ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για τα ΑΕΙ

Οσον αφορά την ΑΣΠΑΙΤΕ δεν φαίνεται να απορροφάται από άλλο ΑΕΙ ή να καταργείται, καθώς απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει κι ένα χρόνο.
Δημοσίευση: 13/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μεσα στο Σαββατοκύριακο   θα ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων ανά τμήμα και Πανεπιστήμιο που σημαίνει ότι πλέον θα γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη (συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων).

Στο υπουργείο γίνεται η τελική επεξεργασία των αυξομοιώσεων των αριθμού εισακτέων , αλλά και η οριστικοποίηση ποια τμήματα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Οσον αφορά την ΑΣΠΑΙΤΕ δεν φαίνεται να απορροφάται από άλλο ΑΕΙ ή να καταργείται, καθώς απαιτείται έκδοση Προεδρικού  Διατάγματος, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει  κι ένα χρόνο.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ήδη έχει προαναγγείλει μείωση εισακτέων  στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση  στα περιφερειακά.   

Η τακτική αυτή   εφαρμόστηκε και πέρσι    

 •          Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον περσινό αναλυτικό πίνακα εισακτέων

Πέρσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί στις 77.415  θέσεις  από  77.970 πρόπερσι.


"Ανακάλυψε όλες τις συσκευές για την Ψηφιακή Μέριμνα  στο you.gr". Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε"


Παράλληλα μεταφέρθηκαν θέσεις σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια , με αντίστοιχη μείωση στα κεντρικά.

Συγκεκριμένα :

 •                 Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων ανήλθε  στις  4.452 από από 4.230  πρόπερσι  
 •                 Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε 4.058 θέσεις από  3.696    
 •                 Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αύξησε τον αριθμό εισακτέων στις   5,174 θέσεις από 4.718  πρόπερσι.

Αντίστοιχα πέρσι μειώθηκαν  οι θέσεις:

 •                 Στο ΕΚΠΑ  από 6.913  στις  7.765  
 •                 Στο ΑΠΘ από 6.594 στις  6.396
 •                 Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1.569 στις 1.501  
 •                 Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  από 1.647 στις 1.563
 •                 Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857
 •                 Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  από 5.669 στις 5.637  
 •                 Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  από 1.812 στις 1.748  

Το Πανεπιστήμιο Πατρών

Την “πρωτιά” στη μείωση του αριθμού εισακτέων κατείχε  το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 7.020   πέρσι   οι θέσεις μειώθηκαν  στις 6.283 

Σχόλια (12)

 
Γονιός μαθήτριας Γ λυκείου
15 Μάιος 2022 13:33

Μόλις 3 εβδομάδες πρίν τις πανελλαδικές και οι υποψήφιοι δεν ξέρουν ακόμα ποιες σχολές θα συγχωνευτούν, ποιες θα καταργηθούν και ποιες θα μεταφερθούν σε διπλανές πόλεις. Η υπουργός μας προ ημερών προανηγγειλε ότι θα ανακοινωθούν την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα. Μεσημέριασε κι ακόμα να βγει αυτή η περιβόητη εδώ και μέρες ανακοίνωση με τους εισακτέους στα πανεπιστήμια. Αρχικά λέγανε έως και την Παρασκευή 13/5. Μετά σίγουρα το Σάββατο 14/5. Κι όταν πέρασε κι αυτό, σίγουρα 100% σήμερα.
Άραγε τι μαγειρεύουν και δεν ανακοινώνουν αυτά που έπρεπε να ξέρουν οι υποψήφιοι ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς???
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα της συγκεκριμένης υπουργού.

 
Παρατηρητης
13 Μάιος 2022 17:47

Η κ υπουργαρα αφησε εσκεμμενα εδω κ 4 χρονια της θητειας της την ΑΣΠΑΙΤΕ στην ζητιανια δεν ασχοληθηκε δεν αφιερωσε καθολου χρονο ωστε να λυθει η αδικια με το πολυνομοσχεδιο Γαβρογλου.Κριμα τους φοιτητες τ όνειρα τους τ όνομα της σχολης.Για τον κ Χατζαρακη σαν διοικουσα εδω και ενάμιση χρονο άλλα περίμενε η κοινοτητα να πράξει. Χαμενος χρονος. Τα περι οικοπεδων και περιουσιας ΑΣΠΑΙΤΕ δεν μας ενδιαφερει λυση περιμεναμε που δεν ηρθε απο την κυβερνηση και την υπουργο. Σφραγιστηκε η ταφοπλακα της σχολής φετος με σφραγίδα Κεραμεως. Μηδεν ενδιαφέρον από τους υποψηφιους των πανελλαδικων τα καταφερε καλα να την κανει σχολη φάντασμα

 
Πανεπιστήμια στην Ελλάδα
13 Μάιος 2022 12:17

Υπάρχουν τμήματα σε περιφερειακά και κεντρικά ΑΕΙ που πρέπει να συγχωνευτούν με άλλα, ανεξαρτήτως του αριθμού πρωτοετών φοιτητών.

Δεν αποτελούν το πρώτο κριτήριο ακαδημαϊκού σχεδιασμού οι δηλώσεις στο μηχανογραφικό δελτίο: το ελληνικό κράτος, που χρηματοδοτείται από τους φόρους μας, πρέπει να αποφασίσει πόσα και ποια τμήματα χρειάζονται και πού πρέπει να υπάρχουν Σχολές.

Προφανώς, παράλογο να στέλνουν τους φοιτητές σε νησιά και χωριά για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τις καφετέριες και τα fast food.

 
μέχρι Κυριακή βράδυ τα "μαγειρέματα"
13 Μάιος 2022 10:13

Η αποθέωση του στρατηγικού σχεδιασμού... που δεν υπάρχει!
Κανένα σχέδιο, μόνο παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής από πανταχόθεν.
Στο απυρόβλητο μένουν "παραδοσιακά" πανεπιστημιακά τμήματα με δυο ντουζίνες εισακτέους.
Στο απυρόβλητο μένουν τμήματα με λιγότερο από 30% πληρότητα.
Στο απυρόβλητο μένουν ολόιδια τμήματα όχι απλά στην ίδια περιφέρεια ή πόλη αλλά ακόμη και στο ίδιο πανεπιστήμιο!
Στο απυρόβλητο μένουν τμήματα με μονοψήφιο αριθμό ΔΕΠ.

Και φυσικά, για επαγγελματικά δικαιώματα στο νέο νόμο για τα υγιή πανεπιστημιακά τμήματα, ούτε λόγος. Αυτά άλλωστε φαίνεται να αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο των ιδιωτικών κολλεγίων που τα καρπώθηκαν με σφήνα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα χωρίς καμία αξιολόγηση.

Μακάρι μετά τις εκλογές να αλλάξει πλήρως η ηγεσία στο ΥΠΕΘ, στην ΕΘΑΑΕ και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής γι .

 
Φοιτητική Μέριμνα για όλους τους φοιτητές
13 Μάιος 2022 00:49

Όλοι οι φοιτητές έχουν ανάγκη από ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ σπουδές σε κανονικά Πανεπιστήμια, αυτό είναι το μόνο προαπαιτούμενο - επομένως, πρέπει να ενισχυθεί η Φοιτητική Μέριμνα (σίτιση και στέγαση) ειδικά για τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες ώστε να σπουδάζουν χωρίς επιπλέον επιβάρυνση σε ΒΙΩΣΙMA τμήματα και τις σχολές.

Τα ΑΕΙ δεν υποκαθιστούν το Υπουργείο Ανάπτυξης, ή το Υπουργείο Ναυτιλίας ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ούτε είναι «στρατιωτάκια» οι νέοι φοιτητές ώστε να υπηρετούν «θητεία» σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά, που ακόμα και τα μέλη ΔΕΠ εγκαταλείπουν στην πρώτη ευκαιρία.

@ Γεωγραφική κατανομή θέσεων ΑΕΙ
12 Μάιος 2022 16:06

 
τα διπλά τμήματα περιττεύουν
12 Μάιος 2022 19:29

Ας κάνει τα προφανή το ΥΠΑΙΘ αφαιρώντας από το μηχανογραφικό τα διπλά πλεονάζοντα τμήματα που έφτιαξε ο Γαβρόγλου, ξεκινώντας με όσα είχαν πληρότητα μικρότερη από 50%.
Υπάρχουν 2 ίδια τμήματα στο ΔΙΠΑΕ, 2 ίδια στην Πάτρα από 2 πανεπιστήμια, 2 ταυτόσημα στην Κρήτη από 2 ΑΕΙ και ...
Συμμάζεμα τώρα πριν τις εκλογές.

 
ΑΣΠΑΙΤΕ
12 Μάιος 2022 17:25

Παραμονη της ανακοινωσης Κεραμεως και η ΑΣΠΑΙΤΕ οπως φαινεται θα συνεχιζει να φυτοζωει στο περιθώριο της τριτοβάθμιας επειδή ετσι αποφάσισαν καποιοι, Γαβρογλου κ Κερανεως. Κ Χατζαρακη εισαστε 1μιση χρονο στην διοικούσα σαν καθηγητής εμπειρότεροι στην σχολη γνωριζετε όσο καλυτερα απο τον καθενα τα πραγματα αλλά κινητοποίηση δεν είδαμε σαν φοιτητικη κοινοτητα.Κριμα κριμα κριμα.

 
@Γεωγραφική κατανομή θέσεων ΑΕΙ
12 Μάιος 2022 16:06

Συμφωνώ στα περισσότερα αλλά και τα παιδιά που ζούνε στην περιφέρεια έχουν δικαίωμα στις σπουδές. Επίσης υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές τις οποίες πολλοί τις θυμούνται και τις γνωρίζουν μόνο στο στρατό. Θα πρέπει να γίνει μια διακομματική και συνολική κουβέντα στο θέμα. Όσο δε γίνεται αυτό τίποτα δε θα αλλάξει, απλά ο ένας θα ανοίγει τα τμήματα που ο άλλος έκλεισε ή θα βλέπουμε αποφάσεις σαν τη χθεσινή όπου μάθαμε ότι ένα τμήμα αγροτικής ανάπτυξης απαιτεί πολλές γνώσεις πληροφορικής...

 
Ανδρέας
12 Μάιος 2022 15:04

Η περαιτέρω μείωση των εισακτέων στην Αττική αποτελεί πλέον έναν τρόπο αποκλεισμού των παιδιών της Αττικής.
Τι κερδίζουμε αν μειώσουμε κι άλλο τις θέσεις στον Πειραιά και αυξήσουμε στην Καβάλα?
Πολλά παιδιά από την Αττική δεν θα μπορέσουν να πάνε στην επαρχία, άρα ένας ακόμα επιπλέον αποκλεισμός από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Περσινό τραγελαφικό παράδειγμα: Λογιστικής στο ΟΠΑ 210, Λογιστικής στην απίθανη Κοζάνη 470, στο πουθενά.

 
Δεν αρκεί η μείωση εισακτέων
12 Μάιος 2022 14:26

Στα κεντρικά ΑΕΙ πρεπει να συνδυαστεί με κατάργηση των μεταγραφών χωρις παράθυρα απο τα περιφερειακά στα κεντρικά πανεπιστημια που εκτος απο άδικες για τα παιδια που είχαν καλύτερες επιδόσεις κ πέρασαν στα κεντρικά απογυμνώνει παλι τα περιφερειακά.

 
Γεωγραφική κατανομή θέσεων ΑΕΙ
12 Μάιος 2022 12:59

Στην Ελλάδα, οι κενές θέσεις είναι συνήθως σε σχολές που κανείς δε δηλώνει ούτε καν ως πέμπτη επιλογή, όπως φαίνεται και από τα μηχανογραφικά δελτία κάθε έτους. Άρα, το πρόβλημα είναι στην ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ και τα ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ προγράμματα των Σχολών και όχι στις δηλώσεις των αποφοίτων Λυκείου.

https://www.esos.gr/arthra/78024/arithmos-eisakteon-thesmothetisi-systim...

https://www.esos.gr/arthra/78083/neo-montelo-dioikisis-aei-i-teleytaia-e...

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάλι, τα Πανεπιστήμια κάνουν ανακατανομή των κενών θέσεων (clearing) -εκεί οι υποψήφιοι δηλώνουν 1-2 σχολές, και ίσως άλλη μια για "ασφάλεια"- και στην Ευρώπη το όλο σύστημα είναι διαφορετικό.

Το Υπουργείο δεν μπορεί να μετακυλίει τις ευθύνες και το οικονομικό/κοινωνικό κόστος στις οικογένειες των επιτυχόντων - ας προχωρήσουν μόνοι τους οι ακαδημαϊκοί σε αλλαγή του χάρτη των ΑΕΙ.

Η Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων στον 21ο αιώνα και όχι μόνο των λίγων προνομιούχων. Πώς θα συντηρεί μια ελληνική τετραμελής οικογένεια δύο ή τρια σπίτια;... Θέσεις εργασίας για νέους είτε δεν υπάρχουν είτε είναι εξαιρετικά χαμηλά αμειβόμενες.

 
Περίπου 70000 θέσεις το 2014-2015
12 Μάιος 2022 12:46

Οι συνολικές θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ ήταν 70305 πριν από λίγα χρόνια, για περίπου 100000 υποψηφίους, εμφανής η σταδιακή μείωση του ΝΕΟΥ πληθυσμού στην Ελλάδα.

Από αυτές, οι περίπου 45000 ήταν στα Πανεπιστήμια και οι υπόλοιπες στα ΤΕΙ.

https://www.esos.gr/arthra/74012/o-arithmos-eisakteon-sta-aei-ana-katigo...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.