Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ

Non Paper υπ. Παιδείας: Το ιστορικό της «απεργίας-αποχής» από την εφαρμογή της αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου

Δημοσίευση: 13/10/2021
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Οριστική είναι πλέον η διευθέτηση της δικαστικής αντιπαράθεσης αναφορικά με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, αφού κρίθηκε οριστικά παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αυτές, κλείνοντας αυτό τον κύκλο», τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε Non Paper, και σημειώνει τα εξής:

 • Η αξιολόγηση αποτελεί ψηφισμένο νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί. Παρά την αντίδραση της ηγεσίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όλο και περισσότερα σχολεία μετέχουν στην αξιολόγηση.
 • Περίπου 6.500 σχολεία έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αναφορά αξιολόγησης και αυτή είναι η πιο ηχηρή απάντηση στις πιέσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών.
 • Η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Σκοπός της αξιολόγησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
 • Προβλέπεται η καταγραφή από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς της πορείας του εκπαιδευτικού έργου σε τομείς όπως η εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, η καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών, η υποστήριξη ένταξης ευάλωτων ομάδων μαθητών, η ενασχόληση με ομίλους, η συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, η σχολική διαρροή, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα (π.χ. ERASMUS).
 • Δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάσταση από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της αξιολόγησης (είναι καθαρά βελτιωτικού χαρακτήρα), και η αξιολόγηση δεν επηρεάζει επ’ ουδενί τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων.
 • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ είχαν κηρύξει απεργία-αποχή διαρκείας κατά της αξιολόγησης σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προσέφυγε με κατεπείγουσα αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η «απεργία-αποχή» που στοχεύει στη μη εφαρμογή του ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων νόμου για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Υπουργού, κρίνοντας την απεργία παράνομη.
 • Παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές ενώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία-αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ). Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Κατήγγειλε ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γινόταν για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.
 • Τέθηκε και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλε απεργία-αποχή ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.
 • Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε ότι η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη και καταχρηστική, ιδίως επειδή αξιώνει την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου και είναι, ως εκ τούτου, απαγορευμένη πολιτική απεργία. Γι’ αυτό το δικαστήριο απαγόρευσε την έναρξη της απεργίας-αποχής αυτής, απείλησε σε βάρος της ΑΔΕΔΥ χρηματική ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασής του και διέταξε η απόφασή να είναι άμεσα εκτελεστή.
 • Εν τω μεταξύ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη.
 • Οι Ομοσπονδίες υπέβαλαν αίτημα αναβολής της συνεδρίασης, το οποίο και το Δικαστήριο απέρριψε.
 • Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου. Απαγορεύει τη συνέχισή της και ορίζει ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης.

Σχόλια (12)

 
Ήταν Τετάρτη ως συνήθως.....
15 Οκτ 2021 11:10

@Εκπαιδευτικός
Γέλασα πολύ με την εύστοχη επισήμανσή σας για το "ιστορικό".... χωρίς αναφορά στην απεργία της Δευτέρας. Προφανώς, για τον ιστορικό του ΥΠΑΙΘ δεν υπήρξε ΠΟΤΕ ούτε απεργία ούτε Δευτέρα 11/10/2021. Ούτε και εκλογές, ΔΕΝ θα υπάρξουν όμως γι' αυτούς!

 
Εκπαιδευτικός
15 Οκτ 2021 01:09

Γιατί γράφετε ψέματα σε αυτό το non-paper; Που ακριβώς λέει η απόφαση, η οποία δημοσιοποιήθηκε, ότι ηταν καταχρηστική η απεργία; νομίζετε δεν γνωρίζουμε ανάγνωση και κατανόηση κειμένου; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
Κι αν θέλετε να γράψετε το ιστορικό, γιατί δεν συμπληρώνετε ότι την Δευτέρα το ποσοστό της απεργίας έφτασε στο 70%; Φοβηθήκατε να δώσετε τα νούμερα ανά βαθμίδα στη δημοσιότητα;
Και πάλι ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
14 Οκτ 2021 21:50

...και καταχρηστική, κυρία Κεραμέως; Ποιος λοιπόν μπορεί να εμπιστεύεται τα λόγια σας, όταν διαστρεβλώνετε τόσο κραυγαλέα ακόμη και μια δικαστική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο και τη διαβάσαμε όλοι; Τόσο χονδροειδή ψεύδη πόσο μπορούν να σας ωφελήσουν; Μια δημόσια συγγνώμη και μια ανασκευή αυτής της ψευδούς ανακοίνωσή σας είναι το ελάχιστο που οφείλετε...

 
kostas
14 Οκτ 2021 17:28

το ερώτημα είναι ποιος κραταει την κυρια ακόμα στην καρέκλα; ΠΟΙΟΣ;
Τι άλλο πρέπει ακόμα να κάνει; τι συμβόλαιο έχει υπογράψει;

 
pakis
14 Οκτ 2021 10:10

Με non paper θα μάθετε ότι φύγατε από την κυβέρνηση.

 
Εκπαιδευτικός λυκείου
14 Οκτ 2021 08:17

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών έχει πλήρως κατανοήσει την αδιέξοδη πολιτική και την εκδικητική διάθεση της κ. υπουργού απέναντι μας. Υπάρχουν και λίγοι κομματικά προσηλωμένοι συνάδελφοι που κάνουν πως δεν βλέπουν τον ολισθηρό κατήφορο και την ακαταλληλότητα της κ. Κεραμέως. Μόνη λύση - διέξοδος για την εκπαίδευση συνολικά, μια μετατόπιση από τον υπουργικό δογματισμό και την μονολιθικότητα των απόψεων της Κεραμέως. Δυστυχώς, δεν φαίνεται η ίδια διατεθειμένη και ικανή για κάτι τέτοιο, επομένως η αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΙΘ είναι μονόδρομος...

 
Ω μον Ντιέ
14 Οκτ 2021 07:35

Πείτε μου ποιό άλλο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ανά την υφήλιο, θα έβγαζε ποτέ non paper!!!..... Τζάμπα τα Γαλλικά, τζάμπα και τα Χάρβαρντ.

 
Βασιλης
14 Οκτ 2021 01:41

Το υπουργειο αρνειται να δεχτει την πραγματικοτητα!
1.Στην αξιολογηση δεν αντιδρουν μονο οι συνδικαλιστικες ηγεσιες αλλα και η συντριπτικη πλειοψηφια των εκπαιδευτικων(70% συμμετοχη στην απεργια).
2.Δεν μας πιεσε κανενας συνδικαλιστης,κριναμε και αποφασισαμε ελευθερα να συμμετασχουμε στην απεργια -αποχη.
3.Στα περισσοτερα απο τα 6500 σχολεια τις εκθεσεις αξιολογησης εχουν υποβαλει μονοι τους οι διευθυντες ερημην των συλλογων διδασκοντων καθως αυτοι συμμετεχουν στην απεργια-αποχη.
Μας εχουν κουρασει τα ψεματα σας!

 
Μανώλης
13 Οκτ 2021 22:41

Γιατί non paper και όχι σκέτο paper; Πάλι με κουτοπονηριες το υπουργείο προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς. Η απεργία δεν είναι καταχρηστική τέλος. Ξέρουμε να διαβάζουμε δεν απευθύνονται σε ηλίθιους.

 
ANTONIOS
13 Οκτ 2021 21:23

non paper στο σχολείο; Γιατί; Ντρέπονται για κάτι ή φοβούνται;

 
Πιτσιφλής
13 Οκτ 2021 20:56

΄Αφήστε τα paper και κάντε τη μεγαλειώδη κίνηση που θα αποφορτίσει την ατμόσφαιρα. Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να την κάνει ο κύριος Πρωθυπουργός!...

 
Μια πρόταση μόνο
13 Οκτ 2021 20:35

Η απόφαση του εφετείου δεν απαγορεύει την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχης. Αυτό. Τελεία. Συνεχίζουμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.