Σιγή ασυρμάτου από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για τις κρίσεις στελεχών

Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα

28/11/2021

Άκουσε το άρθρο

Του Γιάννη Π. Πλατάρου Μαθηματικού

Βιώνουμε ήδη την 14η διάψευση διαρροών για το ότι οι κρίσεις στελεχών θα γίνουν «οσονούπω» . Στον ανυποψίαστο παρατηρητή  προκαλεί κατάπληξη η παντελής σιγή των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για το θέμα των κρίσεων των στελεχών, δεδομένης της διαχρονικής υπερευαισθησίας τους για μη εκπαιδευτικά θέματα  όπως λ.χ. για το εμβληματικό ιστορικά  θέμα της επανάστασης στην Νικαράγουα.

Καθυστερήσεις κρίσεων στελεχών σε εξαντλημένες παρατάσεις επί παρατάσεων έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν. Και τότε οι Ομοσπονδίες μας είχαν πιεί το «αμίλητο νερό.» Έχουν γίνει πρόσφατα  και μάλιστα με κραυγαλέους αντισυνταγματικούς νόμους που άρεσαν στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών επίσης με αιδήμονα σιγή από τις Ομοσπονδίες.   Ο λόγος φυσικά είναι αυτός που μπορεί να υποψιαστεί και να σκεφθεί ο κάθε ένας: Τα συνδικάτα εκπροσωπούν τους πολλούς , την μεγάλη μάζα, όχι τους κατά τεκμήριο  άριστους (προσοντούχους κτλ) . Εξ άλλου ο όρος «άριστος»  σηματοδοτεί ένα διαφορετικό πολίτευμα από την Δημοκρατία , την «Αριστοκρατία» που είναι ιδεατό, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και όποτε εφαρμόστηκε έγινε «Ολιγαρχία»  Άρα·  «αριστοκρατία εν Δημοκρατία» συνιστά πολιτική αντίφαση.  Η αντίφαση γίνεται εντονότερη αν το δίπολο είναι το πραγματικά καθιερωμένο: Αριστοκρατία ιδεωδώς περιγραφόμενη από την μία πλευρά  και λαϊκισμός και δημαγωγία από την άλλη.   Βασική συνιστώσα   σε αυτή την αδιαφορία περί τις κρίσεις είναι οι λεγόμενοι «απλοί συνάδελφοι» . Μια ματιά στα σχετικά σχόλια στο esos.gr και ότι μόνον, συνοψίζεται  στο σχόλιο «με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα μεσούσης της πανδημίας; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πειστικές και δόκιμες απαντήσεις για τα πάντα και αυτές θα επιχειρήσουμε να δώσουμε:

-Υπάρχει πρόβλημα τήρησης υγειονομικού πρωτοκόλλου στις συνεντεύξεις;

Ήδη το ΙΕΠ και το  ΕΚΔΔΑ στις επιλογές στελεχών όπου προβλέπεται συνέντευξη, χρησιμοποιείται η τηλεδιάσκεψη, χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή, εδώ και δύο έτη τουλάχιστον.  Φυσικά , ακόμα και με την ύπαρξη αυστηρών πρωτοκόλλων, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα όταν ένας και μοναδικός υποψήφιος απασχολεί 20 λεπτά πενταμελή επιτροπή σε μια μεγάλη αίθουσα από κάποια απόσταση με τήρηση μάσκας και όλων των γνωστών συμπαρομαρτούντων.

 -Υπάρχει σοβαρή γραφειοκρατία ή κάτι το χρονοβόρο  στην διαδικασία επιλογών;

Όχι πλέον, αφού έχει υπάρξει πρόβλεψη για πολλαπλά Συμβούλια επιλογής και όχι μοναδικά όπως είχαμε διαχρονικά. Επίσης η ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών, έχει καταστήσει ευκολότερη από κάθε άλλη φορά τον έλεγχο και την υποβολή τους.

-Βολεύεται κόσμος με την υπάρχουσα νοσηρή κατάσταση;

Βεβαίως: Ήδη μαζεύουμε μόρια εμείς που υστερούμε έναντι δυνητικών ανθυποψηφίων και μειώνουμε την διαφορά μορίων ή την αυξάνουμε. Αν έχουμε πιάσει οροφή προσόντων και υπερβαίνουμε τους «κόφτες» του νόμου, δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει και μας κόφτει  όταν έχουμε περιθώρια βελτίωσης.

-Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους προκαλείται μετρήσιμη ζημία οικονομική υπό το καθεστώς μη κρίσεων και πολλαπλών παρατάσεων θητειών;

Η πλέον διακριτή κατηγορία είναι οι εν δυνάμει νέοι Διευθυντές που έχουν ιδιαιτέρως αυξημένα προσόντα (Διδακτορικά κτλ ) , γίνονται σίγουρα διευθυντές σχολικών μονάδων λόγω μη υπάρχοντος σοβαρού ανταγωνισμού και δεν μπορούν να αυξήσουν τις αποδοχές τους μέσω του διευθυντικού επιδόματος, έστω κι αν έχουν πολλαπλάσιες υποχρεώσεις. Πέραν των μορίων που ήδη χάνουν για το μέλλον τους επειδή είναι νέοι ακόμα. Το καθεστώς μη κρίσεων γι αυτή την κατηγορία τουλάχιστον, είναι μια οιονεί υπεξαίρεση εισοδήματος που τους ανήκει και το νέμονται  τρίτοι . Αν λάβουμε και την μη προσπόριση μοριοδότησης μακροπρόθεσμα, η απώλεια δυνητικά μπορεί να είναι και μείζονος σημασίας για την ανέλιξη των δυνητικών στελεχών. Διαπράττεται δηλαδή ήδη αδικία για τους κατά τεκμήριο άριστους και αυτό ιδεολογικά χρεώνεται  διπλά  σε μια κυβέρνηση που την ευαγγελίζεται και πιστώνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση που επίσης ιδεολογικά είναι ενάντια στην αριστοκρατία (βλέπε  αντισυνταγματικές μυστικές ψηφοφορίες, χωρίς λογοδοσία, επιλογής στελεχών  που θέσπισε )

-Μειώνεται ή αυξάνεται ο ανταγωνισμός με τις καθυστερήσεις επιλογών;

Σαφώς μειώνεται ο ανταγωνισμός καθώς τα πολύ παλαιά στελέχη (60+) με ώριμα διοικητικά και αξιοκρατικά προσόντα οδεύουν σε συνταξιοδότηση ενώ τα λεγόμενα «μεσαία» (που όμως δημογραφικά είναι στα 50+ όπως ο Μ.Ο. όλων των εκπαιδευτικών μη εξαιρουμένων των νεοδιορίστων)  διεκδικούν τις θέσεις και με την αποχώριση των παλαιών με «προσόντα οροφής» από την ενεργό  δράση.

-Απασχολεί το σύνολο της εκπαίδευσης η καθυστέρηση επιλογής στελεχών ή μήπως όχι;

Η καθυστέρηση που είναι αντικειμενικός υπαρκτός φραγμός στην υπηρεσιακή ανέλιξη παντός εκπαιδευτικού, είναι απόλυτα μετρήσιμη και επώδυνη, ανεξαρτήτως των πονηρών κραυγών ενίων ανωνύμων σχολιαστών ότι «έχουμε σοβαρότερα πράγματα και προβλήματα να κάνουμε και να λύσουμε» . Λένε την αλήθεια με τον τρόπο τους: «Δεν ξαναγινόμαστε στελέχη με τίποτα, οπότε βάστα Ρόμελ!»

Κλείνοντας το παρόν σημείωμα να επισημάνω την αύξηση της υποκρισίας της αντινομίας της ασυνέπειας και της κυνικότητας. Ναι, υπήρχε ποιοτικά ανέκαθεν αυτό και προβληματίζομαι αν η αύξηση που διαπιστώνω οφείλεται στην αύξηση της υποκειμενικής εμπειρίας μου ή είναι αντικειμενική.  Πάντως η περιβόητη κανονικότητα έχει ήδη διαταραχθεί σοβαρά ενώ οι αιτιάσεις για την πανδημία είναι μόνο  για τον Κλήδονα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ