Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή πανεπιστημιακού δασκάλου στην υπουργό για τη δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, ακαδημαϊκού έτους 2021-2022

Δημοσίευση: 24/09/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Αξιότιμη κ. Υπουργέ Παιδείας,
Αξιότιμα μέλη του ΕΟΔΥ,

Δεδομένων των πρόσφατων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ακαδημαϊκή λειτουργία των Α.Ε.Ι. θα θέλαμε ως ακαδημαϊκή κοινότητα το Υπουργείο αλλά και ο ΕΟΔΥ να λάβουν υπόψιν τα παρακάτω, τα οποία προκύπτουν από παλαιότερες ΚΥΑ καθώς και οδηγίες του ΕΟΔΥ για την λειτουργία σχολικών μονάδων (δημοτικά και γυμνάσια/λύκεια) :

•    Θα πρέπει να καθοριστεί ρητά πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου ο τρόπος ελέγχου όσων εισέρχονται στα κτίρια της Σ.Θ.Ε.. Σε καμία περίπτωση ο έλεγχος αυτός δεν θα πρέπει να αφεθεί στους διδάσκοντες γιατί κατανοείτε ότι θα χαθούν πολλαπλές εργατοώρες εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και θα υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού. Ο έλεγχος πέρα από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test θα πρέπει να αφορά και την θερμομέτρηση όσων εισέρχονται παράλληλα με ερώτηση για τυχόν συμβατά συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος με COVID. Αυτή την στιγμή αλλά και μέχρι να διοριστεί το προσωπικό που θα κάνει τους ελέγχους, δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος.

•    Θα πρέπει να οριστεί ο αριθμός των φοιτητών που μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε κάθε αίθουσα και να αναγραφεί ο αριθμός αυτός έξω από κάθε αίθουσα διδασκαλίας. Σε αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν παλαιότερες οδηγίες από ΚΥΑ που βγήκαν κατά καιρούς και αφορούν το ποσοστό κάλυψης της αίθουσας π.χ. 50% σε αμιγώς χώρους. Επίσης θα πρέπει να ληφθούν οδηγίες που αφορούν την απόσταση των φοιτητών π.χ. 1,5-2μ μεταξύ τους ή των αριθμών ατόμων ανά τ.μ. π.χ. 1 άτομο ανά 10 τ.μ.. Το προτεινόμενο θα ήταν να υπάρχει κενό ανά μια θέση μπρος/πίσω και αριστερά/δεξιά από κάθε φοιτητή. Κατανοούμαι όλοι ότι αυτό θα έχει συνέπεια στον αριθμό των τμημάτων που θα πρέπει να δημιουργηθούν, που ίσως δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχων εκπαιδευτικό/ερευνητικό προσωπικό που δεν έχει ως αποκλειστική απασχόληση την διδασκαλία.

•    Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την λειτουργία των σχολείων δεν θα πρέπει να διαφέρουν από τις αντίστοιχες οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια, αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν τον τρόπο διάδοσης του ιού σε ηλικίες των 18-22 σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες.

•    Θα πρέπει να οριστεί ο αριθμός των διαλλειμάτων καθώς ο συνωστισμός που μπορεί να δημιουργήσουν τα διαλλείματα έξω από τις αίθουσες μπορεί να θεωρηθεί παράγων διασποράς του ιού. Θα πρέπει να απολυμαίνονται οι θέσεις των καθισμάτων μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων.

•    Θα πρέπει οι αίθουσες να αερίζονται μεταξύ των διαδοχικών μαθημάτων για τουλάχιστον ½ ώρα. Αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί στα προτεινόμενα προγράμματα μαθημάτων.

•    Οι αίθουσες θα πρέπει να εφοδιαστούν με φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων υψηλής αποτελεσματικότητας HEPA (High Efficiency Particulate AirFilter).

•    Να απαγορευτεί η χρήση καφέδων/αναψυκτικών/φαγητού κλπ μέσα σε αίθουσες/διαδρόμους που συνωστίζεται κόσμος. Ένα απλό σήμα έξω από αίθουσες θα ήταν καλό να υπάρχει όπως επίσης και η μη λειτουργία των κυλικείων.

•    Θα πρέπει να τοποθετηθούν απολυμαντικά προϊόντα σε κάθε αίθουσα καθώς και να υπάρχουν σταθμοί αντισηπτικών στους διαδρόμους.

•    Θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης του εξοπλισμού των εργαστηρίων.

•    Θα πρέπει να προσδιοριστεί ο τύπος μάσκας που θα φέρουν φοιτητές/προσωπικό ανάλογα με το ποσοστό των εμβολιασμένων που υπάρχουν στο εκάστοτε Παν/μιο π.χ. μάσκα τύπου FFP2, καθώς και να υπάρχουν οδηγίες έξω από κάθε αίθουσα για τον τρόπο χρήσης της μάσκας. Θα πρέπει να αναγράφεται έξω από κάθε αίθουσα με έντονα γράμματα η υποχρέωση χρήσης μάσκας από όλους καθώς και οι προβλεπόμενες ποινές σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου.

•    Θα πρέπει να υπάρχει κοινή και άμεση διαδικασία αντιμετώπισης από την πρυτανεία των φοιτητών/προσωπικού που θα προσέλθουν και δεν θα θελήσουν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

•    Θα πρέπει να οριστεί υπεύθυνος COVID καθώς και ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα για περιστατικά COVID.

•    Θα πρέπει να γίνεται καθημερινή απολύμανση όλων των κοινόχρηστων χώρων και ειδικά των WC. Στις κοινόχρηστες τουαλέτες θα πρέπει να υπάρχει φιάλη με υγρό σαπούνι και πετσέτες μιας χρήσης καθώς και αλκοολούχο αντισηπτικό. Καλό θα ήταν να υπάρχει και σύστημα απελευθέρωσης χλωρίου στις τουαλέτες.

•    Θα πρέπει η χρήση των ανελκυστήρων να γίνεται μόνο από ΑμΕΑ.

•    Θα πρέπει να γίνεται τακτικός αερισμός των αιθουσών.

•    Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ειδικές κατηγορίες προσωπικού/φοιτητών με προβλήματα ασθένειας (υψηλού κινδύνου).

•    Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος καταγραφής των νοσούντων και ενημέρωση όσων ήρθαν σε επαφή με αυτούς όπως γίνεται στα σχολεία.

Τέλος θα πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την περίπτωση που μέτρα όπως τα παραπάνω δεν εφαρμοσθούν και έχουν ως συνέπεια από την απλή νόσηση κάποιου μέλους της του Παν/μιου έως την χειρότερη περίπτωση που θα είναι η κατάληξη μέλους του Πανεπιστημίου ή συγγενή του λόγω μετάδοσης. Όλα τα παραπάνω δεν είναι σκέψεις δικές μου, αλλά προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί σε προηγούμενες ΚΥΑ και θα πρέπει να εφαρμοστούν και τώρα. Είμαι σίγουρος ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θέλει να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω άμεσα (πριν την έναρξη των μαθημάτων την μεθεπόμενη εβδομάδα) για την ασφάλεια όλων μας. Όποιος θεωρεί τον εαυτό του ότι δεν είναι έτοιμος θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του. Όλοι θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά να γυρίσουμε αισθανόμενοι ασφαλείς.

 Καθηγητής Ν. Καραμπετάκης
Τμήμα Μαθηματικών Α.Π.Θ.

Σχόλια (19)

 
Κοινή Λογική
29 Σεπ 2021 02:59

Κοινή λογική είναι νομίζω πως όταν φοράμε μάσκα όλοι σχεδόν μηδενίζεται η πιθανότητα μετάδοσης. Στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες σπάνια υπάρχει η μέγιστη πληρότητα. Υπάρχουν εμβολιασμένοι σε μεγάλο ποσοστό, και αν έχει κάποιος ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας θα πρέπει για το δικό του καλό να είναι εμβολιασμένος. Οι καθηγητές που λογικό είναι να φοβούνται, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, θα μπορούσαν να έχουν τα πλεξιγκλας που έχουν στις δημόσιες υπηρεσίες ή τα ταμεία των καταστημάτων, και με την εγκατάσταση μικροφωνικής θα μπορούσαν να κάνουν μια χαρά τη διάλεξή τους από απόσταση, εντός της αίθουσας. Αν παρουσιαστούν πολλά κρούσματα μπορούν να πηγαίνουν εκ περιτροπής οι μισοί δια ζώσης και οι άλλοι livesteaming... Αλλιώς, να κλείσουν τα πανεπιστήμια. γιατί δεν είναι εκπαίδευση αυτό που παρείχαν ενάμιση χρόνο τώρα. Και να συνεχίσει μόνο το ΕΑΠ τη λειτουργία του, καθώς μόνο αυτό παρέχει ανώτατη εκπαίδευση όπως πρέπει να γίνεται με την εξ αποστάσεως μεθοδολογία, έχοντας την τεχνογνωσία αλλά και τις δομές. Παρόλο που πολλά παραδοσιακά/ συμβατικά πανεπιστήμια αξιοποιούν την εξ αποστάσεως μεθοδολογία σε προγράμματα κατάρτισης που παρέχουν (αυτοχρηματοδοτούμενα)-κυρίως elearning - δεν αξιοποίησαν τις δομές τους και την τεχνογνωσία τους στην παροχή της εκπαίδευσης στα προπτυχιακά τμήματα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, χρόνου και πολιτικής βούλησης. Πολύ κρίμα για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

 
ΜΚΑ
28 Σεπ 2021 13:23

Και σε απάντηση του άρθρου ήλθε η ΚΥΑ με τη λειτουργία των αιθουσών στη "μέγιστη δυνατή πληρότητα"(!).
Η αυθαιρεσία έναντι της κοινής λογικής!

 
κλασική στατιστική
26 Σεπ 2021 23:38

Ήθελα να ρωτήσω (ρητορικά), σε ένα ακροατήριο 100+ ανθρώπων, μέσα σε ένα αμφιθέατρο, ποια είναι η πιθανότητα κάποιος να είναι φορέας της μετάλλαξης Δ ;
Οι 100+άνθρωποι, μέσα σε 24 ώρες, έρχονται σε επαφή με τουλάχιστον 3600+ άλλους ανθρώπους κατά τις μετακινήσεις τους.
Οπότε ποια είναι η νέα πιθανότητα, την 2η ημέρα παρουσίας στο Πανεπιστήμιο, κάποιος από τους 100+ ανθρώπους στο αμφιθέατρο, να είναι φορέας της μετάλλαξης Δ ;
Την 3η ημέρα ;

 
Νίκος
26 Σεπ 2021 20:39

Πρακτικά μόνον οι ΔΕΠ μπορούνε να κάνουν τους ελέγχους, χωρίς να υπάρξει από τους φοιτητές αντίδραση. Όλοι οι άλλοι, θα τύχουν αντίδρασης.

 
ΕΔΙΠ
24 Σεπ 2021 22:33

3 χρόνια δεν έχει θέρμανση ή ψύξη το εργαστήριο (και όλη η πτέρυγα του κτιρίου). Τα φίλτρα HEPA μας μάρανε.

 
Ξένιος
24 Σεπ 2021 21:25

Ήδη τα ΑΕΙ δύνανται με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

 
Γεώργιος Χώτος
24 Σεπ 2021 19:37

Κατανοούμαι - κατανούμε
διαλλειμάτων (δις) - διαλειμμάτων
υπάρχων - υπάρχον

 
@ΔΕΠ
24 Σεπ 2021 18:37

"Τόσους ΕΔΙΠ έχουν τα πανεπιστήμια ας τους αξιοποιήσουν." Προφανώς δεν γνωρίζετε τα καθήκοντα του κλάδου των ΕΔΙΠ και καλό θα ήταν να μην εκφράζετε γνώμη αν δεν είστε ενημερωμένος.

 
μέλος ΔΕΠ
24 Σεπ 2021 17:57

@ Πολίτης
"φύσης χρηματοδότηση συμμετοχής μελών ΔΕΠ σε συνέδρια, ταξίδια, ημερίδες, διημερίδες κ.λπ. που γίνονται δια ζώσης."
φίλες μου αυτά έχουν κοπεί εδώ και πολλά χρόνια!

 
απ. στο"Πολίτης"_ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ
24 Σεπ 2021 17:03

Απάντηση στο "Πολίτης": Μέχρι σήμερα όλα τα συνέδρια ήταν εξ αποστάσεως /////// σήμερα γίνονται πολύ ελάχιστα υβριδικά μόνο /// και μέχρι την άνοιξη έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλά εξ αποστάσεως. Επομε΄νως, αν θέλετε να μάθετε: κανείς δεν πληρώνει από την τσέπη του (γιατί από την τσέπη προέρχονται αυτά τα χρήματα για τους πολλούς /// και όχι από χρηματοδοτήσεις...) συμμετοχές σε συνέδρια αυτή την περίοδο της πανδημίας. Γιατί κανείς δεν θέλει να ευθύνεται για νόσηση ή για θάνατο άλλων ή του ίδιου του τού εαυτού...

 
"Τέλος θα πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη"
24 Σεπ 2021 16:51

! Απολύτως σωστό και ακριβές:
"Τέλος θα πρέπει να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την περίπτωση που μέτρα όπως τα παραπάνω δεν εφαρμοσθούν και έχουν ως συνέπεια από την απλή νόσηση κάποιου μέλους της του Παν/μιου έως την χειρότερη περίπτωση που θα είναι η κατάληξη μέλους του Πανεπιστημίου ή συγγενή του λόγω μετάδοσης. "

 
Μέλος ΔΕΠ
24 Σεπ 2021 16:15

Μπράβο συνάδελφε. Τα είπες πολύ καλά, εμπεριστατωμένα και στην πλήρη τους έκταση. Σε αυτό το καημένο υπουργείο παιδείας δεν υπάρχει κανένας που σκέφτεται με την κοινή λογική;

 
ΔΕΠ
24 Σεπ 2021 16:13

Δε γίνεται να συνεχιστούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα γιατί σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν μόνο τα ονοματεπώνυμα. Ισως βολεύει μερικούς. Ας προσληφθούν εργαζόμενοι με οκτάμηνες συμβάσεις και να γίνεται ένας έλεγχος στην πόρτα, Είναι που δεν μας άρεσε ο έλεγχος στην είσοδο. Τόσους ΕΔΙΠ έχουν τα πανεπιστήμια ας τους αξιοποιήσουν.

 
Ιωάννης Κ.
24 Σεπ 2021 16:12

Θα πρέπει, θα πρέπει, θα πρέπει κ. λπ. Πρόκειται για όνειρα και ευσεβείς ποθους φθινοπωρινής νυκτός. Πάρτε το απόφαση πως θα κολλήσουμε όλοι, εμβολιασμενοι και μη, γιατί τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα ελληνικά ΑΕΙ. Περαστικά σε όλους. Θα τα ξαναπούμε σε ένα μήνα για τον πρώτο απολογισμό.

 
μιλάτε λογικά
24 Σεπ 2021 16:07

στο υπουργείο του παραλόγου, της σοφιστείας , της κοροϊδίας και της ασχετοσύνης;;;; πολύ αφελής , κύριε (σοβαρά όλα όσα γράφετε, στις άλλες βαθμίδες οι μεθοδεύσεις είναι και χειρότερες σε όλα τα επίπεδα , όχι μόνο τα υγειονομικά. και πάλι καλά να λέτε στην τριτοβάθμια)

 
ΔΕΠ στο Μαθηματικο Αθηνων
24 Σεπ 2021 14:34

Πολυ σωστα τα λεει ο κ Καραμπετακης.

Υπουργοι και Πρυτανεις να αναλαβουν την ευθυνη τους.

 
Ανέκδοτο
24 Σεπ 2021 13:43

100% πληρότητα ανεφάρμοστη

 
ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
24 Σεπ 2021 13:39

ΜΕ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ

 
Πολίτης
24 Σεπ 2021 13:32

Θα πρέπει...
Θα πρέπει...
Θα πρέπει...
Θα πρέπει...
Ας γίνουν επιτέλους εξ αποστάσεως τα μαθήματα για το χειμερινό εξάμηνο, αλλά ας αποφασίσει παράλληλα η Υπουργός οτι αναστέλλεται και κάθε φύσης χρηματοδότηση συμμετοχής μελών ΔΕΠ σε συνέδρια, ταξίδια, ημερίδες, διημερίδες κ.λπ. που γίνονται δια ζώσης. Για να προσατεύσουν την υγεία τους που τόσο έντονα επιδιώκουν. Και τότε, μαζί τους...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ