ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία 24 Νηπιαγωγείων και 16 Δημοτικών Σχολείων στην Ήπειρο, κυρίως λόγω έλλειψης μαθητών

Δημοσίευση: 03/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αναστολή λειτουργίας 24 Νηπιαγωγείων και 16 Δημοτικών Σχολείων , για το σχολικό έτος 2022-2023, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω μη συμπλήρωσης του ελάχιστου απαιτούμενου μαθητικού δυναμικού και ύπαρξης δυνατότητας μεταφοράς του σε όμορες σχολικές μονάδες, είτε λόγω έλλειψης κτιρίου, προβλέπει απόφαση του ΠΔΕ Ηπείρου Κ. Καμπουράκη, ως εξής:

Σχόλια (26)

 
Τουρίστας
06 Αυγ 2022 22:54

@ @τουρίστας 06 Αυγ 2022 07:52
"Ξέρουμε τι συμβαίνει ή λέμε λόγια αέρος;"....
Αυτό που ξέρω-καταλαβαίνω εγώ, από το σύντομο σχόλιό σας, είναι το εξής :
- δεν ζείτε στην επαρχία,
- δεν γνωρίζετε προσωπικά, πώς λειτουργούν οι μετακινήσεις των μαθητών στα σχολεία της επαρχίας,
- δεν γνωρίζετε προσωπικά, σχολεία στις μεγαλουπόλεις με μονοψήφιο αριθμό μαθητών,
- η βαθμολογία σας σε κοινωνική ευαισθησία-αντανακλαστικά, είναι δυστυχώς σε μονοψήφιο αριθμό στην κλίμακα του 20.

Η Παιδεία μας, εκτός από δημόσια και δωρεάν, θεμιτό είναι και να διευκολύνει, τόσο τους μαθητές όσο και τους σκληρά εργαζόμενους γονείς τους, που δεν πληρώνουν και λίγους φόρους στο κράτος. Δεν είμαστε στο '60, να πηγαίνουν τα παιδιά με τα πόδια στο σχολείο του διπλανού χωριού.

 
Διορισμός νέων στο Δημόσιο
06 Αυγ 2022 17:21

Σπουδάζω επαρχία (νησί) και θέσεις εργασίας για ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ δεν υπάρχουν, ούτε ως συμβασιούχοι στους δήμους δεν προσλαμβάνονται διότι όλα δίνονται με κοινωνικά κριτήρια σε μεγαλύτερους σε ηλικία.

Αν δε διορίσουν οι κυβερνήσεις ΝΕΟΥΣ 30-40 ετών στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια η ελληνική επαρχία μοιραία θα ερημώνει.

Δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά προοπτικής - πώς θα αγοράσουν και θα συντηρήσουν οι νέοι οικογενειάρχες το δικό τους σπίτι;

 
@τουρίστας
06 Αυγ 2022 07:52

Ας τα πληρώσει μόνος του με ένα μαθητή και με μονοψήφιο στις μεγαλουπόλεις. Δίπλα υπαρχουν σχολεία για να μεταφερθούν. Αφήστε που πολλά τα μεταφέρουμε με λεωφορεία κι ας είναι κάτω από χιλιόμετρο. Ξέρουμε τι συμβαίνει ή λέμε λόγια αέρος;

 
@Κτηνοτρόφος
05 Αυγ 2022 16:10

Πολύ σωστός. Στην επαρχία μπορεί κάποιος να ζήσει με πολύ λιγότερα χρήματα από ότι στην πόλη αλλά όμως χρειάζεται να νιώθει ότι του δίνονται όλες εκείνες οι ευκαιρίες που δίνονται στους υπόλοιπους. Ο γονιός θα φύγει από το χωριό του όταν νιώσει ότι το παιδί του στην πόλη θα έχει καλύτερες ευκαιρίες για μόρφωση από ότι στην πόλη. Όταν έχουμε μεταφερόμενους μαθητές από το ένα χωριό στο άλλο, να πρέπει το παιδί να φεύγει από το σπίτι αξημέρωτα για να διανύσει 20 χιλιόμετρα σε ερειπωμένους δρόμους, ποιος γονιός θα το αφήσει να ταλαιπωρείται όταν έχει την ευκαιρία να πάει στην πόλη να μεταβαίνει με τα πόδια στο σχολείο του;

 
Κτηνοτρόφος
04 Αυγ 2022 21:00

@Εργασία για νέους
Είστε από επαρχία? Εγώ που είμαι, μπορώ να σας πω ότι και πολλές εργασίες υπήρχαν και οι άνθρωποι εκεί είναι πιο ολιγαρκείς.
Όταν όμως το υδροκέφαλο κράτος "φροντίζει".... και να μην επενδύει στην επαρχία και ταυτόχρονα να την αποψιλώνει από υποδομές και υπηρεσίες (σχολείο, κέντρο υγείας, αστυνομία, ΕΛΤΑ, τράπεζα που ως και το ΑΤΜ πήρανε, δρόμοι, αθλητικές εγκαταστάσεις, βενζινάδικο), ε τότε φυσικά δεν θα μείνει κανείς.
Ήξερα πολύ κόσμο που ζούσε με 1.000 ευρώ αλλά με καθαρό αέρα, νερό και πράσινο. Τώρα μόνο οι 80+.....

 
Ανεργία και απαξίωση των νέων
04 Αυγ 2022 20:55

Τα παιδιά μόλις γίνουν 18-20 ετών θα φύγουν να εργαστούν και δε θα ξαναγυρίσουν άρα, ακόμα και να υπάρχει Δημοτικό στο χωριό ή το νησί, είναι ζήτημα χρόνου να μην έχει μαθητές και να ερημώσει η περιφέρεια.

Ακόμα και στην Αττική ή τις μεγάλες πόλεις, δύσκολα οι νέοι πτυχιούχοι βρίσκουν δουλειά και με μισθό 800 ευρώ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οικογένεια ή θα έχουμε οικογένειες με μόνο ένα παιδί.

Από την άλλη, ορισμένοι με κλειστά μυαλά δε θέλουν τους μετανάστες λες και αυτοί φταίνε για την υπογεννητικότητα.

 
Πιτσιφλής
04 Αυγ 2022 17:36

Όταν διορίζεις κατά χιλιάδες, με κάθε είδους συμβάσεις, στο Δημόσιο, σε Οργανισμούς, σε Δήμους, σε Εταιρείες γνωστές και άγνωστες... - Ήρθαν οι Τροικανοί και μας ρώτησαν πόσοι υπάλληλοι υπηρετούν και από πού μισθοδοτούνται και δεν ξέραμε τι να τους πούμε!... - είναι αναπόφευκτη η ερήμωση της υπαίθρου χώρας και η συγκέντρωση όλων σχεδόν των Ελλήνων σε λίγες πόλεις. Αν τώρα το συνδυάσεις με τη διαρκή κυβερνητική αδιαφορία για όλα τα προγράμματα που αφορούσαν την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, τα οποία ξεκινούσαν για το θεαθήναι και μετά εγκαταλείπονταν - σύνηθες φαινόμενο μιας εποχής που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς - τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να κλείνουν συνεχώς σχολεία, εκεί που κάποτε έσφυζε η ζωή και μαθαίναμε γράμματα στα μονοθέσια, κύριε Πλατάρε. Μπορεί να μην ήταν αρκετά, ήσαν όμως ικανά για να σταθούμε στο Γυμνάσιο, δύσκολα στην αρχή βέβαια, αλλά τότε υπήρχε πείσμα, πολύ πείσμα, σαν κι αυτό του Ιρανού μαθητή...

 
@Πλαταρος
04 Αυγ 2022 16:33

δεν εχεις περασει ουτε απεξω απο μονοθεσιο

 
Δασκάλα
04 Αυγ 2022 16:18

Δεν υπάρχουν σχολεία με μονοψήφιο αριθμό σε πόλεις.

 
Εργασία για νέους
04 Αυγ 2022 15:56

Η ελληνική επαρχία «άδειασε» από νέους και οικογένειες επειδή δεν έχει ΕΡΓΑΣΙΑ, όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας κανείς δεν πρόκειται να μείνει ακόμη και αν υπάρχει Λύκειο ή Πανεπιστήμιο.

 
Τουρίστας
04 Αυγ 2022 13:29

Θέλω να πάω παραλία. Στη μια πλαζ, έχει αναπαυτικές σεζλόγκ, σκίαστρα, αποδυτήρια και τουαλέτες, καφέ, εστιατόριο και παιχνίδια για τα παιδιά. Στα 10km έχει κι άλλη πλαζ, που έχει ΜΟΝΟ ωραία αμμουδιά. Σε ποιά από τις δύο λέτε να γίνεται "χαμός" από τον κόσμο?
Ένα σχολείο ΔΕΝ πρέπει να κλείνει, έστω και με ΕΝΑ μαθητή. Στην πρόσφατη κρίση με την Ουκρανία πχ, η πολιτεία και το ΥΠΑΙΘ αναζητούσαν τοποθεσίες ανά την Ελλάδα με σχολεία και υποδομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες(γυναικόπαιδα ως επί το πλείστον). Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατέληξαν τελικά το 90%....

 
@Πλατάρος Γιάννης
04 Αυγ 2022 13:10

"Νόμιζα ότι δεν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι...." κι εμείς το ίδιο αλλά δυστυχώς....

 
@ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
04 Αυγ 2022 12:33

Οκκκ θα πατήσουμε το κόκκινο κουμπί για τις απελάσεις και μετά το μπλε κουμπί για τη "γέννηση Ελλήνων".... κε Μητσοτάκη.... βοήθεια!!!

 
@Μείωση
04 Αυγ 2022 12:28

Ας προσέχατε τί ψηφίζατε....

 
@Πλατάρος Γιάννης
04 Αυγ 2022 12:25

"Μαύρ’ είν’ η νύκτα στα βουνά,
στους βράχους πέφτει χιόνι.
Μες στ’ άγρια, στα σκοτεινά,
στες τραχιές πέτρες, στα στενά,
ο κλέφτης ξεσπαθώνει".

 
@Πλατάρος Γιάννης
04 Αυγ 2022 11:55

Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι το δημογραφικό σχετίζεται και με την ύπαρξη Σχολείου στην περιφέρεια. Αλλιώς θα υπήρχαν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο καλύτερος νόμος της μεταπολιτευσης είναι εκείνος που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη και απαιτεί είτε διευκρινιστικες εγκυκλίους είτε τροποποιήσεις για να είναι εφαρμόσιμος. Λίγος σεβασμός στη διαφορετική άποψη δεν βλάπτει, ίσως αυτοί που τη γράφουν κάτι να υποψιάζονται περισσότερο από εμάς τους υπερφωστηρες....

 
Μείωση
04 Αυγ 2022 10:29

Φτάσαμε να διδάσκουμε σε τάξεις με 9 και 12 μαθητές. Σε λίγο θα έχουμε από 5 .

 
ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ
04 Αυγ 2022 09:27

Το δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται μόνο με την γέννηση Ελλήνων.

 
Πλατάρος Γιάννης
04 Αυγ 2022 09:16

Κι ενώ το κλείσιμο είναι αποτέλεσμα του δημογραφικού εδώ, στα σχόλια μαθαίνουμε ότι το μη κλείσιμο είναι μέτρο υπέρ του δημογραφικού.
Νόμιζα ότι δεν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι....
Μου θυμίζει τα μονοθέσια εξατάξια και την φασαρία για την διατήρησή τους, ενώ κανείς δεν μάθαινε γράμματα....

 
Παιδιά μεταναστών και προσφύγων
04 Αυγ 2022 08:03

Το δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται μόνο με την εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική γλώσσα, ώστε να μεγαλώσουν και να ενταχθούν ως πολίτες στην ελληνική κοινωνία.

 
Πανος
04 Αυγ 2022 07:30

Πρεπει να ντρεπονται οι πολιτικοι που αφηνουν τον καιρο να περνάει και κανείς τους δεν νοιαζεται για το δημογραφικο!δινουν του κοσμου τα επιδοματα σε ολους και ολες και μετρα στηριξης του δημογραφικού αγνοουνται προκλητικα.άλλα φαινεται πως εχουν στο μυαλο τους οι έχοντες τις τυχες αυτου του κρατους!

 
Βρας
04 Αυγ 2022 01:17

@Γονιός
Σε ποια πόλη είναι αυτά τα σχολεία με τον μονοψήφιο αριθμό μαθητών;

 
Κλείστα όλα.... κι άνοιξε φυλακές
03 Αυγ 2022 21:42

Έχει αδειάσει ΟΛΗ η επαρχία! Όταν δεν έχει πια, ούτε σχολείο, τότε ποιός θα μείνει? Οι παππούδες? Σταματήστε επιτέλους να προτάσσετε τα έξοδα, όταν πρόκειται για ΠΑΙΔΙΑ και ΠΑΙΔΕΙΑ! Δεν είναι έξοδα ένα σχολείο. Επένδυση είναι.... και το ξέρουν ακόμα και στην Αφρική.

 
Χαρά
03 Αυγ 2022 21:04

Όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή κρίμα στον αποκαλούμενο γονιό που λέει να κλείσουν και άλλα η υπογεννητικότητα είναι γεγονός θλιβερό και δυστυχώς μη αναστρέψιμο αν οι κρατούντες δεν λάβουν μέτρα σε 20 χρόνια θα είμαστε σαν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου τα παιδιά είναι είναι είδος προς εξαφάνιση

 
Αδιανόητο
03 Αυγ 2022 17:12

Σήμερα που η χώρα μας μαστίζεται από υπογεννητικότητα δεν είναι έξυπνη λύση να κλείνουμε Σχολεία. Ακόμη και ένας μαθητής να υπάρχει σε ένα χωριό φτιάξτε Σχολείο και εφοδιάστε το με εξοπλισμό που θα ζήλευαν τα καλύτερα ιδιωτικά Σχολεία. Να δώσει η πατρίδα μας το σήμα ότι στηρίζει την οικογένεια στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια...

 
Γονιός
03 Αυγ 2022 16:46

Κι αλλα πρέπει να κλείσουν λόγω μειωμένου αριθμού δηλ μονοψήφιος στις πόλεις. Τάξεις με 7-8 μαθητές γιατί διατηρούνται ενώ δίπλα υπάρχουν σχολεία;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ