Σύνοδος Πρυτάνεων: Συγκατάθεση για δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων εντός του πλαισίου που ορίζει το υπ. Παιδείας

Ν. Κεραμέως: 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ -Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων των Συγκλήτων για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη

22/09/2021

Ενημερώθηκε: 23/09/2021, 14:18

Άκουσε το άρθρο

Οι Πρυτάνεις στην έκτακτη  διαδικτυακή Σύνοδο που πραγματοποίησαν σήμερα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, συμφώνησαν ότι η διδασκαλία στα Πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος θα διεξαχθεί διά ζώσης και εντός του πλαισίου που ορίζει το υπ. Παιδείας.

 Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις πως εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες της δια ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ.

Παράλληλα η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε ερωτήσεις των Πρυτάνεων, δήλωσε:

  • Η κράτηση μισθού θα ισχύσει και για τα ανεμβολίαστα μέλη ΔΕΠ που αρνούνται να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικού rapid test.  Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ισχύει οριζόντια   για όλους όσους μισθοδοτούνται από το δημόσιο.
  • Για τις φοιτητικές λέσχες ισχύει ότι και στα εστιατόρια.
  • Στις φοιτητικές εστίες σε περίπτωση κρούσματος πρέπει να απομονώνεται ο φοιτητής

Η απάντηση με νόημα της Ν. Κεραμέως

Σε επισήμανση Πρύτανη ότι εάν υπάρξει  έξαρση κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν θα οφείλεται στα Πανεπιστήμια η υπουργός Παιδείας απάντησε με νόημα:

“Μπορεί να οφείλεται στα πάρτι”

Σίγουρα δεν θα κατηγορηθούμε ότι επειδή λειτουργήσαμε δια ζώσης συμβάλλαμε στην αύξηση των κρουσμάτων, ανταπάντησε ο Πρύτανης.

"Το αντίθετο", είπε η Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε: "Οι    φοιτητές που τώρα βρίσκονται έξω και διασκεδάζουν , θα βρεθούν σε ένα  πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων ,   από τα πιο αυστηρά που υπάρχουν στη χώρα μας".

Παράταση προθεσμίας υποβολής προτάσεων των Συγκλήτων για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετά   από αίτημα των Πανεπιστημίων θα δοθεί παράταση στην υποβολή προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο

“Καταλαβαίνουμε ότι θέλετε περισσότερο χρόνο  και είναι σημαντικό για εμάς να λάβουμε τις προτάσεις σας” είπε χαρακτηριστικά η Ν. Κεραμέως.

Παράλληλα είπε ότι θα δοθούν και σχετικές κατευθύνσεις από την ΕΘΑΕΕ (πρώην ΑΔΙΠ), για να έχετε, όπως είπε, την πλήρη “βεντάλια” όταν καταθέσετε τις προτάσεις σας.

400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ

Η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ.

Η Σύνοδος  Πρυτάνεων να γίνει θεσμικό όργανο

Τέλος  η υπουργός προέτρεψε τους Πρυτάνεις να κάνουν θεσμικό όργανο τη Σύνοδο Πρυτάνεων, προκειμένου να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Στη Σύνοδο προσεκλήθησαν και συμμετείχαν, σε μέρος της συζήτησης,  η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος  και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος.

Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η μετάβαση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία υπό συνθήκες πανδημίας, κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο. 

Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.

Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση.   

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση.

Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων

Καθ. Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Καθ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ