Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υπ. Υγείας: Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό μαθητών 12-15 ετών

Έχει εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα ανακοινωθεί άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, ο τρόπος που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα
Δημοσίευση: 26/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

«Έχει εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα ανακοινωθεί άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, ο τρόπος που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Οι γονείς αποφασίζουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στους εφήβους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, τόνισε ότι σε σύνολο 300.000 έχουν προγραμματιστεί 30.000 ραντεβού προσθέτοντας ότι «πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός».

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς. «Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.  

Αναλύοντας τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ανέφερε ότι «η αγωνία μου και η μέριμνά μου ως υπουργός Υγείας είναι να προφυλαχτούν όλοι. Χαίρομαι που βλέπω ότι οι μεγάλες ηλικίες από ένα 60% που ήταν αρχικά, τώρα είναι εμβολιασμένοι σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Φτάνει αυτό; Όχι! Η έκκλησή μου είναι για τους πολίτες από 50-55 ετών και άνω. Αυτοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν και κινδυνεύει η ζωή τους».

Όπως εξήγησε οι μεσαίες ηλικίες, 40-50 ετών, είναι παραδοσιακά γονείς και όσο πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος και ενώνεται η ελληνική οικογένεια, πρέπει όλοι να κάνουν τεστ ώστε να μη μεταφέρουν οι νέοι τον ιό στους μεγαλύτερους. Στο πλαίσιο αυτό, απήυθυνε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. «Στις νεαρότερες ηλικίες είμαι ικανοποιημένος που σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνονται και πάνε και εμβολιάζονται. Θέλω να τους πω να κάνουν το εμβόλιο πριν πάνε διακοπές. Για αυτούς υπάρχει μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους και πρέπει να είναι πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.  

Σχετικά με το άνοιγμα κλινών Covid στα νοσοκομεία, είπε ότι το ΕΣΥ είναι πάντα έτοιμο ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση πέρα από αυτές τις κατηγορίες που είναι ήδη γνωστές. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ακόμα για κάτι άλλο πέρα από τον εμβολιασμό σε δομές τέτοιες που κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας. Μέσα στα νοσοκομεία υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων υπάρχουν άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα κι εκεί παρατηρήσαμε και συρροές και μαζικές εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και πολλούς θανάτους», δήλωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι κατγράφεται αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων γιατρών και νοσηλευτών και του προσωπικού στα νοσοκομεία. «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί με αίσθηση αλληλεγγύης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι κάτω από 10%.

Όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν για γιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμνολιαστούν, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «στις τοπικές κοινωνίες, στις γειτονιές εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες υγείας ότι μπορούν να πείσουν αυτούς που είχαν αμφιβολίες, κάποιο φόβο ή κακή πληροφόρηση. Οπότε θα κλείνουν και φαρμακοποιοί και γιατροί ραντεβού με αντίτιμο 10 ευρώ, τα οποία θα πιστώνονται στους λογαριασμούς τους όταν γίνεται η πρώτη δόση του εμβολίου. Οι γιατροί που θα εμβολιάζουν στα ιατρεία τους θα πληρώνονται με 20 ευρώ και με για κατ’ οίκον εμβολιασμούς θα παίρνουν 50 ευρώ».

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τους παιδιάτρους δεν έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί στην Επιτροπή.

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο, σχολίασε ότι είναι θεμιτό η πολιτεία να προσπαθεί να προασπίσει τους κανόνες δημόσιας υγείας ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. «Όταν θα ξεφεύγουν τα πράγματα, θα μπαίνει στο τραπέζι το κομμάτι των μέτρων» υπογραμμίζοντας ότι «οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται παντού σε όλα τα μέσα μεταφοράς προς και από τα νησιά».

Σχόλια (9)

 
Η ¨λογική¨ του ενστίκτου
28 Ιουλ 2021 10:14

Το έκλεισε το θέμα ο πρωθυπουργός: ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών δεν θα είναι υποχρεωτικός. Στην Αγγλία που έχει εμβολιαστεί το 90% των ενηλίκων φαίνεται ότι δημιουργείται εμμέσως και τοίχος προστασίας για τα ανήλικα. Εδώ, "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"
Λογική εκπαιδευτικού: Εγώ κάνω το εμβόλιο για προστασία μου αλλά το παιδί μου να μην το κάνει πάλι για προστασία του!
Από τι άραγε το προστατεύω? Μα από τις παρενέργειες!
Ποιο είναι το διαπιστωμένο ποσοστό σε παρενέργειες (επί τοις εκατό)? Απλή μέθοδος των τριών (γνώση της ΜΕ, πόσον μάλλον της ΠΕ):
Στο 1.000.000 (ένα εκατομμύριο) αντιστοιχούν 18 παρενέργειες. Στα 100 πόσα: (100 x 18)/1.000.000=18/10.000=0,0018.
Γνωρίζει η "Λογική" ποια είναι τα ποσοστά παρενεργειών στα άλλα παιδικά εμβόλια που υποβάλλονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο αδιαμαρτύρητα τα νήπια και οι μαθητές? Πολύ μεγαλύτερα (αν το ψάξει κανείς στην βάση φαρμάκων "Γαληνος").
Απλώς, όταν πας το παιδί σου στον παιδίατρο για το 1ο, 2ο κλπ, παιδικό εμβόλιο δεν αρχίζει να σου λέει όλες τις πιθανές παρενέργειες μαζί με τα ποσοστά εμφάνισης που μπορεί να έχει, γιατί θα φύγεις δίχως να κάνεις το εμβόλιο στο παιδί.
Αυτό το λάθος κάνει από την αρχή η επιστημονική επιτροπή covid και για αυτό δεν πείθει, αλλά δημιουργεί αμφιβολίες στο ακατάρτιστο και καχύποπτο γενικό πληθυσμό, αντί να εκδώσει μια πρόσκληση για συμμετοχή σε εμβολιαστικό πρόγραμμα ηλικιακών ομάδων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και εγκρίσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών υγείας.
Τα επακόλουθα είναι η ¨λογική¨ του ενστίκτου.

 
Λογική
27 Ιουλ 2021 14:28

@ABC
"Βέβαια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των παιδιών, δεν μπορούν να καταγραφούν, και αυτό είναι κατανοητό, σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως της περικαρδίτιδος-μυοκαρδίτιδος, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Μάιο, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1.000.000 εμβολιασθέντων."
Από το άρθρο του esos για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα παιδιά 12-15 ετών
(Είμαι 44 ετών, εκπαιδευτικός και έχω εμβολιαστεί σχεδόν μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για τον κλάδο μας. Ο λόγος που το έκανα είναι για να μένουν ανοιχτά τα σχολεία. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι είναι ασφαλές για τα παιδιά ένα εμβόλιο του οποίου οι μελέτες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.)

 
θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μαθητές σχολείου;
27 Ιουλ 2021 11:41

Η απάντηση είναι οτι θα πρέπει διότι μεταδίδουν τον ιό όπως και οι μεγάλοι.
Ωστόσο δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τα εμβόλια ακόμη. Για παράδειγμα κανείς δεν γνωρίζει πόσο διαρκεί η ανοσία των εμβολίων, τις μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία απο την χρήση mRNA εμβολίων διότι ο ιός είναι καινούριος και τα εμβόλια ακόμα νέα.

Αναπάντητα επίσης ερωτήματα υπάρχουν για την ανοσία που προσφέρουν απέναντι στις μεταλλάξεις. Μην ξεχνάμε ότι στο Ισδραήλ είχε εμβολιαστεί σχεδόν όλος ο πληθυσμός αλλά τελικά πολλοί νόσησαν. Το ίδιο στη Μύκονο.
Μην ξεχνάμε ότι ο Γεωργιάδης κόλλησε ενώ ήταν πλήρως εμβολιασμένος, τώρα για το πόσο ελαφριά θα περάσει την ασθένεια αυτό είναι υπο εξέταση, ωστόσο όπως έγραψε ανέβασε πυρετό.

Υπάρχει γενικά σκεπτικισμός διότι η υγεία είναι ευαίσθητο ζήτημα.

Γιατί οι επιστήμονες δεν φτιάχνουν φάρμακα για αυτούς που νοσούν;

 
ABC
27 Ιουλ 2021 09:40

@ Όλους
1. «οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν όσο και οι εμβολιασμένοι»
Υπάρχει κάποια έρευνα πέρα που να το αποδεικνύει?

2. Εγώ αναφέρθηκα στις εφαρμοσμένες επιστήμες.
Παράγοντας ένα προϊόν ή ένα φάρμακο, και αφήνουμε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αντιμετωπίζουμε πάντα ένα μικρό κίνδυνο βλάβης-αστοχίας. Με αυτήν την έννοια το προϊόν μας δεν είναι άριστο. Εντάξει, αν λύσεις μια άσκηση σωστά, θα πάρεις άριστα, η διαφορά όμως νομίζω είναι προφανής
3.Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου μεταξύ 2 ανεμβολίαστων είναι πάρα πολύ μεγάλη, μεταξύ ανεμΒολίαστου- εμβολιασμένου μικρότερη και μεταξύ 2 εμβολιασμένων πολύ μικρή. Αυτό έχει αποδειχθεί με έρευνες και είναι πολύ σημαντικό, πέρα από το γεγονός ότι αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει οι πιθανότητες (πάντα) να καταλήξει διασωληνωμένος είναι πολύ λίγες
Οι απαντήσεις σε κάθε περίπτωση θα δοθούν από την εξέλιξη των γεγονότων.

 
@ABC
27 Ιουλ 2021 08:05

Το δυστύχημα είναι ότι είστε και ο καθηγητής του ανεμβολιαστου εγγονού.. εκεί καταντήσαμε.
ΥΓ το παιδί με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να εμβολιαστεί -εαν δεν το γνωρίζετε..

 
Κωστας
27 Ιουλ 2021 01:03

@ABC οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν όσο και οι εμβολιασμένοι. Συνεπώς :
1. Ο εμβολιασμενος εγγονός θα μεταδώσει τον ιό.
2. Ο εμβολιασμενος εγγονός θα συμβάλει στην διάδοση της νόσου ( επανάληψη του πρώτου ουσιαστικά )
3. Επειδή όλα τα εμβόλια ενέχουν 100% κινδύνους για μια νόσο που στα παιδιά είναι 100% ακίνδυνη οι ειδικοί σίγουρα παίρνουν 100% κάτω από την βάση. Στην δίκη μου τάξη πάντως στις επιστήμες και βάζω ΑΡΙΣΤΑ και πήρα άριστα με 100%.

Αν αμφιβάλλεις για τα αν ιό διαβάζεις την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που αύριο έχει 100% συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

 
Απλή Λογική
26 Ιουλ 2021 22:42

Μα ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα: αν δεν θέλει ο παππούς να εμβολιαστεί πρόβλημά του, δεν θα αναγκάσουμε τα παιδιά να σώσουν κάποιον που δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Επίσης όπως τα εμβόλια δεν παρέχουν 100% προστασία έτσι ακριβώς δεν είναι ούτε 100% ακίνδυνα, πόσο μάλλον για τα παιδιά.

 
ABC
26 Ιουλ 2021 18:54

@Λογική
1. Διότι ο ανεμβολίαστος εγγονός θα μεταδώσει την νόσο στον συμμαθητή του με υποκείμενο νόσημα
2. Διότι ο ανεμβολίαστος εγγονός θα συμβάλει στην συνολική κυκλοφορία του ιού
3. Διότι όλα τα εμβόλια ΔΕΝ παρέχουν 100% προστασία. Όπως λέω στους μαθητές μου στην τεχνολογία και στις εφαρμοσμένες επιστήμες ΔΕΝ παίρνουμε ποτέ ΑΡΙΣΤΑ
Το πιό πιθανό είναι να θεωρήσεις ότι δεν σε καλύπτουν τα παραπάνω, κύριε ή κυρία Λογική

 
Λογικη
26 Ιουλ 2021 16:06

Θα το ρωτάω, θα το ξαναρωτάω και θα το ξαναρωτάω μέχρι να πάρω απάντηση:
Γιατί να εμβολιαστεί ο έφηβος εγγονός (εκτός αν υπάρχει ειδική σύσταση, λόγω υποκείμενου νοσήματος), για να προστατεύσει τον ανεμβολίαστο παππού του και όχι ο ίδιος ο παππούς;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ