ΜΑΘΗΤΕΣ

Ν. Κεραμέως: «Το bullying είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα με πολύ δύσκολη λύση»

Δημοσίευση: 20/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια του 14χρονου και η σκέψη μας είναι με τους γονείς, την οικογένεια και τους οικείους του. Από την πρώτη στιγμή που το μάθαμε δώσαμε εντολή να διερευνηθεί σε κάθε κατεύθυνση και βάθος το περιστατικό αυτό. Η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη, είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά», δήλωσε στο Live News  στο Mega η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Το bullying είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που δεν έχει εύκολη λύση. Βραχυπρόθεσμα το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό είναι οι ψυχολόγοι και σχολικοί λειτουργοί στα σχολεία».

Όπως δήλωσε η Νίκη Κεραμέως εφαρμόζονται κυρώσεις σε τέτοια περιστατικά όταν αυτά διερευνώνται και αποδεικνύονται. Κάθε καταγγελία ελέγχεται σε βάθος, τόνισε.

«Ο εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πολλά χρόνια, αλλά παίρνει διάφορες μορφές. Τα social media παίζουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι επιμορφωτικές δράσεις να ανανεώνονται. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε όλοι μαζί, η πολιτεία σε συνεργασία με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να έχουμε ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον».

Μάσκες στα σχολεία

Όπως τόνισε η κα Κεραμέως  η άρση τη χρήσης της μάσκας στις σχολικές αίθουσες είναι ένα θέμα υπό συζήτηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, με την ίδια να εκτιμά πως οδεύουμε προς άρση του μέτρου.

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία η κα Κεραμέως δήλωσε πως εκτιμάται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορέσει να τη θέσει σε λειτουργία γύρω στον Ιούνιο.

«Είναι ένα μέτρο που δεν είναι οριζόντιο. Αφορά συγκεκριμένα πανεπιστήμια και θα διαρκέσει όσο και όπου υπάρχει ανάγκη. Στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά», δήλωσε στο MEGA.

«Η Ελλάδα βγήκε πιο ισχυρή από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ»

Η Νίκη Κεραμέως είχε συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

«Ήταν μία αποστολή που κατά γενική ομολογία ήταν εξαιρετικά πετυχημένη. Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να βρίσκεται στο Κογκρέσο και να διακόπτεται 11 φορές από τα μέλη της Γερουσίας, να είναι όρθιοι να τον χειροκροτούν, αυτή είναι μία εικόνα που μόνο μπορεί να μας γεμίσει με εθνική υπερηφάνεια. Πιστεύω από αυτή την επίσκεψη η Ελλάδα βγήκε πιο ισχυρή, αναδείχτηκε ο πυλώνας σταθερότητας που καλείται να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Σχόλια (16)

 
Μάρκος
23 Μάιος 2022 18:02

Ολα τα γεννα η ατμόσφαιρα της ατιμωρησίας που τη γεννα η διαφθορά

 
Μετατρέψατε τα σχολεία σε αναμορφωτήρια.
22 Μάιος 2022 16:50

Δυστυχώς καταστήσατε διαχρονικά το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και οχι δύσκολο. Είδαμε να μοιράζετε διπλώματα οδήγησης & δικαίωμα ψήφου στα 17 και δικαίωμα αλλαγής φύλου στα 15. Με το δόγμα «όλα για το μαθητή της πάλαι ποτέ κυρίας Διαμαντοπούλου»γαλουχίσαμε με τα παιδιά με την νοοτροπία ότι έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς καμία υποχρέωση και οτι και να κανουν δεν πρόκειται να τιμωρηθούν ποτέ. Ο συγχρωτισμός μέσα στα σχολεία μικρών παιδιών με παιδιά μεγαλύτερα είτε γιατί έχουν χάσει χρονιές είτε γιατί αποφάσισαν όψιμα να ξαναγυρίσουν στο σχολείο φέρνει καταστάσεις ανεξέλεγκτες η ατιμωρησία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ο εκπαιδευτικός πλέον δεν έχει το δικαίωμα ούτε παρατήρηση να κάνει υπό το φόβο μην κρεμαστεί στα μανταλάκια από τα κανάλια ή βρεθεί αντιμέτωπος με μηνύσεις γονέων που αισθάνονται οτι θίγονται οι γόνοι τους όσο βαρύ και αν ειναι το παράπτωμα που έχει διαπράξει! Κύριοι το bullying στον σχολικό χώρο απο ορισμένες ομάδες ανθρώπων και ξέρετε πολύ καλά ποιοι είναι -γνωρίζετε ποιοι αλλάζουν κάθε χρόνο σχολικό περιβάλλον και πως αναγκάζετε τα σχολεία να τους κρατάνε μέσα στο σχολείο μέχρι να τελειώσει η χρονιά με οτι συνεπάγεται αυτο -για τα παιδια κ τους καθηγητες.Κύριοι του υπουργείου όχι μόνο είμαστε όποιο υπό αμοιβόμενός χορός αλλά έχετε καταστήσει και το περιβάλλον εργασίας μας επικίνδυνο τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά που βασανίζονται κοινωνική πολιτική μέσα στο σχολείο δεν μπορεί να γίνει δεν είμαστε αναμορφωτήρια είμαστε χώρος παροχής γνώσης. Και έτσι όπως μας έχετε καταντήσει δεν είμαστε παραγωγικοί για τίποτα πια. Καλή ιστορία με τα πειραματικά και με τα πρότυπα σχολεία όπου θα έχει τη δυνατότητα η μεσαία τάξη να εγγράψει τα παιδιά της και να γλιτώσει από τους παραβατικούς αλλά ο αριθμός τους δεν επαρκεί. Η καραμέλα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών η πρόσληψη κοινωνικών κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων και πάλι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Ούτε ο παραβατικός θα σταματήσει να κάνει μπου league από τη στιγμή που δεν πρόκειται να τιμωρηθεί επειδή του μίλησε μισή ώρα η ψυχολόγος ούτε θα σταματήσει άλλα χειρότερα που δεν αναφέρω εδώ . Άλλαξτε το θεσμικό πλαίσιο με ποινές ανάλογες με το παράπτωμα αποβολές και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης διαπαντός αποβολή από όλα τα σχολεία δε φταίνε τα παιδιά του κόσμου να χάνονται ούτε οι καθηγητές να απειλούνται.

 
Ανθή
22 Μάιος 2022 15:36

Ο/η κάθε υπουργός κρίνεται και αξιολογείται από το αν μπορεί να δώσει λύσεις, όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα ...

 
@Γονέας και εκπαιδευτικός
22 Μάιος 2022 14:15

Αγαπητέ/ή, θα τα αναλογιστούμε όλα αυτά όταν ξέρουμε ότι υπάρχουν συνέπειες. Χωρίς συνέπειες περίμενε να αναλογιστεί ο μέσος άνθρωπος. Δε συμβαίνει ποτέ και πουθενά. Ακριβώς για αυτό πρέπει η "τελευταία γραμμή", που είναι το σχολείο, να έχει υπόσταση και να εφαρμόζεται. Αν οι γονείς δεν, αν ο μαθητής δεν, τότε το σχολείο αναλαμβάνει να λύσει το πρόβημα, αν χρειαστεί και αποβάλοντας τον μαθητή.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι για να παρέχεται σε αυτούς που τη σαμποτάρουν και καταστρέφουν τη ζωή άλλων μαθητών και καθηγητών. Αυτοί, μετά από 2-3 ευκαιρίες ας πάνε αλλού, σε κανένα ιδιωτικό, με δικό τους χρήμα (εκεί για κάποιο μυστήριο λόγο συμπεριφέρονται καλύτερα).

 
ΔΜ
22 Μάιος 2022 13:22

Βάλτε κάμερες , σε Γυμνάσια Λύκεια, για τις αυλές και τους διαδρόμους και ορίστε υποδιευθυντή που θα ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα σχολικής βίας - συμπεριφοράς. Οι εκπαιδευτικοί είναι ανοχύρωτοι απέναντι σε εχθρικούς τις περισσότερες φορές γονείς αλλά και επικίνδυνους μαθητές. Καλοί οι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι αλλά δε ζητήματα σοβαρής παραβατικότητας ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν πριν συμβούν γεγονότα διότι δεν υπάρχει το πλαίσιο και ο χρόνος για να το πετύχουν. Πάρτε άμεσα μέτρα γιατί δυστυχώς τα φαινόμενα είναι συχνά εξελίσσονται και θα αυξάνονται!!!

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
22 Μάιος 2022 10:03

Αν πιστέψουμε ότι οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι η λύση τότε το να τους ανατίθενται 5 σχολεία και να πηγαίνουν στα σχολεία τους μόνο μια ημέρα την εβδομάδα δεν είναι λύση, πόσω μάλλον που ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί (αναπληρωτές πάντα) διορίστηκαν περί τον περασμένο Δεκέμβριο σε λιγότερα από τα μισά σχολεία (και επαναλαμβάνω, για μια μέρα την εβδομάδα).

 
Πιτσιφλής
21 Μάιος 2022 21:06

Έναν αποτελεσματικό σχολικό κανονισμό λειτουργίας χρειάζεται το δημόσιο σχολείο, προϊόν ευρείας πολιτικής συναίνεσης που θα απορρέει από την αληθινή αγάπη που νιώθουμε για το δημόσιο σχολείο. Μεγάλο εμπόδιο το «υπό» και το «κρίνομαι», γι' αυτό και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα θεμελιώδη, για τα ιερά και τα όσια, για τα πολύτιμα, για τα λιγοστά παιδιά μας!...

 
Φ. Κώστας
21 Μάιος 2022 19:42

To bullying προκύπτει από κάτι εγκυκλίους σαν αυτή με τις απουσίες που έχουν κάνει το σχολείο ξέφραγο αμπέλι κυρία.

 
@Πιτσιφλής
21 Μάιος 2022 18:57

Να γίνει και σχολική αστυνομία.

 
CHRIS
21 Μάιος 2022 18:10

Για μια ΑΡΙΣΤΗ τιποτα δεν ειναι δυσκολο ........

 
Γονέας και εκπαιδευτικός
21 Μάιος 2022 17:16

Η αντιμετώπιση στο επίπεδο του σχολείου είναι η τελευταία λύση όμως. Εάν οι ίδιοι οι γονείς δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους το πρόβλημα θσ παραμένει. Το σχολείο απο μόνο του δεν μπορει να λύσει το πρόβλημα όσες ενέργειες και αν κάνει. Τα παιδιά στην ηλικία των 12 και 13 ετών είναι ήδη διαμορφωμένοι χαρακτήρες. Στο δημοτικό ποιά είναι η αντιμετώπιση; Τιμωρούμε τα παιδιά για παραβατικές επαναλαμβανομένες συμπεριφορές και κατηγορούμαδτε ότι στοχοποιούμε παιδιά. Η ευθύνη των γονέων όμως που είναι; Οι ίδιοι οι γονείς τι κάνουν για να διδάξουν στα παιδιά τους απο μικρά τον σεβασμό προς τους άλλους; Μήπως οι ίδιοι ως γονείς πρέπει να αναλογιστούμε τα πρότυπα και τα μοντέλα συμπεριφοράς που περνάμε στα παιδιά μας;

 
ΔΕΠ
21 Μάιος 2022 16:30

Όχι, η λύση δεν είναι και ΤΟΣΟ δύσκολη: νουθετείς, και τιμωρείς τους δράστες, με "διαβαθμίσεις", και αν χρειαστεί - αφού κάνεις και τις παρεμβάσεις σου με τη βοήθεια καθηγητών και γονέων - τον απομακρύνεις από το σχολικό περιβάλλον για να προστατέψεις τα θύματα. Αυτό λύνει την τεράστια πλειοψηφία των "περιπτώσεων". Ενώ αυτή τη στιγμή οι δράστες μένουν ατιμώρητοι και τι να πουμε για τα παιδιά που αναγκάζονται να ζουν αυτή την κόλαση κάθε μέρα....

Εκτός κι αν δεν έχουμε ούτε την διοικητική ικανότητα ούτε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τα θύματα. Τότε θα συζητάμε για το πόσο δύσκολο είναι το πρόβλημα.

Να σημειώσουμε και ότι πρόκειται για ΄ζητημα και με ταξική διάσταση: όποιος έχει χρήματα απλά στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό όπου "δεν περνάνε" τέτοια. Όποιος δεν έχει και το παιδί του τρώει ξύλο στο σχολείο, τι κάνει!!;;;

Είναι ντροπή για τη χω΄ρα μας που το έτος 2022 συζητάμε για τα αυτονόητα στο bullying ενώ οι υπόλοιπες δυτικές χώρες έχουν κάνει τα βασικά βήματα εδώ και πολλά χρόνια.

 
Πιτσιφλής
21 Μάιος 2022 15:36

Όταν εδώ και σαράντα χρόνια μπορεί χωρίς συνέπειες να καταλαμβάνει το σχολείο του και να καταστρέφει ό,τι θέλει, τότε γιατί να μην δείρει και τον Γιάννη και τη Μαρία αλλά και τον αδύναμο Πέτρο;
Και γιατί να μην προσβάλλει με κάθε τρόπο και τον καθηγητή του;...

 
gmna
21 Μάιος 2022 08:58

Μόνο με αυστηρές ποινές λύνεται το πρόβλημα ...
1.μόνο 30 οι αδικαιλόγητες απουσίες
2.όποιοι ασκούν αποδεδειγμένα bullying 5 μέρες αποβολή
3.σε περίπτωση υποτροπής άμεση αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και προσφορά κοινωνικής εργασίας.

 
Αριστεία, όχι αστεία
21 Μάιος 2022 08:47

Αφού με τις πολιτικές φτωχοποιησης και εσωτερικής υποτίμησης τις οποίες ψήφιζε, διέλυσε και αυτή μαζί με την υπόλοιπη ΝΔ, κάθε έννοια κοινωνικού ιστού, διαπιστωνει εκ των υστέρων πως τα κοινωνικά προβλήματα δύσκολα επιλυονται.

Φέρε μου τον έλεγχο να σου βάλω άριστα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.