 2021 09:23

16χρονη πέθανε και 9χρονο παιδάκι είναι στην εντατική!Συνειδητοποιήτε τι κάνετε?Θα θρηνούμε θύματα!

 
@Κανένα ψευδοδίλημμα
04 Φεβ 2021 23:21

Ενωμένη η κοινωνία κύριε θα απαιτήσει την προστασία της ζωής. Τίποτε άλλο. Κανείς δεν είναι άτρωτος, εκτός αν μιλάει από θέση γραφείου και έχει εξασφαλίσει τον εαυτό του. Σας παρακαλώ σκεφθείτε τη θέση όλων των εργαζομένων σε συνθήκες συγκέντρωσης πλήθους όπως και των συναδέλφων εκπαιδευτικών. Αρκετά θύματα έχουμε ήδη. Για 2-3 εβδομάδες δεν πρέπει να χάσουμε ανθρώπους. Ο ιός θα καταπολεμηθεί , οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν αν χαθούν κύριε.

 
Κανένα ψευδοδίλημμα
04 Φεβ 2021 21:20

Ενωμένη η κοινωνία μπορεί να απαιτήσει και να διεκδικήσει το τέλος αυτού του παραλογου εγκλεισμού που μόνο πολλαπλασιάζει στην καταστροφή.

Δεν έχουμε πόλεμο, ούτε νοσούν βαριά ούτε πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι από τον συγκεκριμένο ιό στην Ευρώπη, απλώς κάποιοι τεχνηέντως καλλιεργούν ένα φοβικό και διχαστικό κλίμα. Τα παιδιά, οι νέοι, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι πολύ λογικά αντιδρούν στα παράλογα οριζόντια μέτρα και απαιτούν ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ευπαθών ομάδων και ΑΝΟΙΧΤΑ σχολεία/Πανεπιστήμια και υπηρεσίες.

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, και φυσικά η επιλογή για ανοιχτά σχολεία όλη την άνοιξη είναι κρίσιμο να υλοποιηθεί - ειδικά στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν δυνατότητες για υποστήριξη των πλέων αδύναμων.

 
Νίκος
04 Φεβ 2021 20:06

Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης: ''Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυστηρό lockdown, η πανδημία θα κορυφωθεί με τα κρούσματα να ανέρχονται από 6.000 έως10.000 την ημέρα, πράγμα που θα οδηγήσει σε εξόντωση του ΕΣΥ.''

 
Όχι στην καταστροφή της εκπαίδευσης
04 Φεβ 2021 17:02

Η απόδοση των μαθητών έχει υποστεί ολική καθίζηση, αυτό θα μεταφερθεί σαν κυματισμός και τα επόμενα χρόνια. Ας αναλογιστούν όλοι τις καταστροφικές συνέπειες των πανικόβλητων ενεργειών αποκλεισμού των μαθητών από την οργανωμένη εκπαίδευση - πουθενά στην Ευρώπη δεν "μαντρώνουν" τους μαθητές και φοιτητές για εβδομάδες και μήνες.

Ξεκάθαρα οι πιο αδύναμοι μαθητές, που δεν έχουν δυνατότητα πρόσθετης στήριξης, θα μείνουν πίσω και θα χάσουν "έδαφος" που δύσκολα θα αναπληρωθεί. Δε φτάνει να "καλυφθεί" τυπικά η διδακτέα ύλη, πρέπει να αφομοιωθεί από του μαθητές.

https://www.esos.gr/arthra/71469/n-kerameos-gia-panelladikes-oi-thematod...

Αν δεν βρεθεί ένα συνεχόμενο τρίμηνο να μπορέσουν να συνέλθουν, να μπουν σε ρυθμό και να κάνουν επαναλήψεις, δυστυχώς θα δούμε τραγικές βαθμολογίες στο τέλος. Οι μέτριες βαθμολογίες που κανονικά θα έπρεπε να επικρατούν νομίζω ότι θα είναι πολύ λίγες. Τα παιδιά είναι εξαντλημένα.
Δεν γίνεται να κάθονται 8-2 σε μια οθόνη και να προσέχουν. Γιατί πρέπει να γίνονται όλες οι ώρες;, Και για τους μικρότερους μαθητές, γιατί δεν γίνεται αναπροσαρμογή της ύλης, να μειωθούν τα ωράρια τους όσο είναι κλειστά τα σχολεία;

Έγινε πουθενά στον κόσμο αυτή η τιμωρητική για τα παδιά τηλεκπαίδευση; Ή γιατί δεν έρχονται μισοί - μισοί στο σχολείο; Καλύτερα θα απέδιδαν.

Τι να πρωτοπούμε; Ότι ενώ στο μάθημα είσαι κρεμασμένος πάνω στον μαθητή τώρα δεν ξέρεις καλά καλά τι γράφει. Ότι κολλάει το ίντερνετ και μία βγαίνει ο ένας μια ο άλλος... Ότι τα παιδιά σε παρακολουθούν πίσω από μια οθόνη και ότι έτσι περνάνε 10 ώρες την μέρα (όσα παρακολουθούν) και έχουν και αυτά κουραστεί... Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο είναι εκτός εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

 
Μαθητές και φοιτητές το 2021
04 Φεβ 2021 16:55

Διαβάστε συγκεντρωτικά στοιχεία (An evidence summary of Paediatric COVID-19), όπως επίσης και το αντίστοιχο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αtlantic (The Truth About Kids, School, and COVID-19)

Τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοικτά την άνοιξη του 2021 ώστε να έχει μέλλον η Ελλάδα και να μη χαθεί άλλη μια τριετία. Η Εκπαίδευση είναι μια αλυσίδα, δεν μπορεί να χαθεί ένα έτος και να μην υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες - ούτε πρέπει να θυσιαστούν όσοι είναι κάτω των 40 ετών, είτε μαθητές/φοιτητές είτε εργαζόμενοι.

Λύσεις υπάρχουν: Φροντιστηριακά τμήματα, σεμινάρια επίλυσης αποριών σε ολιγομελείς ομάδες, μειωμένο ωράριο (5 ωρών) με έμφαση στα βασικά μαθήματα, χρήση βιβλιοθήκης και εργαστηρίων με ραντεβού και χρονικό περιορισμό (μέχρι 3 ώρες).

Ανοιχτή και η οικονομία, όπως συμβαίνει από το καλοκαίρι με τις διασυνοριακές μετακινήσεις στην Ευρώπη. Ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει το 2021.

 
11 κρούσματα σε εργαζομένους του μετρό
04 Φεβ 2021 16:49

Η εκπαίδευση είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την υγεία και την ευημερία όχι μόνο το 2021 αλλά και το 2025, το 2030, το 2035 - χιλιάδες θα πληγούν με τα μέτρα που κρατούν κλειστές επιχειρήσεις, σχολεία, με τις καθυστερήσεις σε νοσηλεία και χειρουργεία. Αυτές οι ζωές έχουν αξία και ασφαλώς δε θα τεθούν στο περιθώριο εξαιτίας μίας μοναδικής ίωσης.

11 κρούσματα σε εργαζομένους του μετρό: Φανταστείτε με πόσους δεκάδες ανθρώπους έχουν έρθει σε επαφή, δεν είναι τα σχολεία υπεύθυνα για τη διασπορά στην Αττική.

Διαβάστε τις πλέον πρόσφατες μελέτες (Ιανουάριος 2021), τα παιδιά δεν είναι οι κατεξοχήν φορείς της νόσου (άρθρο Ατλαντικ, 29 Ιανουαρίου)

Το ζήτημα πλέον που τίθεται είναι αν μια κοινωνία θέλει να καταδικάσει τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, δηλαδή το μέλλον της με ακραία και αναποτελεσματικά μέτρα - και η απάντηση είναι προφανώς ΟΧΙ.

Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και σε άλλες χώρες τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κρατάει τους μαθητές εκτός τάξεων από τον Νοέμβριο (!) και να έχει αφήσει τους φοιτητές χωρίς καμία υποστήριξη στις σπουδές τους.

https://www.esos.gr/arthra/71229/epistoli-foititon-ton-epta-iatrikon-sholon

https://www.esos.gr/arthra/71427/diamartyria-5oeton-foititon-iatrikis-pa...

 
Χ.Λ
04 Φεβ 2021 15:23

Σχετικά με τα σχολεία ο κύριος Βατοπουλος δήλωσε σήμερα ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν προκαλούν αύξηση στη κινητικότητα γιατί οι μαθητές πάνε μόνοι τους Σχολείο. Αυτό δεν είναι αληθές γιατί μπορεί κάποιοι μαθητές να πηγαίνουν μόνοι τους Σχολείο, υπάρχουν όμως πολλοί μαθητές που είτε τους πηγαίνουν στο σχολείο οι γονείς ή οι πρόγονοι τους με αυτοκίνητα είτε οι μαθητές χρησιμοποιούν λεωφορεία όπου και συνωστίζονται και συγχρωτιζονται με πολύ κόσμο που τα χρησιμοποιεί το πρωί ή το μεσημέρι. Ήδη υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυτό επιδεινώνεται και με τη χρήση των λεωφορείων από τους μαθητές τώρα που άνοιξαν Γυμνάσια και Λύκεια.

 
Έχουμε Πόλεμο....
04 Φεβ 2021 14:50

....και στον πόλεμο προέχει η επιβίωση (υγεία) , μετά να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι και μετά η παιδεία. 'Ολα είναι πολύ σημαντικά αλλά πρέπει να βάλεις προτεραιότητες.
Κι εγώ θέλω να γυρίσει το παιδί μου στο σχολείο του που είναι κλειστό από τον Οκτώμβρη , να ξεκοκκινίσουν τα μάτια του, να δει τους φίλους του, να προχωρήσει το μάθημα κανονικά. Αν όμως αρρωστήσει και κολλήσει στην συνέχεια γονείς,γιαγιάδες παπούδες , και χάσει κάποιος την ζωή του ,θα του μείνει ψυχολογικό μια ζωή.
Η τηλεκπαίδευση, με όλα της τα προβλήματα ,είναι μια λύση.
Αν βοηθούσε και το υπουργείο δείχνοντας κατανόηση στην κατάσταση αναστέλλοντας τις εξετάσεις , με πρώτη την Τράπεζα Θεμάτων, μειώνοντας τα άπειρα διαγωνίσματα δευτέρου τετραμήνου και κάνοντας ένα πλάνο για μείωση και κάλυψη της ύλης τα επόμενα 2 χρόνια, κάτι καλύτερο θα γινόταν.
Η καταστροφή της οικονομίας δεν είναι αστείο ούτε πεδίο συναγωνισμού με την εκπαίδευση.
Όταν δεν μπαίνει εισόδημα στο σπίτι , το παιδί ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ !!! Θα πάθει κατάθλιψη !
Δυστυχώς όμως το υπουργείο δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων , δείχνει εμμονικό και άκαμπτο. Έπρεπε να είχε πάρει αποφάσεις καιρό τώρα.
Ότι και να ανακοινώσει στο τέλος θα δείχνει περίτρανα ότι σέρνεται από τις εξελίξεις
Άλλωστε το ότι δεν μπορεί να επιστρέψει μόνο η Γ Λυκείου στο σχολείο οφείλεται καθαρά σε ευθύνη του Υπουργείου. Δεν πήρε κανένα μέτρο μέσα στο καλοκαίρι. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί με εξοπλισμό εκπαιδευτικών και γονιών. Το υπουργείο δεν έχει προσφέρει τίποτε ως τώρα και φυσικά ούτε το έχει αναγνωρίσει

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
04 Φεβ 2021 13:02

Επιτέλους, αν δεν επιθυμείτε να αραιώσετε τις πολυπληθείς τάξεις,έστω με την εκ περιτροπής διδασκαλία, κλείστε τα σχολεία! Πριν αρχίσουμε πάλι να μετράμε εκατόμβες νεκρών.

 
Λ.Λ.
03 Φεβ 2021 23:28

Επιτέλους, κλείστε τα σχολεία! Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

 
Δεν τα λέγανε
03 Φεβ 2021 22:33

..στο άνοιγμα των σχολείων ότι τα παιδιά μεταδίδουν! Ίσα-ίσα λέγανε το αντίθετο. Και επιπλέον άνοιγμα με ασφάλεια!! Που βρέθηκε αυτή η ασφάλεια είναι μέγα ερώτημα!. Αναρωτιέται ο κόσμος όλος και οι ειδικοί..
Προφανώς με δημοσιεύσεις άρθρων σε εφημερίδες από μελέτες ξένων χωρών, και από την αύξηση κρουσμάτων δεν υπάρχουν περιθώρια για "άλλα αντί άλλων"!!
Μπράβο στον κο Καπραβέλο για τις αλήθειες -πρέπει να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για να πιέσει αυτούς που παίρνουν αποφάσεις γι'αυτόν, αλλά χωρίς αυτόν-!!.
Προς τιμήν του κου Εξαδάκτυλου για όσες αλήθειες είπε.
Υπάρχει σεβασμός γι'αυτούς τους δύο επιστήμονες.

 
Πε 70
03 Φεβ 2021 22:31

Το Υπουργείο Παιδείας παίζει με τις ζωές μας, εξυπηρετώντας μια συγκεκριμένη πολιτική που είναι όμως επικίνδυνη. Εξαιτίας των ανοιχτών σχολείων πέθαναν τον Νοέμβρη πολλοί άνθρωποι που τώρα θα ζούσαν. Το ίδιο πρόκειται να γίνει και τώρα όσο τα σχολεία μένουν ανοιχτά. Καμία δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εορτών δεν ανέβασε τα κρούσματα. Τρεις εβδομάδες όμως μετά το άνοιγμα των δημοτικών, αυτά τριπλασιάστηκαν. Για πόσο ηλιθιους μας περνούν όταν λένε ότι τα παιδιά δεν κολλάνε και δε μεταδίδουν?Και στο κάτω κάτω το παιδί έχει την εναλλακτική της τηλεκπαιδευση ς. Ο μικρός μαγαζάτορας που μήνες τώρα ζει χωρίς έσοδα, ποια εναλλακτική έχει? Και είναι και πολύ πιο ακίνδυνος για οποιαδήποτε διασπορά.
Τα έβλεπα σήμερα στο διάλειμμα (τα παιδιά). Παίζανε χωρίς μάσκες. Πλακωνοντουσαν φιλικά όπως συνηθίζουν, δεν τηρουσαν γενικά κανένα μέτρο. Και πως θα μπορούσαν? Παιδιά είναι. Και χωρίς να το θέλουν διασπειρουν ωραιότατα τον Κοροναιο χωρίς να το θέλουν αυτά, αλλά με τις ευλογίες της κυβέρνησης και κυρίως της Υπουργού που έχει γίνει παντοδύναμη.

 
Χ.Λ.
03 Φεβ 2021 19:12

Κλείστε τα σχολεία!!!! Ήδη τόσο ο κύριος Εξαδάκτυλος σε πρωινές του δηλώσεις παραδέχθηκε ότι σημαντικός λόγος στην αύξηση των κρουσμάτων ήταν το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Επίσης ο κύριος Τσιοδρας στη Βουλή ανέφερε ότι τα παιδιά και νοσούν από τον ιό αλλά και τον μεταδίδουν μέσα στη κοινότητα και στην οικογένεια!

 
Μαιρη
03 Φεβ 2021 18:15

Πάλι πάνω από 1000 κρούσματα ΚΛΕΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πριν είναι αργά θα γεμίσουν οι ΜΕΘ .., Η ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ....Βέβαια οι κυβερνώντες έχουν εμβολιαστεί όποτε έχουν την πολυτέλεια να μην αγχώνονται για το αν θα νοσήσουν ...

 
Χ.Λ.
03 Φεβ 2021 18:09

Δυστυχώς ξεπέρασαν τα 290 τα σχολεία με προβλήματα λόγω των κρουσμάτων Κορονοιου. Και έχω μια απορία. Έπρεπε πρώτα να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια για να βγουν οι επιδημιολογοι και να πουν σήμερα την αλήθεια; Τόσο ο κύριος Εξαδάκτυλος σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι ένας σημαντικός λόγος για την αύξηση των κρουσμάτων ήταν το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Ο κύριος Τσιοδρας πριν λίγο στη Βουλή παραδέχθηκε ότι βεβαίως και τα παιδιά διασπείρουν τον ιό μέσα στη κοινότητα και βέβαια και μέσα στην οικογένεια. Τα συμπεράσματα δικά σας!!!!

 
Σήμερα
03 Φεβ 2021 18:04

Πέθανε 16 χρόνων παιδί, ενώ 9χρονος βρίσκεται σε ΜΕΘ λίγη λογική κλείστε τα σχολεία

 
Αγανακτισμένος με την αριστεία
03 Φεβ 2021 14:38

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας ούτε να κάνεις πολλές έρευνες, με μια απλή παρατήρηση βλέπεις ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν γιατί άνοιξαν τα σχολεία. Τέλος. Ούτε οι γιορτές Χριστούγεννα αύξησαν τα κρούσματα ούτε τα μαγαζιά. Απλά δεν θέλουν για άλλη μια φορά να παραδεχτούν ότι μας έλεγαν μπαρουφες και συνεχίζουν την ίδια καραμέλα. Απλά άσχετοι και επικίνδυνοι και για την υγεία και για την οικονομία. Άντε και καλά μνημόνια...

 
Χρήστος
03 Φεβ 2021 14:04

@Οχι σε οριζόντια μέτρα.. Η απάντηση στο σχόλιο σου είναι ότι ανέφερε ο κύριος Εξαδάκτυλος σήμερα το πρωί σχετικά με το τι συντέλεσε στην αύξηση των κρουσμάτων Κορονοιου που παρατηρείται αυτές τις ημέρες. Πιο ξεκάθαρη απάντηση δεν γίνεται να υπάρξει. Όσον αφορά τις ευαισθησίες έχει ή δεν έχει αξία η ανθρώπινη ζωή; Εκτός αν δεν έχει καμία αξία η ανθρώπινη ζωή των ηλικιωμένων και των ενήλικων ή των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας.

 
Πρώτο θέμα site
03 Φεβ 2021 02:13

01/02/2021, 11:55

Όπως επεσήμανε, μάλιστα, ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , το άνοιγμα των Δημοτικών επηρέασε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς από τις 25 Ιανουαρίου και έπειτα, καταγράφεται ανοδική πορεία.

 
Κράτη- διορθωσεις
03 Φεβ 2021 01:15

Η Ισπανία και η Ιταλία έκλεισαν τα σχολεία τους από Μάρτιο ως Σεπτέμβριο.
Στη Γερμανία άνοιξαν τα σχολεία τον Αύγουστο όπως ανοίγουν πάντα!!
"Η εκπαίδευση στον 21ο αιώνα δεν είναι "πολυτέλεια" αλλά ΔΙΚΑΙΩΜΑ και προϋπόθεση για τη ζωή και την ευημερία των νέων γενιών."
Σωστά, είναι δικαίωμα, αρκεί ΠΡΩΤΑ "το στομάχι να είναι γεμάτο".
ΔΙΚΑΙΩΜΑ για τον άνθρωπο είναι η επιβίωση και η υγεία του και μετά έρχεται η ποιότητα.. Είναι το φαγητό στο τραπέζι (που καταντήσαμε.. στον 21ο αιώνα να μιλάει ο άνθρωπος για επιβίωση.. και να θεωρείται τρομολάγνος, πανικοβλημένος, υπερβολικός).
Μ'άλλα λόγια "μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι".
Πως να καταλάβει κανείς τον άλλον όταν έχει την τσέπη γεμάτη..
Ας ρωτήσει στην αγορά για να μάθει το τι επικρατεί..
Όταν δεν αναφέρει κανείς την επιβίωση, σημαίνει ότι έχει λυμένο το πρόβλημα αυτό και δεν ασχολείται.. Εθελοτυφλούμε κι αδιαφορούμε.. ΟΜΩΣ
"Όταν καίγεται η γειτονιά σου θα το βρεις και στη γωνιά σου"..

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ