Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Εγκύκλιος προειδοποιεί τους "αρνητές" της αξιολόγησης: Κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν

Ποιες είναι οι κυρώσεις του εν γένει εκπαιδευτικού προσωπικού επί μη συμμετοχής σε διαδικασίες αξιολόγησης
Δημοσίευση: 16/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα  και αναμένεται να αποσταλεί προς όλα τα σχολεία της χώρας , προειδοποιεί ότι (σ.σ. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ κήρυξαν απεργία -αποχή από την αξιολόγηση):

Α. Η αξιολόγηση (εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών) αποτελεί μια διαδικασία εκπαιδευτικής ανατροφοδότησης προς το συμφέρον πρωτίστως των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του κοινωνικού συνόλου, εν γένει.

Και τούτο διότι η συμμετοχή στην ως άνω διαδικασία στοχεύει στην αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και έχει βελτιωτικό χαρακτήρα.

Β. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση, η οποία απορρέει από τους με αριθμό 4692/2020 (Α’ 111) και 4823/2021 (Α’ 136) νόμους.

Γ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Κυρώσεις του εν γένει εκπαιδευτικού προσωπικού επί μη συμμετοχής σε διαδικασίες αξιολόγησης (ν. 4823/2021   άρθρο 56 παρ. 4,5,8    άρθρο 31 παρ. 11)

Η μη συμμετοχή σε διαδικασία αξιολόγησης στελέχους εκπαίδευσης, εκπαιδευτικού ή μέλους Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007), όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός.

Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στους υπαλλήλους βάσει των διατάξεων του προαναφερόμενου άρθρου 109 είναι, μεταξύ άλλων:

1.    το πρόστιμο έως τις αποδοχές δώδεκα (12) μηνών,

2.    η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη,

3.    η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου  οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου από ένα (1) έως πέντε (5) έτη,

4.    η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας οποιουδήποτε επιπέδου για τη θητεία ή το υπόλοιπό της,

5.    ο υποβιβασμός έως δύο (2) βαθμούς,

Σε περίπτωση επιβολής των εν λόγω πειθαρχικών ποινών στο εκπαιδευτικό προσωπικό θα εκτιμηθεί η ιδιαίτερη θέση και εξέλιξη του εκπαιδευτικού προσωπικού σε συνδυασμό με τα ειδικώς ισχύοντα για το προσωπικό αυτό, όπως μνημονεύονται κατωτέρω.

  • Επιπλέον, αν οι παραλείψεις ή παραβιάσεις διατάξεων και υποχρεώσεων εκ μέρους των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών Ε.Ε.Π και Ε.Β.Π. διαρκούν περισσότερο από δεκαπέντε ημέρες, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα υγείας, αναστέλλεται οποιαδήποτε διαδικασία εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξής του. Η εφαρμογή της παρούσας δεν επιδρά στην προσμέτρηση του αντίστοιχου χρονικό διαστήματος στον χρόνο δημόσιας υπηρεσίας.
  • Αν στέλεχος εκπαίδευσης αρνείται να υποβληθεί στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος, σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, ή την παρακωλύει, αντικαθίσταται και αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους εκπαίδευσης για τα επόμενα οκτώ έτη.
  • Οι αξιολογητές και αξιολογούμενοι, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης, δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για την επιλογή ούτε να τοποθετηθούν σε θέση στελέχους εκπαίδευσης ή να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, για τα οκτώ έτη που έπονται της υπαίτιας μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αξιολόγησης.

Δικαστικές αποφάσεις για απεργία ΟΛΜΕ

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκανε δεκτές δύο προσφυγές του υπουργείου Παιδείας, κατά ανάλογης απεργίαςπ ου κήρυξε η ΟΛΜΕ, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Η πρώτη αφορά την απεργία στις Πανελλαδικές (Διαβάστε εδώ)
 
Η δεύτερη αφορά τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις των μαθητών για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία (Διαβάστε εδώ).

Σχόλια (67)

 
νικος
17 Σεπ 2021 04:30

Για συμπλήρωση 5 σελίδων οδηγούνται άνθρωποι να χάσουν το μεροκάματο τους και από τους μεν και από τους δε. Η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας ήταν θέση του κλάδου. Η μάχη έπρεπε να δοθεί για τους όρους της και όχι στο μηδενιστικό καμία αξιολόγηση που σε βάζει απέναντι στην κοινωνία.

 
Αντιρρησίας
17 Σεπ 2021 03:04

δηλαδή οι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι θα εκτελούν όλοι οι οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνο αυτά που τους βολεύουν .Κόντρα όμως στον ψηφισμένο νόμο και για τα δύσκολα που τους αφορούν θα κηρύσσουν αποχή και απεργία και ούτε γάτα ούτε ζημιά!! καμία επίπτωση ουτε υπηρεσιακή ούτε χρηματική! Το ίδιο δεν υποστηρίζατε ότι μπορούν οι εκπαιδευτικοί με ψηφοφορία να αναδεικνύουν τον διευθυντή τους και το δικαστήριο την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων! Ανοίγουμε την πόρτα του φρενοκομείου αλλά οι δικαστές δεν είναι συνδικαληστές!

 
Δημήτρης
17 Σεπ 2021 00:54

Η πιο σωστή και λογική στάση είναι αυτή του Στράτου. Όλα τα άλλα είναι μπαρούφες. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Γιατί να τα κάνουμε δύσκολα και μάλιστα εν μέσω τόσων προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά! Αξιολόγηση θέλετε, πάρτε την. Φόρμες θέλετε, ορίστε... και τελειώνει το πανηγύρι. Θα θυμηθούμε το ανέκδοτο που έλεγαν παλιά οι πρώτοι Αλβανοί που έφτασαν στην Ελλάδα, ότι στην Αλβανία εμείς κάναμε πως δουλεύαμε και ο Χόντζα πως μας πλήρωνε.

 
Αλέξανδρος
17 Σεπ 2021 00:26

Αφού η απεργία - αποχή είναι νομικά κατοχυρωμένη κόψτε το πόσο που αναλογεί από τους μισθούς των υπαλλήλων. Το πειθαρχικό παράπτωμα που κολλάει; Μήπως κάπου έχει χάσει την μπάλα η Κεραμέως;

 
@νδ
16 Σεπ 2021 23:30

Εγω δεν ήθελα, τώρα όμως θέλω !

 
Εκπαιδευτικός
16 Σεπ 2021 22:59

Ευτυχώς που η αξιολόγηση των αρίστων δεν θα είχε τιμωρητικό χαρακτήρα ...

 
@ΧΡΗΣΤΟΣ Α.
16 Σεπ 2021 22:46

Αγωνιουμε....οσο νωριτερα, τοσο καλυτερα.

 
Δημήτρης
16 Σεπ 2021 22:28

Από τα σχόλια φαίνεται καθαρά οτι οι περισσότεροι δεν έχουν διαβάσει κάν τον νόμο, παρά μόνο αναμασούν κάτι για δείκτες που άκουσαν. Οι δείκτες αφορούν καθαρά το σχολείο και είναι προς εσωτερική αξιοποίηση απο το ίδιο το σχολείο, γι αυτό και η αυτοαξιολόγηση ή εσωτερική αξιολόγηση είναι "ακίνδυνη". Αυτό που έχει σημασία είναι η εξωτερική αξιολόγηση και κει δεν χωράει (πολύ) μαγείρεμα. Το αν συμμετέχει το σχολείο σε προγράμματα Erasmus, σε μαθητικούς διαγωνισμούς, σε σχολικές δράσεις, αν έχει ομίλους, έχει μειώσει την διαρροή μαθητών κ.λπ. είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί όσα άριστα (4άρια) βάλει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Το Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει, δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν περνάει !

 
Νίκος
16 Σεπ 2021 22:22

@ΧΡΗΣΤΟΣ Α., Πιο σύντομα. Αφού θα γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο!

 
@Ρούλα
16 Σεπ 2021 22:09

Η περικοπή μισθού επιβάλλεται απο την συμμετοχή στην απεργία λόγω μη προσφοράς εργασίας. Προφανώς θέλεις κάτι που δεν γίνεται ... και την πίτα άθικτη και τον σκύλο χορτάτο !

 
Dim
16 Σεπ 2021 22:06

Αν είναι νόμιμο να απεργούμε σε διατάξεις των νόμων γιατί δεν κάνουμε απεργία στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου που έγινε πριν απο λίγα χρόνια ; στις συγκεκριμένες αναθέσεις μαθημάτων ; στην άσκηση εφημεριών ; στη συμμετοχή στις συνεδριάσεις και ένα σωρό άλλα που προβλέπονται απο υπουργικές αποφάσεις ; Είναι νόμιμη η απεργία - αποχή απο την αξιολόγηση και όχι η απεργία - αποχή απο την άσκηση της εφημερίας απο εκπαιδευτικούς ;
Σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας οι εκπαιδευτικοί κάνουν τους θαλαμοφύλακες στα διαλείμματα ;

 
@νδ, ποτε ξανα
16 Σεπ 2021 21:52

Οι εμμονες και τα κολληματα του υπουργειου γνωστα. Δε τη ξαναπαταμε ομως.

 
Δημήτρης
16 Σεπ 2021 21:46

Δεν είναι και τόσο τρομερό! Συμπλήρωση μιας φόρμας! Γιατί τόσος ντόρος; Για ποιο δημοκρατικό σχολείο γράφουν; Μια υποχώρηση στο προγραμμα ζήτησα και κόντεψαν να με φάνε .

 
Στράτος
16 Σεπ 2021 20:54

Εν μέσω φόβων και δισταγμών, ανησυχίας, εύλογης αναστάτωσης και άλλων πολλών που συνοδεύουν το δύσκολο εγχείρημα της επανεκκίνησης της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σπεύδει να προλάβει -όσο είναι τα σχολεία ανοιχτά; - να υλοποιήσει την αξιολόγηση σχολείων! Μοιάζει να μην αντιλαμβάνονται καθόλου ούτε τι συμβαίνει ούτε τι πρόκειται να έρθει στην καθημερινή σχολική ζωή.

Γιατί τόσος ζήλος με την αξιολόγηση σχολείων; Είναι απλή εμμονή, "κολλημα" που λένε και οι μαθητές ή είναι μαζί και τα χρήματα του ΕΣΠΑ που πρέπει να απορροφηθούν; Πιθανόν και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση είτε γίνει με απειλές είτε δεν γίνει καθόλου, αυτή η αξιολόγηση σχολείων θα είναι μια τυπική διαδικασία χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρυσμα. Φόρμες που συμπληρώνονται για να συμπληρωθούν και έπειτα χρήματα που απορροφώνται από το ΕΣΠΑ όπως μόνο το ΙΕΠ γνωρίζει. Στα σχολεία καμία ουσιώδης αλλαγή, καμία βελτίωση, τα προβλήματα να γιγαντώνονται και η εν μέσω πανδημίας εκπαιδευτική διαδικασία να κινείται τόσο προβληματικά ώστε οι συνέπειές της στον ψυχικό κόσμο μαθητών και εκπαιδευτικών να είναι πλέον εμφανείς διά γυμνού οφθαλμού. Όποιος δεν τις βλέπει, βρίσκεται μακριά από τα σχολεία και τη ζωή των παιδιών ή απλώς εθελοτυφλεί.

 
ΧΡΗΣΤΟΣ Α.
16 Σεπ 2021 20:42

Μέχρι τον Μάρτιο έχετε τελειώσει...

Θα ξανακτίσουμε ένα δημοκρατικό σχολείο. Μέχρι τότε δεν παιρνούν οι απειλές και οι εκφοβισμοί. Έχετε χάσει με 95% συμμετοχή. Θα το φτάσετε στο 100% άντε 98% επειδή πρόθυμοι γονυπετείς πάντα υπάρχουν !

Καλό Πάσχα θα έχουμε εμείς! Το ίδιο επιθυμούμε και δια εσάς!

 
αχαχαχαχα
16 Σεπ 2021 20:36

μας λέει ότι δεν ξέρουμε και να διαβάζουμε ή ότι έχουμε αλτσχάιμερ (άλλοι στο μαρουσι... ίσως)

ο κλάδος πρέπει αυτή την αμετροέπεια και την έπαρση να τη λιανίσει : προσεκτικά βήματα, οργανωμένα, μαζικά , όχι επανασταστικές γυμναστικές. ΕΝΑΙΑ γραμμή τρολαρίσματος ΙΔΙΟΥ από όλους τους συλλόγους . ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ.

 
γιανννης
16 Σεπ 2021 19:45

Για τους λάτρες της αυτοαξιολόγησης και τους μάστορες των αξόνων και δεικτών:
Πιθανόν να πανηγυρίσετε μαζί με την Υπουργό σας τη νίκη σας επάνω στους καθημαγμένους εκπαιδευτικούς .Εξαρτημένοι και μόνο από το μισθό τους και με τη δαμόκλειο σπάθη των απίστευτων τιμωριών πάνω από το κεφάλι τους πιθανόν να σκύψουν το κεφάλι .Και χαμένοι στις πομπώδεις εκφράσεις μιας κακομετάφρασης ξένων εγχειριδίων η παιδαγωγικων διατριβών in vitro θα φορτώσουν στην πλάτη τους μία ακόμα αγγαρεία. Γιατί όταν δεν έχεις πεισει ούτε στο ελάχιστο αλλά προσπαθείς να το επιβάλεις, θα εισπράξεις εκθέσεις ιδεών που θα αιωρούνται στο κενό .Γιατί χρειάζεται πολλή φαντασία ή θράσος να πιστεύεις ότι εν μέσω Υγειονομικού πολέμου και μετα απο δυο δυστοπικα χρόνια το βαλσαμο θα ειναι η αυτοαξιολογηση. Ο Πύρρος της Ηπείρου κατι θαχει να πει γι αυτο

 
Πρωτοπαλίκαρου Θωμαΐς
16 Σεπ 2021 19:30

Όταν έρθει η περικοπή του μήνα νομίζω η απεργία αποχή πάει περιπατο. Γιατι το να μη γίνεις στέλεχος, το να υοαρχει αρνητικό στο φάκελο σου … μερικοί δεν το έχουν ανάγκη γιατί δεν επιθυμούν Βα εξελιχθούν.

 
ΤΑΣΟΣ
16 Σεπ 2021 19:28

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ; ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΥ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ Ή ΟΧΙ;

 
χαχας
16 Σεπ 2021 19:21

Ρε σεις αναστολή δεν έχει;;

 
Ρούλα
16 Σεπ 2021 19:07

"Διοικητικά όργανα, τα οποία τυχόν ήθελε επιχειρήσουν να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 56 του ν.4823/2021 συνέπειες, εις βάρος απεργών υπαλλήλων, υπέχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ιδίως δε για παράβαση καθήκοντος, αφού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επιχειρούν να εμποδίσουν την άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος και την ίδια στιγμή, παραβιάζουν τις απορρέουσες από το άρθρο 22 του Συντάγματος και από το άρθρο 23 παρ.1 σε συνδυασμό προς το άρθρο 14 παρ.2 του ν.1264/1982 απορρέουσες υποχρεώσεις τους."

 
Θοδωρής
16 Σεπ 2021 19:03

Αφού θα μας "ρίξουν" πρόστιμο το μισθό ενός μήνα, γιατί δεν κάνουμε και μεις απεργία από 20/9 και για ένα μήνα; Για να καταλάβουν τι σημαίνει τσούξιμο

 
Πιτσιφλής
16 Σεπ 2021 18:58

Αίνιγμα Μικρός λαός, κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί τους βόγγους και τα άχι κι αν κάνει πως τα πει, θα φύγουν εις τα δάση.
Ποιος είναι;
Ποιοι θα φύγουν;

 
ΠΕ82
16 Σεπ 2021 18:18

Πειθαρχικό παράπτωμα η συμμετοχή σε απεργία;;!! Τι άλλο θα διαβάσουμε!!

 
Μαρία
16 Σεπ 2021 18:16

Η μη συμμετοχή στην αξιολόγηση είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Η συμμετοχή σε απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα. Εγκύκλιος vs Σύνταγμα της Ελλάδος. Τι από τα δύο υπερισχύει; !!

 
Μεταταγμένος
16 Σεπ 2021 17:55

Πάμε πάλι....
Στο Υπουργείο που πλέον υπηρετώ η αξιολόγηση περιλαμβάνει την συμπλήρωση μιας φόρμας με 2 (δύο) πεδία, συνοπτικά το έργο της οργανικής μονάδας και το έργο του αξιολογούμενου, και μια συνέντευξη με τον άμεσα προϊστάμενο.
Ευτυχώς έφυγα νωρίς από το πεδίο πειραμάτων που λέγεται ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Καλή υπομονή σε όσους μένουν.

 
ΝΤΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
16 Σεπ 2021 17:42

@Πετρος
Αγαπητέ συνάδελφε και οι άλλοι, εγώ είμαι αυτός που γράφει το όνομά μου από την Λάρισα.
Βάλτε και εσείς το όνομά σας και μην κρύβεστε πίσω από ανωνυμίες και καμουφλάζ για να απειλείτε κάθε φορά. Δεν σου έμαθαν ότι δημοκρατία είναι διαφάνεια. Όσον αφορά για τους συλλόγους ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ δεν τους πιστεύει κανένας πλέον αφού δεν πάει κανείς σε συνελεύσεις.
Μα ποιοι είναι αυτοί από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ; Δικιά τους είναι η εκπαίδευση; Απαίτηση δική μας από το υπουργείο είναι, σε καμία περίπτωση να μην είναι υποψήφιοι για στελέχη οι τωρινοί Δντες που δεν πραγματοποίησαν σύλλογο διδασκόντων το Μάρτιο για αξιολόγηση. Επίσης να απομακρυνθούν από την εκπαίδευση όσοι δεν εφαρμόζουν Υ.Α.
Αξιολόγηση τώρα...........

 
Αντί-αξιολογητής/ αντί-αξιολογούμενος
16 Σεπ 2021 17:40

Όσον αφορά στις κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 56 του ν.4823/2021 επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρ. 106 του ν.3528/2007 πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, που συντελείται με υπαίτια πράξη ή παράλειψη και μπορεί να καταλογιστεί στον υπάλληλο. Επομένως, για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος απαιτείται υπαιτιότητα, ήτοι δόλος ή αμέλεια του υπαλλήλου (ΣτΕ 2030/1976, 3607/1981, 786/1990, 2816/2000, 4185/2001 κα). Δεν συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα πράξεις ή παραλείψεις, που αποτελούν ενάσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του υπαλλήλου.
Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 107 ν.3528/2007: «3. Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπωσης ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»
Με την 27/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής του στην απεργία.
Υπενθυμίζουμε ότι με την διάταξη του άρθρου 36 παρ.2 ν.4489/2017 είχε αντιστοίχως προβλεφθεί στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ότι η συμμετοχή στην διαδικασία αξιολογήσης, αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή υπαλλήλου σε διαδικασίες κρίσεων και τοποθέτησης προϊσταμένων. Η ως άνω διάταξη καταργήθηκε μεταγενεστέρως αφού με την υπ’ αρ. 559/2020 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκε ότι η συμμετοχή υπαλλήλου σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία δεν κωλύει την συμμετοχή του σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, αφού η ως άνω διάταξη έχει την έννοια της επιβολής υπηρεσιακών κυρώσεων σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση και όχι στην περίπτωση, που ο υπάλληλος ασκεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, όπως το δικαίωμα της απεργίας: «η παράλειψη του αιτούντος να προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένων του, οφειλόμενη στη συμμετοχή του στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση, δεν εκώλυε τη συμμετοχή του στη επίδικη διαδικασία επιλογής του ιδίου ως προϊσταμένου, όπως, μη νομίμως, κρίθηκε με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις».
Επιπλέον, έχει κριθεί, ότι η συνδικαλιστική δραστηριότητα δεν μπορεί να αξιολογηθεί καθεαυτή αρνητικά για την εξέλιξη του υπαλλήλου, διότι συνιστά νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά το άρθρο 23 παρ. 1 του Συντάγματος και το άρθρο 30 του ν.1264/1982 (ΣτΕ 444/1996, 1907/2002).
Η άσκηση ενός νομίμου δικαιώματος δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως παράλειψη καθήκοντος ή πειθαρχικό παράπτωμα ή να συνδεθεί έμμεσα ή άμεσα με την επιβολή οποιουδήποτε δυσμενούς διοικητικού ή άλλη μορφής μέτρου εις βάρος του υπαλλήλου, καθώς κάτι τέτοιο, θα έπληττε καίρια τον πυρήνα του δικαιώματος της απεργίας, θέτοντας υπέρμετρους περιορισμούς στην άσκησή του, συνιστώντας εκ του αποτελέσματος απαγορευμένη κατά τον ν. 1264/1982 ανταπεργία.
Επομένως, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΟΛΜΕ (επισυνάπτεται), η μη συμμετοχή στελέχους εκπαίδευσης, εκπαιδευτικού ή μέλους Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στις διαδικασίες αξιολόγησης «δεν μπορεί νομίμως να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των κυρώσεων των παρ.4, 5, 6 και 8 του άρθρου 56 ν.4823/2021, όταν η παράλειψή του αυτή οφείλεται σε άσκηση του συνταγματικού δικαιώματός του σε απεργία-αποχή, η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας. Συνεπώς, είτε η διοίκηση υποχρεούμενη σε σύμφωνη με το άρθρο 23 παε.2 Σύντ. ερμηνεία θα πρέπει να απόσχει από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του εν λόγω προσωπικού, εφόσον τούτο μετέχει σε απεργία-αποχή από κάθε ενέργεια συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης της παρ.4 του άρθρου 56 ν.4823/2021, είτε εφόσον προχωρήσει σε τέτοιες κυρώσεις, τούτες θα πρέπει να προσβληθούν δικαστικώς για να ελεγχθεί η νομιμότητά τους υπό το πρίσμα των όσων έκρινε η ΔΕφΑθ 559/2020 και για να ελεγχθεί η συμφωνία του άρθρου 56 προς το άρθρο 23 παρ.2 Συντ.»

 
Υπάρχει και άλλη οδός
16 Σεπ 2021 17:30

Συμμετοχή-Διακωμώδηση.

Δείκτης1. Good
Δείκτης 2. No Good
.....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.