ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά ακύρωση προσλήψεων για πανεπιστημαική αστυνομία και τα κονδύλια να να διατεθούν για διορσμούς καθηγητών

Δημοσίευση: 26/01/2022
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να ανασταλεί άμεσα η πρόσληψη ειδικών φρουρών για στελέχωση των ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία)  και να διατεθούν τα κονδύλια για τον διορισμό  διδακτικού προσωπικού, ζητά , με ανακοινωθέν η ΠΟΣΔΕΠ.

Παράλληλα το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακώνζητά  από τα ιδρύματα «με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων, και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις πρόσφατες επεμβάσεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ και στην ΑΣΟΕΕ καταδείχθηκε πως όταν έκνομες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με σχέδιο και συνεργασία της αστυνομίας με τις πρυτανικές αρχές, η επέμβαση της αστυνομίας μπορεί να είναι αποτελεσματική. Χωρίς να απαιτούνται εντός του πανεπιστημίου ειδικές ομάδες προστασίας – η «πανεπιστημιακή αστυνομία» του νόμου 4777/2021, ο οποίος προκαλεί στα πανεπιστήμια αχρείαστες εντάσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί  επαρκείς τις  προγενέστερες του Ν.4777/2021, ισχύουσες και σήμερα, διατάξεις για την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων στους χώρους των ΑΕΙ, με εφαρμογή του νόμου παρόμοια με το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Παράλληλα η ΠΟΣΔΕΠ:

-Τονίζει την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων.

-Ζητά την ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων, η οποία όμως δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των κονδυλίων για την ενίσχυση της έρευνας.

-Ζητά να ανασταλεί άμεσα η πρόσληψη ειδικών φρουρών για στελέχωση των ΟΠΠΙ και να διατεθούν τα κονδύλια για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού.

-Ζητά από τα ιδρύματα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων, και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

-Καλεί τους συλλόγους ΔΕΠ και την πανεπιστημιακή κοινότητα να επεξεργαστεί πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τους όρους της ομαλής ακαδημαϊκής ζωής, θα προασπίζουν το αυτοδιοίκητο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στα ΑΕΙ και θα ενισχύουν το κύρος των πανεπιστημίων.

-Καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις πλευρές του Ν.4777/2021 για τις οποίες έχει εκφραστεί αρνητικά η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι κέντρα ανομίας, και έχουν ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, επιτελώντας το ακαδημαϊκό τους έργο με αίσθημα ευθύνης.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

Ετικέτες: 
ΠΟΣΔΕΠ

Σχόλια (14)

 
Θα φαμε γλάρο
27 Ιαν 2022 22:17

"να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας..."

Πως δηλαδή θα αποτρέψουν την παραβατικότητα χωρίς αστυνομία; Θα παρακαλούν ευγενικά τους κουκουλοφόρους ή κλέφτες να μην δέρνουν ή να μην κλέβουν;

Ας μας πει η ΠΟΣΔΕΠ τι προτάσεις έχουν αυτοί - συγκεκριμένες προτάσεις όχι γενικότητες και παραινέσεις - περα απο το να πετάνε τη μπάλα στην κερκίδα για να συζητήσουμε άλλα 10 χρόνια και βλέπουμε.

 
@@@NIC 27 Ιαν 2022 13:32
27 Ιαν 2022 21:29

Εσείς μπορεί να ειρωνεύεστε τους αστυνομικούς των ΑΕΙ ή της γειτονιάς ή δεν ξέρω που αλλού, αλλά αυτοί έσωσαν το παιδί μου όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε. Συνεχίστε την κλάψα για της κλήσεις για το παρκάρισμα και τη διάλυση πορειών τάχαμου. Ελπίζω να μην τους χρειαστείτε.

 
@@NIC
27 Ιαν 2022 20:40

Σωστός. Σβήνουμε και τους αστυνομικούς λοιπόν, αφού μας είναι άχρηστοι. Φαντάζομαι αν κάποιος στη γειτονιά πέσει θύμα ληστείας βίας κλπ, δεν απευθύνονται στην αστυνομία αλλά στους αλληλέγγυους της γειτονιάς ή κάπου αλλού...
Και μιας και είμαστε στην ελάφρυνση του φορολογούμενου, δεν ξέρω και αν χρειαζόμαστε τόσους πολλούς γιατρούς στη μισθοδοσία του δημοσίου, να τους διώξουμε κι αρκετούς αυτούς, υπάρχει το ιντερνετ.

 
@@NIC 27 Ιαν 2022 13:32
27 Ιαν 2022 16:35

Ευχαριστώ που συμφωνείς. Και ναι, οι αστυνομικοι της γειτονιάς μου μονο κλίσεις κοβουν για παρκάρισμα και COVID-19 .Και ξέχασα έρχονται και για να πάρουν καταθέσεις αφού οι ληστές από τις διαρρήξεις έχουν φυγει, και για να διαλύουν και καμιά πορεία.

 
@NIC
27 Ιαν 2022 13:32

Εχεις απόλυτο δίκιο. Και η μισθοδοσία των αστυνομικών της περιοχής σου κοστίζει πολύ περισσότερο από τις ληστείες, διαρρήξεις και κανα χαστουκάκι που μπορεί να πέσει εκεί γύρω, έτσι δεν είναι;
Καλύτερα να τους διώξουμε, και να κρατήσουμε τα λεφτά εμείς οι υπόλοιποι φορολογούμενοι.

 
@Ερώτηση και @@Eρώτηση
27 Ιαν 2022 13:12

Σάμπως η κυβέρνηση εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού;

 
Ηλίας
27 Ιαν 2022 06:59

Όχι άλλη παρακμή στα ΑΕΙ. Επιτέλους ένα τέλος σε φαινόμενα ντροπής και εξευτελισμού του δημοσίου πανεπιστημίου. Τώρα η ΠΟΣΔΕΠ ….

 
NIC
26 Ιαν 2022 18:56

Για όσους υποστηρίζουν τους φρουρούς εκτός εάν είναι να προσληφθούν σαν φρουροί!!!!!

Η πρόσληψη των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τη νέα Πανεπιστημιακή Αστυνομία σημαίνει:
1.030 Χ 1.200 Χ 12 = 12.360.000 ευρώ ΤΟΝ 1ο ΧΡΟΝΟ μισθοδοσία τα οποία τα πληρώνουμε εμείς και θα τα πληρώνουμε κάθε χρόνο.

12.360.000 ευρώ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Σίγουρα είναι καλύτερα από τις τυχόν ζημιές που προκαλούν κάποιοι κουκουλοφόροι. ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ????

Κύριοι της ΠΟΣΔΕΠ εκπροσωπείτε εμένα που δεν θέλω να πληρώνω .

Ευχαριστώ.

 
πολίτης
26 Ιαν 2022 16:11

Ζητούν το προφανές.

 
@Ερώτηση
26 Ιαν 2022 16:08

Στο "δικό μου" ΑΕΙ, ψήφισε το 5% των μελών ΔΕΠ περίπου. Με κάποιο μαγικό τρόπο αυτό το 5% "έβγαλε" εκπροσώπους. Και με αυτού του είδους τις δημοκρατικές διαδικασίες φαντάζομαι φτάσαμε και σε μια τέτοια ΠΟΣΔΕΠ.

Προσωπικά είμαι υπέρ της ρήτρας συμμετοχής σε κάποιο ελάχιστο ποσοστό. Δεν είναι δημοκρατία 5 άτομα να αποφασίζουν για 100. Αν ένας φορέας, μια διαδικασία δεν μπορεί να κινητροδοτήσει/πείσει ικανό αριθμό να ψηφίσουν τότε είναι εξ ορισμού άκυρος και απλά μια σφραγίδα.

 
Ερώτηση
26 Ιαν 2022 15:42

ποιός ακριβώς νομιμοποιεί την ΠΟΣΔΕΠ να βγάζει τέτοιες ανακοινώσεις; Εκπροσωπεί κάποια πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ; Τι ποσοστό μελών ΔΕΠ ψήφισαν στις εκλογές και έχουμε αυτά τα "αποτελέσματα";

 
Κουραστήκαμε
26 Ιαν 2022 15:05

Όταν έχουμε φαινόμενα βίας και ανομίας επιβάλλεται η πανεπιστημιακή αστυνομία. Εκτός αν τα πληρώνουν οι ίδιοι τις ζημιές.

 
ΔΕΠ
26 Ιαν 2022 14:50

ΟΧΙ κκ. της ΠΟΣΔΕΠ. ΔΕΝ μας εκπροσωπείτε! Δεκαετίες αυτή η αηδιαστική και ταπεινωτική κατάσταση. Δεν έχετε μιλήσει για τίποτα και τώρα βρήκατε αυτό; Οχι, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ομάδες τραμπούκων και κουκουλοφόρων στα ΑΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ξύλο, τραυματισμούς και διαπομπεύσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διεκδικούμε το αυτονόητο. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Πανεπιστημιακή αστυνομία ΤΩΡΑ.

 
KM
26 Ιαν 2022 14:36

Επαναφορά τώρα της διάταξης για την λεκτεροποίηση των ΕΔΙΠ-ΕΕΠ!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ