Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Τα βήματα της ΔΟΕ για την υλοποίηση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην απεργία αποχή και λαμβάνουν εντολές για συμμετοχή στις εν λόγω ομάδες δεν υποχρεούνται να τις εκτελέσουν λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία
Δημοσίευση: 18/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων και νηπιαγωγών , η ΔΟΕ , καλεί:

Τους διευθυντές, τις διευθύντριες, προϊσταμένους και προϊστάμενες των σχολικών μονάδων, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για τη γενική εκτίμηση του έργου και των λειτουργιών της σχολικής μονάδας του σχολικού έτους 2020-2021 και της σε, μεταγενέστερη φάση, ειδικής συνεδρίασης για τον ετήσιο Συλλογικό Προγραμματισμού του έργου της σχολικής μονάδας, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και ότι δεν συμμετέχουν σε καμία από τις αξιολογικές διαδικασίες που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Τους  εκπαιδευτικούς-μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων να δηλώσουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Έτσι διαπιστώνεται η αδυναμία πραγματοποίησης της Ειδικής Συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία-αποχή της ΔΟΕ από κάθε αξιολογική διαδικασία που προβλέπεται στην Υ.Α. 108906/ΓΔ4/10-9-2021  (συγκρότηση ομάδων δράσης, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.).

Η δήλωση αυτή, όλων των παραπάνω θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ  ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ), για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή.

Η παραπάνω δήλωση , σύμφωνα με τη ΔΟΕ, θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Η ΔΟΕ  επισημαίνει στα μέλη της ότι :

Α. Η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Β. Με βάση την εμπειρία της απεργίας – αποχής στο υπόλοιπο Δημόσιο αλλά και της απεργίας-αποχής για τον συλλογικό προγραμματισμό και την εσωτερική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (βλ. Υ.Α. 6603/ΓΔ4/20-01-2021) που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. από τον Φεβρουάριο του 2021, δεν προκύπτει, με τα υπάρχοντα δεδομένα, οικονομική επίπτωση για τους συμμετέχοντες.

Γ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση, παρανομώντας, προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων ποινών στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021 (όπως έπραξε και η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, με την τροπολογία Γεροβασίλη, που απέκλεισε από τις κρίσεις στελεχών, όσους συμμετείχαν στην απεργία – αποχή), επιχειρώντας να αποκλείσει εκπαιδευτικούς από τις επιλογές στελεχών λόγω συμμετοχής τους στην απεργία αποχή ή να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη, όπως έγινε και με τον ν. 4489/2017 (νόμος Γεροβασίλη).

Δ.  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για να καλύψει τους συναδέλφους, θα προσφύγει ενισχυτικά και αυτό στα αρμόδια δικαστήρια  και θα προχωρήσει στη σύνταξη και  κατάθεση ενιαίου κειμένου ένστασης για τυχόν πειθαρχικές διαδικασίες.

Ε. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία- αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από την διαδικασία. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι Διευθυντές/ντριες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α.  Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.» Αντίστοιχα εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην απεργία αποχή και λαμβάνουν εντολές για συμμετοχή στις εν λόγω ομάδες δεν υποχρεούνται να τις εκτελέσουν λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία.

Σχόλια (18)

 
Μπαμ μπαμ
19 Σεπ 2021 21:36

@ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ
Η εξωτερική πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο σύντομη... θα δείχνεις την κάρτα σου και τέλειωσε...

 
@niki
19 Σεπ 2021 21:24

Λύση υπάρχει:
1.Παραίτηση της ΔΟΕ,
2.Παραίτηση των Διευθυντών/τριών Εκπαίδευσης,
3.Παραίτηση των Διευθυντών/ντριών των Σχολείων
4. Τέλος όλοι οι εκπαιδευτικοί

 
ΑΥΤΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ
19 Σεπ 2021 18:36

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΊΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ. ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

 
Πλατάρος Γιάννης
19 Σεπ 2021 15:11

Μια απολύτως διοικητική παρατηρηση:
Οι δηλώσεις στο Δημόσιο, ποτέ δεν είναι ατυπως συλλογικές. Μόνο ατομικές. Για πολλούς λόγους. Με αφανταστους τους περισσότερους και δυνητικούς όλους. Πρέπει ο κάθε ένας να κάνει την δική του, να ανακαλέσει την δική του, να προστεθεί μια νέα από κάποιον που δεν έχει κάνει.
Οι εκπαιδευτικοί, δεν "μαζευουν υπογραφες" όπως κάνουν στην γειτονιά ή όπως κάνουν οι πολιτευομενοι στις πλατείες. Έχουν προσωπική σχέση με το δημόσιο και το δικαίωμα του αναφέρεσθαι είναι ατομικό, όπως ατομικές αυστηρά είναι οι ευθύνες. Φυσικά το κείμενο μπορεί να είναι πανομοιότυπο. Αν ζητηθεί αρμοδίως μια δήλωση, δεν μπορεί να σταλεί ΌΛΩΝ η δήλωση και να φαίνονται και οι άλλοι. (Λέω το πιο απλό)
Γενικά, η οπτική του μπουλουκιου και των μη θεσμοθετημενων συλλογικοτήτων, ΔΕΝ ΙΣΧΎΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ.
Επίσης, με τα παραπάνω είναι πιθανόν να μην πεισθεί κάποιος. Δυστυχώς δεν μπορώ να παραθέσω αλλά επιχειρήματα προχειρα...
Μόνο ένα τελευταίο. Η ΔΟΕ, δεν έκανε λάθος. Λάθος θα κάνουν όσοι δηλώσουν ομαδικά (ατυπα, μη προβλεπομενα) και οι Διευθυντές που θα δεχθούν ομαδικά μανιφέστα...
Προτείνεται λοιπον:
Ατομικές δηλώσεις, ξεχωριστό πρωτόκολλο, πανομοιότυπο κείμενο.
Προκειται για καλή διοικητική αρχή.
Σκεφθείτε το ως αντικλικαδορικη, αντιφατριαστικη, πολιτικη....

 
Τριάντα φςςςςς
19 Σεπ 2021 00:44

Αν όλοι κάνουμε απεργία αποχή δε νομίζω να χουμε κυρώσεις. Όλοι όμως. Έναν ολοκληρο κλάδο για να τον απολύσουν... Αποκλείεται... Επομένως;;; τι φοβάστε;;;;

 
Παιδαγωγος
18 Σεπ 2021 21:58

Να μην κατεβάζουν τη γραφειοκρατία τους στους δασκάλους και γενικότερα στους παιδαγωγούς που κάθε μέρα έχουν να ασχοληθούν με αμέτρητα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά καθήκοντα καθορισμένα η έκτακτα. Ας προχωρήσουν απευθείας με εξωτερική αξιολογηση αφού αυτός είναι ο τελικός στόχος. Ποιος αλήθεια θα καθίσει να διαβάσει τις ατελείωτες εκθέσεις εσωτερικής αξιολόγησης;αν γραφτούν..

 
Αναρωτιέμαι
18 Σεπ 2021 18:15

Αναρωτιέμαι αν κάποιος από τους εμάς τους επαναστάτες, όχι τους επαγγελματίες επαναστάτες , έχει αναρωτηθεί σοβαρά γιατί δεν θέλει την αυτοαξιολογηση του σχολείου; Εκτός από τα αναμενόμενα και ανθρώπινα "θέλει δουλειά" και "φοβάμαι" υπάρχει κάτι άλλο; Και αυτό το "φοβάμαι" πόσο αλήθεια είναι τελικά;

 
ΕΚ
18 Σεπ 2021 17:39

Ο φόβος θα μας φάει. Καλά μας κάνουν.

 
Θυμιος
18 Σεπ 2021 16:25

Απλά εφαρμόζουν το νόμο 4547/2018 . Είναι οκά ψηφισμένα από τότε. Ναι θα υπάρχει συνέπεια. Όταν έρθουν στους πρώτους θα τη δούμε. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκτός από χρονοβόρες έχουν και κόστος. Αξίζει για ένα σχέδιο δράσης;

 
steven
18 Σεπ 2021 15:39

Άρχισε η επαναστατική Γυμναστική..Θα έρχονται στο σχολείο οι συνδικαλιστάδες και θα μας κουνούν το δάχτυλο ! !

 
Πως τα λενε!
18 Σεπ 2021 12:25

Στην απεργία έχουμε περικοπή μισθού! Θα μου πείτε ποιος έχει ανάγκη το μισθό; Ψιλά γράμματα τώρα!

 
ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΟΛΜΕ
18 Σεπ 2021 11:46

Παρακινείτε δηλαδή τους εκπαιδευτικούς να απέχουν παρανόμως και μετά όταν θα φάνε την ποινή να προσφύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια να βγάλουν το φίδι από την τρύπα δαπανώνται κάνα 5χίλιαρο ο καθένας για να ικανοποιήσετε εσείς την εμμονή σας!Κάτι δεν πάει καλά με σας!

 
Λιτσα
18 Σεπ 2021 11:10

Μόνο συσσωμοι όλοι αν εναντιωθουμε θα καταφέρουμε κάτι. Αλλιώς... Κλαφ τα Χαράλαμπε

 
Γ. Κ.
18 Σεπ 2021 11:10

Μαζί σου ΔΟΕ. Μια γροθιά. Όλος ο κλάδος. Όχι στην αξιολόγηση. Όχι σ αυτό το έκτρωμα.

 
Επαναστατική Γυμναστική...
18 Σεπ 2021 10:56

Σαν τους "κακούς" μαθητές, που δεν θέλουν να γράψουν διαγώνισμα, την κάνουν "κοπάνα" και παρακαλούν τον απουσιολόγο να μην τους βάλει απουσία! Κύριοι, σοβαρευτείτε και αφήστε την.... επαναστατική γυμναστική στην κρίση των συναδέλφων!

 
Εκπαιδευτικός
18 Σεπ 2021 10:20

Ωραία! Εφόσον αυτό το καθήκον μας (βάσει νόμου) το προσπερνάμε με αυτό το έντυπο που βγάλατε, σας παρακαλώ, βγάλτε και κάτι αντίστοιχο για τις εφημερίες στο διάλειμμα ή για την έκδοση βαθμολογιών και ενημέρωση γονέων ή για την οργάνωση σχολικών εκδηλώσεων ή για την απεργία- αποχή από τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων. Επιτρέψτε μόνο να μπορούμε να πηγαίνουμε για κανένα δίωρο στο σχολείο και να πίνουμε τον καφέ μας.
Κύριοι της ΔΟΕ, είστε στη θέση αυτή για να μας προστατεύετε κι όχι να μας εκθετετε. Κάντε προτάσεις βελτίωσης και αφήστε τα όχι σε όλα.

 
Δάσκαλος
18 Σεπ 2021 10:20

Αν κατάλαβα καλά, αν όλα πάνε στραβά, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιωσύνη για να καταγγείλουν το υπουργείο παιδείας, για την εφαρμογή ενός νόμου (ο οποίος δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός) και ισχύει από το 2017.
Εγώ πάλι σκοπεύω να εφαρμόσω τον νόμο εξαρχής και ελπίζω να μην έχω γι' αυτό κυρώσεις.

 
ΤΟΛΗΣ
18 Σεπ 2021 10:04

Έχω κάποιες απορίες. Οι Ομοσπονδίες Δοε και Ολμε, αποφάσισαν Απεργία-Αποχή, από την αυτοαξιολόγηση.
Από όσο ξέρω η Αυτόαξιολόγηση είναι θέση της Δοε ψηφίσμενη από το 70% των αντιπροσώπων της τελευταίας Γ.Σ.
Ποιος ειναι ο λόγος που σηκώνουν το λάβαρο της Επανάστασης για κάτι στο οποίο στο γενικό πλαίσιο συμφωνούν.
Έχουν την ψευδαίσθηση ότι ενώ ο Σύριζα επι Γεροβασιλη εφάρμοσε το νόμο με τις κυρώσεις δεν θα τις εφαρμόσει η κυρια Κεραμέως;
Και αν το Υπουργείο εφαρμόσει τις προβλεπόμενες ποινές αυτοί που ψήφισαν την Απεργία-αποχή τι ποινές θα υποστούν...
Η μήπως το παίζουν τσάμπα-μάγκες...
Αυτά προς προβληματισμό...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.