Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

N. Κεραμέως: Σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία νωρίτερα Σεπτέμβριο

Δημοσίευση: 22/04/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, νωρίτερα το Σεπτέμβριο, άφησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη.

«Yπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσουμε νωρίτερα τα σχολεία, εντός Σεπτεμβρίου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως. Ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά σημείωσε η υπουργός.

«Η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, και καταλαβαίνουμε πλήρως την αγωνία την κόπωση των μαθητών, των οικογένειών τους, των εκπαιδευτικών. Οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσαμε μετά από σύσταση του αρμόδιου οργάνου της εκπαιδευτικής πολιτικής να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις είναι πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη» διευκρίνισε.  

Πρόθεση για επιλογή τρόπου εξετάσεων στα ΑΕΙ

Για το πότε θα πάνε οι φοιτητές στα πανεπιστήμια η υπουργός ανέφερε ότι βήμα – βήμα ανοίγουμε δομές και δραστηριότητες. Η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση το εαρινό εξάμηνο να γίνει εξ αποστάσεως. «Δεν είναι ακριβώς το ίδιο να ανοίγεις σχολεία και πανεπιστήμια. Προχωρά πολύ καλά η τηλεκπαίδευση».

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα για επιλογή τρόπου εξετάσεων στα πανεπιστήμια, δηλαδή οι φοιτητές να κάνουν τις εξετάσεις τους δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως όπως έγινε και πέρυσι, ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή. «Είναι απλώς μια σκέψη της κυβέρνησης για τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου χωρίς να έχει κριθεί ακόμα» είπε.

Τηλεκπαίδευση

«Η τηλεκπαίδευση είναι πολύτιμο εργαλείο, επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, όμως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο χάρη στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλαν οι εκπαιδευτικοί, και οι μαθητές και οι οικογένειές τους, μπόρεσε και κράτησε όρθια την εκπαίδευση, συνεχίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία, προχώρησε η ύλη υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Ότι θέλουμε να αξιοποιήσουμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε για τη δια ζώσης εκπαίδευση νομίζω ότι συνάδει πλήρως και με τη φιλοσοφία ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Το σχολείο σαφώς είναι για να μαθαίνει γράμματα στα παιδιά, αλλά είναι και η διάδραση στο σχολείο η διάδραση μεταξύ μαθητών, το ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι στο οποίο εστιάζουμε επίσης πέρα από το μαθησιακό» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

«Χωρίς σελφ τεστ κίνδυνος μετάδοσης σε χιλιάδες ανθρώπους»

«Τα σελφ τεστ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο γι’ αυτό που είναι… Μας βοηθάει να εντοπίσουμε νωρίτερα ανθρώπους οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικοί. Ήδη στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σελφ τεστ βρέθηκαν 600 άνθρωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν, δεν είχαν την υπόνοια ότι είναι φορείς του ιού, συνεπώς κυκλοφορούσαν και θα είχαν βρεθεί στις τάξεις, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε χιλιάδες άλλους ανθρώπους» επισήμανε η Νίκη Κεραμέως. Άρα, συνέχισε, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο συνδυαζόμενο με τον εμβολιασμό μας βοηθάει να ανοίγουμε ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες.

«Έχουμε παραπάνω από 1% των τμημάτων της χώρας τα οποία είναι κλειστά. Όταν ένα κρούσμα επιβεβαιώνεται ως θετικό κλείνει όλο το τμήμα. Έχουμε πάνω από 2% των σχολείων της χώρας τα οποία επίσης είναι κλειστά, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ» τόνισε.

«Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας εμβολιασμών»

Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έγινε σε τρεις φάσεις. Στο πρώτο στάδιο πήγαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, με ανταπόκριση της τάξης του 58% των εκπαιδευτικών. Στο δεύτερο πάνω από 11.000 οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την αξιοποίηση των αδιάθετων δόσεων, και από χθες άνοιξε η πλατφόρμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί για να κλείσουν ραντεβού. «Δεν υπάρχει θέμα υποχρεωτικότητας για τους εκπαιδευτικούς αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε, αν και το θέμα συζητείται σε αρμόδια επιτροπή.

Εμβολιασμός και κανονικότητα στις εκπαιδευτικές δομές

«Ο εμβολιασμός προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχουμε ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. εμβολιασμούς, το πιο ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, προφανώς αυτό θα επιταχυνθεί και τους επόμενους μήνες αυτό το μεγάλο όπλο θα μας επιτρέψει πρωτίστως να επιστρέψουμε σε μια πλήρη κανονικότητα σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές από τη νέα σχολική και εκπαιδευτική χρονιά» τόνισε η υπουργός.

Αστυνόμευση στα ΑΕΙ

Ο νόμος για την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί, ενώ η αναβάθμιση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής έχει αρχίζει να υλοποιείται, διευκρίνισε η υπουργός. Υπήρχε, τόνισε συστημική παραβατικότητα, εστίες παραβατικότητας σε κάποια πανεπιστήμια της χώρας εμποδίζοντας φοιτητές και καθηγητές, γι’ αυτό θεσπίσαμε την ομάδα προστασίας των πανεπιστημίων αλλά και την ελεγχόμενη είσοδο. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα γίνει σε διάφορα στάδια, είπε.

Σχόλια (17)

 
Πολύ σωστά
26 Απρ 2021 13:28

Να ξεκινήσουν νωρίτερα τα μαθήματα και τουλάχιστον για ένα μήνα να δουλεύει η περσινή ύλη.

 
Πάλι τα ιδια
26 Απρ 2021 08:48

ΓιΑτι για να ξανακλείσουν πάλι τον Οκτώβριο;

 
κωστας
25 Απρ 2021 08:53

ΑΣΧΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΠΑΝΤΑ

 
Καλά κάνει!
25 Απρ 2021 00:57

Πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος ειδικά σε πρωτοβάθμια και Γυμνάσια. Αν δεν είχαν αυτή τη μορφή οι Πανελλαδικές , το ίδιο και τα Λύκεια. 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινάνε τα μαθήματα , μέχρι τέλη Ιουνίου.

 
Μ.Χ
24 Απρ 2021 21:15

Άσχετη σε όλα. Πάρε δρόμο μην κάθεσαι. Άντε κορίτσι μου.

 
Γ.Φ.
24 Απρ 2021 11:52

Σαν δεν ντρέπονται λέω εγώ εκεί μέσα. Καρφακι δεν τους καίγεται. Βαρέθηκαμε να ακούμε κοινωνικοποίηση και ψυχολογία των μαθητών. Η μία και δύο εβδομάδες θα μας σώσουν. Άντε στο σπιτάκι σου κυρά μου ή βρες καμία άλλη δουλειά να κάνεις. Εδώ είσαι πολύ λίγη σαν να μην υπάρχεις και άσε κατά μέρος τα βόλεϋ και τα πινγκ πονγκ. Αν σου αρέσουν τόσο άλλαξε επάγγελμα. Άντε πια.

 
Σ. Σ
23 Απρ 2021 15:49

Η πολιτική ατζέντα περιλαμβάνει αύξηση εκπαιδευτικού χρόνου. Τα επικοινωνιακα τερτίπια "προς όφελος της ψυχολογίας και της κοινωνικοποιησης των μαθητών" και "για να καλυφθεί η ύλη" είναι περιττά.

 
Κωνσταντίνος
23 Απρ 2021 14:27

Άντε πάλι.....ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει;;; Έχει την εντύπωση με μία βδομάδα ότι καλύπτει τα κενά των μαθητών;Δεν τρώμε άλλο κουτοχορτο κ.Υπουργε μας... Σπίτι σας γρήγορα...

 
ΚΜ@Αρχίσαμε...
23 Απρ 2021 14:04

Aκριβώς έτσι είναι.Τι σημαίνει "κλειστά σχολεία";Και το λέει η υπουργός...

 
Γονιός και εκπαιδευτικός
23 Απρ 2021 13:39

Ας ρωτήσει τους γονείς των μεγάλων παιδιών τι αγώνα έχουν κάνει και τι ψυχική κόπωση έχουν, ας ρωτήσει τους γονείς των μικρότερων παιδιών (Δημοτικό, Νηπιαγωγείο) τι άρνηση έχουν για την τηλεκπαίδευση και τι κόπωση από τον υπολογιστή. Τέλος ας ρωτήσει και ας προσπαθήσει να καταλάβει τους εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Τυχαίνει να είμαι νηπιαγωγός με δύο παιδιά στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου (Β και Γ Λυκείου και μίας φοιτήτριας που ξαναδίνει, (δύο παιδιά δίνουν πανελλήνιες). Έχω ζήσει όλα όσα αναφέρω από πρώτο χέρι όπως και τον αγώνα των εκπαιδευτικών και μόνο καλά λόγια έχω να πω γι' αυτούς του υπέροχους ανθρώπους. Ας μας αφήσει ήσυχους επιτέλους αφού δεν αναγνωρίζει τίποτα

 
εκτός τόπου και χρόνου
23 Απρ 2021 11:56

όπως πέρυσι που η επιμήκυνση δεν ΠΈΤΥΧΕ. ΌΛΑ ΛΆΘΟς , μια σωστή κίνηση πουθενά. ευτυχώς που βολεύονται οι ημετεροι τουλάχιστον

 
Κωνσταντίνος
23 Απρ 2021 11:28

Λυπάμαι πραγματικά γιατί η υπουργός μας δείχνει να μην έχει γνώση των εκπαιδευτικών ζητημάτων γενικώς.... Κακοί σύμβουλοι την πλαισιώνουν, αναποτελεσματικές και αποσπασματικές στρατηγικές εφαρμόζει, προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες χωρίς να δέχεται την ανατροφοδότηση τους, εφάρμοσε αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών καταργώντας ουσιαστικά ειδικότητες και μαθήματα χρήσιμα για τους μαθητές και την εκπαίδευση, δείχνει αμετροεπεια σε ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κλάδο... δημιουργώντας τελικά τόσες αντιπάθειες που είχε καιρό να συμβεί στην εκπαίδευση.... Ακόμη και εάν έχει πραγματοποιήσει χρήσιμες τομές στην εκπαίδευση... χάνονται στην ισχυρογνωμοσύνη και την ξεροκεφαλια της...

 
Κ.Μ.
23 Απρ 2021 10:46

Άντε και αρχίζουν τα μαθήματα μια εβδομάδα νωρίτερα θα σωθεί καμιά κατάσταση. Τα ίδια χάλια θα επικρατούν και όλο το καλοκαίρι μάθημα να γίνεται. Ας το βάλουν καλά στο ξερό τους το κεφάλι.

 
Σ.Κ.
23 Απρ 2021 10:43

Καταλαβαίνουν και πολύ καλά μάλιστα αλλά έτσι θέλουν να παιδεύουν τον κόσμο. Μεγάλος μπελάς μας έγιναν.

 
Γ.Φ.
23 Απρ 2021 09:34

Άντε κοπέλα μου στο σπιτάκι σου να κάνεις καμιά δουλειά γιατί αυτά που μας λες είναι να τα παίρνει ο άνεμος. Φτάνει πια.

 
Αρχίσαμε...
23 Απρ 2021 09:34

Αρχίσαμε...

Δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν αυτοί που αποφασίζουν, ότι και το εξ αποστάσεως μάθημα είναι μάθημα και μάλιστα πολλές φορές πιο κουραστικό από το δια ζώσης.

Η λύση δεν είναι στην αύξηση του εκπαιδευτικού χρόνου. Η λύση είναι στη σμίκρυνση των τμημάτων (και στα εξ αποσάσεως), στη βελτίωση των ταχυτήτων του δικτύου, στον εφοδιασμό όλων με κατάλληλο εξοπλισμό, στην ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ΚΑΙ στην εξορθολογισμό της ύλης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ