Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Συνεδρίασε το ΕΣΥΠ για τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

Το ΕΣΥΠ έθεσε όρο στον υπουργό να εγκρίνει την πρόταση με μία απόκλιση 10%
Δημοσίευση: 13/03/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο καθορισμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα των ΑΕΙ θα γίνει με συμφωνία μεταξύ τριών μερών: των ΑΕΙ, της ΑΔΙΠ και του ΥΠΑΙΘ, αποφάσισαν   τα δύο όργανα του ΕΣΥΠ, το ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ, που συνεδρίασαν στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης να τεθεί ως όρος στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας νε εγκρίνει όχι κατά βούληση την τριμερή απόφαση, αλλά με μία απόκλιση στον προτεινόμενο αριθμό κατά 10%.

Ο υπουργός Παιδείας Α. Μπαλτάς από την ολιγόλεπτη ομιλία του φάνηκε να υιοθετεί την απόφαση του ΕΣΥΠ.

Ως προς τη διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση, αυτή ξεκινά με διαμόρφωση προτάσεων από τα ΑΕΙ, αποστολή των προτάσεων προς την ΑΔΙΠ, τοποθέτηση της ΑΔΙΠ επί των προτάσεων αυτών και τριμερή (ΑΕΙ-ΑΔΙΠ-ΥΠΑΙΘ) διαβούλευση προς επίτευξη συμφωνίας.

Με τη διαδικασία αυτή καθορίζεται ο αριθμός των συνολικώς εισαγομένων σε κάθε Τμήμα, ανεξαρτήτως του τρόπου εισαγωγής τους.

Σύμφωνα με την απόφαση:

- Αν και θεωρείται σκόπιμη η πλήρης κατάργηση των μετεγγραφών και η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους οικονομικώς αδύναμους εισαγόμενους προκειμένου αυτοί να φοιτήσουν στο Τμήμα που εισήχθησαν, αναγνωρίζεται η ανάγκη, επί του παρόντος, διατήρησης ενός καθεστώτος μετεγγραφών με κοινωνικά/οικονομικά κριτήρια..

- Ωστόσο, οι εισαγόμενοι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πλην των πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε Τμήμα δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του αριθμού των συνολικώς εισαγομένων .

Σχόλια (3)

 
ΑΝΝΑ Ι- ΙΩΑΝΝΙΝΑ
09 Απρ 2015 18:34

Είναι αδιανόητα όλα αυτα που προγραμματίζει να περάσει το υπουργείο. Είναι δυνατόν να μην υφίσταται μέριμνα για τα τέκνα των πολυτεκνων οικογενειών? Δεδομένου μάλιστα ότι οι μεταγραφές είναι ένα μέτρο που δεν ¨κοστίζει¨ οικονομικά στην πολιτεία αποτελεί όμως τεράστια βοήθεια για τις οικογένειες που σπουδάζουν 4 ή και περισσότερα τέκνα. Μήπως όλα αυτά τα μέτρα έχουν ως στόχο την οικονομική εξόντωση των πολυτέκνων? την εξαφάνιση της πολύτεκνης οικογένειας? ή μήπως επιθυμούν να απολαμβάνουν ανώτερη εκπαιδευση μόνον ολίγοι και ''εκλεκτοί''. ποιός θα περίμενε ότι μια αριστερή κυβέρνηση που υποσχέθηκε τόσα πολλά θα έκανε τόσο λίγα..

 
Γ.Κ
13 Μαρ 2015 15:32

Θα έπρεπε μάλλον κάποιος αρμόδιος από το υπουργείο των οικονομικών και από τα ασφαλιστικά ταμεία να εξηγήσει στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας την σημασία του δημογραφικού προβλήματος καθώς επίσης το πόσο και πως αυτό επεκτείνεται σε κάθε τομέα του κράτους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι πριν μερικά χρόνια η αναλογία εργαζομένων προς τους συνταξιούχους ήταν 4 και τώρα έχει μειωθεί στο 1,3 (αν δεν θυμάμαι λάθος).
Είναι νομίζω καθήκον της πολιτείας να εξασφαλίσει τα κίνητρα και την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. Μια τέτοια δέσμευση είχε πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Το βασικότερο προνόμιο των πολυτέκνων στον χώρο της παιδείας ήταν οι μετεγγραφές αυτών και των παιδιών τους. Με το καθεστώς αυτό (το οποίο και ίσχυε επί 32 χρόνια) οι πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών είχαν το δικαίωμα να μεταφέρουν την θέση επιτυχία τους στο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους πανεπιστήμιο. Το καθεστώς αυτό καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με αυτό τις ποσόστωσης των θέσεων (με τις ειδικές βάσεις). Το σύστημα αυτό πρακτικά αποτελούσε πολύ μικρή βοήθεια για τους πολύτεκνους αφού ήταν πολλοί οι φοιτητές εκείνοι οι οποίοι εισήχθησαν στις σχολές τους με την γενική κατηγορία χωρίς δηλαδή να κάνουν χρήση τις πολυτεκνικής τους ιδιότητας. Άρα φτάσαμε σε ένα καθεστώς το οποίο ουσιαστικά δεν βοηθάει τους πολύτεκνους αλλά μόνο μια μερίδα αυτών. Το καθεστώς αυτό καταργείται και επανέρχονται οι μετεγγραφές αλλά αυτή την φορά όχι μόνο για πολύτεκνους αλλά για όλες τις ειδικές κατηγορίες. Αυτό δημιουργεί βέβαια και την αδικία στις μετεγγραφές των πολύτεκνων φοιτητών των προηγούμενων ετών. Και φτάνουμε να έχουμε 13.000 αιτούντες μετεγγραφής εκ των οποίων οι πολύτεκνοι να είναι μόνο 1.800.
Οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου παιδείας παρά τα μεγάλα τους λόγια για στήριξη των πολυτέκνων κατάφεραν να στερήσουν το δικαίωμα της μόρφωσης
• Στους πολύτεκνους φοιτητές των προηγούμενων ετών οι οποίοι αν και έκανα αίτηση για μετεγγραφή και πληρώντας το κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η αίτηση τους απορρίφτηκε «λόγο κάλυψης του ποσοστού».
• Στους πολύτεκνους επιτυχόντες με το 10% όπου τους εξαίρεσαν από την ρύθμιση των μετεγγραφών, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού πρώτα οι φοιτητές είχαν προχωρήσει στην διαδικασία διαγραφής τους από την προηγούμενη σχολή τους.
• Στου πολύτεκνους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών του ΑΠΘ και του ΕΜΠ
• Σε πολύτεκνους φοιτητές ισχυριζόμενοι ηλικιακά όρια στις μετεγγραφές, αγνοώντας την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Είναι λογικό δίκαιο και κατανοητό ότι σε αυτή την εποχή το κράτος πρέπει να βοηθάει όσο και όπου μπορεί αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύει το για ποιον λόγο είναι το κάθε ένα. Για παράδειγμα οι μετεγγραφές δόθηκαν για καθαρά δημογραφικούς λόγους και έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να προσφέρεται σίτιση στέγαση και οικονομική βοήθεια σε όποιον την χρειαζόταν. Αν και σε μία χώρα που φοροδιαφεύγει δεν ξέρω το πως μπορεί να ελέγξει το ποίος έχει πραγματική ανάγκη.

 
Χρυσόγελος Μαν
13 Μαρ 2015 15:24

Μα είναι δυνατό στα όργανα αυτά να μη συμμετέχουν εκπρόσωποι Γονέων ή η ομοσπονδία πολυτέκνων κλπ ;;;
Η πολιτεία δεν είναι δυνατό να απεμπολεί τις υποχρεώσεις της και τις αρμοδιότητές της και να τις εκχωρεί στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, των οποίων η βασική υποχρέωση και αποκλειστικό καθήκον είναι η εκπαίδευση των φοιτητών. Δηλαδή κάθε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο να καθορίζει τον αριθμό των μαθητών που θα δέχεται;
Τις ανάγκες ανά ειδικότητα τις γνωρίζει ή πρέπει να τις γνωρίζει το Υπουργείο, που είναι το μόνο αρμόδιο να καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων, βάσει σχεδίου ροής που οφείλει να έχει, και να τον κατανέμει ανάλογα.
Αναφορικά με τις μετεγγραφές η πολιτεία είναι αυτή που καθορίζει τη δημογραφική και κοινωνική πολιτική. Αν δεν υπήρχε ιδιαίτερα αυξημένο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και η σημερινή οικονομική δυσπραγία δεν θα υπήρχε και θέμα μετεγγραφών. Η πολιτική στα θέματα αυτά δεν είναι δυνατό να εκχωρηθεί στους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Πάντως είναι αδιανόητο να παίζουν με τον καημό των γονέων και των τέκνων τους.
Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ από την πλευρά τους οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα το Υπουργείο για τον αριθμό των φοιτητών που δύνανται να εκπαιδεύσουν, τις ελλείψεις και την όποια ενίσχυση χρειάζονται.
Αναφορικά με τις διάφορες επιτροπές ή ανεξάρτητα όργανα ΣΑΠΕ, ΣΑΤΕ μετέχουν όλοι οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ.
Σφάλμα του Υπουργού να αποδέχεται εκ των προτέρων την όποια εισήγηση των ανεξαρτήτων οργάνων. 'Έχει καθήκον να αποφασίσει ο ίδιος.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.