Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Μετεγγραφές φοιτητών, που εισήχθησαν στα ΑΕΙ με την κατηγορία του 5%

Αιτήσεις έως την 31η Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση: 15/01/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι φοιτητές που εγγράφηκαν κατά το σχολικό έτος 2014−2015 σε Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίοι όμως λόγω υπέρβασης του ορίου 5% δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο Τμήμα προτίμησης τους, αλλά σε άλλο Τμήμα/Σχολή, επιτρέπεται να μεταφέρουν τη θέση της Σχολής/ Τμήματος, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε αυτό της προτίμησης τους, σύμφωνα με την υποπερίπτωση στ΄ της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014, όπως αυτή συμπληρώθηκε στο άρθρο 88 του Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258Α΄).

Το άρθρο 88 του Ν. 4310/2014 , ορίζει τα εξής:

 Άρθρο 88

Μεταφορά θέσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

   1. Στο τέλος της περίπτωσης γ' της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 προστίθεται υποπερίπτωση στ' ως ακολούθως:

   «στ) επιτρέπεται η μετεγγραφή φοιτητών Πανεπιστημίου και σπουδαστών ΤΕΙ του εσωτερικού που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ για λόγους υγείας που τους παρέχει, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% και που λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου ποσοστού δεν μπόρεσαν να εγγράφουν στο Τμήμα προτίμησής τους αλλά οπουδ

Διαδικασία υποβολής αίτησης μεταφοράς θέσης φοίτησης

1. Οι φοιτητές καλούνται να υποβάλουν αίτηση στη Σχολή ή στο Τμήμα του Πανεπιστημίου ή του Τ.Ε.Ι., που ήταν η προτίμηση τους προκειμένου να μεταφέρουν τη θέση φοίτησης τους, έως την 31η Ιανουαρίου 2015, συνοδευόμενη από:

α) πιστοποιητικό εγγραφής από το Τμήμα φοίτησης τους, στο οποίο θα αναγράφεται και ο τρόπος εισαγωγής τους σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του Ν. 3794/2009, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%. Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου για τη συγκεκριμένη χρήση.

β) αντίγραφο μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίου από το οποίο προκύπτει η επιλογή προτίμησης της αιτούμενης Σχολής /Τμήματος.

2. Για τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη η αίτηση υποβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου.

3. Αφού διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η Γραμματεία της Σχολής / Τμήματος υποδοχής ενημερώνει εντός δεκαημέρου το φοιτητή, ότι πρέπει να υποβάλει στη .χολή/ Τμήμα προέλευσης του, αίτηση διαγραφής και να προσκομίσει τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτής.

4. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της θέσης εισαγωγής η Σχολή/ Τμήμα υποδοχής αιτείται υπηρεσιακά την αποστολή του φακέλου του αιτούντος από τη Σχολή/Τμήμα προέλευσης, καθώς και τη βεβαίωση διαγραφής του. Διαδικασία έγκρισης

  Η διαδικασία της μεταφοράς θέσης ολοκληρώνεται έως την 27η Φεβρουαρίου 2015, με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος του Α.Ε.Ι. ή του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου/Διοικούσας Επιτροπής της Α.Ε.Α. Διαδικασία Αιτήσεων Θεραπείας

Οι αιτούντες δικαιούνται να υποβάλλουν Αίτηση Θεραπείας εντός δέκα (10) ημερών από την ανακοίνωση των αποφάσεων .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σχόλια (7)

 
Βασιλειάδου Μαρια
02 Φεβ 2015 13:52

Κύριε υπουργείο σας γράφει μια τριτεκνη άνεργη καρδιοπαθης μητέρα που εδώ κ δυο χρονια ο γυιος μου ο μονος που εργαζεται για την επιβίωση της οικογενείας μου δεν σπουδάζει στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο που πέρασε
Σας παρακαλώ κύριε υπουργείο μερίμνησε για τα εργαζομενα αυτα παιδια των προηγουμενων ετων κ δώστε τα μια ευκαιρια μεταγραφης στον τοπο της οικιας τους για να σπουδασουν
Με σεβασμο κ εκτιμηση στις καθαρες κουβεντες κ πρόσωπα της νεας κυβέρνησης
Καλη επιτυχία στο έργο σας

 
Μ.Φ.
18 Ιαν 2015 01:18

Γεωργαντάς 8/12/2014:«…είναι παράνομο να αρνούνται οι Σχολές να δεχτούν παιδιά πολυτέκνων οικογενειών με ηλικίες αδελφιών άνω των 23 ετών …» και «εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο και αυτό θα πράξει».
Οι ίδιοι μας ενημερώνουν ότι δεν κάνουν τη δουλεία τους. Μετά από αναμονή ενός μήνα σε σχετική ερώτηση που είχε στείλει η σχολή μου(Μηχανολόγων ΕΜΠ), το υπουργείο απάντησε "να εφαρμοστεί ο νόμος"!!!!! Τελικά, το θέμα πήγε στο νομικό σύμβουλο του ΕΜΠ και από ότι μας λένε στην πρυτανεία θα απαντηθεί σε δύο μήνες. Τα βιβλία και τη σίτιση δεν τα δικαιούμαι και από ότι φαίνεται θα χάσω και την εξεταστική, δηλαδή το εξάμηνο, παρ' όλο που ανήκω στην πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τους πολύτεκνους.
Συγχαρητήρια κ. Γεωργαντά και κ. Λοβέρδε ("οι μετεγγραφές των πολυτέκνων θα είναι... αυτόματες, ώστε να μην χρειαστεί οι πολύτεκνοι να κάνουν έξοδα για την μετακίνηση τους στη σχολή εισαγωγής")για την συνέπεια των λόγων σας!!!!!

 
Λεωνίδας
17 Ιαν 2015 20:57

Αλλη μια δήλωση του υπουργού παιδείας που αποκλείει τους 723 πολύτεκνους φοιτητές μεγαλύτερων ετών σαν να μην υπήρχαν ποτέ.Αλλη μία φορά που χρησιμοποιείται η πολιτική της ελάχιστοποίησης θυμάτων στην παιδεία σαν δικαιολογία για τον υπερπληθυσμό στα κεντρικά πανεπιστήμια,χωρίς να γίνει κάποια έρευνα η να αναπτυχθεί κάποιο σχέδιο για να λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Αλλη μια φορά που το υπουργείο παιδείας δεν μπόρεσε να διορθώσει τα λάθη αλλά προσπαθεί να τα καλύψει με καινούριους νόμους για τα επόμενα έτη,άτομα που ξανα έδωσαν πανελλήνιες με το 10% αλλά δεν δικαιούνται την μετεγγραφή ενώ θα φοιτήσουν τα ίδια χρόνια με τα παιδιά που έδωσαν γραπτές πανελλήνιες πέρυσι καθώς μπαίνουν μαζί στα πανεπιστήμια.
Υπάρχουν ακόμα φτωχές οικογένειες που μπορεί να βγάζουν πάνω από εννιά χιλιάδες ευρώ τον χρόνο αλλά να πρέπει να συντηρήσουν 3 και 4 σπίτια για τα παιδιά τους που φοιτούν σε διαφορετικά μέρη.Πως γίνετε να λέτε ότι οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν περάσει τα χειρότερα στην οικονομική κρίση και παρόλα αυτά να μην προσπαθείτε να τους βοηθήσετε ; Ένα πρόβλημα δεν γίνετε να λύσεις το μισό αλλά πρέπει να το ξανά σκεφτείς από την αρχή για να το λύσεις,δεν γίνετε άλλο να διαλέγουμε άμα θα θρηνήσουμε την αξιοπρέπεια μας η τα όνειρα μας.

 
Γ.Κ
15 Ιαν 2015 18:30

Για ακόμη μία φορά ο υπουργός ανοίγει και άλλο την κάνουλα των μετεγγραφών χωρίς βέβαια για ακόμη μια φορά να άρει τις αδικίες στις μετεγγραφές των πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων φοιτητών των προηγούμενων ετών.
Για ακόμη μια φορά διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό. Δήλωνε ότι δεν μπορούσε να διευρύνει τις μετεγγραφές διότι ήταν ήδη πολύ ανοιχτές.
Δηλώνει: « εμείς όλα τα κύματα της κοινωνικής διαμαρτυρίας τα δεχόμαστε, υπομονετικά, συζητάμε με όλους, στηρίζουμε, το ξύλο που τρώμε είναι ανελέητο, αλλά αυτή είναι η υποχρέωση ενός Πολιτικού…. » ενώ η ΑΣΠΕ του έχει στείλει 16 επιστολές και δεν νομίζω ότι έχει πάρει κάποια απάντηση!!!
Επίσης δηλώνει για τις μετεγγραφές «.οι πολύτεκνοι είναι οι λιγότεροι. Και ίσως η κοινωνική εκείνη κατηγορία που πρέπει να προστατευθεί περισσότερο, δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα ». Προστασία όμως καμία!!!
Αρχικά η εξαίρεση των επιτυχόντων με το 10% από την ρύθμιση των μετεγγραφών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, είναι καταστροφική για ορισμένους φοιτητές οι οποίοι μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και την επιτυχία τους σε μία νέα σχολή ξεκινώντας την διαδικασία της εγγραφής τους στην νέα τους σχολή επιτυχίας προχώρησαν στην διαγραφή τους από την προηγούμενη σχολή τους έχοντας ως προοπτική την μετεγγραφή. Στους φοιτητές αυτούς καταστρέφονται 2 χρόνια από την ζωή τους, και μάλιστα από τα πιο δημιουργικά.
Επίσης γνωστή είναι η αδικία στις μετεγγραφές των πολύτεκνων και υπερπολύτεκνων φοιτητών των προηγούμενων ετών παρόλα αυτά το υπουργείο αρνείται πεισματικά να δώσει δικαίωμα μετεγγραφής στους το πολύ 723 πολύτεκνους και υπερπολύτεκνους φοιτητές. Για τους φοιτητές αυτούς το υπουργείο παιδείας έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από τις περσινές μετεγγραφές (τόπος κατοικίας, τόπος σπουδών, έτος σπουδών, κατά κεφαλήν εισόδημα , βούληση μετεγγραφής) .
Μετά έρχεται και το παράλογο όπου χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία δεν επιτρέπουν ορισμένα τμήματα να μετεγγραφούν πολύτεκνοι φοιτητές την ίδια στιγμή που δίνουν δικαίωμα μετεγγραφής σε «μαϊμού» πολύτεκνους αφού δεν ζητούν πιστοποιητικό από την ΑΣΠΕ στα δικαιολογητικά για την μετεγγραφή.
Πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει να κάνει ότι δεν ακούει και να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα σε συνεργασία με την ΑΣΠΕ για την προστασία που ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ η πολύτεκνη και υπερπολύτεκνη οικογένεια από το κράτος βάση του συντάγματος.

 
Αναστασία
15 Ιαν 2015 11:15

Κύριε Υπουργέ,
δηλώνετε ότι αρνείσθε την αριστοκρατική λογική των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Τι ενέργειες κανετε γι'αυτό;

Οι φοιτητές των ειδικών κατηγοριών-πολυτέκνων-τριτέκνων, για τους οποίους έχει ήδη ανακοινωθεί απο Υπουργείο σας σαν Σχολή υποδοχής του οι παραπανω σχολές
παραμένουν όμηροι, στο ξεκίνημα της ακαδημαικής τους ζωής, στο ξεκίνημα της ενήλικης ζωής τους , απο τους ίδιους του λειτουργούς της ανωτάτης εκπαίδευσης, από το ίδιο το Υπουργείο .
Οί οικογένειες μας βρίσκονται σε απογνωση, μετα τις διαδοχικές οικονομικές αφαιμαξεις που υφισταμεθα καθημερινα,αδύναμες να στηριξουμε την τήρηση ενός επιπλέον φοιτητικού σπιτιού, και μας ζητάτε με τον τρόπο αυτό να πνίξουμε με τα ίδια μας τα χέρια το δικαίωμα των παιδιών μας για μόρφωση, σαν πολίτε δεύτερης κατηγορίας, αφού δεν μας φερόσαστε ισότιμα με όλους τους άλλους ήδη μεταγεγραμένους φοιτητές.
το εγκλημά μας: να έχουμε να στηρίξουμε την μόρφωση την διατροφή, πολλών παιδιών. Να έχουν τα παιδιά μας ταλέντα , και όραματα.

οι ενεργειές σας θα πρέπει να είναι άμεσες, εσείς είστε οι υπεύθυνοι, εσείς είστε οι αρμόδιοι για να μην γίνει αποδεκτή η αίτηση ακύρωσης των μεταγραφών απο το ΣτΕ.
Ποίο κράτος θα πρέπει να εμπιστευθούν όλα αυτα τα νέα παιδιά , και οι οικογένειές τους την 26η Ιανουαρίου;

 
Δικαιώστε τους φοιτητές του 10%
15 Ιαν 2015 10:18

Για τους φοιτητές που εισήχθησαν φέτος μέσω πανελληνίων εξετάσεων με το 10%, πότε θα γίνουν οι μετεγγραφές;
Αναφερόμαστε σε φοιτητές σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου δηλαδή ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΜΕ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ.
Οι νέοι φοιτητές περιμένουν τη δικαίωση των προσδοκιών τους για να μπορέσουν και αυτοί να σπουδάσουν.
Μην τους απογοητεύετε στα πρώτα τους βήματα.
Κύριε Υπουργέ, για όλες τις κατηγορίες προβλέψατε μετεγγραφές, εκτός από αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.
Έχετε τον χρόνο ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να τους δικαιώσετε και να σας ευγνωμονούν.

 
Μανώλης
15 Ιαν 2015 07:52

Για όλους υπάρχουν Μετεγγραφές, αρκεί αυτοί να μην είναι πολύτεκνοι!!!
Οι11 πολύτεκνοι της Σχολής Μηχανολόγων ΕΜΠ, οι 15 της Αρχιτεκτον ΕΜΠ, οι 5 Αρχιτεκ . Θεσαλ, οι 3 Μηχανολ του ΤΕΙ Πάτρας...το 10%, ακόμη περιμένουν την παρέμβαση του Υπουργείου για να τους πάρουν!
Έλεος και Ντροπή...
Στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας θα σας στείλουν οι πολύτεκνοι, να το θυμάστε στις 26/1...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.