ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Περί μη προσμέτρησης των απουσιών «λόγω ανωτέρας βίας»

Αν δεν το συνειδητοποιούν στο Υπουργείο Παιδείας και θεωρούν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση απλά «διευκολύνει» ή «αποσοβεί» συγκρούσεις σε μια όντως τεταμένη περίοδο για τα σχολεία, κάνουν φρικτό λάθος
Δημοσίευση: 21/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δρ. Νίκος Σαλτερής, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Συγγραφέας

Διαβάζοντας το χτεσινό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο «οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας… δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών», στην αρχή σκέφτηκα ότι θα πρόκειται περί λάθους. Κάποιος προώθησε εκ παραδρομής το περσινό έγγραφο που τόσα προβλήματα δημιούργησε. Όμως οι ελπίδες μου διαψεύστηκαν, όταν έλεγξα την ημερομηνία έκδοσής του, καθώς και το σχολικό έτος ισχύος της υπουργικής απόφασης, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.  

Όχι, λοιπόν, δεν επρόκειτο περί λάθους. Απλά για δεύτερο σχολικό έτος στη σειρά μια υπουργική απόφαση – χωρίς ίχνος αιτιολόγησης ή πολύ περισσότερο περιγραφή του τι σημαίνει «ανωτέρα βία» - καταστρατηγούσε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Εκπαίδευσης στα δημοτικά και γυμνάσια και υπονόμευε ακόμα περισσότερο την από καιρό χαμένη τιμή του λυκείου μας, πετώντας, μάλιστα, το μπαλάκι των ευθυνών λήψης απόφασης περί του ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι λόγοι «ανωτέρας βίας» στις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων μας.

Πέρυσι, όπως τότε είχα γράψει σε σχετικό άρθρο https://www.protagon.gr/apopseis/mathites-fantasmata-apo-goneis-arnites-..., τα ήξεις αφίξεις του Υπουργείου ως προς το όριο των «δικαιολογημένων» απουσιών στο σχολείο έθεταν εν αμφιβόλω την υποχρεωτικότητα φοίτησης σ’ αυτό υποδαυλίζοντας συμπεριφορές απαξίωσής του από μαθητές και γονείς και απαξιώνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη για να λειτουργεία των σχολείων κουλτούρα τήρησης ορίων και νομιμότητας. Επιπλέον,  υπέσκαπταν και το όποιο κύρος έχει απομείνει στους    απηυδισμένους εκπαιδευτικούς μας από τις συνθήκες εργασίας που επέβαλε η πανδημία καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων χειρισμού της στα σχολεία.  

Γνωρίζουμε, όμως, ότι «λάθος επαναλαμβανόμενο απολανθάνεται» και σταδιακά καθίσταται κανόνας. Οπότε, η επανάληψη και φέτος της ίδιας υπουργικής απόφασης δεν περιορίζεται στο γεγονός ότι το ίδιο του υπουργείο «λουφάρει» ή αποκρύπτει όσους μαθητές με την παρότρυνση των γονιών τους θεωρούν ότι η φοίτηση στο σχολείο είναι à la carte, χαμένες ώρες ή πάρεργο (π.χ. λύκειο). Ούτε απλά εκθέτει τους εκπαιδευτικούς που  παίρνοντας τοις μετρητοίς το ρόλο τους και απαιτώντας σεβασμό του σχολείου, κατοχυρώνουν κανονικά τις αδικαιολόγητες απουσίες με αποτέλεσμα, εν συνεχεία, βρίσκουν τον μπελά τους και σέρνονται στα δικαστήρια μόνοι και αβοήθητοι από την υπηρεσία (ως συνήθως). Όπως, για παράδειγμα, συνέβη πέρυσι με τη γνωστή ιστορία μήνυσης διευθυντή και υποδιευθυντή γυμνασίου   από γονείς μαθητή, που έμενε στο σπίτι, επειδή αυτοί αρνούνταν να συμμορφωθούν με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας (ζητούσαν μάλιστα 19.000 € αποζημίωση από τον καθένα τους!). Πρόκειται για κάτι άλλο πιο βαθύ και πιο επικίνδυνο: πρόκειται για την συστηματική υποβάθμιση του ίδιου το σχολείου, ως φορέα γνώσης και κοινωνικοποίησης.

Αν δεν το συνειδητοποιούν στο Υπουργείο Παιδείας και θεωρούν ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση απλά «διευκολύνει» ή «αποσοβεί» συγκρούσεις σε μια όντως τεταμένη περίοδο για τα σχολεία, κάνουν φρικτό λάθος. Αν δεν τους ενδιαφέρει παρά μόνο «ο χειρισμός» αυτής της περιόδου με το λιγότερο κατά την εκτίμησή τους «πολιτικό κόστος» ακόμα χειρότερα, γιατί έχουν χαμηλά κίνητρα. Αν πάλι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν.

ΥΓ. Από όσα αναφέρονται στο παρόν σημείωμα, αφαίρεσα ενσυνείδητα το γεγονός ότι το εν λόγω  έγγραφο ενδύεται την ισχύ υπουργικής απόφασης, ενώ είναι εμφανώς έωλο νομικά. Το υπουργείο μας μάς έχει συνηθίσει σε κάτι τέτοια…     

Σχόλια (45)

 
Έλατος
06 Ιουν 2022 12:42

Πάλι νομοθετούν με εγκυκλίους; Τα ίδια και με τις άδειες ανατροφής πριν δύο χρόνια, τους ακύρωσε το ΣτΕ το χειμώνα φέτος και τώρα .."δεν τρέχει και τίποτα μωρέ ένα λαθάκι κάναμε, ό,τι λέει ο νόμος παιδιά"

 
Εκπαιδευτικός
23 Μάιος 2022 07:14

Πέρα του γεγονότος ότι δεν διευκρινίζει τι σημαίνει "ανωτέρα βία" δεν διευκρινίζει και τον αριθμό των απουσιών που μπορούν να σβηστούν. Είναι 10, 20, 50, 100, 200, 300, 1000? Από το Σεπτέμβριο? Από πότε?
Γελοίο...

 
οταν συγχεουμε την αυστηροτητα με τη σοβαροτητα
22 Μάιος 2022 21:59

@Πιτσιφλής
το γνωριζω μιας και στο λυκειο της πολης μου ειχα συμμαθητες απο τα διπλανα χωρια που ζουσαν σε νοικιασμενα δωματια που ουτε οι σημερινοι μεταναστες θα εμεναν.
δεν ηθελα να το αναφερω γιατι πολλοι συναδελφοι πιθανως να μην το πιστευουν καν.
θυμηθηκα συμμαθητη μου που οπως ελεγε "οταν πειναω, πεφτω για υπνο για να μην σκεφτομαι το φαγητο" ... σημερα υπηρετει σε ΑΝΩΤΑΤΗ θεση στο στρατο.
ειλικρινα θλιβομαι με συναδελφους που προσπαθουν να δικαιολογησουν τον καθε "ερχομαι μονο για το χαρτι"

 
@το "για λόγους ανωτέρας βίας" καλά ορισμένο
22 Μάιος 2022 21:49

πλάκα κάνεις, οι σύλλογοι έγιναν, σας την έφερε το ΥΠΑΙΘ μια χαρά

 
Πιτσιφλής
22 Μάιος 2022 20:55

@ οταν συγχεουμε την αυστηροτητα με τη σοβαροτητα
Όταν το χωριό που είχε το Γυμνάσιο δεν ήταν διπλανό, νοίκιαζε ο πατέρας μας ένα μικρό δωμάτιο που ήταν συνήθως έξω από ένα σπίτι, δίπλα σε μια αποθήκη ή στο στάβλο ή στον αχυρώνα. Εκεί μέναμε, χώμα κάτω, ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι με τον λύχνο, ένα ντουλάπι στην άκρη, ένα παράθυρο και μια πόρτα που τον χειμώνα χάνονταν, δεν υπήρχαν... Το Σάββατο πέρναμε τον δρόμο για το χωριό μας, να φάμε το αληθινό φαΐ της μάνας μας και να χορτάσουμε!
Απουσίες δεν κάναμε, δεν υπήρχε λόγος. Οι μισοί τουλάχιστον σπουδάσαμε...

 
Βασίλειος Γκιμ.
22 Μάιος 2022 20:35

Η απάντηση του ΥΠΑΙΘ σε ερώτηση της βουλευτού, κ. Σ. Ασημακοπούλου (αρ. πρωτ. 6973/31-5-2021) πέρυσι για το ίδιο θέμα
Έχει κατατεθεί και νεότερη

 
Η απουσία ως ευθύνη του κηδεμόνα
22 Μάιος 2022 20:05

Θεωρώ ότι η απουσία του παιδιού είναι πριν απ'όλα ευθύνη του κηδεμόνα. Άρα μέσα σε όλα καλό είναι να υπάρχει ένα πέναλτι και προς αυτόν ή προς τον ίδιο τον μαθητή αν αυτός είναι ενήλικος. Δεν είναι δυνατόν το σχολείο να έχει την ευθύνη να φέρει το παιδί στην τάξη δεν είναι δυνατόν να έχει συνέπειες για τον μαθητή η απουσία του καο ο κηδεμόνας απλά να παρακολουθεί. Δεν μπορεί ο νόμος και ο παιδαγωγός να ελέγχουν και να τιμωρούν τον δεκαεπτάχρονο και ο κηδεμόνας να σφυρίζει αδιάφορα ή να ζητά και τα ρέστα. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια και διαδικαστικά ζητήματα.

 
ένας απλός εκπαιδευτικός
22 Μάιος 2022 17:39

Να είναι το "για λόγους ανωτέρας βίας" καλά ορισμένο, παρακαλώ.

 
Ρίτα
22 Μάιος 2022 16:28

Στο σχολείο μου μαθητής με 230 απουσίες έμεινε. Αυτό όμως συνιστούσε συστηματική απουσία από το σχολείο. Όταν όμως η υπέρβαση του ορίου των 114 απουσιών είναι μικρή - και το μικρή είναι πάντα σχετικό- δεν μπορούμε φέτος να κόψουμε κανένα παιδί, βάσει του σκεπτικό που σας παρέθεσα προηγουμένως, και το υπουργείο το ήξερε καλά αυτό εξου και η εγκύκλιος

 
οταν συγχεουμε την αυστηροτητα με τη σοβαροτητα
22 Μάιος 2022 14:57

@Προς "αυστηρούς"

στο σχολειο σας δηλαδη, ΚΑΘΕ μαθητης, ΚΑΘΕ χρονο, σπαει τον αστραγαλο του?
τι ακριβως εξυπηρετει το ακραιο παραδειγμα που αναφερατε?
και σε τι ακριβως ειναι χειροτερη η κοινωνια του 22 απο του 70?
δεν ειναι προσβολη για τους μαθητες της δεκαετιας του 70, που πηγαιναν απο το χωριο στη διπλανη πολη ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ή με το ποδηλατο, για το γυμνασιο (για να μην πω το δημοτικο) βρεξει,χιονισει με σκισμενα παπουτσια και παντελονια και αξιοπρεπως χωρις κλαψουρισματα το τελειωσαν?
πρεπει να δικαιολογουμε αυτον που ξενυχτησε στο facebook ή στο club και θυμηθηκε να ερθει κατα τις 10-11 για μαθημα χωρις τετραδιο, ρωτωντας στη διευθυνση τι μαθημα εχει και σε ποια αιθουσα?
το 99% οσων εχουν υπερβολικες απουσιες ανηκουν σαυτη την κατηγορια (αντε να εσπασε και τον αστραγαλο του καποιος απο αυτους )
γιατι ακριβως πρεπει να δικαιολογησουμε ολους αυτους???
Υ.Γ. ελπιζω να ειστε μαθητης και οχι εκπαιδευτικος.....

 
Ελλάς το μεγαλείο σου
22 Μάιος 2022 14:29

Είναι κλασική ελληνική "διοίκηση". Έχεις ένα ψηφισμένο νόμο, κανονισμό, οτιδήποτε. Κλείνεις το ματάκι και αφήνεις να τον παραβιάζει όποιος θέλει (όλοι έχουν πάντα μια "καλή" δικαιολογία, είναι άδικο, κλπ κλπ). Μετά βγάζεις (με διοικητική απόφαση) εγκύκλιο που νομιμοποιεί την παρανομία (δηλαδή ακυρώνεις αυτό που ψηφίστηκε στη Βουλή ή άλλο σώμα). Όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Αυτά ισχύουν παντού σχεδόν - από απουσίες τώρα, μέχρι αυθαίρετα κτίσματα, και ένα σωρό άλλα. Είναι σαράκι που τρώει τη δήθεν Δημοκρατία μας. Η έκπληξη θα είναι αν κάποτε κάποιος δεν υπογράψει διευκολύνσεις και αφήσει τον πληθυσμό να μάθει (γιατί χρειάζεται και σε αυτό εκπαίδευση) περί κανόνων, δικαιοσύνης και συνεπειών.

 
Αντε γεια
22 Μάιος 2022 12:28

Η πρόταση που θα κάνω εγώ για το σχολείο μου (στα πλαίσια της αυτονομίας) είναι να μην μπαίνουν καθόλου απουσίες.

Να τελειώνουμε δηλαδή αφού δεν μετράνε, ποιος ο λόγος να έχουμε μέσα 100 παιδιά που δεν ενδιαφέρονται;

Να έχουμε 3 παιδια που ενδιαφέρονται.

 
ΠΕ19
22 Μάιος 2022 11:31

@Πλατάρος Γιάννης
Δάσκαλε πάλι σωστός !!!
Η νυν ηγεσία του υπουργείου κρατάει ότι λάθος έχει κάνει η προηγούμενη (και πετάει ότι σωστό, τις ελάχιστες φορές που έκανε κάτι σωστό).
Να πούμε για τις αποβολές ? αποβολή = 2 μέρες το πολύ απουσία που στο τέλος του χρόνου θα σβηστούν απλή κοροϊδία !!!!
Νόμος Γαυρόγλου 114 απουσίες ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ και τέρμα είτε έχεις 20 είτε 5 τι δηλαδή αν κάποιος αρρωστήσει 2-3 φορές και έχει 115 απουσίες με μέσο όρο 19.5 κομμένος, και αν κάποιος κάνει 113 κοπάνες με μέσο όρο 10 περασμένος !!! Τρομερά δίκαιο !!!
Πρόταση (σαν του δασκάλου)
Αδικαιολόγητες απουσίες 40 (50 προ Γαβρόγλου)
Δικαιολογημένες από γονέα (ακόμα και μονόωρες) 50 με ειδική εφαρμογή μέσω Taxisnet και εντός εξαμήνου (σε όλο τον κόσμο εξάμηνο λέγετε)
Δικαιολογημένες από γιατρό 150 ηλεκτρονικά με ειδική εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί το σχολείο και τον ΑΜ του μαθητή αφού κάποιοι «ευαίσθητοι» βγάλανε το AMKA από το Myschool !!!)
Πάνω από τις 200 συνολικά ολική παραπομπή το Σεπτέμβρη
Πάνω από τις 250 επανάληψη τις τάξης
Το όριο να προσαυξάνεται κατά 70 αν ο μαθητής έχει μ.ο εξαμήνων πάνω από 16
Οι αποβολές να είναι αποβολές δηλαδή να μην υποχρεούται ο μαθητής να έρθει στο σχολείο και φυσικά μετά να ζητάει (και με το δίκιο του) να σβηστούν οι απουσίες.
Αποβολή = ΑΠΟΥΣΙΕΣ (ενδεχομένως να δικαιολογούνται αλλά να μετράνε στο σύνολο).

 
@Ρίτα
22 Μάιος 2022 10:05

Μπορείτε σας παρακαλώ,να ορίσετε τις λίγο παραπάνω(σε σχέση με τι)...130,151,167 254....430 απουσίες.Το 430 είναι πραγματικό νούμερο,και δόθηκε στον μαθητή δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις γιατί....ήταν μια δύσκολη χρονιά.

 
ΠΟΛΙΤΗΣ
22 Μάιος 2022 09:53

Απόφαση στο ίδιο μήκος κύματος με την κατάργηση της ΠΝΠ για την αυτεπάγγελτη καταστολή των καταλήψεων και τη θεσμοθέτηση ως μέγιστης πειθαρχικής ποινής για μαθητές τις 2 μέρες αποβολή. Κατρακύλα δίχως τέλος ή μήπως καινοτομία δίχως τέλος;

 
Ρίτα
22 Μάιος 2022 09:09

Πως θα μπορούσαμε φέτος συνάδελφοι να απορρίψουμε μαθητή λόγω λίγο παραπάνω απουσιών τη στιγμή που βάσει εγκυκλίου προτρέπαμε οι ίδιοι τους μαθητές να μην έρθουν σχολείο αν δεν νιώθουν καλά; Πως θα δικαιολογούνταν αυτές οι απουσίες; Ποιο δικαστήριο δεν θα δικαίωνε το μαθητή; Ήταν μια δύσκολη χρονιά και η τελευταία εγκύκλιος μπάλωσε όπως όπως την κατάσταση για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα.

 
@Προς αυστηρούς
21 Μάιος 2022 22:09

ΟΚ, δηλαδή εσείς μας λέτε ότι αν ένας μαθητής χάσει 2 μήνες σχολείο από τους 8 (για οποιοδήποτε λόγο) όλα καλά και προχωράμε...

Φαντάζομαι αν αγοράσετε αυτοκίνητο και σας το παραδώσουν μόνο με 3 από τις 4 ρόδες, δεν υπάρχει πρόβλημα...

 
TK9
21 Μάιος 2022 21:29

Η άποψη ότι βοηθάω έναν μαθητή με 450 απουσίες να συνεχίσει στην επόμενη τάξη,δεν σημαίνει ενδιαφέρον για τον μαθητή αλλά ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους ίδιους τους γονείς.Για το υπουργείο δεν θα κάνω σχόλιο γιατί θα με κόψει η λογοκρισία.

 
Μιχάλης
21 Μάιος 2022 20:01

Έχετε συνειδητοποιήσει πως με αυτές τις αποφάσεις για τις απουσίες καταργείται, βαθμιαία αλλά ουσιαστικά, η υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο;

 
Προς "αυστηρούς"
21 Μάιος 2022 19:18

Παρακαλώ μπορείτε να αντιληφθείτε ότι ένα απλό σπάσιμο αστραγάλου σε έφηβο πάνω στην ανάπτυξη μπορεί να σημαίνει ακόμα και 2 μήνες off;

1 μήνας απουσιών = πάνω από 120 απουσίες

Το σημερινό όριο απουσιών είναι εξαιρετικά αυστηρό και ΄"εφαρμόζεται" καθαρά και μόνον επειδή όλα τα σχολεία αδυνατούν να το εφαρμόσουν στην πράξη...

Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κοινωνία του 2022 δεν έχει καμμία σχέση με αυτή του 1970.

Μεγαλύτερη αυστηροποίηση στις απουσίες απλά θα σημάνει κατακόρυφη αύξηση της μαθητικής διαρροής, των κατ'ιδίαν διδαχθέντων και στο τέλος θα εισάγει το homeschooling από την πίσω πόρτα και στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, όπως ακριβώς γίνεται στο εξωτερικό.

 
Κασσάνδρα
21 Μάιος 2022 19:03

Συγχαρητήρια κ Σαλτερή για την ανάλυση σας. Έτσι κ αλλιώς οι απουσίες λόγω Covid ήταν δικαιολογημένες, η εγκύκλιος αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διάλυση των σχολείων, καθώς με τις απουσίες συγκρατούσαμε τους μαθητές, κάποιες φορές, στο βαρετό σχολειο. Δυστυχώς, εκπαιδεύουμε πολίτες του αύριο με μοναδικό όπλο την απειλή….

 
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
21 Μάιος 2022 18:49

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΑΠΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΩ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ

 
Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας
21 Μάιος 2022 18:42

Είναι η τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά που η γνωστή αερολογία περί ανωτέρας βίας επαναλαμβάνεται. Επιτελικό φιάσκο ή "αριστίνδην" ασχετοσύνη;

 
Στράτος
21 Μάιος 2022 18:13

@Πλατάρος Γιάννης
Η μακρόχρονη εμπειρία σου στα σχολεία και τη διοίκηση της εκπαίδευσης σε οδηγεί στο να κάνεις προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου για την επίλυση προβλημάτων της σχολικής ζωής. Εκτός από τις διατάξεις που προτείνεις εδώ για τις απουσίες, είδα και άλλη προτεινόμενη ρύθμιση για τη γνώση ξένων γλωσσών υποψηφίων στελεχών εκπαίδευσης.
Ειλικρινά, πιστεύεις ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο που να είναι ανοιχτά στους εκπαιδευτικούς των σχολείων;

 
Πιτσιφλής
21 Μάιος 2022 16:18

Δεν αρκεί μία αξιόλογη φωνή, χρειάζονται και οι συλλογικές από τις μικρές έως τις μεγάλες, που δυστυχώς δεν εκφέρονται τις στιγμές που πρέπει κι έτσι συχνά χάνεται η ευκαιρία και κυρίως η δυνατότητα για το ακατόρθωτο!
Κρίμα!

 
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι
21 Μάιος 2022 15:45

Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Νομίζω ότι το κερασάκι στην τούρτα είναι στο τέλος. "Αν πάλι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν." Δεν λέγεται μεν.... αλλά μετά από τρία χρόνια νομίζω ότι πλέον ξέρουμε όλοι, αυτό που έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο μυαλό τους για το δημόσιο σχολείο (και όχι μόνο).

 
Πλατάρος Γιάννης
21 Μάιος 2022 15:29

*** Ο αρθρογράφος κάνει πληρέστατη και ορθή ανάλυση.
***Αυτά που αναλύει έχουν ξανασυμβεί τουλάχιστον άλλες τρεις φορές σε τέτοια κλίμακα.
*** η εγκύκλιος δεν νομοθετει εξ ορισμού. Ερμηνεύει τον νόμο. Η συγκεκριμένη νομοθετει.
*** Είναι ασαφής για να υπαρχει το άλλοθι του "εγώ δεν εννοούσα αυτό που εσεις καταλάβατε και εφαρμόσατε."
*** Έπρεπε να αναφέρει για απουσίες που οφείλονται σε γρίπη ή άλλες εποχικές λοιμώξεις με χαρτί γιατρού. Όχι ότι δεν θα γινόταν ξέπλυμα, αλλά θα υπήρχε ένα φύλλο συκης.
*** Ο Γαβρογλου νομοθέτησε ρύθμιση νομοτεχνικα αστεία, καθώς προβλέπει μέχρι 20 μέρες νοσοκομείο ή μεχρι 20 μέρες ΑΠΌ νοσοκομείο. ΤΊΠΟΤΕ ΆΛΛΟ. Αυτό θεωρείται απαράδεκτη προχειρότητα. Δεν άκουσα κιχ από ΟΛΜΕ.
*** Το όριο απουσιών είναι μια ΔΙΑΠΊΣΤΩΣΗ, ελλειπους γνωστικου επιπέδου, πέραν του οποίου δεν αναπληρωνεται και υπάρχουν επιπτώσεις. Παραπομπή τον Σεπτέμβριο (οχι πια) ή επανάληψη τάξης. Κλιμάκωση επιπτώσεων πλέον δεν υπάρχει. Το προηγούμενο πλαίσιο ορθώς προέβλεπε ότι ο έχων βαθμό Τετραμήνου πάνω από 15, είχε περιθώριο παραπάνω απουσιών, διότι κατά τεκμήριο, έχει λιγωτερα γνωστικά κενά.
*** ο εκπαιδευτικός κόσμος υποδέχθηκε με ανακούφιση τις ρυθμίσεις Γαβρογλου, διότι μειωνόταν κατακόρυφα η γραφειοκρατία. Τα αδιέξοδα όμως έχουν φανεί και λύνονται με τέτοιες εγκύκλιος.
***προτεινω:
1. Έως 50 από γονέα.
2. Έως 150, από γιατρό.
3. Μετά τις 200, έως 250 ολική παραπομπή κατά Σεπτέμβριο.
4. Μετά τις 251 επανάληψη τάξης.
Όλα τα όρια προσαυξανονται κατά 50 για όσους έχουν μέσο όρο τετράμηνο πάνω από 15, συμπεριλαμβανομένου.
5. Οι απουσίες από γονέα, δικαιολογούνται μόνο μέσω taxisnet, από γονέα. Από γιατρό, μόνον με αυτοπροσωπη παρουσία και αίτηση του γονέα στο σχολειο.
Με τα παραπάνω δεν θα έχουμε παραπάνω όχληση στο σχολείο απ ο, τι τώρα. (Τα στελέχη των σχολείων, το ξέρουν)
6. Δεν προσμετρωνται απουσίες για λόγους ανωτέρας βίας και ανυπαιτιου κωλύματος, γενικής καθολικής φύσεως, όπως απεργία ΚΤΕΛ, σεισμός, πλημμύρα, χιονοπτώσεις εκτεταμένες, θύελλες, κ. ο. κ.
7. Αδικαιολογητες απουσίες δεν υπάρχουν. Οι 50, πρέπει να "δικαιολογηθουν" από τον γονέα, υπό την ελάχιστη έννοια "είμαι ενήμερος" στις 50 περιλαμβάνονται ωριαίες απομακρύνσεις και αποβολές. Για παραπάνω από 50 οφειλομενες αποκλειστικά σε Ω. Ά. είτε από όλες, ο Σ. Δ., δυναται ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ να θεωρησει ως μη γενομένες έως και 15 απουσίες.
8. Αν ένας γονεας δεν "δικαιολόγησει" (= λάβει γνωση) κάποια από τις 50 απουσίες εντός πενθήμερου από την επιστροφή του μαθητή, του επιβάλλεται σοβαρό διοικητικό πρόστιμο. Αυτές και μόνον, δυναται να "δικαιολογήσει" ο Σ. Δ.
9. Ο κηδεμόνας οφείλει να υποβάλλει στο σχολείο έγκυρους αριθμούς τηλεφώνου , διεύθυνσης κατοικίας και ηλεκτρονικής διεύθυνσης, με ολική ευθύνη ατομική για οτιδήποτε εμπλοκη προκληθεί ένεκα παράληψης του.
10. Δεν εγγράφεται κανένας μαθητής σε τάξη, αν δεν προσέλθει ο πρώτος γονεας, ο δεύτερος γονεας, ο αναπληρωτής γονεας και δεν ελεγχθουν ΕΠΊ ΤΌΠΟΥ οι τηλ. αριθμοί και τα μεηλ, όπου και θα λάβουν την σχετική βεβαίωση. Η προσέλευση των γονέων γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου όπου γίνεται και σχετικό σεμινάριο σε όσους δεν έχουν Email.
Aν δεν εμφανιστούν οι γονείς έως και τον Αγιασμό, έχουμε αυτόματη επιβολή διοικητικού προστίμου από ΔΟΥ, ενώ αν δεν εμφανισθεί εντός τριών ημερών από Αγιασμό ενημερώνεται ο εισαγγελέας.
Τα παραπανω φαντάζουν στρατιωτικά και υπερβολικά, αλλά κοινωνικά, είναι αναγκαία. Αλλιώς το μπάχαλο θα συνεχιζεται....
Μπορούμε να συμφωνήσουμε να παραμείνει η σημερινή κατάσταση.
Τάξη όμως δεν θα μπει ποτέ....

 
Καρράς Νίκος
21 Μάιος 2022 15:24

Αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι χαϊδεύουμε τα παιδιά με πρώτους τους γονείς, μετά το υπουργείο και στο τέλος, θέλοντας και μη, οι εκπαιδευτικοί. Συμφωνώ με το άρθρο. Καταχωρούνται όλες οι απουσίες και στο τέλος έρχεται η κεραμίδα από την Κεραμέως που τα ακυρώνει. Άλλη απαξίωση είναι, που σε περίπτωση κατάληψης, γίνεται τηλεκπαίδευση. Σχολεία κλειστά από 5-10 σαχλόμαγκες και οι μαθητές από το δρόμο, καφετέριες, ΄άντε και το σπίτι, να παρακολουθούν μάθημα. Η λύση απλή; Κατάληψη=όλοι απουσίες. Θα λήξουν αμέσως, γιατί οι περισσότεροι μαθητές, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ κατάληψη. Θες από φόβο, θες για να μην τους "κακοχαρακτηρίσουν" οι παραπάνω, ψηφίζουν ΝΑΙ. Αφήστε που πολλές φορές, άλλο ψηφίζουν και άλλο βγαίνει. Σε περίπτωση απουσιών, θα αντιδράσουν πιο δυναμικά. Και οι γονείς. Τώρα απλά, δεν έχουν φαινομενικά συνέπειες εφόσον δεν καταχωρούνται απουσίες. Στο κάτω-κάτω της γραφής, πρέπει να μάθουν πως όταν κάνουν κάτι θα έχουν και συνέπειες.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
21 Μάιος 2022 13:09

Πολύ σωστά κ Σαλτερή. Η εγκύκλιος αυτή του υπουργείου κατάφερε να διχάσει και να βάλει τους καθηγητές να τσακώνονται μεταξύ τους.
Γιατί δεν καθορίζει το υπουργείο τους λόγους ανωτέρας βίας που για μένα φέτος που το σχολείο λειτούργησε κανονικά δεν υπάρχουν.
Απαξίωση και διάλυση του σχολείου.

 
Σχόλιο - διαπίστωση
21 Μάιος 2022 12:38

Πολύ καλά τα λέτε, με λογική και τεκμηρίωση. Απόλυτα αντιεκπαιδευτικές και υπονομευτικές για τους εκπαιδευτικούς πλείστες αποφάσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Ζούμε εδώ και μια τριετία μια επιτηδευμένα συγκεκαλυμένη ανικανότητα και τον πραγματικό λαϊκισμό (αυτόν που έχει σχέση με τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων)!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.