ΜΑΘΗΤΕΣ

Πρωθυπουργός: Η απόφασή μας να ανοίξουμε τα σχολεία δικαιώθηκε

Το ξέσπασμα του Κ. Μητσοτάκη: Είναι δυνατόν κάποιος μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές.
Δημοσίευση: 14/01/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Η απόφασή μας να ανοίξουμε τα σχολεία δικαιώθηκε. Εντοπίσαμε παραπάνω από 20.000 παιδιά τα οποία αν δεν είχαμε κάνει τα τεστ θα ήταν στα σπίτια, θα πήγαιναν στις παιδικές χαρές, θα πήγαιναν στους παππούδες και στις γιαγιάδες, τα οποία έμειναν σπίτι. Και ταυτόχρονα επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο".

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον Ν. Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1, ενώ για το "50+1", διευκρίνισε: "Το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή. Αν η Επιτροπή μας έλεγε 25, θα λέγαμε 25".

Οσον αφορά τη βία στα ΑΕΙ ο πρωθυπουργός ξέσπασε:

"Είναι δυνατόν κάποιος,  ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές.
Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν. Ακούω ότι συλλαμβάνονται «αιώνιοι φοιτητές». Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;"

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, πριν φύγω από την πανδημία θέλω ένα ερώτημα για τα σχολεία να θέσω. Σωστά είπατε ότι είχα μία επιφύλαξη για το αν έπρεπε να ανοίξουν τώρα ή μία εβδομάδα αργότερα ώστε να μην πέσουμε πάνω στο πικ της πανδημίας.

Δείχνει να έχει ξεκινήσει καλά το πράγμα. Θέλω να σας ρωτήσω ωστόσο αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να τα δούμε να ξανακλείνουν τα σχολεία, πρώτον. Και δεύτερον, να σας ρωτήσω αν αυτό το μέτρο του 50+1 έχει λογική όταν μιλάμε για την Όμικρον, δηλαδή για μία τόσο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Εξάλλου τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια.

Πράγματι νομίζω ότι τα σχολεία άνοιξαν οργανωμένα. Τα παιδιά και οι γονείς πάρα πολύ πειθαρχημένοι. Οι εκπαιδευτικοί εξαιρετικά συνεργάσιμοι. Και βέβαια σπεύσαμε και εμείς να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις έτσι ώστε να καλύψουμε αυτές τις εβδομάδες τα κενά τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν αρρωσταίνει κάποιος εκπαιδευτικός και πρέπει να μείνει σπίτι του.

Άρα, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν υπεύθυνος, σοβαρός και η καλύτερη…

Νίκος Χατζηνικολάου: Το 50+1;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Και η καλύτερη απάντηση στις υστερίες της αντιπολίτευσης και σε διάφορα εξοργιστικά πρωτοσέλιδα περί «ρώσικης ρουλέτας», «ανοσίας της αγέλης» και διάφορες άλλες σαχλαμάρες που δυστυχώς αναπαράγονται και από τα πιο επίσημα χείλη.

Το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή. Αν η Επιτροπή μας έλεγε 25, θα λέγαμε 25. Η Επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά.

Αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την Επιτροπή ως προς τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους.

Νίκος Χατζηνικολάου: Έχω δεκάδες ερωτήματα αλλά θα έπρεπε να έχουμε άλλη μία εκπομπή για να τα θέσω όλα. Δεν μπορώ, όμως, να αγνοήσω, παρότι έχουμε ήδη υπερβεί το χρόνο της εκπομπής, το θέμα της βίας στα πανεπιστήμια η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα.

Είδαμε ένα ξυλοδαρμό καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο που μας σόκαρε όλους. Βλέπουμε ομάδες οι οποίες εισβάλουν στα πανεπιστήμια και προσπαθούν να γκρεμίσουν τοίχους, να κάνουν καταλήψεις.

Θέλω, λοιπόν, με αφορμή αυτά τα γεγονότα, που είναι δυσάρεστα γεγονότα, να σας ρωτήσω τι γίνεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιατί καθυστερεί; Έχει εγκαταλειφθεί στην πραγματικότητα το σχέδιο αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο λόγος για τον οποίο προκαλούν τώρα το ενδιαφέρον όλα αυτά τα συμβάντα είναι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια.

Συνέχεια συνέβαιναν αυτά, απλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κανονική η κατάσταση αυτή.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη.

Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση. Γιατί το λέω αυτό;

Νίκος Χατζηνικολάου: Και υπάρχει πάντα το μεγάλο ερώτημα αν θα την στηρίξουν οι πανεπιστημιακοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο.

Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση.

Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά.

Και κάτι ακόμα να σας πω, το οποίο μου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές.

Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν. Ακούω ότι συλλαμβάνονται «αιώνιοι φοιτητές». Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Δηλαδή θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ολότητά του. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι παρά τις καθυστερήσεις, και υπήρξαν, ναι, καθυστερήσεις στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το τονίζω, όχι της παρέμβασης στα πανεπιστήμια, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία…

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως και όταν τους πιάνουν, συγγνώμη τώρα που θα το πω έτσι λαϊκά, τους ξαναβλέπουμε στην επόμενη κατάληψη μετά από λίγες μέρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, όμως, να σας πω κάτι; Δεν θα κερδηθεί αυτή η μάχη από αυτούς, θα κερδηθεί από το κράτος δικαίου. Και αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει.

Σχόλια (17)

 
Στελιος
16 Ιαν 2022 15:44

Μα τι λεει ο ανθρωπος? Που καθε λιγο τρεχουμε για ραπιντ τα παιδια? Ρωταει αν εχουμε χρηματα? Μας περναει σαν αυτον? Μαθημα ειναι οταν λειπουν τοσα παιδια που ασθενουν? Πως θα διδαχθουν αυτα?

 
Εκπαιδευτικός
16 Ιαν 2022 10:35

Η κατάσταση είναι αυτή ακριβώς που περιγράφει ο ΠΕ19

 
DIM
16 Ιαν 2022 10:12

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Στο σχολείο μου, σε τρεις μέρες λειτουργίας εντοπίστηκαν καμιά 30αριά κρούσματα. Και μη νομίζει κανείς ότι μέσα σε όλη την αναστάτωση έγινε μάθημα. Το αρνητικό self-test δε σημαίνει κάτι. Μπορεί κάποιος να έχει κολλήσει, αλλά το τεστ να βγει αρνητικό. Στο μεταξύ, πηγαίνει στο σχολείο και διασπείρει τον ιό. Ευτυχώς που τα παιδιά πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κάνουν καταλήψεις, αφού η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τίποτα.

 
Αριστεία, όχι αστεία
16 Ιαν 2022 09:55

Με τούτη τη συνέντευξη
δε θέλει και μεράκι
να πω το τραγουδάκι.

 
Καταληψίας μαθητής
15 Ιαν 2022 18:45

Η απόφασή μας να κλείσουμε το σχολείο μας δικαιώθηκε.

 
Και οι καταλήψεις σχολείων;
15 Ιαν 2022 15:00

Εφ'οσον είναι παράνομες και καταπατουν το συνταγματικό δικαίωμα της σχολικής κοινότητας στην εκπαίδευση, γιατί δεν καλείτε τον εισαγγελέα με την αστυνομία άμεσα; Πόση ατολμία και λαϊκισμός;

 
Πανος
15 Ιαν 2022 01:12

Αφού ακόμη κυκλοφορούν ανενόχλητοι κουκουλοφόροι στα πανεπιστήμια και τα σπάνε και καταλαμβάνουν χώρους με το έτσι θέλω, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 
Εκπαιδευτικός
14 Ιαν 2022 20:43

Σχολεία του τρόμου. Ωραίος φυσικός χώρος!! Όχι μόνο έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, είναι και προκλητικοί!! Γνωρίζουν το έγκλημα που διαπράττουν αφού οι αριθμοί διασωληνωμένων και νεκρών δεν μειώνονται. Νιώθω να πνίγομαι καθημερινά καθώς η συστηματική παραπληροφόρηση με εξοργίζει και απογοητεύει ταυτόχρονα. Μου λένε ότι επειδή ανήκω στις ευπαθείς στην covid ομάδες, πρέπει να προσέχω και να μην εκτίθεμαι... Είμαι μέσα σε μία τάξη με είκοσι νήπια, από τι ακριβώς να προφυλαχθώ και σε τι να μην εκτίθεμαι;

 
ΠΕ19
14 Ιαν 2022 17:44

200-300 σχολεία υπό κατάληψη σε ελάχιστα γίνεται τηλεκπαίδευση και ΑΝ γίνουν αναπληρώσεις θα γίνουν στις ημέρες εκδρομής που ΔΕΝ θα γίνουν λόγω Covid.
Φλωρινα κλειστά σχολεία λόγω σεισμού σε πολλές άλλες περιοχές κλειστά σχολεία λόγω Διομήδη.
Κοντά 10000 εκπαιδευτικοί με Covid πάνω από 20000 παιδιά με Covid επίσης, άλλα τόσα στο Δημοτικό που οι γονείς τους φοβούνται να τα στείλουν στο σχολείο.
ΣΕ κάθε σχολείο 5-6 κρούσματα σε 2-3 τμήματα πανικός να μοιράζονται S-T σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Πόσοι από αυτούς τα κάνουν ??? και τα κάνουν όπως πρέπει ??? ΚΑΝΕΝΑΣ !!!!!
Κατά τα άλλα τεράστια επιτυχία το ανοιγμα των σχολείων.
!!!!!!

 
NIC
14 Ιαν 2022 17:22

Κονσέρβα η συνέντευξη Χτιζιτέτιε αλλά με ένα καλό σπρώξιμο πας για Πόλιτζερ. Τώρα όσο για την απάντηση του Χατζι.. ότι μου απαντήσατε πριν ακόμα σας ρωτήσω τι να πω, ούτε να του είχε γράψει τι θα ερωτήσεις, εκτός και αν χρησιμοποιεί τράπεζα θεμάτων. Πάντα αποκαλύψεις και μαχητική δημοσιογραφία…….

 
τρίτεκνη μητέρα Κοζάνη
14 Ιαν 2022 16:29

τελικά ζείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Ανοίξατε τα σχολεία χωρίς μέτρα και νόσησαν και τα τρία μου παιδιά . περάσαμε δύσκολα τα Χριστούγεννα γιατί όταν όλοι σας έλεγαν να τα κλείσετε εσείς διαφωνούσατε ...είστε τραγικοί ...Αυτά τα Χριστούγεννα θα τα θυμόμαστε πάντα όλη η ευρύτερη οικογένεια μας και θα σας ανταμείψουμε όταν έρθει η ώρα.

 
Inspector Clouseau
14 Ιαν 2022 16:25

Ήμουν σε δίλημμα χθες. Ροζ Πάνθηρα με τον Πίτερ Σέλλερς ή ΑΝΤ1? Ευτυχώς διάλεξα το δεύτερο....

 
Τους έχετε και κυκλοφορούν ελεύθερους
14 Ιαν 2022 15:38

Για πολλοστή φορά η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες εναντίον των οποίων καταφέρεστε, και αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι με κατηγορίες για πλημμελήματα και με δικάσιμο στις καλένδες. Ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε η αστυνομία φταίει για την ατιμωρησία, αλλά το κράτος δικαίου που σέρνεται δυστυχώς και επί των ημερών σας. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως αγανακτισμένος πολίτης, αλλά ως υπεύθυνος.

 
Πιτσιφλής
14 Ιαν 2022 13:45

Μην μείνεις στο ξέσπασμα, προχώρα, κρητικό αίμα έχεις, άκου τον λόγο των προγόνων σου και προχώρα!
«Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! Πιο πολύ σιχαίνεται ο Θεός το μισοδιάολο παρά τον αρχιδιάολο!»...
Και ξεκίνα από την αρχή, από τη βασική εκπαίδευση, εκεί όπου δέκα, είκοσι, πενήντα μικρά παιδιά μπορούν να κλειδώνουν έξω διακόσια άλλα μαζί με τους καθηγητές τους...

 
Καλά, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο?
14 Ιαν 2022 13:37

Τι εννοεί ο κυβερνήτης : "Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι παρά τις καθυστερήσεις, και υπήρξαν, ναι, καθυστερήσεις στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το τονίζω, όχι της παρέμβασης στα πανεπιστήμια, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία…"
Διαχρονικά, από εποχή Σημίτη έως και σήμερα, οι εκάστοτε πρωθυπουργοί (όσοι μιλούσαν) μπέρδευαν και μπερδεύουν τα λόγια τους για τις πράξεις των κυβερνήσεων τους.

 
Κιμ
14 Ιαν 2022 13:24

"Συνεντευξη" ντροπής που θύμιζε Β. Κορέα. Έλεγε τις απαντήσεις πριν τις ερωτήσεις. Απαράδεκτοι και οι 2.

 
Έτσι είναι αυτά....
14 Ιαν 2022 13:11

Όταν πιάνεις τον σφυγμό της κοινωνίας,όταν βλέπεις στα μάτια τον κόσμο και καταλαβαίνεις αμέσως τι θέλει...........χαχαχα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.