Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύμβουλος του πρωθυπουργού: Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό

“Ή διατύπωσή μου ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός”
Δημοσίευση: 09/05/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά.

Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον οικονομικό  σύμβουλο  του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη.  

Δήλωση συγγνώμης

Μετά τις αντιδράσεις  ο  Αλ. Πατέλης , ζήτησε συγγνώμη.

“Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός” δήλωσε ο Σύμβουλος του πρωθυπουργούς και τόνισε τα εξής:

  • Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.
  • Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.
  • Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.
  • Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.
  • Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.
  • Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την απάντηση Πατέλη

Η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας.

Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού.
Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για «ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό».
Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια.
Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας

Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της.

Σχόλια (66)

 
Δεν κατάλαβαν
10 Μάιος 2021 09:52

Από τα σχόλια των Συριζαίων φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν τι είπε. για κάποιους πυ έχουμε ζήσει αυτόν τον ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας είπε τα αυτονόητα ο άνθρωπος. Θέλουν ουσία ,εμπειρία,δράση,ενέργεια και όχι χαρτιά !Αν ζεις όμως στον μικρόκοσμο του κόμματος δεν τα καταλαβαίνεις αυτά!

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
10 Μάιος 2021 09:07

Είναι ένα ερώτημα πάντως αν τα πάμπολα μεταπτυχιακά και διδακτορικά στο χώρο της εκπαιδευσης λειτουργούν στην κατεύθυνση αναβάθμισής της ή τα "χαρτιά" αυτά εξαργυρώνονται απλά από τους κατέχοντες....
Και ακόμα χειρότερα οι κατέχοντες μεταφέρουν αυτά πυ έμαθαν στην τάξη και το σχολείο;

 
Άσχετο
10 Μάιος 2021 08:03

Νομίζω η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την τοποθέτηση του Πατελη! Λέει τη γνωστή ρητορική που κολλάει με ολα . Να βρίσκεται στο προσκήνιο. Ο,τι να ναι, δήλωση να ναι.

 
Γέλασα και σήμερα
10 Μάιος 2021 07:55

Να κλάψω η να γελάσω; Μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε στροφή στην αριστεία! Μπράβο που αναγνωρίζει τους προσοντούχους και έχοντες διδακτορικό εκπαιδευτικούς και αποτέλεσαν στελέχη ως εκ τούτου! Γιατί όμως όταν κυβερνούσε τους πέταξε στο περιθώριο από προκηρύξεις;

 
Το είδαμε κι αυτό
10 Μάιος 2021 07:51

Για να γνωρίζουν όλοι ότι παράλληλα με τη δουλειά τους πολλοί εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί εκπονούν το διδακτορικό τους για χρονια εις βαρος της οικογένειας και της υγείας τους πολλές φορές! Το Ότο έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί και να θυμηθεί τους προσοντούχους και άριστους θα μείνει στην ιστορία γιατί είναι κάτι σπάνιο! Έχουμε υποστεί κάποιοι παραγκωνισμό από διαδικασίες γιατί εξελιχτήκαμε και ήμασταν προσοντουχοι ! !

 
Πολύ δάκρυ
10 Μάιος 2021 07:11

Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά θυμήθηκε τους προσοντούχους εκπαιδευτικούς και έσπευσε να τους υπερασπιστεί. Ως γνωστόν οι προσοντουχοι και διδακτορικοί ενοχλουσαν κάποιους γιατί δε μπορούσαν να εκλέξουν θέσεις και αποσπάσεις και φρόντισαν γι αυτό. Στο υπουργείο παιδείας το 2017 άλλαξε η νομοθεσία για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό και εκτόπισαν τα στελέχη γιατί ενοχλούσαν τα προσόντα τους. Γι αυτό αλλου τα δάκρυα!

 
@α μπα
10 Μάιος 2021 06:17

Είδες; Ο Συριζα υπέρ της αριστείας (που πριν δεν ήταν) και η ΝΔ κατά της αριστείας (που πριν ήταν)..........
Να χαρώ αριστεία!!!!!!

 
Είναι να απορείς
10 Μάιος 2021 06:16

Για να ξεκαθαριστεί πετά από αντιπολιτευτικές κορώνες. Ο εκπαιδευτικός με διδακτορικό ...έχει διανύσει απίστευτα χιλιόμετρα δουλειά και ξενύχτια. Μαζί με τη δουλειά του πολλές φορές. Βέβαια θα μου πείτε υπάρχουν και διδακτορικά τόσο υποτιμημένα και χαμηλού επιστημονικού επιπέδου που απορείς πως εγκρίθηκαν. Η Ελλάδα είμαι η χώρα τα τελευταία Χρόνια με υψηλό ποσοστό παραγωγής διδακτορικών. Δε σας κάνει εντύπωση;

 
Έχει λερωμένη τη φωλιά του
10 Μάιος 2021 06:10

Βρήκαμε θέμα! Σε προκηρύξεις επι ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν τις προϋποθέσεις για αποσπάσεις και εκτόπισαν τα στελέχη γιατί είχαν προσόντα! Γνωρίζουμε τον ανελέητο αγώνα εναντίον εκπαιδευτικών με προσόντα που έχουν διατελέσει στελέχη λόγω προσόντων και ποσο τους εξοβελίσαν . Ας μη μιλάει καλύτερα.

 
Apostolos
10 Μάιος 2021 04:59

Μια χαρά το είπε στην 1η του διατύπωση. Ας είμαστε ρεαλιστές το διδακτορικό το κάνουν όσοι έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν 5~6 χρόνια μελετώντας μια λεπτομέρεια. Και το κάνουν για να πάρουν μόρια για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα ή για να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα.
Το διδακτορικό είναι τόσο εξειδικευμένο που είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά στην αγορά ειδικά της Ελλάδας.

 
Νεοδημοκράτης
10 Μάιος 2021 02:25

''Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό''. Έχει δίκιο ο διδάκτωρ κύριος Πατέλης. Δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό στον έμπορο, στο βιοτέχνη, στον ελεύθερο επαγγελματία,στον εκπαιδευτικό κ.α. Δεν χρειάζεται επεξήγηση το αυτονόητο.

 
Εκπαιδευτικός
10 Μάιος 2021 01:09

Σε μια χώρα όπου οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές δεν πληρώνονται για την εργασία που παράγουν για το πανεπιστήμιο, ούτε το ελληνικό πανεπιστήμιο φρόντισε ποτε για την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών ή για βοηθήσει τους φοιτητές που αδυνατούν οικονομικά με part time jobs, είναι ντροπή να εκστομιζονται αυτές οι κουβέντες.
Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν, το brain drain όμως δεν πρόκειται να σταματήσει σε μια χώρα διαχρονικά ψηλά στον δείκτη διαφθοράς.
Μετά τη σημερινή δήλωση- μάθημα , ακόμη περισσότεροι θα φύγουν και κανείς δεν θα επιστρέψει.
Σε μια χώρα με υπερβολικά γερασμένο πληθυσμό, που δεν ενσωματώνει τους πρόσφυγες, , ούτε αποτελεί πολο έλξης για τους ψηφιακούς νομάδες, η παραπάνω δήλωση είναι ντροπιαστική.
Όταν μάλιστα τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου προσφέρουν ανοιχτά mooc για να αξιοποιήσουν και τα ταλέντα που δεν προέρχονται από εύπορες οικογένειες , η παραπάνω δήλωση είναι επικίνδυνα αναχρονιστική.

 
Δρ. ΠΕ.04
10 Μάιος 2021 00:56

Γίνεται να βγω στη σύνταξη να μην επιβαρύνω το κράτος λόγω τεμπελιάς!!!
(Ως διδάκτορας ρωτώ).

 
Β.Χ
10 Μάιος 2021 00:29

Τι να τους κάνουν τους μορφωμένους...Άλλωστε για γκαρσονάκια της Ευρώπης ψάχνουν.
"Η λανθάνουσα γλώσσα την αλήθεια λέει" κε Πατέλη...
Μήπως δεν το καταλάβαμε, με τί μεθόδευση προσπαθείτε εδώ και καιρό να πετύχετε την υποβάθμιση των σπουδών στα Δημόσια Πανεπιστήμια; Τί νομίζατε, εσάς περιμέναμε να μας το πείτε και μετά δήθεν να ζητήσετε συγνώμη ότι δεν το εννοούσατε;
Δυστυχώς και το εννοούσατε και ποιο κάτω θα το πάτε.
Φταίμε εμείς όμως που σας στηρίξαμε και σας αντάλλαγμα καταστρέφετε τα παιδιά μας.

 
Αντώνης
09 Μάιος 2021 23:25

Τώρα εξηγείται γιατί μειώνουν τις θέσεις εισακτεων στα ΑΕΙ. Όποιος σπουδάζει γίνεται τεμπέλης. Να τους χαιρόμαστε τους άριστους.

 
Α(χ)ριστεία
09 Μάιος 2021 23:23

Κάτω οι διδάκτορες, πάνω οι δικτάτορες. Κάτω οι άριστοι, πάνω οι ά(χ)ριστοι. Αυτή είναι η ΝΔ κι ας κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ... Ευέλικτη εργασία, αναπληρωτές (50.000) και ψίχουλα διορισμών (κι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ)!!! Βγήκαν στη σύνταξη φέτος 8000 και θα διορίσει σε 2 δόσεις ως του χρόνου, τους 10.500 του ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά μη σκίσετε κανένα καλτσόν (που είπε κι ο Λοβέρδος)... βρε Ά(χ)ριστοι!!!

 
Αι.Πόλος
09 Μάιος 2021 23:16

Διαβάστε μερικά διδακτορικά, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, δείτε και την συνέχιση της έρευνας της πλειονότητας των "διδακτόρων/ισσών", γιατί αυτό πιστοποιεί ένα διδακτορικό, και πάλι στο πεδίο, και μείνετε άφωνοι με τα υψηλά προσόντα και συνεισφορά στο οικοδόμημα της ελληνικής εκπαίδευσης, των Δρ!!!
Όλα για το χαρτί... με χάρτινη αξία. Εξηγούνται επομένως πολλά για το τι συμβαίνει στην χώρα.

 
glgiannis
09 Μάιος 2021 23:16

Απλά είπε την άποψή του!
Άσχετα αν αυτή δεν είναι η κοινή λογική ή δεν είναι σύμφωνη με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Το διδακτορικό πάντως μόνο οι τεμπέληδες δεν το αποκτούν!
Που σημαίνει ότι όταν κάποιος σύμβουλος ή υπουργός είναι αντίθετος με τις βασικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τι πρέπει ο πρωθυπουργός να κάνει;
.....;;

 
Αριστεία, όχι αστεία
09 Μάιος 2021 22:56

@ μπα
«Η αριστεία υπό κάποιους όρους είναι ρετσινιά. Διότι αν γίνεις άριστος απλώς με μια διαδικασία, φέρεις το βάρος της αριστείας σου, πρέπει να αποδεικνύεις διαρκώς την αριστεία σου εσαεί, ενώ αν αποτύχεις στον διαγωνισμό αριστείας, τότε φέρεις το στίγμα αυτής της αποτυχίας. Δεν νοείται η έννοια αριστείας και δη σε αυτές τις ηλικίες. Είναι τραγικό».
Αυτά ακριβώς είπε ο Μπαλτάς αναφερόμενος στις εξετάσεις για τα πρότυπα που δίνουν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερ της αριστείας το ξέρει καλύτερα από όλους ο νυν γ.γ του υπουργείου νεοδημοκράτης Κοπτσής.

 
στελιος
09 Μάιος 2021 22:51

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΊΑΣ ΘΕΩΡΕΊ ΚΑΤΑ ΤΙς ΔΙΑΡΡΟΈΣ πιο απαραίτητο το Β2 επίπεδο στα βουλγαρικά από το διδακτορικό, για τις κρίσεις στελεχών εκπ/σης, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τέτοιες αντιλήψεις πρέπει να φεύγουν χωρίς δεύτερη κουβέντα από τη ΝΔ. Είναι η ιδεολογία των αρίστων, γι' αυτό πρέπει να είναι το διδακτορικό προυπόθεση για ανώτερα στελέχη και όχι ευτελή κριτήρια.

 
Α(Χ)ΡΗΣΤΟΙ
09 Μάιος 2021 22:50

Μητσοτάκης σε Έλληνες εξωτερικού: Δίνονται κίνητρα για αντιστροφή του brain drain
Πατέλης σε Έλληνες σανοφάγους: Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά.
αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

 
Παρανοια
09 Μάιος 2021 22:45

"Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά."
"Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν."
Οι δυο αυτές φράσεις προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο. Παρακαλείται κάποιος ψυχολόγος, ψυχίατρος, νευρολόγος ή ολόκληρη ιατρική ομάδα να τον αναλάβει γιατί έχει πολύ σοβαρό θέμα. Όχι τίποτα άλλο. Θα μολύνει και τον Μωυσή μας!

 
Μελίτακας ο Α΄
09 Μάιος 2021 22:44

Ποτέ αριστεύειν, ρετσινιά εστί!

 
αχαχαχαχαχαχαχαχα
09 Μάιος 2021 22:39

"Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα"
Τάδε έφη ο γίγας Πατέλης. Θαυμάστε τον!!
ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

 
Αριστεία, όχι αστεία
09 Μάιος 2021 22:38

Well come to the club, Patelis.
Ρε, τι ζούμε με τους άριστους.

 
Φιλελεύθερος σε απόγνωση
09 Μάιος 2021 22:37

Μετά τον Κυρανάκη και το δομημένο βιογραφικό ήρθε ο Πατέλης να πει τεμπέληδες όσους θέλουν να κάνουν διδακτορικό. Αυτή η παράταξη τελικά δεν σε κάνει ποτέ να πλήττεις. Πάντα υπάρχει και άλλος χειρότερος, πάντα συναγωνίζονται πως μπορούν να πάνε και πιο κάτω.

 
Μελίτακας ο Α΄
09 Μάιος 2021 22:35

Πάτωσε!...

 
Δημήτρης
09 Μάιος 2021 22:31

Τον κάθε ένα από εμάς, με διδακτορικό και ερευνητικό έργο, τον ρωτήσατε αν θέλει να έχει εσάς για εργοδότες;

 
Πατ-μαν
09 Μάιος 2021 22:27

Ο Πατ-μαν είπε την αλήθεια. Αυτή η χώρα έχει ανάγκη μόνο από γκαρσόνια (ίσως και ψυκτικούς όπως είπε ο Μωυσής). Τι να τα κάνουμε τα διδακτορικά;

 
Α, μπα ή Abba? *
09 Μάιος 2021 22:26

@Α, μπα;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ vs αριστεία ξέραμε. Για τον άριστο Σύμβουλο του Πρωθυπουργού δεν ξέραμε.
Για την "εξυπνάδα" που είπε, δεν βρίσκετε ΤΙΠΟΤΑ να σχολιάσετε? Πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει?
(*Επιλέγω το "Mamma mia". Και λόγω της ημέρας και λόγω της "εξυπνάδας" που ακούσαμε)

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ