Ν. Φίλης προς πρωθυπουργό: Υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε διάταξη να γίνουν απόφοιτοι Κολλεγίων αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Κ. Μητσοτάκης: Όταν κάνατε προσκλήσεις εκπαιδευτικών, κ. Φίλη, και έχω εδώ με τη δικιά σας φαρδιά – πλατιά υπογραφή, δεχόσασταν και αποφοίτους κολλεγίων; Γιατί; Γιατί, αν είναι τόσο άσχημα τα κολλέγια; Σταματήστε, λοιπόν, αυτή την υποκρισία.

27/07/2021

Ενημερώθηκε: 27/07/2021, 19:04

Άκουσε το άρθρο

"Υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε και αυτή τη διάταξη, που στην πράξη αφορούσε πολύ λίγους αναπληρωτές. Με μια δέσμευση όμως. Ότι θα αφορά μόνο τους αναπληρωτές και όχι το μόνιμο προσωπικό" .

Αυτό τονίζει   ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης σε γραπτή απάντηση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη , ο οποίος σήμερα στη Βουλή υποστήριξε  ότι “επί Ν. Φίλη γίνονταν αναπληρωτές απόφοιτοι Κολλεγίων”.

Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα είπε τα εξής:

"Και για πείτε μου, κύριε Τσίπρα, εσείς που αναφέρεστε με τόσο απαξιωτικό τρόπο στα κολλέγια. Εν πάση περιπτώσει, κολλέγια είναι ένας μηχανισμός, είπατε να μην βάλουμε βάσεις στα κολλέγια, μα τα κολλέγια δεν είναι αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια βάσει του Συντάγματος για να τους βάλουμε βάση. Αλλά εσείς που μιλάτε τόσο απαξιωτικά για τα κολλέγια, για ρωτήστε τον κ. Φίλη, ο οποίος είναι δίπλα σας, γιατί όταν κάνατε προσκλήσεις εκπαιδευτικών, κ. Φίλη, και έχω εδώ με τη δικιά σας φαρδιά – πλατιά υπογραφή, δεχόσασταν και αποφοίτους κολλεγίων; Γιατί; Γιατί, αν είναι τόσο άσχημα τα κολλέγια; Σταματήστε, λοιπόν, αυτή την υποκρισία. Τα καταθέτω στα πρακτικά να τα δει και ο αρχηγός σας διότι μάλλον δεν τον είχατε ενημερώσει επαρκώς για όλα αυτά".

Η απάντηση του Ν. Φίλη

Ο Νίκος Φίλης εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση:

Σε πολλές συνεδριάσεις στο Κοινοβούλιο όπου συζητείται ο νέος νόμος Μητσοτάκη - Κεραμέως, επαναλαμβάνεται ένας ψευδής ισχυρισμός. Ότι δήθεν επί υπουργίας Φίλη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε αναγνώριση της επαγγελματικής ισοτιμίας των πτυχίων κολεγίων και αυτά έγιναν δεκτά στους διαγωνισμούς. Με «υπογραφή Φίλη», λένε. Το επανάλαβε μάλιστα προ ολίγου και ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Κάθε φορά που η ΝΔ επικαλείται αυτόν τον ισχυρισμό η απάντηση που δίνεται είναι ότι αυτό έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, με υπογραφή του υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου. Ακολούθως, το πρώτο εξάμηνο του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη στη διαπραγμάτευση και την έχασε. Κάναμε ένα επώδυνο συμβιβασμό και πήγαμε σε εκλογές. Θέσαμε στην κρίση του λαού το αποτέλεσμα μιας επώδυνης διαπραγμάτευσης και κερδίσαμε τις εκλογές.  

Ως μέρος του συμβιβασμού, υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε και αυτή τη διάταξη, που στην πράξη αφορούσε πολύ λίγους αναπληρωτές. Με μια δέσμευση όμως. Ότι θα αφορά μόνο τους αναπληρωτές και όχι το μόνιμο προσωπικό.  Και κυρίως, ότι θα καταργηθεί μόλις βγούμε από τα μνημόνια. Και φυσικά κρατήσαμε το λόγο μας. Την καταργήσαμε στο νόμο που ψηφίσαμε για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό αναγκάστηκε να την επαναφέρει η κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ