ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τριάντα εκ.ευρώ για εξοπλισμό ρομποτικής στα σχολεία

Δημοσίευση: 24/05/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ξεκινά η υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους για την προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής, καθώς ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και οριστικοποιήθηκε η προκήρυξη, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως εντός των επόμενων ωρών στην εφημερίδα της ΕΕ.

Το έργο προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM στα σχολεία μας, υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NextGenerationEU). 

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά περισσότερα από 177.000 σετ ρομποτική για παιδιά 4-15 ετών νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου, προσαρμοσμένα ανά ηλικιακή ομάδα και μαθησιακές ανάγκες. Τα σετ ρομποτικής αποτελούνται από δομικά στοιχεία/τμήματα εξοπλισμού, καθώς και το σχετικό λογισμικό, που επιτρέπουν την κατασκευή και τον προγραμματισμό, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Συνοδεύεται, επιπλέον, από υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές, για τη βέλτιστη αξιοποίησή του κατά τη μαθησιακή διαδικασία.

Στόχοι της εξασφάλισης των ρομποτικών Συστημάτων για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η εξοικείωση των μαθητών με τον Προγραμματισμό και την Τεχνολογία
  • Η προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας
  • Η ενίσχυση της ομαδικής εργασίας
  • Η ενασχόληση των μαθητών με την επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση)
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και πολύτιμων νοητικών δεξιοτήτων (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη).
  • Η καλλιέργεια της διαθεματικότητας και της διεπιστημονικότητας.

 

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα εξής:

  • Το έργο ενισχύει στην πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εγκύψουν ομαδοσυνεργατικά στην κατασκευή και τον προγραμματισμό νέων προγραμμάτων ρομποτικής, συμπληρώνει, δε, και άλλες δράσεις στην ίδια κατεύθυνση που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 για την εκπαίδευση, όπως το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα. Ο προγραμματισμός ρομποτικών κατασκευών δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον εργασίας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, με χαρακτηριστικά όπως παρακίνηση, ανάδειξη πολλαπλών λύσεων και όχι μίας μοναδικής, υποστήριξη μεταγνωστικών διεργασιών μάθησης, δεδομένου ότι η προγραμματιστική δραστηριότητα οδηγεί στη συγκρότηση, την ανάλυση και την εξωτερίκευση γνωστικών διεργασιών.
  • Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων από τη φετινή σχολική χρονιά μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, ενώ προβλέπεται και στοχευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις καινοτόμες αυτές διδακτικές μεθόδους.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Προχωρά το έργο προμήθειας των σετ ρομποτικής για τα σχολεία μας, στο πλαίσιο μίας σύγχρονης, τεχνολογικά προηγμένης, δημιουργικής διαδικασίας μάθησης, που καλλιεργεί τη σκέψη, ψηφιακές και άλλες δεξιότητες. Με νέα εργαλεία μάθησης, νέα προγράμματα σπουδών, εργαστήρια δεξιοτήτων, σύγχρονο εξοπλισμό, τα παιδιά μας αποκτούν πολύτιμα εφόδια για ένα καλύτερο σήμερα, ένα πιο αισιόδοξο αύριο».

Ετικέτες: 
Ρομποτική

Σχόλια (19)

 
Ανδρέας
26 Μάιος 2022 20:54

Ρομποτική με μία ώρα, χωρίς δικό της χώρο και κακοπληρωμένους καθηγητές λάστιχο που πα΄νε σε 5 διαφορετικά΄ σχολεία δεν γίνεται

απλά είναι κίνηση εντυπωσιασμού και απορρόφηση κονδυλίων που δίνονται σε εταιρείες πληροφορικής/εξοπλισμού

 
@Ρομποτικη σε μια ωρα
26 Μάιος 2022 16:11

Σας προτείνω να δείτε το νέο πρόγραμμα σπουδών στην Τεχνολογία γυμνασίου. Είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό και.........ανεφάρμοστο

 
Ρομποτική σε μία ώρα;
26 Μάιος 2022 10:36

Ας γελάσω. Το δικό μου παιδί -που παρακολουθεί ρομποτική- κάνει 2ωρο, και ποτέ δεν τελειώνει στο 2ωρο. Πάντα θέλει άλλη μισή ώρα είτε γιατί περνάει καλά, είτε γιατί δεν δουλεύει σωστά ο προγραμματισμός, συν ότι στο τέλος πρέπει να τα λύσουν όλα και να τα αποθηκεύσουν!

Εκτός αν είναι να κάνουν ρομποτική με την Open Roberta Lab, δηλαδή με online προσομοίωση ρομπότ. Οπότε τότε δεν χρειάζεται να ξοδευτούν λεφτά.

 
Βρας
25 Μάιος 2022 19:34

Πεταμένα λεφτά η ροποτική, πεταμένα και οι διαδραστικοί...
Εμείς έχουμε έχουμε ήδη κατακτήσει τον στόχο της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και τη χρησιμοποιούμε στη διδασκαλία:
λάπτοπ και προτζέκτορας, το βιβλίο σε pdf και βίντεο από το youtube... Σινεάκ η τάξη ένα πράμα!

 
Στρ. Βούρβαχης
25 Μάιος 2022 18:50

@Σ.Ν.Κ: Να καταργήσουμε τα Μαθηματικά για να βάλουμε πετρέλαιο.

 
nik
25 Μάιος 2022 16:03

όπως πάντα το υπουργείο πετά λεφτά γύρω-γύρω....αλλά ουσία μέσα στο σχολείο καμία

 
ABC
25 Μάιος 2022 15:19

Αν ανατρέξει κανείς στα νέα προγράμματα σπουδών, μάλλον ρομποτική θα γίνεται την ώρα της Τεχνολογίας στα Γυμνάσια.
Καλή η η εισαγωγή της ρομποτικής, ωστόσο βλέπω καταρχήν 2 προβλήματα:
-Πρόβλημα ανάθεσης: Τεχνολογία στα Γυμνάσια διδάσκουν Ηλ/γοι μηχ, Μηχ/γοι μηχ, Πολιτικοί μηχ.. Γεωπόνοι. Οι περισσότερες ειδικότητες δεν είναι σχετικές με το αντικείμενο.
-Πρόβλημα χρόνου: Η Τεχνολογία είναι μάθημα 1 ώρας. Δεν υπάρχει χρόνος να γίνεται ούτε καταμέτρηση των υλικών, στη λήξη της ώρας. Στο τέλος της χρονιάς θα έχουν μείνει τα μισά υλικά.

 
Σ.Ν.Κ
25 Μάιος 2022 14:21

Χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης;;;;;;;

 
Βάσει Νόμου
25 Μάιος 2022 12:43

Η βραβεύσεις μαθητών σε διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής δίνουν μπόνους στις Πανελλαδικές στο μάθημα της Πληροφορικής. Συνιστά υποτίμηση και υποβάθμιση της πληροφορικής παιδείας η διδασκαλία των αντικειμένων της από δασκάλους που δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε καν ένα μάθημα ΤΠΕ στο Πανεπιστήμιο - για Πληροφορική ούτε συζήτηση. Φυσικά η Εκπαιδευτική Ρομποτική δεν είναι ΤΠΕ, είναι Πληροφορική: "εξοικείωση των μαθητών με τον Προγραμματισμό και την Τεχνολογία".

 
Pits
25 Μάιος 2022 12:02

Είναι αυτονόητο ότι το μάθημα είναι για εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής και όχι για δασκάλους, που έχουν αρκετά γνωστικά αντικείμενα να διδάξουν και μάλιστα χωρίς καμιά υποστήριξη εδώ και τριάντα τουλάχιστον χρόνια.

 
baker
25 Μάιος 2022 12:02

Προς Φ. Κώστας 24 Μάιος 2022 22:28
"Τραγικά πεταμένα λεφτά. Πρώτον δεν έχεις προσωπικό να τα διδάξει (ας μη γελάσω αν βγουν οι πληροφορικάριοι και πουν ΄ότι αυτοί θα το κάνουν) και δεύτερον δεν έχεις μαθητές να τα ακούσουν."

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕΙ;; ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

 
Στρ. Βούρβαχης
25 Μάιος 2022 10:55

@ Καθηγητές πληροφορικής για ρομποτική: Η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι εκπαίδευση στην Αλγοριθμική Σκέψη, όχι παιχνίδι με τουβλάκια. Η Πληροφορική είναι η Επιστήμη της Αλγοριθμικής Σκέψης και οποιαδήποτε εκφανσή της δεν μπορεί να διδάσκεται με ένα σεμινάριο ή μισό μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Αυτή την στιγμή κανείς απόφοιτος του Παιδαγωγικού που διδάσκει στα Δημοτικά δεν έχει παρακολουθήσει ούτε μισό μάθημα Πληροφορικής στις σπουδές του. Μαθηματικά διδάσκονται στο Παιδαγωγικό, όχι Πληροφορική. Να μπει πρώτα πλήρες πρόγραμμα Πληροφορικής στο Παιδαγωγικό και το συζητάμε μετά. Φυσικά, θα αφορά τους νέους αποφοίτους, όχι αυτούς που διδάσκουν στα σχολεία αυτή τη στιγμή.

 
Καθηγητές πληροφορικής για ρομποτική
25 Μάιος 2022 10:20

Πόσοι καθηγητές πληροφορικής έχουν διδακτική εμπειρία σε μαθητές δημοτικού; Και πόσοι έχουν ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα κιτ;
Θα υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, οδηγίες, στόχοι, ή κάνουν ό,τι νομίζουν και θα μάθουν "στου κασίδη το κεφάλι";

 
εκτόξευση ελληνικής εκπάιδευσης
25 Μάιος 2022 07:31

σε άλλο γαλαξία λέμε. η καλυτερότερη. και λεφτά και γνώση και δεξιοτητες. ισόβια υπουργάρα

 
Στρ. Βούρβαχης
25 Μάιος 2022 02:22

Πεταμένα λεφτά αν δεν το διδάξουν οι καθηγητές της Πληροφορικής, ποιος άλλος;

 
λεφτα στην αγορά = εκλογές
24 Μάιος 2022 23:30

α, καλέ για σχολεία είναι ; ρομποτική; αχαχαχαχαχα. στη νάσα θα τους στείλουμε όλους

 
Φ. Κώστας
24 Μάιος 2022 22:28

Τραγικά πεταμένα λεφτά. Πρώτον δεν έχεις προσωπικό να τα διδάξει (ας μη γελάσω αν βγουν οι πληροφορικάριοι και πουν ΄ότι αυτοί θα το κάνουν) και δεύτερον δεν έχεις μαθητές να τα ακούσουν.

 
nik
24 Μάιος 2022 19:56

Και θα γίνεται ρομποτική σε μονόωρο μάθημα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων όπως ανακατεύονται διάφορες ειδικότητες και αντικείμενα. Θα πέσει γέλιο.

 
Θύμιος
24 Μάιος 2022 19:01

Εξαιρετική ιδέα. Αλλά ποιες θα τα διδάξουν; Πριν σπρώξουμε λεφτά στην αγορά του εξοπλισμού να βρούμε σε τι θα χρησιμοποιηθεί;

Ξέρω ότι φοιτητές σε παιδαγωγικό τμήμα ζήτησαν την εισαγωγή μαθήματος ρομποτικής, αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε καν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.