Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΟΛΜΕ: To ανάλγητο πρόσωπο του υπουργείου Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς ευπαθών ομάδων!

Δημοσίευση: 27/10/2021
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σχεδόν δύο μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα τελευταία δύο χρόνια πανδημίας και κλειστών σχολείων με αποτέλεσμα το μοναδικό όπλο για την ασφαλή επαναλειτουργία τους,να παραμένει το εμβόλιο και η περίφημη «ατομική ευθύνη» της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ, όπως η αραίωση των πολυπληθών σχολικών τμημάτων, η διενέργεια αξιόπιστων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία, αλλά και το αίτημά μας για ανάκληση της ρύθμισης του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα, παραμένουν κενό γράμμα για την Υπουργό Παιδείας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας! Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τους λοιπούς/ες δημόσιους υπαλλήλους και για τους μαθητές/τριες με υποκείμενα νοσήματα για τους/τις εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υπάρχει πλήρης αδιαφορία!

Συγκεκριμένα με διαδοχικές κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας με τελευταία την αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ 61910/7-10-2021 (Β΄4674) με ισχύ από 9 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 – 1.11 της περ. 1 της υπό στοιχεία ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/ 17.9.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό». Ακολούθως, σύμφωνα με την αριθμ. 111525/ΓΔ4/ 10.09.2021 απόφαση της Υπουργού Παιδείας «Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022» (Β` 4188) προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία…Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρέχεται:

Στους/στις μαθητές/τριες τμημάτων σχολικών μονάδων που λειτουργούν κανονικά, ήτοι δεν τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, και συγκεκριμένα:  i) Σε μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δώδεκα (12) ετών που πάσχουν από τα κάτωθι σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ειδικότερα:….».

Για το Υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είναι μάλλον αόρατοι και γι αυτό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την προστασία της υγείας τους! Αντίθετα αυτοί εκτελούν το δημόσιο λειτούργημά τους σε πολυπληθή και πολυάριθμα τμήματα, σε περισσότερα σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους και τα κενά των σχολείων, ερχόμενοι σε επαφή έως και με 500 διαφορετικά παιδιά και 2, 3 ή και περισσοτέρους συλλόγους διδασκόντων την εβδομάδα, την  ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών η μετάλλαξη «Delta» επικρατεί κι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική μεταξύ των παιδιών τα οποία είναι ανεμβολίαστα σε πολύ μεγάλο βαθμό!

Το  πιο τραγικό μάλιστα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, ενώ διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά με πανδημία, έχει χειροτερεύσει τη θέση των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε σχέση με πέρυσι, καθώς αφενός το μέτρο που ισχύει για τους/τις δημοσίους υπαλλήλους να  «επανέρχονται στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό» δεν εφαρμόζεται στους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, αφετέρου δεν εφαρμόζεται και η εγκύκλιος για την ειδική άδεια απουσίας σε εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να υποχρεούνται να βρίσκονται τώρα στις τάξεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που δημιουργούν τμήματα με 27-30 μαθητές και η κ. Κεραμέως δηλώνει στην κρατική τηλεόραση ότι για τα πάνω από 6000 κενά «ευθύνονται» οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από δυσίατες ασθένειες και οι εγκυμονούσες, επειδή παίρνουν άδειες!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ απαιτεί άμεσα την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας. Αλήθεια ποιοι/ες εκπαιδευτικοί θα διδάξουν τα παιδιά  στα οποία μπορεί να παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στο μέτρο που οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί ευπαθών ομάδων,οι οποίοι μέχρι πέρυσι το έπρατταν, πλέον υποχρεούνται να βρίσκονται στις τάξεις;  Κανείς εργαζόμενος, κανείς  μαθητής μας, κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι αναλώσιμος! Το θεμελιώδες και Συνταγματικό ανθρώπινο δικαίωμα για την προστασία της υγείας,  είναι για μας αδιαπραγμάτευτο!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Ετικέτες: 
ΟΛΜΕ

Σχόλια (9)

 
ΣΑΚΗΣ
29 Οκτ 2021 08:36

Η μόνιμη αραίωση του μαθητικού δυναμικού απαιτεί πολλά επιπλέον χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες με αθρόες προσλήψεις προσωπικού χωρίς αξιολόγηση!!!

 
ΜΛ
28 Οκτ 2021 15:45

Όλα οι εκπαιδευτικοί. Βρήκανε και βαράνε. Βρε τι μίσος είναι αυτό.

 
Τασος
28 Οκτ 2021 12:22

Ανάλγητο θα ήταν όταν υπήρχαν απολύσεις η προσωρινή αργία, αλλά δυο Χρονια τους προστάτευσε και δικαίως , γιατί δεν είχαμε πρόσβαση στα εμβόλια. Τώρα εμβολιασμένοι γιατί ;

 
Νότης
28 Οκτ 2021 12:18

Όλοι οι εμβολιασμένοι υπάλληλοι που ανήκουν σε κατηγορία ευπαθών, έκτος ειδικών περίπτώσεων που επιβάλλεται καμία επαφή με κόσμο, είναι στην εργασία τους. Ακόμη και οι γιατρό στα νοσοκομεία. Δυο Χρονια που δεν υπήρχε το εμβόλιο δε δούλευαν αλλά πολλοί κυκλοφορούσαν κανονικά .

 
ΚΑΤΙΑ
28 Οκτ 2021 09:36

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ! ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΟ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,ΑΓΑΠΗΤΕ..ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΑΞΕΙΣ!!

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 66436
Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας
από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας,
για το διάστημα από τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου
2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Δημόσιες υπηρεσίες : Ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία
καθορίζεται με βάση τη φύση των
καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες
κάθε υπηρεσίας, στο ποσοστό που έχει
προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε
υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της
παρούσας.
x Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις
ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 2.1 –
2.9 της περ. 2 της υπό στοιχεία
ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής
απόφασης των Υπουργών Υγείας και
Εσωτερικών, Β’ 4011), επανέρχονται στην
εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
x Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις
ομάδες αυξημένου κινδύνου (υποπερ. 1.1 –
1.11 της περ. 1 της υπό στοιχεία
ΔΙΔΑΔ/Φ.64/420/16446/17.9.2020 κοινής
απόφασης των Υπουργών Υγείας και
Εσωτερικών), επανέρχονται στην εργασία
τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε θέσεις
που δεν έχουν επαφή με κοινό.
x Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό
κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις,
αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου
ανήκει.
Ιδιωτικές επιχειρήσεις:Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε
ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή
τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο
εκτός επαφής με κοινό.Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την
παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του
έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις

 
Δημήτρης
28 Οκτ 2021 07:27

Η συμμετοχη στην εξ αποστάσεως αφορά ένα μικρό ποσοστό μαθητών. Δεν καλύπτει το μεγάλο ποσοστό ανεμβολιαστων μέχρι περσι ευάλωτων εκπαιδευτικών που ήταν στο σπίτι χωρίς έργο.

 
Ρένια
28 Οκτ 2021 07:24

Οι ευάλωτοι εκπ που ο γιατρός συνιστά εκτός εργασίας έχουν ήδη αναρρωτική άδεια. Οι περιπτώσεις εμβολιασμένων εκπ που δυο Χρονια ήταν εκτός των σχολείων και της εξ αποστάσεως πλέον είναι εντός μετά από δυο Χρονια γιατι έχουν την προστασία του εμβολίου.

 
Δάσκαλος
27 Οκτ 2021 17:42

Δεν νομίζω ότι υπάρχει καρκινοπαθής δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται, εκτός αν είναι εκπαιδευτικός!!! Αφού είναι κοντά στον θάνατο δεν πειράζει αν συμβεί από COVID 19!!
Λογική Υπουργείου ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

 
Πολίτης
27 Οκτ 2021 11:45

Κι οι οδηγοί λεωφορείων βρίσκονται καθημερινά με πολύ κι ανεμβολίαστο κόσμο. Τι πρέπει να κάνουν; Να πάρουν κι αυτοί άδειες; Κι οι γιατροί και νοσηλευτές που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ ανεμβολίαστο κόσμο, τι να κάνουν; Κι αυτοί άδειες; Μήπως εμβολιάκι και μασκούλες (και διπλές ακόμα) είναι πλέον μονόδρομος για όλους τους εργαζομένους;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ