Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τροπολογία: Παραγράφονται οι οφειλές των πανεπιστημιακών για την δεκαετία 1999-2009

Η Κυβέρνηση για να είναι δίκαια θα πρέπει να φέρει και μια δεύτερη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιστραφούν οι κρατήσεις των πανεπιστημιακών που ήδη τις έχουν καταβάλει την επίμαχη δεκαετία και μάλιστα με ποσοστά 15%, 10% και 7%
Δημοσίευση: 29/07/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροπολογία με την οποία παραγράφονται οι οφειλές των πανεπιστημιακών δασκάλων προς τους ΕΛΚΕ, από την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, για την δεκαετία 1999-2009, κατέθεσε, προς ψήφιση, στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, η οποία ψηφίζεται σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για οφειλές που προκύπτουν  από εισοδήματα  των ετών από 1999  που εισέπραξαν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ατομικώς,  χωρίς να αποδώσουν  το οφειλόμενο ποσοστό (7%) που προβλέπεται ο νόμος 4009/2011  (περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 23)   προς τον ΕΛΚΕ.

Οι  Ε.Λ.Κ.Ε. του κάθε  Α.Ε.Ι., για τις οφειλές αυτές, εξέδιδαν , από τον περασμένο Γενάρη, πράξεις προσδιορισμού οφειλής για την είσπραξη του ποσοστού επτά τοις εκατό (7%) επί του καθαρού εισοδήματος των Καθηγητών και υπηρετούντων λεκτόρων πλήρους απασχόλησης του Α.Ε.Ι. από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα παρελθόντα έτη από το 1999 έως το 2017, και το 2018  (Διαβάστε εδώ) .

Η αδικία

Η τροπολογία δημιουργεί  αδικίες καθώς ο συνεπής που πλήρωσε κανονικά τις οφειλές δεν θα του επιστραφούν τα χρήματα που ήδη έχει καταβάλει ενώ ο ασυνεπής που δεν πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια του χαρίζονται οι οφειλές.

Δηλαδή επιβραβεύεται ο ασυνεπής και τιμωρείται ο συνεπής.

Η Κυβέρνηση για να είναι δίκαια θα πρέπει να φέρει και μια δεύτερη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιστραφούν οι κρατήσεις των πανεπιστημιακών που ήδη τις έχουν καταβάλει την επίμαχη δεκαετία και μάλιστα  με ποσοστά 15%, 10% και 7%.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δώδεκα καθηγητές της Ιατρικής του ΑΠΘ ήδη έχουν προσφύγει στο Ευρωπαικό Διακστήριο κατά της αποφαση του Συμβουλίου της  Επικρατείας ,με την οποία κρίθηκε συνταγματική η παρακράτηση  του 7% των μελών ΔΕΠ από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η προσφυγή δεν έχει απορριφθεί αλλά αναμένεται να προσδιοριστεί η δικάσιμος.

Η τροπολογία έχει ως εξής:

Σχόλια (23)

 
Χαράλαμπος Σιγ.
04 Αυγ 2021 21:44

Από συνεπή Καθηγητή Πανεπιστημίου τιμωρημένο γιαυτό απο την κυβέρνηση.
Προς τον πρωθυπουργό και την Κα Κεραμέως:
Η απογοήτευση και η οργή είναι τεράστια δεδομένου ότι θα το περίμενα, οπως και έγινε απο προηγούμενες κυβερνήσεις , αλλά εκλεγήκατε με τη σημαία της δικαιοσύνης και της ισονομίας με μία ελπίδα για σύγχρονο δίκαιο κράτος.
Και είναι χειρότερο όταν εφαρμόζεται απο σας, επιβράβευση με παραγραφή οφειλών των ασυνεπών και τιμωρία των συνεπών που απέδιδαν στον Ειδικό Λογαριασμό όπως εγώ ο «μωρός», ετησίως ποσοστά υπερβολικά που ξεκίνησαν από 15% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα. Και όχι μόνο παραγράφετε τις οφειλές αλλά καμμία μνεία για την επιστροφή της διαφοράς από το 7% επι του καθαρού και τη διαδικασία γιαυτό σε εκείνους που θεώρησαν ότι ζουν σε ευνομούμενο κράτος και τήρησαν τις υποχρεώσεις τους. Προσωπικά είμαι τόσο οργισμένος που είμαι διατεθημένος να πάω δικαστικά όχι μόνο για τη διεκδίκηση αλλά και κατά της κυβέρνησης που ψήφισα. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ. Γίνατε ΣΥΡΙΖΑ.

 
Dario Moutso
29 Ιουλ 2021 23:58

Δεν έκανα καμιά γενίκευση. Έχω γνωρίσει, θαυμάσιους πανεπιστημιακούς δασκάλους από όλες τις σχολές για τους οποίους έχω να πω τα καλύτερα. Έχω γνωρίσει πανεπιστημιακούς δασκάλους από την ιατρική που αν πας να τους κάνεις ένα δωράκι δεν το δέχονται γιατί θεωρούν ότι τους προσβάλεις ..

Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πόσοι είναι αυτοί που χρωστάνε αλλά θα με ενδιέφερε το ποιοι είναι πόσα χρωστάνε και τι άλλου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν. Θα μπορέσουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα... διαφωνείτε;

Και θα είμαι αρκετά σκληρός. Ακούω τους πανεπιστημιακούς δασκάλους να λένε. Κάτω τα χέρια από τα πανεπιστήμια. Αφήστε την πανεπιστημιακή κοινότητα να το διαχειριστεί , αυτή ξέρει καλύτερα. Και κάποια στιγμή μαθαίνουμε ότι όχι μόνο κάποιοι δεν πληρώνουν, αλλά δεν μπορούν ούτε τα <<φέσια>> να μαζευτούν. Τι έκανε γι αυτό η πανεπιστημιακή κοινότητα; πως το διαχειρίστηκε επί της ουσίας και όχι με γραφειοκρατικά τερτίπια; Μάλλον τίποτα.. Πως ζητάτε μετά από την κοινωνία να σας εμπιστευθεί σε πολύ σοβαρά θέματα;

 
ΒΑΣΙΛΗΣ
29 Ιουλ 2021 21:28

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΩΣΤΟ!
ΚΑΚΩΣ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΕΒΕ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΤΟΠΗΜΑ!

 
Αριστεία, όχι αστεία
29 Ιουλ 2021 19:48

Και στης Λαγκάρντ την ποδιά σφάζονται κορασίδες.

 
ΠΑΝΟΣ
29 Ιουλ 2021 19:19

ότι παραγραφές και να είναι, απο οπουδήποτε κι αν προέρχονται είναι παράνομες,προκλητικές και προκαλούν τους πάντες!στην εποχή των παράνομων και ανάλγητων μνημονίων όλα τα μέτρα εφαρμόσθηκαν παράνομα-οριζόντια με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογενειάρχες προπάντων με παιδιά να χάσουν τον ύπνο τους!ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ;

 
Κουρασατε κ υπουργε
29 Ιουλ 2021 18:29

Πρωτα η ΕΒΕ και τα κολλεγια ,τωρα και αυτο. Η κατασταση εχει καταντησει αηδια.

 
@Dario Moutso
29 Ιουλ 2021 18:09

Μην βιάζεστε κύριε να γενικεύετε πριν δείτε πρώτα πόσοι και ποιοι είναι αυτοί για τους οποίους διαγράφονται τα χρέη. Υπάρχουν και κάποια κορόιδα (πανεπιστημιακοί χωρίς ιατρεία...) που πληρώνουν κανονικά. Σε αυτή τη χώρα όμως, λεπτομέρεια για εσάς σωστά?

 
ΔΕΠ
29 Ιουλ 2021 17:55

Γενικά υποστηρίζω τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό όμως είναι σκάνδαλο, ακόμα κι αν βολεύει πολλούς. Αφορά επιπλέον εισοδήματα των πανεπιστημιακών, δεν είναι το αυθαίρετο σπιτάκι κανενός φτωχού. Ντροπή.

 
Dario Moutso
29 Ιουλ 2021 16:49

Ωραίοι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι....

Πω πω πω πω.. τι μαθαίνουμε....

 
@Κωστής
29 Ιουλ 2021 16:16

Καθηγητής ΑΕΙ εδώ. Το ξέρετε ότι παρόμοια έκανε και ο κ. Γαβρόγλου, σωστά; Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο ανεξαρτήτως υπουργού κάνει τα ίδια. Στο συγκεκριμένο θέμα, 20 χρόνια κοιμόταν το σύστημα, κανένας δε σε ανάγκαζε πραγματικά να πληρώσεις, μετά ήρθαν να τα αναζητήσουν αναδρομικά σε βάθος 20ετίας (αν είναι δυνατόν!) και αντί να κοιτάξουν απλά και όμορφα τους κωδικούς του Ε3 και τους ΚΑΔ του καθενός έφεραν εκείνο το έκτρωμα, για να το ακυρώσουν τώρα με άλλο ένα έκτρωμα. Ντρέπομαι πραγματικά, και λυπάμαι για τους συναδέλφους που ήταν συνεπείς, αποδεικνύονται μεγάλα "κορόιδα" τώρα. Κανονικά θα πρέπει να διεκδικήσουν όλα όσα πλήρωσαν, και θα έχουμε άλλο ένα φιάσκο. Βούρκος.

 
Κωστης
29 Ιουλ 2021 16:00

Εντάξει το έχετε τερματίσει…..!!!!! Είστε όντως ο καρκίνος της Ελλάδας…. Εκεί που νομίζουμε ότι Ε φέρε πιάσει πάτο φροντίζετε να μας ξαφνιάσετε πηγαίνοντας ακόμα πιο κάτω.

 
ΔΕΠ
29 Ιουλ 2021 15:34

Ντροπή! Εις υγείαν των κορόιδων και πάλι. Ντροπή, μόνο ντροπή. Μας αμαυρώνετε όλους κα. Υπουργέ! Μερικές και μερικοί από εμάς ήμασταν συνεπέστατοι όλα αυτά τα χρόνια, όπως θα έπρεπε να είναι ΟΛΟΙ.

 
Εκπαιδευτικός
29 Ιουλ 2021 14:56

Να αποσυρθεί η ντροπολογια αυτή.
Ακόμη και η Καθημερινή μιλά για σκάνδαλο πρώτης γραμμής.
Αρκετοί πανεπιστημιακοί άσκησαν επιχειρηματικό έργο αξιοποιώντας πόρους του δημοσίου. Πόρος είναι και το συμβολικό κεφάλαιο που απέκτησαν στο δημόσιο.
Να γίνει διερεύνηση εξ αρχής.
Ποιος σκέφτηκε περί επιστροφής κ βελτιώσης? Αν υπήρχε συνέπεια κ διαφάνεια εξαρχής και είχαν αντιμετωπιστεί τα φαινόμενα παραοικονομίας , ναι.
Σε μια χειμαζόμενη οικονομία, όπου μικροοεπιχειρησεις κλείνουν ανά πάσα στιγμή, τέτοιες ρυθμίσεις είναι σκάνδαλο.
Ακόμη και ο Φίλης είχε συγκρουστεί με το Γαβρογλου για αυτό το θέμα.

 
Polar_Fish
29 Ιουλ 2021 13:13

Όταν ένας νόμος προβλέπει την καταβολή μιας εισφοράς ή ενός φόρου τότε όποιος διαφωνεί πληρώνει και αμφισβητεί δικαστικά την αντίθεσή του. Όσοι λοιπόν πλήρωσαν δέχθηκαν την καταβολή της εισφοράς. Το γεγονός ότι κάποιοι δεν πλήρωσαν δεν αποτελεί λόγο για τους υπόλοιπους να τους επιστραφούν χρήματα. Είναι σαν να ζητώ την επιστροφή των φόρων μου επειδή κάποιοι δεν πληρώνουν φόρους. Η ουσία είναι οτι οι μισθοί των ΔΕΠ ειναι καθηλωμένοι εδώ και πάνω απο 10 χρονια.

 
Παράδειγμα
29 Ιουλ 2021 13:12

Το παράδειγμα που δίνουμε συνεχώς αναφέρεται στην επιβράβευση των πονηρών.Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ένα σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος.

 
Αα
29 Ιουλ 2021 12:02

Αν ήθελαν να στείλουν το σωστό μήνυμα της επιβράβευσης των συνεπών πολιτών θα έπρεπε να επιστραφούν οι κρατήσεις των συνεπών ΔΕΠ και μάλιστα εντόκως. Αλλιώς το μήνυμα που εκπέμπεται είναι: μην πληρώνεις τις οφειλές σου - το πιθανότερο είναι ότι κάποτε θα σου χαριστούν η θα πληρώσεις λιγότερα…

 
Εξεταστής
29 Ιουλ 2021 11:11

Το ρουσφέτι σε όλο το μεγαλείο του.....υπουργείο ,πανεπιστημιακοί δάσκαλοι... ..και πολιτικό σύστημα σε ένα ανελέητο γλέντι.....ρουσφετιών.......ΜΠΡΑΒΟ .....!!! ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.....ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΣΟΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ......ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ....... .....ΕΛΛΑΔΑΡΑ.......!!!

 
Αξιολόγηση σε νηπιαγωγούς. Αμνηστία σε Πανεπιστημιακούς.
29 Ιουλ 2021 10:33

Αξιολόγηση σε νηπιαγωγούς. Αμνηστία σε Πανεπιστημιακούς.
Αριστεία, όχι αστεία!

 
Λευτέρης
29 Ιουλ 2021 10:23

Ο αδελφός μου εργαζόταν σε μια εταιρεία που πτώχευσε το 2007 με το χρηματιστήριο. Έχουν περάσει 14 χρόνια και δεν παραγράφει το δημόσιο χρέη της εταιρείας παρότι έχει πτωχέυσει..και μόλις έλθει η ημερομηνία παραγράφής βγάζει εγκυκλιο που παρατείενι τις απαιτήσεις για 5 χρόνια ακόμα
Για αυτούς δεν έχει τροπολογία παραγραφής χρεών; μόνο για το Δημόσιο;

 
Μα !
29 Ιουλ 2021 10:05

Όλα καλα τα κάνατε και καλώς επιμείνατε και στην ΕΒΕ και στην αξιολόγηση! Αυτό τώρα τι ήταν; Ακολουθείτε τους προκατόχους σας;

 
Νίκος
29 Ιουλ 2021 10:04

Αυτό είναι σκάνδαλο

 
οσμη συντεχνίασης...στην ατμόσφαιρα
29 Ιουλ 2021 09:58

εμένα δεν μου παραγράφεται του 2005 οφειλές...παμε για εκλογές..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ