ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Διορισμοί εκπαιδευτικών: "Πράσινο φως" από Μαξίμου στη Ν. Κεραμέως για επίσπευση κατάρτισης του νέου συστήματος διορισμών με ΑΣΕΠ

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 09/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την επίσπευση κατάρτισης του Σχεδίου Νόμου για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζήτησε το Μαξίμου από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

"Μία από τις προεκλογικές  εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο" δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ του esos.

Έντονη κινητικότητα

"Αρχιτέκτονας" του αρχικού Σχεδίου- κειμένου του νέου συστήματος διορισμών  ήταν ο    Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτσης.

Το  Σχέδιο-κείμενο στάλθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου για παρατηρήσεις και ήδη παρελήφθη  από την υπουργό Ν. Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας ήδη παρέδωσε το κείμενο αυτό μαζί με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας στο Νομικό επιτελείο της , προκειμένου να συνταχθεί το Προσχέδιο Νόμου.

Το Προσχέδιο

Το Προσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις   άξονες πάνω στους οποίους καλείται το Νομικό Επιτελείο της υπουργού να συντάξει το Προσχέδιο Νόμου:

Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση

  •     προϋπηρεσίας,
  •     παιδαγωγικής κατάρτισης
  •     επιστημονικής κατάρτισης
  •     κοινωνικά κριτήρια

Γ. Κατάρτιση πίνακα διοριστέων μόνο για τους εκπαιδευτικούς που "πιάνουν" τη βάση.

Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από  άλλα κριτήρια.

Το 2023

Ο αρχικός στόχος του υπουργείου Παιδείας  ήταν  το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Ωστόσο η επίσπευση σύνταξης του νέου νόμου δεν αποκλείεται να αλλάξει τα σχέδια της Κυβέρνησης

 

Σχόλια (85)

 
Πιτσιφλής
10 Μάιος 2022 10:29

Θα διοριστούν φέτος και του χρόνου και μετά τέλος...
Να κλείσουν οι μισές παιδαγωγικές σχολές, στις άλλες μισές να εισάγονται οι μισοί και να κλείσουν τα 2/3 των καθηγητικών σχολών.
Να σώσουμε τα παιδιά, λίγα έχουμε!...
Τα ίδια να γίνουν και στο Υπουργείο, δεν χρειάζονται τόσοι υπάλληλοι και δύο υφυπουργοί. Η υπουργός, αν κόψει τις επισκέψεις στα δημοτικά, όλα θα τα προλαβαίνει.

 
Εκπαιδευτικοί ως πρότυπο για την κοινωνία
10 Μάιος 2022 10:19

Ακόμα πιο άδικο να αποκλείονται κάποιοι επειδή είναι 25 και όχι 45 ετών - ας σκεφτόμαστε και τι εικόνα δίνουμε στους γονείς και τους μαθητές ως εκπαιδευτικοί.

Τι είναι πιο παράλογο, ένας γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τον διορισμό στο Δημόσιο ή να καταδικάζουμε συλλήβδην όλους τους νέους συναδέλφους, λες και ευθύνονται εκείνοι για το πάγωμα των διορισμων την τελευταία δεκαετία; Πού είναι η συναδελφική αλληλεγγύη;...

Η υποτίμηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού γίνεται με πολλούς τρόπους: Πρέπει να δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα για τη βελτίωση της κοινωνίας αντί να φαινόμαστε ότι, συλλογικά ως κλάδος, το μόνο που μας απασχολεί είναι η μονιμοποίησή μας ενώ τα Δημόσια Σχολεία απαξιώνονται και βουλιάζουν.

Μαρια
09 Μάιος 2022 23:29

Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος 40-50 ετών, που έχει γυρίσει όλη την Ελλαδα, που έχει διαβάσει για να αποκτήσει προσόντα να μπαίνει στην ίδια μοίρα με έναν 20χρονο ο οποίος μόλις τελείωσε και τα χει όλα πρόσφατα.

Ειναι άνιση μάχη άρα χάνεται κάθε έννοια αξιοκρατίας.
Έλεος!!!!! Ας σταματήσει εδώ η υποτίμηση του εκπαιδευτικού

 
Πέτρος 40 ετών Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός
10 Μάιος 2022 10:11

Αδιανόητο να αποκλείονται από το Σχολείο οι ΝΕΟΙ εκπαιδευτικοί απλώς επειδή έτυχε να γεννηθούν το 1998 και όχι το 1978!

Διορισμοί *ΜΟΝΟ* με προσόντα και μοριοδότηση προϋπηρεσίας -δίχως καμία ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- είναι απλώς ένα σύστημα επετηρίδας που ευνοεί τους μεγαλύτερους σε ηλικία σαν εμάς και καθιστά αδύνατον τον διορισμό για τους νέους. Βάλτε και τα μόρια λόγω εντοπιότητας ή οικογενειακής κατάστασης, σε λίγο θα μείνουν μόνο οι 55χρονοι στα σχολεία μας!

Το ΔΙΚΑΙΟ και λογικό θα ήταν να υπάρχει ποσόστωση, ώστε πχ το 20% των θέσεων να καλυφθεί με το ισχύον σύστημα ούτως ώστε να μην αιφνιδιαστούν οι σημερινοί αναπληρωτές που όντως έχουν στηρίξει την Εκπαίδευση επί πολλά έτη, ενώ το υπόλοιπο 80% να ανοίξει για όλους τους πτυχιούχους με ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ μαζί με κάποια βασικά τυπικά προσόντα καθηγητών (πχ. ξένες γλώσσες και διετή διδακτική προϋπηρεσία, ακόμα και στην ιδιωτική εκπαίδευση).

Προς Δασκάλα και όλους

Η λύση πρέπει να είναι προς όφελος των ΜΑΘΗΤΩΝ, των παιδιών μας δηλαδή, και όχι μόνο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών - με ποια λογική να απορρίψουμε έναν καθηγητή 30 ετών; Πώς ξέρουμε ότι δεν είναι καλύτερός μου και ότι δεν έχει την δυνατότητα να προσφέρει πολύ περισσότερα στα σχολεία ως μόνιμος;

Εγώ τουλάχιστον δε θα ήθελα τα παιδιά μου στο σχολείο σε δέκα χρόνια να μη βλέπουν κανέναν νέο και καμία νέα καθηγήτρια!

 
Ποιόν ευνοεί ο γραπτός ΑΣΕΠ όπως παρουσιάζεται?
10 Μάιος 2022 09:58

Α. Κατά τη γνώμη μου ΚΑΝΕΝΑΝ από αυτούς που θα συμμετέχουν.
- Οι νέοι απόφοιτοι, με εφόδιο τις πρόσφατες γνώσεις από τις σπουδές τους, θα πρέπει να γράψουν περίπου 21, για να βρεθούν μπροστά από κάποιον που απλά θα περάσει τη βάση αλλά θα έχει και τα υπόλοιπα 4 κριτήρια που μοριοδοτούνται. Συνεπώς, τα όσα γράφονται εδώ από κάποιους περί ευκαιρίας-δυνατότητας-ελπίδας που τους δίνεται με το γραπτό ΑΣΕΠ, είναι περίπου και όση έχει κανείς για να κερδίσει και το λαχείο.
- Οι παλαιοί απόφοιτοι, ακόμα κι αν έχουν ΚΑΙ τα 4 κριτήρια, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να περάσουν τη βάση για να συνυπολογιστούν κι αυτά. Δηλαδή θα πρέπει να στρωθούν για τα καλά στο διάβασμα, όποια ηλικία, οικογενειακές - επαγγελματικές υποχρεώσεις κι αν έχουν. Επιπρόσθετα, το διάβασμα δεν θα αφορά αυτά που διδάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο πριν από 20-30 χρόνια.... αλλά αυτά που διδάσκονται ΣΗΜΕΡΑ. Δηλαδή πάλι όλα από την αρχή και ίσως και νέα και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.

Β. Κατά τη γνώμη μου ΔΥΟ.... που όμως ΔΕΝ θα συμμετέχουν.
- Την πολιτική ηγεσία που : α) κερδίζει χρόνο(δεν οργανώνεται και υλοποιείται γραπτός ΑΣΕΠ σε 1 και 2 μήνες) β) μοιράζει φρούδες και μάλιστα ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ(το 2023) ελπίδες σε πολύ κόσμο γ) προσπαθεί να φανεί ότι δεν θα αδικήσει κανέναν(δηλ. καμία κατηγορία υποψηφίων) δ) κερδίζει την "κοινή γνώμη" που θέλει εξετάσεις και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, λες και έγιναν εκπαιδευτικοί με μέσον και χωρίς εξετάσεις, αξιολόγηση κι ένα κάρο πτυχία και προσόντα.
- Τα φροντιστήρια προετοιμασίας, τα σχετικά βιβλία-σημειώσεις-ενδεικτικά θέματα, ως και τα εξ αποστάσεως σεμινάρια που πιστεύω ότι θα δούμε να διαφημίζονται από αύριο.

 
Eκπαιδευτικός
10 Μάιος 2022 09:49

Αμήν!Έπρεπε να το είχατε κάνει από την πρώτη στιγμή και να μην αφήνατε να εφαρμοστεί ο επαίσχυντος νόμος Γαβρόγλου. Έστω και καθυστερημένα όμως, μπράβο σας!!!

 
Λίγο λογική
10 Μάιος 2022 09:12

Κάποιοι λέτε πως οι γραπτές εξετάσεις απαξιώνουν τα πτυχία μας κτλ. Ενώ τώρα που χρειάζονται 2 μεταπτυχιακά, 2 γλώσσες και ό,τι άλλο για να πάει κανείς αναπληρωτής μειωμένου, δεν είναι αυτό απαξίωση δηλαδή...
Ο γραπτός ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ το πτυχίο, γιατί όλοι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν χάρη στο πτυχίο τους. Και αν έχουν γνώσεις θα τα καταφέρουν.

 
ΝΜ
10 Μάιος 2022 09:11

Δώσαμε γραπτό ΑΣΕΠ ήμασταν επιτυχόντες ,μια ζωή μακριά από την οικογένεια για να μαζέψουμε μόρια δώσαμε τόσα χρήματα για πτυχια και τώρα μιλάτε για γραπτο σ'αυτην την ηλικία και τις τόσες υποχρεώσεις που εχουμε;Τι να αποδείξουμε εάν αξίζει να διδάσκουμε.Μην το τολμήσουν

 
Δασκάλα@
10 Μάιος 2022 08:45

Αμφισβητεί το ελληνικό πανεπιστήμιο λες? Να ήταν μόνο αυτή καλα θα ήταν, ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ.

 
GA GA GA
10 Μάιος 2022 08:23

Γραπτός το 23΄ . Για να δω τώρα αυτούς που υποστήριζαν και ζητούσαν γραπτό το 18' τι έχουν να πουν, αφού μάζεψαν προσόντα και προυπηρεσία...

 
Προχωράμε μπροστά επιτέλους
10 Μάιος 2022 07:35

Το ότι γίνονται διορισμοί τα τελευταία χρονια είναι η πιο θετική εξέλιξη. Τους άρεσε καλύτερα η αδιοριστία πολλών ετών; Ας μη ψάχνουμε συνεχώς θέματα.

 
Ψάρια, φρέσκα ψάρια
10 Μάιος 2022 01:15

Εδώ ο καλός ψαράς κυρία μου. Έχω ψάρια για όλους. Μεγάλα ψάρια, μικρά ψάρια, όλα τα πιάνω στα δίχτυα μου. Έλα και σπαρταράνε!

 
Δασκάλα
10 Μάιος 2022 01:09

Αν πιστεύετε πως ένας εκπαιδευτικός που έχει τελειώσει τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, χρειάζεται εξετάσεις για να αποδειχτεί αν κάνει για εκπαιδευτικός, αμφισβητείτε ξεκάθαρα την αρχική τουλάχιστον εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και μαζί το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τα οποία είστε υπεύθυνοι. Άρα μας λέτε, επειδή έχουμε αναξιόπιστο ή σαθρό σύστημα ΑΕΙ και ούτε σκοπεύουμε να το βελτιώσουμε, θα κρίνουμε τους εκπαιδευτικούς από μια ....αξιόπιστη εξέταση για το αν είναι κατάλληλοι. Μια εξέταση, βέβαια που θα είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα για το δημόσιο, χωρίς ουσιαστικά κάποιο αποτέλεσμα, αφού πολύ λίγοι είναι αυτοί που αποκλείονται και θα χρειαστεί να κάνουν φροντιστήριο για την επόμενη εξέταση. Άλλη μια φορά τα φροντιστήρια έρχονται ως δεκανίκια ενός αμφισβητούμενου από την ίδια την πολιτεία εκπαιδευτικού συστήματας που δεν θέλει να το αλλάξει.... Και το κυριότερο ας αναρωτηθούμε΄: Μήπως,τελικά, το σχολείο και τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα της εξουθένωσης και του άγχους των εκπαιδευτικών από μια τέτοια διαδικασία που έρχεται να προστεθεί στην ήδη ταλαιπωρημένη ζωή χιλιάδων περιπλανώμενων εκπαιδευτικών;

 
Μπλόκαρε το διαφορικό
10 Μάιος 2022 00:56

@Διαβάζοντας τους 4 άξονες
Το ίδιο πάθαμε όταν διαβάζαμε και τους άξονες για τις επιλογές των στελεχών. Νομίζαμε πως πρόκειται για το πιο ισορροπημένο και δίκαιο σύστημα που μπορεί να υπάρξει. Στην πράξη, το διαφορικό μπλόκαρε και βαλτώσαμε στο χωράφι.

 
ΠΕΡΙ ΜΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ
10 Μάιος 2022 00:02

Για αυτούς που λένε ότι θα τους μαυρίσουνε τους πληροφορώ ότι άλλοι τόσοι και περισσότεροι είναι αυτοί που θα τους ψηφίσουνε και είναι αυτοί που περιμένουν να μπουν στο παιχνίδι της εκπαίδευσης.....

 
@παρά λίγο...
09 Μάιος 2022 23:33

Εγώ πάλι διαβάζοντας το σχέδιο για το νέο σύστημα διορισμών σκέφτομαι για πρώτη φορά να ψηφίσω ΝΔ, αν και απέχω από αυτήν αρκετά ιδεολογικά.

 
Μαρια
09 Μάιος 2022 23:29

Απαράδεκτο! Το σύστημα αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δυνατό όλοι ο ικοποι μας να εξαρτώνται από μια μέρα εξετάσεων. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος 40,50 ετών που έχει γυρίσει όλη την Ελλαδα,που έχει διαβάσει για να αποκτήσει προσόντα να μπαίνει στην ίδια μοίρα με έναν 20χρονο ο οποίος μόλις τελείωσε, τα χει όλα πρόσφατα. Ειναι άνιση μάχη άρα χάνεται κάθε έννοια αξιοκρατίας. Δώσαμε εξετάσεις να μπούμε να βγούμε. Έλεος!!!!! Ας σταματήσει εδώ η υποτίμηση του εκπαιδευτικού

 
Νικος
09 Μάιος 2022 23:20

Μυρσίνη πρόσεξε την ορθογραφία, δεν σε βλέπω να περνάς ΑΣΕΠ με τόσα ορθογραφικά λάθη σε λίγες γραμμές.

 
Μυρσίνη
09 Μάιος 2022 23:01

Οπότε αλλάζει το σύστημα προσλήψεων , πάντα υπάρχει ένα ποσοστό ενδιαφερομένων που θίγονται τα συμφέροντα τους. Κάθε φορά. Εγώ ήμουν επιτυχών και το 2007 και 2009 και δεν φοβάμαι να ξαναδώσω. Επιστήμονες ήμαστε. Και στην τάξη κάθε χρόνο πρέπει να διαβάζουμε για να βελτιώνουμε την δουλειά μας.

 
Παρά λίγο...
09 Μάιος 2022 22:55

Ευτυχώς που ανακοινώνουν έγκαιρα το σχέδιο για το νέο σύστημα διορισμών, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να τους ψήφιζα στις επερχόμενες εκλογές. Τώρα που ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους γραπτούς διαγωνισμούς και τα λοιπά, μάλλον ήρθε η ώρα να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να μην ξαναγίνουν κυβέρνηση. Το ίδιο υποθέτω ότι ισχύει για πολλές χιλιάδες εκπαιδευτικών. Κυρίες και κύριοι του ΥΠΑΙΘ, το νέο σύστημα διορισμών που οραματίζεστε θα είναι το ρέκβιέμ σας.

 
Διαβάζοντας τους 4 άξονες
09 Μάιος 2022 22:54

του προσχεδίου, νομίζω πως πρόκειται για το πιο ισορροπημένο και δίκαιο σύστημα που μπορεί να υπάρξει. Εύχομαι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Συγχαρητήρια στην κ. Κεραμέως αν δεν κάνει πίσω στα διάφορα μικροσυμφέροντα, τα οποία όλοι ξέρουμε πως είναι πολλά.

 
Φωτεινή
09 Μάιος 2022 22:51

Να ξεκουμπιστούν, ας έρθουν οι άλλοι, αυτοί που θα σεβαστούν τους αγώνες μας και τις αγωνίες μας.

 
Μαρια
09 Μάιος 2022 22:46

Ας διοριστούν όλοι οι αναπληρωτές και ας γίνει ο γραπτός διαγωνισμός για τους νέους που κοπτονται τόσο.

 
Γραπτός διαγωνισμός
09 Μάιος 2022 22:41

Είναι το μόνο δίκαιο σύστημα. Αρκετά με τη συλλογή "προσόντων" . Εκπαιδευτικοί είμαστε, ας μην φοβόμαστε τις εξετάσεις. Μακάρι η κυβέρνηση να το τολμήσει. Θα είναι μια τομή που θα αλλάξει προς το καλύτερο το επίπεδο της μέσης εκπαίδευσης.

 
Νεφέλη
09 Μάιος 2022 22:34

Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το νέο σύστημα διορισμών, γιατί απλούστατα δεν θα κερδίσουν τις εκλογές.
Να διοριστούν όλοι οι αναπληρωτές στα υπάρχοντα κενά και να διαγωνιστούν στον ΑΣΕΠ οι νεώτεροι που κοπτονται για τον διαγωνισμό .

 
Μαρία
09 Μάιος 2022 22:14

Ας τους στείλουμε στην αντιπολίτευση του χρόνου, για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας.

 
απο Σύρο
09 Μάιος 2022 22:10

...απαράδεκτο το μόνο απαραίτητο είναι να γίνουν εκλογές να φύγετε να ξεκουμπιστείτε

 
Δημήτρης
09 Μάιος 2022 22:09

Αν θέλουμε να μην πραγματοποιηθεί αυτή η πολιτική για το νέο σύστημα διορισμών αρκεί να μην τους ξαναψηφίσουμε.

 
αεργος εκπαιδευτικός
09 Μάιος 2022 21:38

Επιτέλους , η κοινή λογική υπερισχύει .

Αξιοκρατία = γραπτός διαγωνισμός .Πρέπει βέβαια να υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο και να διοριστούν οι αναπληρωτές που έχουν εργαστεί και προσφέρει πολλά χρόνια .

Για τους νέους εκπαιδευτικούς όμως ο γραπτός διαγωνισμός είναι η μόνη λύση για να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί στην μέση εκπαίδευση .Αυτοί δεν μπορούν να συγκριθούν με τους αναπληρωτές που έχουν πολλά χρόνια προυπηρεσία .

 
Νικ
09 Μάιος 2022 21:31

Θέλετε να μας τελειωσετε;Όλη μας η ζωή μακριά από τις οικογένειες μας για να μαζέψουμε προυπηρεσια και μόρια και μας λέτε για γραπτο διαγωνισμο;μην το αγγίξετε το σύστημα διορισμού

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.