Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Τα όρια του ύψους για την εισαγωγή στην αστυνομία και το λιμενικο

Αναζητώντας τα όρια των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της ανοησίας
Δημοσίευση: 22/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Ηρακλή Τσιάμαλου (Φιλόλογος)

Μια κοπέλα  ύψους 1.69 και μισό , απόφοιτη της Γ’ Λυκείου,  είναι άραγε υψηλόσωμη, μέτριου ύψους ή βραχύσωμη;  Τα στατιστικά λένε ότι είναι υψηλόσωμη καθώς ξεπερνάει περίπου 80 κοπέλες της ηλικίας της, ενώ την ξεπερνούν 20. Η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα  έχουν διαφορετική γνώμη καθώς τη θεωρούν ακατάλληλη ( και μαζί με αυτή το 80% των Ελληνίδων ηλικίας 18 ετών ) για να διεκδικήσει την εισαγωγή της σε ένα από τα δυο σώματα!

Έναν απόφοιτο Λυκείου   ηλικίας 18 χρονών , ύψους 1.70,  θα τον χαρακτηρίζαμε μάλλον  «βραχύσωμο» τη στιγμή που περνάει 10 συνομηλίκους του και τον ξεπερνούν 90.  Όμως για την αστυνομία και το λιμενικό δεν τίθεται κανένα πρόβλημα, προφανώς γιατί είναι άντρας.

Πίσω λοιπόν από τη δημοκρατική επίφαση του «1,70 για όλους», κρύβεται μια οδυνηρή και ντροπιαστική για την Ελλάδα πραγματικότητα καθώς  είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν επιτρέπει στο 80% του γυναικείου πληθυσμού να διεκδικήσει μια θέση στην ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα, την ίδια στιγμή που το επιτρέπει στο 90% των αντρών ηλικίας 18 χρονών.

Μπορούμε να φανταστούμε πώς έφτασε η πολιτική ηγεσία να πάρει μια τόσο παράλογη απόφαση για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα. Κάποιος σύμβουλος του υπουργείου προστασίας του πολίτη ή του υπουργείου Ναυτιλίας, εισηγήθηκε στους προϊσταμένους του τα «προβλήματα» που θα προέκυπταν αν ένας αυξημένος αριθμός γυναικών έμπαινε στα δύο σώματα ( νυχτερινές περιπολίες, καταστολή εξεγέρσεων κτό). Όταν του ζητήθηκε μια «λύση», ο σύμβουλος πρωτοτύπησε σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, εισηγούμενος το 1.70 για όλους και όλες. Ο ανώτερος του αστόχαστα το δέχτηκε χωρίς να αναζητήσει απαντήσεις  στο απλό ερώτημα : Τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ελάχιστο ύψος για την αστυνομία σε άντρες και γυναίκες σε ευρωπαϊκές χώρες

Αυστρία 168 163, Βέλγιο 152 152, Βουλγαρία 168 160, Κύπρος 165 160, Τσεχία χωρίς όρια Δανία  χωρίς όρια, Γερμανία 164 162, Εσθονία χωρίς όρια, Φινλανδία χωρίς όρια, Γαλλία 160 160, Ελλάδα 170 170, Ουγγαρία 165 162, Ισλανδία  χωρίς όρια, Ιρλανδία  χωρίς όρια, Ιταλία 165 161, Λετονία  χωρίς όρια, Λιθουανία  χωρίς όρια, Λουξεμβούργο χωρίς όρια, Μάλτα 170 165, Ολλανδία  χωρίς όρια, Νορβηγία χωρίς όρια, Πολωνία 165 160, Πορτογαλία 165 160, Ρουμανία 170 165, Σερβία 170 163, Σλοβακία χωρίς όρια, Σλοβενία χωρίς όρια, Ισπανία 165 160, Σουηδία χωρίς όρια, Ελβετία 167 157, Τουρκία 167 165, Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς όρια.
( πηγή: αυστριακό υπουργείο εσωτερικών  SIAK-Journal − Journal for Police Science and Practice (Vol. 1), 52-61. 2011

Σημείωση του συντάκτη: Από το 2014 στη Γαλλία έχουν καταργηθεί τα όρια ύψους και πιθανόν και σε άλλες χώρες

Παρατηρούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν στην ουσία τρεις τάσεις για το ζήτημα. Σύμφωνα με την πρώτη ( Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία κ.ά ), που βασίζεται στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία του περιορισμού  τω διακρίσεων,  η επιβολή ορίων ύψους στους άντρες και τις γυναίκες που επιθυμούν να μπουν στα σώματα ασφαλείας, είναι παράλογη και αντιβαίνει τόσο στο καταστατικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στους κανόνες που διέπουν το καθεστώς των προσλήψεων. Για παράδειγμα, στα ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασίλειου, πολλές φορές έχει αναφερθεί η υπηρεσιακή επάρκεια της Sue Day και του Robin Port παρόλο που το ύψος τους ανέρχεται σε 1,38 και 1,52 αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με τη δεύτερη τάση ( Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά )  κρίνεται ως αναγκαίο να μπει ένα όριο στους υποψήφιους και στις υποψήφιες, στη λογική ότι προκύπτουν ζητήματα ασφαλείας όταν βραχύσωμοι αστυνομικοί ρυθμίζουν την κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους. Υπάρχουν μάλιστα και αποφάσεις δικαστηρίων πάνω σε αυτό το ζήτημα. Και πάλι παρατηρούμε ότι το όριο για τις γυναίκες υποψήφιες, σε καμία χώρα δεν ξεπερνά το 1.65.

Τέλος υπάρχει και η τρίτη τάση, η ελληνική, όπου το όριο για τις γυναίκες είναι 1.70 και αποτελεί ακόμη μια θλιβερή ελληνική πρωτιά που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις και ταυτόχρονα προκαλεί πολλά ερωτήματα:

1. Ο εμπνευστής της πρότασης δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

2. Ο υπουργός που έβαλε την υπογραφή του στο διάταγμα, δε σκέφτηκε ότι αποκλείει αυθαίρετα την πλειονότητα των γυναικών από το δικαίωμα της διεκδίκησης μιας θέσης στα σώματα ασφαλείας;

3. Το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  ( ΕCJ ) τον Οκτώβριο του 2017 αποφάνθηκε ότι το κοινό ύψος για άντρες και γυναίκες προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις διακρίσεις  και έκανε συστάσεις στην ελληνική αστυνομία να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός;

4. Ο κοσμοπολίτης, λαλίστατος και ειδικός στις ακαδημαϊκού τύπου αναλύσεις κ. Γαβρόγλου δεν βρήκε την ευκαιρία να πει μια λέξη για το ζήτημα, στο οποίο εμπλέκεται άμεσα μιας και η εισαγωγή στο Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων;

5. Πόσο ευρωπαϊκή και δημοκρατική τελικά  είναι η κοινωνία που ζούμε όταν συμφωνούμε ή σιωπούμε ή αδιαφορούμε,  έχοντας μπροστά μας  ένα απροκάλυπτο καθεστώς διακρίσεων ;

 

Σχόλια (18)

 
Μ.Κ
22 Σεπ 2021 23:40

Και σκεφτείτε ...ότι το ύψος όλων αυτών των ξένων χωρών ,γυναικών και ανδρών,είναι πάνω από 1.70.Ειναι όλοι πανύψηλοι ,και παρ 'ολα αυτά ,έχουν χαμηλό όριο ύψους εισαγωγής!!!!Απίστευτο.Ξερω κοπέλα 1.58 που έκανε τοι στο ξύλο στο δρόμο άνδρα 1.75 ύψος!!!!Αυτά για όσους υποστηρίζουν ότι μια 1.70 μπορεί να είναι πιο δυνατή από μια 1.60!!!!Το κράτος πρέπει να αποδεχτεί με συνοπτικές διαδικασίες την απόφαση του ΣΤΕ και να εφαρμόσει άμεσα την αλλαγή ,και όχι στο 1.65 γιατί οι Ελληνίδες μέσο όρο έχουν το 1.62.Αρα αν πρέπει οπωσδήποτε να μπει όριο...αυτό θα πρέπει για τα δεδομένα μας να είναι το 1.60.Αλλιως ας ετοιμαστούν για δικαστικές διαμάχες ,τις οποίες θα κερδίζουν οι εναγόμενος και θα δικαιώνονται έστω και αργά!!!!!

 
Qwerty
30 Ιουν 2021 13:45

Μπράβο, κ. Τσιάμαλε, η αλήθεια είναι, όμως, ότι το θέμα αναδείχτηκε πάρα πολύ αργά, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Έχουν συμβεί και άλλα παράλογα, στις στρατιωτικές σχολές. Θυμάμαι το 2008 το όριο για τις γυναίκες στις στρατιωτικές σχολές (όχι για την ΕΛ.ΑΣ.) ήταν 1.55 και το 2009 ανέβηκε 10 (δέκα) πόντους και πήγε στο 1.65. Ποιος κυνικός νομοθέτης αισθάνθηκε ντροπή τότε για αυτά τα κορίτσια που προετοιμάζονταν για τον Στρατό και έμειναν εκτός; Αν θυμάμαι καλά, η αύξηση έπρεπε να γίνει την προηγούμενη χρονιά, αλλά, Κύριος οίδε με τίνος παρέμβαση και για ποιον σκοπό, η αύξηση μετατέθηκε για το 2009. Ντροπή σε όλους όσοι απέκλεισαν μια γενιά Ελληνίδων από τη συμμετοχή και την κοινωνική προσφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

 
Δημητρης
30 Ιουν 2021 00:57

να μειωθει το υψος και για τους αντρες αλλα και για τις γυναικες.

 
Εργκ. Μπ.
20 Ιουν 2021 23:52

Όπως καταλαβαίνετε από το όνομα μου είμαι αλλοδαπή και ως μαθήτρια της πρώτης Λυκείου θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου σχετικά με αυτό το θέμα. Καταρχάς θέλω και αγαπώ αυτό το επάγγελμα και επίσης θα προσπαθήσω να κάνω τα πάντα για να το επιτύχω. Δεύτερον κατά την γνώμη πρέπει να αλλάξει το νομοσχέδιο γιατί δεν μπορεί ένα κορίτσι να έχει τα ίδια όρια με ένα αγόρι είναι απλά αδύνατο και έτσι καταστρέφετε τα όνειρα των κοριτσιών που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα στη ζωή τους. Αυτό όμως θα ήταν πολύ άδικο και θα κατέστρεφε την ψυχολογία ενός κοριτσιού ως αποτέλεσμα να μην πιστεύει στον ίδιο της τον εαυτό! Ευχαριστώ που λαμβάνετε υπόψη την άποψη μου!

 
Καιρός να επανέλθουμε στην πραγματικότητα
19 Ιουν 2021 17:47

Το σωματικά όρια υπάρχουν στα σώματα ασφαλείας για κάποιο λόγο. Αποτυπώνουν τα ελάχιστα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος ώστε να μπορεί να είναι αξιόμαχο μέλος του σώματος . Σίγουρα δεν παίζουν μόνο αυτά ρόλο αλλά είναι η αναγκαία συνθήκη (όχι ικανή όμως). Ένας αστυνομικός όπως και ένας στρατιωτικός και ένας πυροσβέστης , ανεξάρτητα από τον βαθμό και τον ρόλο του στον σώμα είναι εκεί για να βοηθήσει τον πολίτη και το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να δουλέψει χειρονακτικά. Πώς λοιπόν ένα κοριτσι 1,60 και 50 κιλά, θα μεταφέρει αν χρειαστεί έναν άνθρωπο 1,80 στην πλάτη του ώστε να το βγάλει έξω από ένα φλεγόμενο κτήριο; Πώς θα αντιδράσει σε μάχη σώμα με σώμα εναντίον ενός ας πούμε άοπλου κακοποιού με ανάστημα 1,80(και για να προλάβω κάποιους η γνώση πολεμικών τεχνών βοηθάει, αλλά θε πρέπει να την κατέχεις σε μεγάλο βαθμό ώστε να αντισταθμισει την έλλειψη φυσικών προσόντων, και αυτό φυσικά αν και ο αντίπαλος δεν έχει παρόμοιες γνώσεις, γι'αυτό και στους αγώνες μαχητικών αθλημάτων αγωνίζονται στα ίδια κιλά ); Όλοι μας έχουμε όνειρα αλλά για κάποιους είναι ανέφικτο να τα φτάσουν για πρακτικούς λόγους. Και εγώ ήθελα πριν 3 χρονια να μπω σχολή Ικάρων αλλά δεν μπορούσα καθως έχω ύψος πάνω από 1,90 και δεν θα γίνουν δεκτός, καθώς δεν χωράω στο πιλοτήριο και θα είχα πρόβλημα με το εκτιναζόμενο κάθισμα. Νευρίασα έκλαψα, καταράστηκα την τύχη μου αλλά συνειδητοποιήσα ότι δεν φταίω ούτε εγώ ούτε το όπως δεν μπορούν όλοι να περάσουν στην σχολή που θέλουν καθώς δεν έγραψαν αρκετά καλά τις πανελλαδικές σε σχέση με τους υπόλοιπους, έτσι δεν θα μπορέσουν και κάποιοι να περάσουν λόγο φυσικών προσόντων. Δεχθειτε το

 
Πολίτης
19 Ιουν 2021 13:32

Ένα ερώτημα στο συνάδελφο.....αν είχατε προσωπική φρουρά......θα επιλέγατε τρεις γυναίκες 1,60 η τρεις άνδρες 1,80.....
Απάντησε......ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ....γιατί θεωρίες μπορώ να γράψω και εγώ 50 σελίδες.....για να υπερασπιστώ ότι με βολεύει....όμως η πραγματική ζωή λέει άλλα.....
Τα σώματα ασφαλείας απαιτούν κάποιες προϋποθέσεις....σχετικές με τη σωματοδομή του ανθρώπου....τι να κάνουμε....και εγώ θέλω να παίζω μπάσκετ....ΑΛΛΑ.....ΛΟΓΩ ΥΨΟΥΣ ΠΑΙΖΩ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ.....
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.....ΙΣΩΣ ΤΟ 1,65 ΓΙΑ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 1,70 ΓΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ.... ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 70% ΑΝΔΡΕΣ 30% ΓΥΝΑΙΚΕΣ.....!!!

 
Χαρα
19 Ιουν 2021 12:24

Έξω ξέρω και λέω πως δεν μπορούμε όλοι να είμαστε σαν μπασκετμπολίστες. Θέλω να μπω στην Αστυνομική Ακαδημία και δεν μπορώ λόγω ύψους. Δεν παίζει ρόλο το ύψος κατά την γνώμη μου αλλά η ικανότητα.

 
RLion
19 Ιουν 2021 12:05

Χθες 18/6/21, "η ολομέλεια του ΣΤΕ, έκρινε παράνομη τη ρύθμιση του κοινού (για άνδρες και γυναίκες) ορίου αναστήματος (1,70μ.) για την πρόσβασή τους στις σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας" .

Θα μεσολαβήσει ένα μικρό διάστημα για τροποποίηση της διάταξης με ΦΕΚ και ελπίζω να εφαρμοστεί το μέτρο σύντομα. Ενδεχομένως το ελάχιστο όριο ύψους για τις γυναίκες, να πάει στο 1,65.

Επίσης, δικαστικά μπορεί να κινηθεί κάποιος /α, όταν απορριφθεί αποδεδειγμένα και εφόσον έχει πιάσει τη βάση των πανελληνίων ή τα μόρια της εκάστοτε προκήρυξης, όπου συμμετέχει.

Προσωπικά, μετά από πολλά χρόνια αναμονής από την δικαστική μου προσφυγή καθώς κρίθηκα μη ικανή δεδομένου ότι έχω ύψος 1,68.5, πλέον η αναδρομική εισαγωγή μου στην ΕΛ. ΑΣ είναι θέμα διαδικαστικό.

 
Dario Moutso
16 Ιουν 2021 18:07

@Ντροπή στην κοινωνία μας 16 Ιουν 2021 14:46
1. Θα έπρεπε να είχατε κινηθεί νομικά εδώ και χρόνια. Γιατί δεν έγινε;
2. Θα πρέπει κατά την γνώμη σας να υπάρχει το όριο του ύψους, και αν ΝΑΙ ποιο κατά την γνώμη σας θα έπρεπε να είναι αυτό;

 
Ντροπή στην κοινωνία μας
16 Ιουν 2021 14:46

ΑΛΛΆΞΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ!!!!!?Θέλουμε σαν γυναίκες να μπούμε στην αστυνομία!!! Δεν το θεωρώ δίκαιο να μην μας αφήνετε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας! Είστε άδικοι και μόνο ντροπή νιώθουμε για εσάς που έχετε την εξουσία να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις. Είναι πολλά τα κορίτσια που δεν έχουν το ύψος 1.70 τα οποία θέλουν να κινηθούν νομικά εναντίον σας. Μην μας φτάσετε σε αυτό το σημείο. Δίνω του χρόνου πανελλήνιες και θέλω να μπω αστυνομία. Αν δεν έχει γίνει κάτι ως τότε θα κοιμηθώ και εγώ νομικά εναντίον σας! ευχαριστώ !

 
M.P.
18 Σεπ 2020 01:50

Στα 32 μου , 4 χρόνια πριν.. με 1.65 ύψος μπήκα στη Metropolitan Police, New Scotland Yard...πολύ θα ήθελα όλη μου την εμπειρία να τη φέρω πίσω στην Ελλάδα αλλά στην Ελληνική Αστυνομία δεν μπορώ να περάσω ούτε απέξω..και είμαι κανονικά μάχιμη έξω σε μια από τις πιο ζόρικες πόλεις όπως το Λονδίνο..anyway...

 
ΚΟΥΛ.ΔΗΜΉΤΡΗΣ
20 Ιουλ 2020 14:55

Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ύψος δεν είναι σωστός. Όσο για τον κύριο εκπαιδευτικό που σχολίασε την αξιολόγηση μακάρι να αξιολογουσαν τους εκπαιδευτικούς .

 
is_5
08 Αυγ 2019 11:39

Eξαιρετικό κείμενο. Μακάρι να μεταφραστεί και να δημοσιευτεί και σε ιστοσελίδες ξένων χωρών. Να δουνε τα χάλια μας. Ελλάς το μεγαλείο σου!

 
fotpat
24 Ιουν 2019 14:16

Σωστός ο Εκπαιδευτικός. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα σήμερα μόνο τα αγόρια υποχρεούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία , με ότι αυτό σημαίνει για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία τους -απώλεια χρόνου, σπάσιμο νεύρων, οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των στρατευσίμων κ.α.- ενώ τα κορίτσια μπορούν να αξιοποιήσουν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά (π.χ. μεταπτυχιακά, διαγωνισμοί , εργασιακή εμπειρία). Ας πάψουμε να ενδιαφερόμαστε μόνο για το συμφέρον μας κάποτε και ας φροντίσουμε κάποια στιγμή και για το ταλαίπωρο έθνος μας. Ένας πατέρας αγοριών και κοριτσιού.

 
Εκπαιδευτικός
24 Ιουν 2019 02:47

@Τσιάμαλο.Λέτε την μισή αλήθεια.Στα κράτη που γράφετε ο υποψήφιος αστυνομικός θέλει να γίνει αστυνομικός ή λιμενικός επειδή το θέλει και όχι για να μπει στο δημόσιο για να εξασφαλίσει το μέλλον του της σιγουριάς του υπαλλήλου με ότι συνεπάγεται αυτό στην ασφάλεια των πολιτών.Οι δε εξετάσεις είναι εξιδεικευμένες,δεν υπάρχει μονιμότητα,υπάρχει διαρκής αξιολόγηση κλπ.Προτιμούνται δε τέως υπηρετήσαντες στις ειδικές δυνάμεις ή τους πεζοναύτες.Πόσο αποτελεσματικότερη θα ήταν η αστυνομία αν προσελάμβανε όσους υπηρέτησαν στις ειδικές δυνάμεις το φαντάζεστε;Σίγουρα δεν θα κάνατε πως κοιμάστε όταν σας έκλεβαν ,ούτε και η αστυνομία θα έρχονταν μετά μια ώρα.Η ασφάλεια του πολίτη σημαίνει δημοκρατία.Η ανασφάλεια και ο φόβος όχι και ο Έλληνας πολίτης αισθανετε παντού ανασφάλεια.Αφήστε λοιπόν τα περί δικαιωματισμού του ατόμου λόγω ύψους γιατί έναντι αυτού ισχύει το γενικό συμφέρον της προστασίας των πολιτών.

 
Στράτος
23 Ιουν 2019 20:16

Όσο αντιλαμβανόμαστε την ισοτιμία μεταξύ των μαθητών, τις ίσες ευκαιρίες ως ισότητα σε όλα, τόσο θα πλήττεται το δικαίωμα στην αληθινή ισοτιμία! Αυτονόητο ότι αγόρια και κορίτσια πρέπει να έχουν διαφορετικά όρια. Η ίδια η φύση διδάσκει την ισοτιμία των ανθρώπων μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Μόνο ο Προκρούστης και οι σύγχρονοι μιμητές του δεν το καταλαβαίνουν.
Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η παρερμηνεία των "προσωπικών δεδομένων" των μαθητών. Το θρήσκευμα των Μουσουλμάνων της Θράκης αποτελεί στοιχείο προς αποκάλυψη και χρήση, προνόμιο νομοθετημένο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ με ειδικό ποσοστό ενώ το θρήσκευμα της πλειονότητας των ορθοδόξων χριστιανών μαθητών δεν πρέπει να γράφεται στα απολυτήρια γιατί είναι "προσωπικό δεδομένο" που προστατεύεται με την απόκρυψή του από τα δημόσια έγγραφα! Πιο απλά: Είσαι Μουσουλμάνος; Αποκάλυψέ το και κερδίζεις μια Σχολή ΑΕΙ. Είσαι Χριστιανός; Δεν πρέπει να το πεις "ούτε του παπά", κρύψε το θρήσκευμά σου, δεν θα το γράψουμε ούτε στο απολυτήριό σου, είναι προσωπικό σου δεδομένο, μην το αποκαλύπτεις!

 
@κ.Τσιάμαλο-Όρια ύψους
23 Ιουν 2019 13:24

Στις χώρες που αναφέρεστε υπάρχει και άλλη νομοθεσία περί χρήσης των υπηρεσιακών όπλων,αυστηρότερη νομοθεσία για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή εξύβριση ή απείθεια κλπ.Αυστηρότερες ποινές.Η φυλακή είναι φυλακή έστω και για καταδίκη μιας ημέρας κλπ.Εδώ η χώρα είναι ο παράδεισος του κάθε αλλοδαπού ή ημεδαπού παράνομου.Πηγαίντε στα γειτονικά Σκόπια ή την Βουλγαρία και αντιμιλήστε σε αστυνομικό ή σκεφτείτε καν να αντιμιλήσετε.Για αυτό και η εγκληματικότητα τους είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την χώρα μας.Αυτονόητο λοιπόν οι Βαλκάνιοι παράνομοι να έρχονται εδώ και είναι όλα χύμα.Η κλοπή πχ πορτοφολιού σε αυτές τις χώρες και στην Ρουμανία είναι άμεση φυλάκιση.Εδώ τους πιάνουν και τους αφήνουν αμέσως,αυτοί συνεχίζουν απτόητοι και μπορεί να συλληφθούν δύο και τρεις φορές την ημέρα.Είναι τυχαίο ότι οι πορτοφολάδες είναι Βαλκάνιοι και ότι στην χώρα τους δεν τολμάν να το κάνουν και έρχονται όλοι εδώ;
Εξ άλλου στις χώρες που κατονομάζετε δεν εισάγονται από πανελλήνιες εξετάσεις αλλά από άλλες εξεταστικές διαδικασίες εξιδεικευμένες και θέλουν να γίνουν αστυνομικοί και όχι όπως εδώ που γίνονται μόνο και μόνο επειδή είναι σίγουρο επάγγελμα με σταθερό μισθό.Το ύψος και ο σωματότυπος εξ άλλου λειτουργούν σαν θέα αποτρεπτικά για τους παράνομους.Έχω δει σωματώδεις παράνομους να κυνηγάν λιγότερο σωματώδεις αστυνομικούς.Δείξτε μου μια χώρα στον κόσμο που θα συνέβαινε αυτό χωρίς να κάνουν οι αστυνομικοί χρήση των όπλων τους.Εδώ απλά οι παράνομοι ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται.

 
Τάσος εκπαιδευτικός
23 Ιουν 2019 11:28

Πολύ σωστά! Δεν νομίζω πως η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα των σωμάτων ασφαλείας εξαρτάται από το ύψος. Μπορεί βέβαια να είναι δύσκολο για έναν βραχύσωμο αστυνομικό να ρυθμίσει την κυκλοφορία στους δρόμους δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικά από μια άλλη θέση της υπηρεσίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ