Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπ. Παιδείας: Πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος

Όλες οι διαδικασίες-Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά
Δημοσίευση: 17/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δια ζώσης θα πραγματοποιηθεί φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία των Πανεπιστημίων.  

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

 •     έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
 •     επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
 •     έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;

Σε ερώτηση του esos προς το υπουργείο Παιδείας "Ποιος θα ελέγχει τα πιστοποιητικά;" , η απάντηση που λάβαμε είναι η εξής:

"Είναι στην αρμοδιότητα των ΑΕΙ . Επισης θα λειτουργήσει η πλατφόρμα edupass.gov.gr.Το αμέσως επόμενο διάστημα  τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλσιτικό αντικείμενο των έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία".

Υποχρεωτικός   εμβολιασμός

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

Εμβολιαστικά Κέντρα  μέσα στα ΑΕΙ

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Το πρωτόκολλο

Συνοπτικά, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

 •     Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
 •     Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 •     Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
 •     Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
 •     Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών

 • Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Φοιτητικά γυμναστήρια

 • Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος:

 • Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Φοιτητικές εστίες

 •     Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
 •     Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία

 • Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας

 • Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ειδικότερα:

 •     Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.
 •     Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
 •     Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί

Σχόλια (43)

 
ΔΙΠΑΕ, ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
21 Σεπ 2021 10:29

Κυρία Υπουργέ,
συμφωνώ με την απόφασή σας να λειτουργήσουν τα Α.Ε.Ι. με φυσική παρουσία. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι δεν καταλαβαίνω πώς θα γίνει αυτό... Στο δικό μας το Ίδρυμα δεν έχουμε ακόμα καθαριότητα, οι γραμματείες πληρώνουν από την τσέπη τους μία κυρία για να καθαρίζει τα γραφεία τους και τις τουαλέτες τους.
Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε από ποιόν προϋπολογισμό θα πληρώνεται το προσωπικό που θα προσληφθεί για τον έλεγχο των 'καινούργιων διαβατηρίων'; Πόσα άτομα θα πρέπει να προσληφθούν ούτως ώστε ο έλεγχος να γίνεται όλη την ημέρα, καθώς τα μαθήματα γίνονται όλη την ημέρα; Πόση ώρα νωρίτερα πρέπει να προσέρχονται οι φοιτητές για να έχουν τον χρόνο να ελεγχθούν και να αρχίσει το μάθημα;
Στο δικό μας το Ίδρυμα, οι φοιτητές και αρκετοί διδάσκοντες έρχονται με το αστικό λεωφορείο, βρισκόμαστε εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το μεταφορικό μέσο, τα παιδιά και οι διδάσκοντες στοιβάζονται!!!! Με ποιον τρόπο θα προστατευτούν; Φυσικά δεν υπάρχει ζήτημα αποστάσεων στα μεταφορικά μέσα.
Κυρία Υπουργέ,
μου εξηγείτε σας παρακαλώ γιατί στα γήπεδα και στα ανοιχτά θέατρα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θεατών και τηρούνται, έστω και υποτυπωδώς, οι αποστάσεις και αυτό δεν θα γίνεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Πώς θα κάνουμε μάθημα στο αμφιθέατρο που δεν έχει παράθυρα; Πώς θα αερίζεται ο χώρος; Στις αίθουσες μας υπάρχουν καθίσματα για 50 άτομα και πολλές φορές υπάρχουν 100 φοιτητές που κάθονται δύο δύο σε μία θέση, κάθονται πάνω στα θρανία, φέρνουν καρέκλες από άλλες αίθουσες .... Θέλετε λοιπόν να έρθετε να κάνετε μάθημα εσείς και να δείξετε ότι δεν σας σκιάζει φοβέρα καμία; Θα δώσετε το καλό παράδειγμα και θα δείξετε ότι δεν είστε πάντα οχυρωμένη στο καλά αεριζόμενο γραφείο σας...
Θα μπορούσα να πω και άλλα, αλλά να μην σας κουράσω...
Σας ευχαριστώ με μπαίνετε στον κόπο να διαβάσετε το σχόλιό μου!

 
Βουή
20 Σεπ 2021 00:08

Δηλαδή τηρώ τα μέτρα ευλαβικά ενάμιση χρόνο και τώρα θα με στείλει η κυρία Υπουργός στο στόμα του λύκου; Να γυρίσω σπίτι, να κολλήσουν τα παιδιά μου, οι ηλικιωμένοι γονείς μου που βοηθούν στην ανατροφή. Κρίμα τότε που κλειστηκαμε μέσα μπας και δούμε άσπρη μέρα κάποια στιγμή... Καταλυουν ότι μέτρο έχουν επιβάλει μέχρι τώρα.

 
Μέλος ΔΕΠ Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος
19 Σεπ 2021 13:12

Ας μας πει η κυρία Υπουργός τι είδους προετοιμασία έγινε το προηγούμενο διάστημα για να επιστρέψουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση; πώς θα γίνει διδασκαλία με 100% πληρότητα σε αίθουσες που δεν αερίζονται πλήρως και σε "τυφλά" αμφιθέατρα, χωρίς παράθυρα και σύγχρονο σύστημα εξαερισμού; Ποιος θα εξασφαλίσει την υγιεινή, καθαριότητα και απολύμανση των χώρων μετά από κάθε μάθημα; Για τα σχολεία υπάρχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι γίνεται σε περίπτωση εμφάνισης θετικών κρουσμάτων, στα Πανεπιστήμια πώς θα γίνεται ο εντοπισμός των κρουσμάτων, και τι μέτρα θα ληφθούν, όταν οι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα διαφόρων ετών και τα ακροατήρια δεν είναι σταθερά; Με ποια λογική προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά τ.μ. σε άλλους χώρους (π.χ. καταστήματα, εστιατόρια, γυμναστήρια) και όχι στις αίθουσες διδασκαλίας; Καταλαβαίνω ότι η κυρία Κεραμέως θέλει να παρουσιάσει ως προσωπική της επιτυχία την "επιστροφή στην ομαλότητα", αλλά ας το σκεφτεί λίγο καλύτερα, γιατί οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να είναι ολέθριες. Οι Πρυτάνεις και η ΠΟΣΔΕΠ τι λένε για όλα αυτά;

 
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
19 Σεπ 2021 11:10

Είναι αστείο να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε ότι μπορούν να γίνουν δια ζώσης και με ασφάλεια, έστω και σχετική, τα μαθήματα στα υπάρχοντα αμφιθέατρα και στις υπάρχουσες αίθουσες με τις υποδομές που είναι δεδομένες (παμπάλαια συστήματα κλιματισμού που ανακυκλώνουν τον αέρα σε δεκάδες αίθουσες διδασκαλίας, στις γραμματείες και στα γραφεία των καθηγητών, ελλιπής φυσικός αερισμός, συνθήκες συνωστισμού εκτός των αμφιθεάτρων, συνωστισμός στα ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής για τους φοιτητές και...και...και...). Αν λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι είναι ανέφικτο να ελέγχονται όλοι όσοι θα εισέρχονται στις μεγάλες σχολές και τα μεγάλα τμήματα καταλαβαίνουμε ότι βάσει κοινής λογικής θα υπάρξει τεράστια διασπορά κορονοϊού μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νομικές ενέργειες (μηνύσεις και αγωγές) από μέλη ΔΕΠ, από διοικητικούς υπαλλήλους, από γονείς φοιτητών και από φοιτητές μόλις αποδειχθεί ότι η επιλογή της δια ζώσης διδασκαλίας ήταν άκρως επικίνδυνη με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα τη στιγμή που υπάρχει η ασφαλέστατη και δοκιμασμένη επιλογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Οι πρυτάνεις ιδίως όσοι προέρχονται από ιατρικά και νομικά τμήματα που αντιλαμβάνονται καλύτερα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν οφείλουν να αντιδράσουν εντονότατα και να απαιτήσουν από το υπουργείο παιδείας το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των τμημάτων να κρίνουν τα ίδια με βάση τις υποδομές που διαθέτουν πως πρέπει να κάνουν τα μαθήματα (ειδικά τα θεωρητικά μαθήματα για τα οποία δεν υπάρχει κανείς λόγος δια ζώσης διδασκαλίας με τη μετάλλαξη Δ να καλπάζει). Οι πρυτάνεις θα είναι οι πρώτοι που θα ενοχοποιηθούν και από την πολιτική ηγεσία και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από την κοινωνία μόλις αρχίσει να αποδεικνύεται πόσο τραγική επιλογή είναι η δια ζώσης διδασκαλία με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

 
Προχειρότητα
19 Σεπ 2021 03:49

Όντως πολύ πρόχειρη απόφαση. Δεν περίμενα κάτι περισσότερο από την κα Κεραμέως, ούτε οι υπηρεσιακοί του Υπουργείου δεν πρότειναν κάτι καλύτερο;;;; Θα περίμενα κάθε τμήμα με βάση τον αριθμό των φοιτητών που θα παρακολουθούν κάθε μάθημα στην συγκεγκριμένη αίθουσα να βγάλει πρόγραμμα παρακολούθησης, πόσοι δια ζώσης και πόσοι εξ' αποστάσεως. Αφού τα έχουν τα στοιχεία, δεν μπορούν να το κάνουν; Οριζόντια μέτρα και αποφάσεις είναι κατ' ελάχιστο φασιστικά. Η κα Υπουργός καλά θα κάνει να αναθεωρήσει έστω και τώρα.

 
τελικα ποιος θα κανει
18 Σεπ 2021 22:32

ελεγχους;;
Στους ζωρους του λανεπιατημιου εξωτερικα μπορουν να κυκλοφορουν κανονικα,
στις αιθουαες ομως οι ανεμβολιαστοι πως θα εμποδιζονται; ποιος θα εχει το ΝΟΜΙΜΟ δικαιωμα να τους εμποδιζει;;
Μονο η αστυνομια βασει νομου μπορει να το κανει αυτο..
Θα φωναξει το πανεπιστημιο αστυνομια;;; δεν υπαρχει περιπτωαη ουτε κατα διανοια. Αρα, στο τελος θα μπαινουν ολοι μεσα στις αιθουσες στιβαγμενοι με.πληροτητα 100%.

Το υπουργειο δε πρεπει καν να γνωριζει τι γινεται στα πανεπιστημια, οτι τους κατεβει στο κεφαλι το γραφουν σε ενα χαρτι κι ο Θεος βοηθος

 
Προφήτης
18 Σεπ 2021 21:31

Οι δεδομένες υποδομές των ΑΕΙ, το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών των φοιτητών, τα πλαστά πιστοποιητικά που ακούσαμε στα ΜΜΕ ότι κυκλοφορούν, η χαλαρότητα της ηλικιακής ομάδας των φοιτητών και η υψηλότατη μεταδοτικότητα της μετάλαξης Δ θα καταστήσει τα αμφιθέατρα υπερεστίες υπερμετάδοσης! Κατά τα λοιπά το κράτος κυνηγά τις καφετέριες που παραβιάζουν τα μέτρα και τώρα το υπουργείο παιδείας θα καταλύσει το βασικότερο μέτρο (αυτό της φυσικής απόστασης) για να κάνει επίδειξη ισχύος εις βάρος της υγείας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κρίμα τα μεγάλα λόγια σας για την τηλεκπαίδευση! Να δούμε όμως ποιος θα λογοδοτήσει αν τα πανεπιστήμια γίνουν εκκολαπτήρια του κορονοϊού και καταρρεύσει το σύστημα υγείας!

 
Περιμένοντας το ... πρωτόκολλο
18 Σεπ 2021 19:44

Καθόσον "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται", γιατί δεν δίνονται από το υπουργείο τα αναλυτικά στοιχεία που οδηγούν σε αυτά τα ποσοστά εμβολιασμών/νόσησης, ώστε να εξειδικευτούν ανά τμήμα και να διασταυρωθούν εσωτερικά από τα πανεπιστήμια? Προς τι η εκκωφαντική σιωπή των πρυτανικών αρχών, για τις συνθήκες που καλούνται να αναθέσουν στα τμήματα των πανεπιστημίων τους την εξολοκλήρου δια ζώσης διδασκαλία για το πλήρες πρόγραμμα σπουδών τους?
Ίσως η διέξοδος να αναμένεται από τους νέους, να αποφασίσουν "... να βγουν έξω σὲ δρόμους και σε πλατείες, για το μόνο πράγμα ... που συμφωνούμε ότι πρωτεύει: η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας."

 
Διδάσκων
18 Σεπ 2021 17:16

Στο ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου πληρότητα 60%, στο αμφιθέατρο χωρίς παράθυρα και με μια πόρτα στον διάδρομο, 100%. Εκατό να είναι οι ώρες σας στην εξουσία. Άσχετοι που παίζετε με τη ζωή μας και τη ζωή των φοιτητών.

 
επομένως οι αποστάσεις δεν έχουν σημασία!
18 Σεπ 2021 14:59

επομένως οι αποστάσεις δεν έχουν σημασία!
Ευθύνη ποιος έχει, όμως;
Από τον Αύγουστο ρεκόρ θανάτων η Ελλάδα;
Και τι θα ακολουθήσει;
ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ???

 
MΕΛΟΣ ΔΕΠ
18 Σεπ 2021 13:24

Δια ζώσης μαθήματα σε Σχολές που δε διαθέτουν αμφιθέατρα, δε διαθέτουν επαρκή αριθμό αιθουσών, δεν έχουν καθαριότητα, δεν υπάρχει δυνατότητα καθαρισμού του αέρα με ειδικά φίλτρα και τα όποια υλικά για απολύμανση εξοπλισμού και εργαλείων στα εργαστήρια θα εξαντληθούν τις πρώτες εβδομάδες.
Μήπως θα γίνεται και κλήρωση για το ποιοι φοιτητές θα μπουν στις αίθουσες για να παρακολουθήσουν θεωρίες;

 
α
18 Σεπ 2021 13:13

Έχει υπάρξει πιο πρόχειρο κουρελόχαρτο από αυτό; Σε περίοδο πανδημίας, μετά από 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης, με τη μετάλλαξη Δ να χτυπάει τις νεαρές ηλικίες, με την εμπειρία (sic) από άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους το υπουργείο δίνει ως οδικό χάρτη μια έκθεση ιδεών; Έχουν ασυλία και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Οι πρυτάνεις θα συναινέσουν σ αυτή την εγκληματική ενέργεια; Ιδού η απορία....

 
Ιάσων
18 Σεπ 2021 13:07

Η ηγεσία του υπουργείου έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία, κανένας προγραμματισμός, καμία ευθύνη. Ανοίγουμε και γαία πυρί μειχθήτω. Ό,τι και να γίνει θα φταίνε οι άλλοι και όχι η υπουργάρα τηλε-σταρ. Πραγματικά πιο άθλια ηγεσία δεν έχει γνωρίσει αυτό το δύσμοιρο υπουργείο.

 
Γυρίσαμε σελίδα
18 Σεπ 2021 12:40

Στο γήπεδο (ανοιχτός χώρος): πληρότητα 60-80%.
Στο αμφιθέατρο (κλειστός χώρος και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς παράθυρα): πληρότητα 100%.
Αυτά συμβαίνουν στη χώρα του Μωυσή. Αυτούς θέλατε. Αυτούς θα υποστείτε.

 
ΔΕΠ
18 Σεπ 2021 12:19

Πως ακριβώς θα τηρείται ο επαρκής αερισμός όταν σε αίθουσες δεν υπάρχουν παράθυρα; Ποιος θα αναλάβει να ελέγχει 100+ φοιτητές σε ένα αμφιθέατρο για το αν φοράνε μάσκα (και το κυριότερο αν τη φοράνε σωστά); Ο διδάσκων αντί να κάνει μάθημα θα παρατηρεί τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά; Τι θα γίνει με κάποιον που νοσήσει και θα λείπει για όσο χρειαστεί; Τα ποσοστά που δίνουν που τα βρήκαν; Περιλαμβάνουν και τους πρωτοετείς; ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!!!!!!!

 
Διδάσκων σε Α.Ε.Ι.
18 Σεπ 2021 11:54

Αναρωτιέμαι αν αυτή η απόφαση είναι γονατογράφημα ή ποδογράφημα γιατί στερείται κάθε σοβαρότητας. Βέβαια, μπορεί να είναι και τα δύο. Δηλαδή, γραμμένη στο γόνατο, με το άλλο...πόδι.
Και από πότε καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων που ξέρουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες τους, και, αποφασίζει και διατάσσει η Υπουργός;
Αλήθεια, αυτοί που εισηγήθηκαν και όσοι αποφάσισαν έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο;
Έχουν πατήσει το πόδι τους σε εργαστήριο;
Ξέρουν τι θα πει αίθουσα;
Είναι ολοφάνερη η πλήρης άγνοια για εγκαταστάσεις και συνθήκες.
Με ποια λογική θα υπάρχει πληρότητα αίθουσας 100%;
Από πότε καταργήθηκε η απόσταση των δύο μέτρων;
Με ποια λογική ο εμβολιασμένος θα μπαίνει χωρίς τεστ ενώ μπορεί να μεταδώσει τον ιό;
Πώς προστατεύονται εκπαιδευτικοί και φοιτητές με υποκείμενα νοσήματα;
Ποιος θα ελέγχει τους εισερχόμενους σε κτίρια που έχουν περισσότερες από 15-20 εισόδους φανερές και κρυφές και πάνω από χίλιους φοιτητές διαφόρων τμημάτων ανά ώρα;
Πώς διασφαλίζεται η καθαριότητα των αιθουσών;
Τι θα γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει καθαρισμός από μάθημα σε μάθημα;
Πώς θα γίνεται ιχνηλάτιση όταν νοσήσει φοιτητής, στα μαθήματα των +100 ατόμων, όπου δεν είναι σταθερός ο πληθυσμός;
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες αλλά ποια μάτια θα διαβάσουν και ποια αυτιά θ΄ ακούσουν;
Το Υπουργείο εξυπηρετεί πολιτικές και άλλου είδους σκοπιμότητες. Γι΄ αυτό και, ανοίγουμε για να κλείσουμε, αφού αρχίσουμε να μετράμε θύματα.

 
ΔΕΠ
18 Σεπ 2021 11:40

Ακομη και στη Μεγαλη Βρεττανια, με υψηλοτερα ποσοστα εμβολιασμου, με πολυ καλυτερες υποδομες ΑΕΙ, με πολυ καλυτερες αναλογιες διδασκοντων διδασκομενων, θα ακολουθησουν μικτο συστημα: φυσικη παρουσια μονο σε εργαστηρια και μαθηματα με μικρο ακροατηριο. Εμεις, απο το ενα ακρο στο αλλο.

 
μέλος ΔΕΠ
18 Σεπ 2021 11:40

Τραγικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Αυτό που μαθαίνουμε από αυτό το κουρελόχαρτο είναι πως όποιος έχει εμβολιαστεί δε χρειάζεται να τηρεί καμία απόσταση. Μπορεί να συνωστίζεται άφοβα σε αίθουσες και αμφιθέατρα.

 
σε ανοιχτούς χώρους=γήπεδα με 60-80% πληρότητα !
18 Σεπ 2021 11:22

Μήπως να γίνουν τα μαθήματα σε γήπεδα (ανοιχτούς χώρους) με 60-80% πληρότητα
και οι αγώνες στα κλειστά -χωρίς παράθυρα- αμφιθέατρα με 100% πληρότητα!

Για το ρεκόρ Ευρώπης σε θανάτους ποιος έχει και ποιος θα έχει την ευθύνη???

 
Ολα τα αλλα περιττα
18 Σεπ 2021 11:19

Θα υπαρχει υπευθυνος καθηγητης covid..

 
Προχειροτητα;
18 Σεπ 2021 11:16

Σωπα καλε. Λες και δεν εχουμε συνηθισει.

 
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
18 Σεπ 2021 11:13

Όταν πεθαίνουν τουλάχιστον 40 άτομα την ημέρα, δηλαδή 1200 άτομα το μήνα και βλέπουμε ακόμη και εμβολιασμένους να νοσηλεύονται και να πεθαίνουν, ποιος εγγυάται για την ασφάλεια όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή συγκατοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

Επειδή διαβάζω στα σχόλια και για νομικές ευθύνες, ποιος θα έχει την ευθύνη αν συμβεί κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους ή και σε άλλους; Ο υπεύθυνος COVID, ο πρόεδρος, ο κοσμήτορας ή ο πρύτανης;

 
ΛΝ
18 Σεπ 2021 11:06

Ειναι γνωστο οτι τα περισσοτερα αμφιθεατρα εχουν ελαχιστο φυσικο αερισμο, και ανεπαρκη τεχνητο αερισμο. Ειναι επισης γνωστο οτι οι πληροτητες ξεπερνουν κατα πολυ το 100%, αφου οι εισακτεοι ειναι περισσοτεροι απο τις δυνατοτητες των τμηματων. Θα υπαρχουν διαλειμματα για απολυμανση και αερισμο μεταξυ των παραδοσεων; Θα υπαρχουν ουρες στην εισοδο και στην εξοδο απο τα αμφιθεατρα; Ειναι δυνατο να ελεγχθουν οι φοιτητες πχ στα κυλικεια ή ακομη και μεσα σε μεγαλες αιθουσες κατα τη διαρκεια του μαθηματος; Τι θα συμβει αν καποιοι βγαλουν τις μασκες τους; Τι θα κανει ο διδασκων;

 
Βραβείο προχειρότητας στους κυβερνώντες
18 Σεπ 2021 10:51

Μερικές ερωτήσεις:

α) Οι φοιτητές που πολύ σύντομα και κατά εκατοντάδες θα νοσήσουν και θα διασπείρουν τη νόσο παντού γνωρίζουμε αν είναι εξασφαλισμένοι, αυτοί και οι οικείοι τους έναντι σοβαρής νόσησης και έναντι των μεταλλάξεων; Γνωρίζουμε αν ο εμβολιασμός αποτρέπει τη σοβαρή νόσηση κατά 100%;

β) Οι παραπάνω θα χάνουν 14 ημέρες μαθημάτων; Διότι το υπουργείο επιβάλλει "αποκλειστικά δια ζώσης" εκπαίδευση;

γ) Μετά από 2 χρόνια εξοικείωσης με την τηλεκπαίδευση, είναι δυνατόν να μην εξετάζονται λύσεις υβριδικής διδασκαλίας, ώστε και αποστάσεις να τηρούνται, και οι νοσούντες να μπορούν να παρακολουθούν; Το κόστος είναι μηδαμινό, αν όχι μηδενικό, ούτε και αυτό θέλει να το πληρώσει το Υπουργείο;;

Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, αυτή είναι η προετοιμασία τους;; Ντροπή και παραίτηση μόνο!!!

 
Μέλος ΔΕΠ
18 Σεπ 2021 10:30

Ντροπή και αίσχος για την απόφαση αυτή,

Για μία ακόμη φορά το Υπουργείο έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες και οι πιέσεις των τοπικών κοινωνικών είναι πάνω από την υγεία του φοιτητικού πληθυσμού.

Θα ήθελα πραγματικά να μάθω το σκεπτικό βάση του οποίου τα αμφιθέατρα θα λειτουργήσουν με πληρότητα 100%, ενώ στα γήπεδα η πληρότητα ορίζεται στο 60-80% σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ . Ποια είναι η λογική που επιτρέπει σε φοιτητή με rapid test να εισέλθει στο αμφιθέατρο, ενώ του απαγορεύεται η είσοδος σε γήπεδα, καφέ και εστιατόρια; Αλήθεια, πότε καταργήθηκε η οδηγία για απόσταση 1.5 μέτρου (ειδικά σε κλειστούς χώρους). Ας δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των εμπειρογνωμώνων που συνηγόρησαν σε αυτή την αθλιότητα.

Το καλύτερο που έχει να κάνει το Υπουργείο είναι δώσει τη δυνατότητα στα αυτοδιοίκητα (όπως άλλωστε ισχυρίζεται) ΑΕΙ αυτά να επιλέξουν τον πιο κατάλληλο τρόπο εκπαίδευσης του φοιτητικού δυναμικού τους, με βάση το προσωπικό και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

 
Καθηγήτρια ΑΕΙ και μητέρα φοιτητή
18 Σεπ 2021 10:27

Απαράδεκτη απόφαση μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που όπως φαίνεται έχει πλήρη άγνοια των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των γενικότερων συνθηκών συνωστισμού εντός των ΑΕΙ. Η απόφαση της διακοπής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κυρίως στα μεγάλα πανεπιστήμια όπου καθημερινά θα μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς και θα συγκεντρώνονται εντός και εκτός των αμφιθεάτρων εκατοντάδες φοιτητές θα δημιουργήσει πρωτοφανείς εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Είναι προφανές πως αν εκδηλωθούν συρροές κρουσμάτων και μαζί με τα κρούσματα υπάρξουν και βαριές νόσοι ενδεχομένως και απώλειες ζωής καθηγητών και φοιτητών θα ακολουθήσει κύμα μηνύσεων και αγωγών κατά παντός υπευθύνου και από μέλη ΔΕΠ και από γονείς φοιτητών. Τότε οι υπεύθυνοι θα κατηγορούν ο ένας τον άλλον και θα αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για τη δική τους επιπολαιότητα που θα έχει αποβεί μοιραία για κάποιους άλλους ενώ υπήρχε η ασφαλέστατη και απολύτως επιτυχής επιλογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

 
Εμβολιασμένοι πρωτοετείς!
18 Σεπ 2021 09:55

Πόσοι πρωτοετείς έχουν εμβολιαστεί???
Για να υπάρξει αυτό το στοιχείο θα πρέπει πρώτα να δούμε πόσοι θα εγγραφούν και πού και πότε και πόσοι από αυτούς και ποιοι έχουν εμβολιαστεί;;;

 
φυσική παρουσία:Ναι! Αλλά ανθρώπινα αμφιθέατρα,με αερισμό...
18 Σεπ 2021 09:52

Με φυσική παρουσία: ναι! Αλλά σε ανθρώπινα αμφιθέατρα, με συνεχή αερισμό, με αποστάσεις, χωρίς εσωτερική ανακύκλωση του αέρα και χωρίς παμπάλαιη θέρμανση που ανακυκλώνει τον αέρα και τον μεταφέρει από αίθουσα σε αίθουσα!
Φτιάξτε τις συνθήκες αλλιώς μην δοκιμάζετε καταστάσεις τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες! Η Ελλάδα έχει ρεκόρ νεκρών στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες!!!

 
Ανοσία αγέλης
18 Σεπ 2021 09:29

Αποφάσισαν να επιβάλουν την ανοσία αγέλης με φυσική μέθοδο στα πανεπιστήμια. Μετά από μισή ώρα μάθημα σε γεμάτο αμφιθέατρο χωρίς παράθυρα και εξαερισμό το 100% των φοιτητών θα νοσήσει

 
Km
18 Σεπ 2021 09:14

Στις καφετέριες και στα super market τα πρωτόκολλα είναι πιο αυστηρά. Αναρωτιέμαι αν κάποιος από το υπουργείο έχει μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, αίθουσα η κυλικείο, ειδικά στις μαζικές σχολές.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.