ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου για Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ: Διαπλοκής Εγκώμιον

"Συνεννοήσεις εν κρυπτώ και γραμμάτια προς μελλοντική εξαργύρωση θα γίνουν η νέα κανονικότητα"
Δημοσίευση: 26/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Μετά από παρελκυστική τακτική κατά την οποία η εκλεκτή του Πρωθυπουργού δημιουργεί εδώ και εβδομάδες σύγχιση στην Πανεπιστημιακή κοινότητα με αντιφατικές διαρροές, ανακοινώθηκε σήμερα, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.

Για τη διοίκηση του πανεπιστημίου δημιουργείται ένα πανίσχυρο όργανο (από 6 μέλη-καθηγητές του πανεπιστημίου και 5 από “επίλεκτους” εκτός πανεπιστημίου) το οποίο επιλέγει τον Πρύτανη από τα 6 εσωτερικά μέλη. Αν σήμερα, πχ., ένα Πρύτανης εκλέγεται από 500-3.500 καθηγητές ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι ένα πανεπιστήμιο, οι μελλοντικοί  πρυτάνεις θα εκλέγονται από τα 11 μέλη, εκ των οποίων οι 5 δεν θα είναι καν μέλη του πανεπιστημίου.

Επιπλέον, ο υποψήφιος Πρύτανης καλείται να δηλώσει ποιοι θα είναι οι αντιπρυτάνεις του. Οι διαπλοκές και οι πελατειακές σχέσεις που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν ακόμη και τις επιδιώξεις όσων συνέταξαν το νομοσχέδιο. Συνεννοήσεις εν κρυπτώ και γραμμάτια προς μελλοντική εξαργύρωση θα γίνουν η νέα κανονικότητα.

Το νομοσχέδιο αυτό ακυρώνει με το πιο απροκάλυπτο τρόπο μία μακρόχρονη πορεία εκδημοκρατισμού του ελληνικού πανεπιστημίου που ξεκίνησε με την πτώση της χούντας. Ο κατήφορος συμπληρώνεται με την δήλωση της Υπουργού ότι καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις. Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά την ήττα της ΔΑΠ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές. Τυχαίο; 

Ας ξαναθυμήσουμε στην Υπουργό κάτι που εκ των πραγμάτων δεν φαίνεται να συμμερίζεται: Η δημοκρατία, παρά τα πολλά προβλήματά της, παραμένει ο καταλληλότερος τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας μιας κοινωνίας. Η ίδρυση των Συμβουλίων, η κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων και η πανεπιστημιακή αστυνομία δείχνουν ότι όχι μόνον η Υπουργός διαφωνεί με αυτήν την αρχή, αλλά και ότι εργάζεται με ζήλο για την υπονόμευσή της.

Το νομοσχέδιο αυτό κλείνει μία περίοδο εντυπωσιακής ανάπτυξης και δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας. Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που τον ζούμε σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας θα τον δούμε τώρα και στα πανεπιστήμια: πανεπιστημιακή αστυνομία χέρι-χέρι με το νέο μοντέλο διοίκησης, θα αποτελέσει ένα εκρηκτικό μείγμα που θα πολλαπλασιάσει τα αδιέξοδα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση επικαλούνταν ορισμένες προβοκατόρικες πράξεις ώστε να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Τώρα η αστυνομία θα είναι έτοιμη να παρέμβει και εναντίον όσων θα ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να μην νομιμοποιηθεί το απαράδεκτο αυτό σχήμα διοίκησης.

Σχόλια (15)

 
Απορρόφηση πρώην ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια
28 Μάιος 2022 08:56

Χρειαζόμαστε διπλές και τριπλές σχολές Πληροφορικής, Μηχανικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και ο,τι άλλο; Τα πρώην ΤΕΙ πρέπει *να απορροφηθούν* από τα Πανεπιστήμια, με ενσωμάτωση του προσωπικού και των φοιτητών στις πανεπιστημιακές Σχολές, όχι να συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα με άλλη ονομασία, όπως συμβαίνει την τελευταία πενταετία στην Κρήτη, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, το Ιόνιο, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Μόνο αυτό θα εξασφαλίσει την ΙΣΟΤΙΜΗ μεταχείριση των αποφοίτων από εδώ και στο εξής, λύνοντας οριστικά αυτές τις εκκρεμότητες στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιτέλους, ας σταματήσει η παραγωγή αποφοίτων πολλαπλών ταχυτήτων: Μόνο Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης χρειάζεται η Ελλάδα το 2030, στα οποία να κατευθύνονται οι απόφοιτοι ΓΕΝΙΚΟΥ Λυκείου (αναλογία 80/20 υπερ της ανώτατης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης) - κάθε τύπος ιδρύματος πρέπει να έχει διακριτή αποστολή, στόχευση μαθημάτων και διάρκεια σπουδών.

 
@ Προς κάθε κακό σχόλιο για τα πρώην ΤΕΙ
27 Μάιος 2022 17:51

Το πρόβλημα, όπως το ρωτάτε, είναι οτι στη χώρα μας υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι το "ισάξιο" των ΤΕΙ, ΑΕΙ, διαφορετικών τμημάτων, ως και υπαλλήλων στο Δημόσιο, κρίνεται από μια υπογραφή. Υπέγραψε ο υπουργός ότι είναι ισάξια, είναι ισάξια.

Αυτό φυσικά προσκρούει στην πραγματικότητα, αλλά όπως λένε, "τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα".

Ισάξια θα μπορούσαν να είναι, επι της ουσίας, όχι με αλλαγή επιστολόχαρτων και μαρκίζας, αν υπήρχαν κάποια αντικειμενικά κριτήρια, ως προς τα μέλη ΔΕΠ, δημοσιεύσεις, ποιοτικούς δείκτες όπως IF, h-index, μέσο όρο δημοσιεύσεων ανά ΔΕΠ, ερευνητικά προγράμματα ανά ΔΕΠ, δείκτες που αφορούν τους φοιτητές, το ρυθμό αποφοίτησης, τη δυσκολία ή εύκολία των μαθημάτων, και ένα σωρό άλλα. Και όποιος τα πληροί λέγεται ΑΕΙ και όποιος όχι, ας συνεχίσει να προσπαθεί.
Αλλά αυτά θα "έκαιγαν" και πολλά τμήματα ΑΕΙ τα οποία όπως είπατε είναι χειρότερα (ως προς αυτούς και άλλους δείκτες) από κάποια τμήματα ΤΕΙ.

Οπότε - στην Ελλάδα ζούμε - διάλεξαν τη λύση "όλοι ΑΕΙ" και τελειώσανε.

 
Μαρια
27 Μάιος 2022 17:27

Οταν η εννσυναισθηση κεραμεως φτανει στο 0,87% τοτε θεωρουνται τα πανεπιστημια αναβαθμισμενα. Αν εχεις ομως εκατομμυρια οπως καποιοι, ολα καλα....

 
Λίστες κατάταξης κορυφαία 300 Πανεπιστήμια
27 Μάιος 2022 16:11

Δείτε τις λίστες κατάταξης στα Times Higher Education Rankings ή Academic Ranking of World Universities (ARWU), Τα Webometrics δεν αποτελούν αμιγώς ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ κατάταξη - αν και κάθε μεθοδολογία δίνει διαφορετική βαρύτητα στα κριτήρια διδασκαλίας, έρευνας και βιομηχανικής καινοτομίας.

Αναφορικά με τις κατατάξεις, ακόμα και Πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ ή το Πανεπιστήμιο Κρήτης «χάνουν έδαφος» στις διεθνείς κατατάξεις — κανένα δεν συγκαταλέγεται στα πρώτα ΄300 διεθνώς, σε αντίθεση με τα ιδρύματα της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Αυτές οι χώρες δεν υιοθετούν την αγγλική γλώσσα σε προπτυχιακό επίπεδο κι όμως παραμένουν ανταγωνιστικές, δίπλα στις μεγάλες κεντροευρωπαϊκές Δυτικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία)

Άρα, επείγει η άμεση αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χώρου -με σαφή γεωγραφικά, πληθυσμιακά και ακαδημαϊκά κριτήρια- αντί να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους ή τους προηγούμενους.

 
Ηλίας
27 Μάιος 2022 15:12

Όταν η Βάση εισαγωγής είχε φτάσει το 0,87 ήταν αναβαθμισμένα τα ΑΕΙ! Όταν καταργήθηκαν τα ΤΕΙ με βαθμό εισαγωγής τη μονάδα μιλάμε για επίπεδο! Όταν η κατάληψη ήταν συνώνυμο του ασύλου ιδεών ηταν αναβάθμιση! Τι να πρωτοθυμηθώ!

 
Χρήστος Νίκας
27 Μάιος 2022 14:56

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει δυστυχώς το ότι δεν έχει σημασία τι αλλά ποιός λέει κάτι. Ο συγκεκριμένος κύριος έκανε τόσο μεγάλο κακό στην Ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση που πραγματικά δεν δικαιούται δια να ομιλεί.

 
@Προς κάθε κακό σχόλιο για τα πρώην ΤΕΙ
27 Μάιος 2022 10:47

Το πρόβλημα αγαπητέ είναι ότι ζούμε στη χώρα που ζούμε και ακόμα και με την πολύ στοχευμένη απαντησή σου, τα σχόλια απλά θα συνεχίσουν-σπέρνοντας εσκεμμένα παραπληροφόρηση... Να σου θυμίσω ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί μας - υπεύθυνοι για την παιδεία κάνουν ακριβώς το ίδιο - βλ. δηλώσεις τωρινού υφυπουργού κτλ.. τι περιμένουμε λοιπόν να αλλάξει?
Απλά προσπερνάμε (όσοι καταλαβαίνουμε 10 πράγματα στο χώρο) και δεν ασχολούμαστε...

 
Προς κάθε κακό σχόλιο για τα πρώην ΤΕΙ
27 Μάιος 2022 09:46

Να υπενθυμίσω σε όλους τους σχολιαστές που σχολιάζουν αρνητικώς τα πρώην ΤΕΙ, ότι στο εξωτερικό και σε όλον τον κόσμο τα ΤΕΙ ήταν ισάξια πολύ πριν το 2019 που πανεπιστημιοποιήθηκαν επομένως η αλλαγή της νομοθεσίας ήταν κάτι που απλά έγινε κυρίως για λόγους διοίκησης.
Αυτό το οποίο ζητούσαν τα ΤΕΙ δεν ήταν απαραίτητα η ονομασία τους να γίνει ''Πανεπιστήμια'' αλλά να αλλάξουν κάποια πράγματα π.χ. να τους δοθεί η δυνατότητα για διοργάνωση διδακτορικών, δικαιότερη χρηματοδότηση όπως τα πανεπιστήμια κλπ.
Επίσης το 2019, στο Webometrics λίγο πρίν γίνει η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, η παγκόσμια λίστα κατατάξεων των πανεπιστημίων είχε δείξει 4-5 πρώην ΤΕΙ (σ.σ. ΑΜ Θράκης,Θεσσαλονίκης,Θεσσαλίας,Αθήνας κ.α.) να είναι ψηλότερα στις λίστες και απο Πανεπιστήμια της χώρας μας αφήνοντας αρκετά ερωτήματα.
Επομένως το πρόβλημα σας που είναι;

 
μπαχαλοποίηση γαβρόγλου
27 Μάιος 2022 08:52

ευτυχώς που τρία χρόνια χτίζει παράδεισο ΑΕΙ (και σε όλη την εκπαίδευση ! ) η κεραμέως .

 
Για δες ποιος μιλάει…
27 Μάιος 2022 08:06

Ε! Οχι Κε Γαβρόγλου μετά την μπαχαλοποίηση που δημιουργήσατε δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε!

 
@Μίλησε ο Γαβρόγλου
27 Μάιος 2022 07:59

Τα ΤΕΙ δεν έγιναν ανώτατα σε μια βραδια. Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν και τα νέα τμήματα έχουν νέα προγράμματα σπουδών. Καλό είναι να ξέρουμε πριν γράψουμε κάτι.

 
@Μίλησε ο Γαβρόγλου
27 Μάιος 2022 07:43

Η αξία του σχολιασμού σου φαίνεται στο γεγονός ότι δεν ξέρεις καν ότι τα ΤΕΙ ήταν ανώτατα εδώ και δυο δεκαετίες. Μιας και έχεις μείνει ομως στη δεκαετία του ογδόντα πως σχολιάζεις τις μεταρρυθμίσεις της αγαπημένης σου παράταξης για την απαξίωση του θεσμού του πρύτανη και τον διορισμό μάνατζερ από την κάθε κυβέρνηση;

 
ΠΕ_04
27 Μάιος 2022 00:41

Γιατί άραγε υπάρχει αυτή η νοοτροπία να γράφει κάποιος ανακρίβειες, δηλ. τα ΤΕΙ γίνανε ανώτατα σε ένα βράδυ, δεν γνωρίζει το νόμο Ευθυμιου το 2001, το νόμο Γιαννάκου το 2007, το νόμο Διαμαντοπούλου το 2011; απλώς ακούει αυτό που λένε στην tv οι βάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ; ( Στα ΑΕΙ ανήκουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ).
Δεύτερο ψέμα, οποίο πανεπιστήμιο ενσωμάτωσε ΤΕΙ κατρακύλησε στην αξιολόγηση. Το 1 Ίδρυμα της χώρας μας είναι το ΕΚΠΑ σε όλες τις μετρήσεις και έχει ενσωματώσει ΤΕΙ (Χαλκίδας)!!!
Έλεος!!!

 
Μιλησε ο Γαρβογλου
26 Μάιος 2022 23:30

που εκανε τα ΤΕΙ, ανωτατα σε μια βραδια χωρις κανενα κριτηριο και κατεληξαν τα Ελληνικα Πανεπιστημια που εκαναν την βλακεια να δεχτουν τα ΤΕΙ, να κατρακυλανε σε ολες τις καταταξεις. Οσα δεν τα δεχτηκαν (π.χ. ΕΜΠ) συνεχιζουν να βρισκονται ψηλα. Και μιλαει αυτος για την παιδεια.

 
Αναλογιζόμενος
26 Μάιος 2022 20:22

Η Κεραμέως καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις για την ανυπαρξία της BLOCO, αλλά δεν εκτιμήθηκε σωστά από τον πρώην υπουργό.

Ως προς τα διοικητικά, είναι αστείο να μιλάει κανείς για διαπλοκή και χούντα, όταν τα 6 μέλη του Συμβουλίου είναι μέλη ΔΕΠ που ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΠ, αυτοί εκλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου και ο ένας από τα 6 ΔΕΠ γίνεται Πρύτανης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.