Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που θα τεθούν σε καραντίνα εάν το self test είναι θετικό

Η συμμετοχή αυτών των μαθητών στα εξ αποστάσεως μαθήματα δεν θα είναι υποχρεωτική και κατά συνέπεια δεν θα καταχωρούνται απουσίες.
Δημοσίευση: 07/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ταυτόχρονη  τηλεκπαίδευση με την τάξη του   ή συμμετοχή σε διαδικτυακό τμήμα  προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές που θα τεθούν σε καραντίνα λόγω θετικού self test και δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα δια ζώσης.

Η συμμετοχή αυτών των μαθητών  στα εξ αποστάσεως μαθήματα  δεν θα είναι υποχρεωτική και κατά συνέπεια δεν θα καταχωρούνται απουσίες.

Ειδικότερα,  μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι σχολικές μονάδες της Π/θμιας και της Δ/θμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές/τριες, που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία, την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η διάρκεια του εξ αποστάσεως μαθήματος συνιστάται να είναι από 30 έως και 45 λεπτά, ενώ ο αριθμός μαθητών/τριών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό φυσικού τμήματος που προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα  παρέχεται στους μαθητές που  νοσούν οι ίδιοι από κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένουν την έκδοση του αποτελέσματος.

Στους μαθητές/τριες της περίπτωσης αυτής, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπό τη μορφή ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές/τριες, οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές/τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η συγκρότηση των διαδικτυακών τμημάτων πραγματοποιείται με την ακόλουθη διαδικασία: Ο Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ενημερώνει τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού διαδικτυακού τμήματος που θα απαρτίζεται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Τα διαδικτυακά τμήματα συγκροτούνται με απόφαση:

(i) του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον αφορούν μόνο σε μαθητές της οικείας Διεύθυνσης,

(ii) του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον αφορούν σε μαθητές που ανήκουν σε περισσότερες από μία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, και

(iii) της Γενικής Γραμματέως Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, εφόσον αφορούν σε μαθητές που ανήκουν σε περισσότερες από μία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Στις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα διαδικτυακά τμήματα συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, η οποία κοινοποιείται στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Την ομαλή λειτουργία των διαδικτυακών τμημάτων και τον γενικότερο συντονισμό εφαρμογής αυτών αναλαμβάνει ο έχων συγκροτήσει τα εν λόγω τμήματα.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η δημιουργία διαδικτυακού τμήματος σε οποιοδήποτε επίπεδο, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, οφείλει να διασφαλίσει ότι θα παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στους μαθητές/τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σχόλια (6)

 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ (;)
08 Απρ 2021 20:44

Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω :
Θα έχουμε στην αίθουσα 20 παιδιά (με τη συμπεριφορά και τους ρυθμούς της δια ζώσης) και ταυτόχρονα 3-4 παιδιά με κορωνοίο στον ανοιχτό υπολογιστή, στην έδρα, που θα δείχνει τί ακριβώς (τον πίνακα, εμάς ακίνητους, θα περιστρέφουμε τον υπολογιστή από δω και από κεί;), προσπαθώντας να αποφύγουμε το μάθημα των δύο ταχυτήτων, των πεσμένων δικτύων και των αδιάκριτων βλεμμάτων;
Αυτό θα συμβεί ή εγώ κατάλαβα λάθος; Όποιος νομίζει ότι κατάλαβε, και έχει την ευγενή καλοσύνη, ας μου απαντήσει.

 
Ελευθερία
08 Απρ 2021 15:13

Τι θα γίνει αν το τεστ δείξει μη έγκυρο;;;;;
Το ξανακάνεις με την ίδια μπατονέτα;;;;;;
Ό,τι να 'ναι...

 
Κωστας
08 Απρ 2021 09:47

Χάχα! Πάλι ψέματα. Αφού η ίδια η Κεραμέως έχει αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει ο εξοπλισμός στα σχολεία για τηλεκπαιδευση. Άρα τα παιδιά που είναι θετικά ή ανήκουν σε ευπαθη ομάδα τα ίδια ή μέλος της οικογένειας τους απλά δεν θα κάνουν μάθημα. Λες να νοιάζεται η Κεραμέως?

 
PE86
08 Απρ 2021 08:47

Στο σημείο αυτό γυρίζουμε μερικούς μήνες πίσω και κοιτάμε :

1. Πόσα διαδικτυακά τμήματα είδατε να δημιουργούνται στις περιοχές σας? Τι ενέργειες έγιναν για να αξιοποιηθεί το προσωπικό έχει πάρει άδεια λόγω ευπαθούς ομάδας και έχει αντικατασταθεί από 3μηνίτες αναπληρωτές (οι τελευταίοι παρείχαν τηλεκπαίδευση στα σχολεία τους).

2. Μπορούν τα σχολεία, από το χώρο τους, με τις συνδέσεις και με τον εξοπλισμό τους, να υποστηρίξουν παροχή ταυτόχρονης τηλεκπαίδευση σε όλα τα τμήματα γενικής παιδείας (για να μη πάμε στις Ο.Π)?

3. Τελικά, αφού το μάθημα θα γίνεται, σε πολλές περιπτώσεις, μέσω Η/Υ για χάρη μίας μικρής μερίδας μαθητών σε καραντίνα, αξίζει το ρίσκο του ανοίγματος των λυκείων για 10 εργάσιμες (5 εργάσιμες για τα γυμνάσια) με 4000 κρούσματα ημερησίως? Θα υπάρχει ουσιαστικό μαθησιακό όφελος από κάτι τέτοιο?

4. Αν όλα αυτά είναι "καλώς καμωμένα" και ασφαλή τότε γιατί όλο αυτό δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα (π.χ μετά τα Χριστούγεννα) μήπως και σώζαμε κάτι;

 
Μαρία
08 Απρ 2021 00:22

Μια ομαλή προσγείωση στην πραγματικότητα της κάμερας στην τάξη... Έτσι ισοπεδώστε τα πάντα, μόνο μην κάνετε πολύ θόρυβο και μας ξυπνήσετε..!

 
Γονιός κι εκπαιδευτικός
07 Απρ 2021 19:13

Δεν καταλαβαίνω:
Από πότε τα self test έγιναν αξιόπιστα όταν η αξιοπιστία τους, υπό προυποθεσεις, δεν ξεπερνά το 40%;
Δεν γίνεται καμία αναφορά στα παιδιά που θα έχουν στο σπίτι άτομο που νοσεί. Θα προσέρχονται κανονικά και ξεχνάμε τις "στενές επαφές";
Για αυτά τα παιδιά γιατί δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση;
Τι θα γίνεται με τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ