Εγκύκλιος: Καταργούνται οι μετατάξεις εκπαιδευτικων ΠΕ και ΔΕ σε θέσεις ΕΔΙΠ/ΕΕΠ

Καμία νέα αίτηση εκπαιδευτικού ΠΕ και ΔΕ σε θέσεις ΕΔΙΠ/ΕΕΠ δεν θα πρέπει να παραλαμβάνουν εφεξής οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Την οδηγία αυτή δίνει το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο πτος τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, υπενθυμίζοντας ότι με τις διατάξεις του Ν.4957 (ΦΕΚ 141/ΤΑ΄/21.07.2022) ΜΕΡΟΣ Η' ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΥΣ Α', άρθρο 485 Καταργούμενες διατάξεις Κεφαλαίων Α' έως Λ', παράγραφος γ) «Η παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α' 83), με την επιφύλαξη του άρθρου 289 του παρόντος» καταργείται η διάταξη που αφορά τις μετατάξεις εκπ/κών Π.Ε. & Δ.Ε. σε θέσεις Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.
Όσον αφορά τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν έως 31η Μαρτίου 2022 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4957 (A' 141/21.07.2022) άρθρο 289 Μετατάξεις εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
«Αιτήσεις μετάταξης μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), αντίστοιχα, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) που έχουν υποβληθεί έως την 31η.3.2022, αξιολογούνται σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 33 του ν. 4386/2016 (Α' 83). Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και η έκδοση των αποφάσεων του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και των διαπιστωτικών πράξεων των Πρυτάνεων, ολοκληρώνονται το αργότερο έως την 31η.8.2023 και τα έννομα αποτελέσματά τους επέρχονται από το ακαδημαϊκό ή διδακτικό έτος 2023-2024. Με την άπρακτη πάροδο της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι οι αιτήσεις μετάταξης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα απορρίπτονται σιωπηρώς.»
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Ενημέρωση για την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πλήρωση λειτουργικών κενών (Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.) με απόσπαση μόνιμων...
- Πρόβλημα στη δήλωση περιοχών για αναπληρωτές
- Σε ΦΕΚ τα ονόματα των 8.487 νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών
- Ανάκληση απόφασης επιχορήγησης ΑΕΙ
- Ο αξιολογικός πίνακας α υποψηφίων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ05 Γαλλικής για απόσπαση στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξέλλες Ι-Be...
- Με 6 από τους 13 "στρατηγούς" της εκπαίδευσης, διορισμένους, ξεκινά η νέα σχολική χρονιά
- 3μηνο Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Βιβλίο και Παιδί - Το Βιβλίο ως Εργαλείο Ανάπτυξης» από το E-Learning του Κ...
- Σύντομος οδηγός για τη Δήλωση Τοποθέτησης Αναπληρωτή (Βίντεο)
- Από σήμερα οι αιτήσεις δήλωσης προτίμησης για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2022-2023
- Το Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Εικαστικών στο Δημοτικό Σχολείο
Σχόλια (16)
Σωστό είναι οι νέες θέσεις, είτε ΕΔΙΠ είτε ΔΕΠ είτε ακόμα και ΕΤΕΠ, να δοθούν σε νέους επιστήμονες, ώστε να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Πρέπει να σταματήσει η ανακύκλωση προσώπων σε διάφορες βαθμίδες σε όλο το σύστημα εκπαίδευσης.
Εχετε μπλέξει λίγο τα πράγματα…Για να εκλεγείς σε μια θέση ΔΕΠ δεν αρκεί το διδακτορικό- είναι περίπου σαν να λέτε ότι με το πτυχίο οικονομικών που πήρατε στα 22 θα γίνετε γενικός διευθυντής σε ένα εργοστάσιο… Το διδακτορικό ακόμα και αν συνοδεύεται με κάποιες σοβαρές δημοσιεύσεις (βλ. διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια) - που είναι κανονικά ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ αποτελεί μόνο την αρχή… Η τριετή «προϋπηρεσία» που αναφέρετε δεν περιορίζεται στην απλή διδασκαλία ενός δυο μαθημάτων- πρακτικά πρέπει να διεξάγετε επιπλέον ερευνητική εργασία δυο - τριών διδακτορικών, να συμμετάσχετε σε δυο-τρία ερευνητικά έργα -παράλληλα με τη διδασκαλία σε τριτοβάθμια για να έχετε κάποιες βλέψεις διεκδίκησης μιας θέσης ΔΕΠ..
Τα παραπάνω τα επισημαίνω γιατί η πλειοψηφία ακόμα και των εκπαιδευτικών των άλλων βαθμίδων τα αγνοεί πλήρως και πιστεύει ότι με ένα διδακτορικό (ακόμα και άριστης ποιότητας) ανοίγεται διάπλατα η διεκδίκηση μιας θέσης ακαδημαϊκού δασκάλου...
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Μπορείς να κάνεις μετάταξη σε θέση Διοικητικού στο Πανεπιστήμιο, το οποίο θεραπεύει το αντικειμενο του διδακτορικού σου και μετά να ζητήσεις να γίνεις ΕΔΙΠ.
Αυτή η επιλογή συνεχίζει να ισχύει!!!
Και τώρα που καταργήθηκε η επιλογή του ΕΔΙΠ, πώς ένας εκπαιδευτικός της δευτεροβαθμίας μπορεί να μεταβεί στην τριτοβάθμια;; Μόνο μέσω ΔΕΠ?
Για ΔΕΠ θέλει 3 χρόνια προυπηρεσία.. Μπορείς αν πάρεις 3 χρόνια απόσπαση σε παν/μιο να "πιαστεί" κανονικα σαν προυπηρεσία και αν ανοιξει θεση ΔΕΠ να κάνεις αίτηση ή τα χρόνια της αποσπασμένης προυπηρεσίας δεν πιάνονται για ΔΕΠ?
Επίσης, τα χρόνια που μπορείς να πάρεις απόσπαση σε παν/μιο πόσα είναι; Μόνο δύο ή μπορεί και παραπάνω...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις όποιον ξέρεις και θέλει να απαντήσει
Ερώτηση: Για να κάνει κάποιος αιτηση για ΕΔΙΠ (πέρα από διδακτορικό, κτλ...) πρέπει να έχει 2 χρόνια προυπηρεσία σε κάποιο παν/μιο, ερευνητικό κέντρο, κτλ..
Κάποιοι που δεν είχαν την προυπηρεσία αυτη, έκαναν απόσπαση από τη δευτεροβάθμια στη τριτοβάθμια για 2 χρόνια και έτσι μετά μπορούσαν να κάνουν αίτηση για ΕΔΙΠ.
Τώρα αυτό δεν ισχύει;; Δεν θα "πιάνεται" πλέον η προυπηρεσία της απόσπασης αν θες να κάνεις αίτηση για ΕΔΙΠ??
Τα έχετε μπερδέψει λίγο παιδιά τα πράγματα. Για να γίνεις ακαδημαϊκός δεν αρκεί το διδακτορικό, ειδικά σήμερα που δίνονται αυτά με τη σέσουλα.
Χρειάζεται αποδεδειγμένο επιστημονικό και πρωτότυπο έργο με δημοσιεύσεις, βιβλία, έρευνα κλπ. Όχι σαν τα σημερινά διδακτορικά που δεν έχουν ούτε ένα συνέδριο από πίσω ούτε μία δημοσίευση.
Μην βαυκαλίζεστε όσοι νομίζετε ότι θέλετε να πάτε να γίνετε καθηγητές πανεπιστημίου επειδή πήρατε ένα διδακτορικό σε ανεφάρμοστες επιστήμες.
Ακόμα μια φορά χωρίς κανένα λόγο βάζεται ταφόπλακα σε πλάνα ζωής ανθρώπων που κάνουν διδακτορικό ενώ είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί χωρίς καμία άδεια και με αξιόλογο συγραφικό και ερευνητικό έργο. Κρίμα γιατί το ίδιο πανεπιστήμιο θα μπορούσε να αξιολογήσει τους ενδιαφερόμενους και να απορρίψει υποψήφιους ΕΔΙΠ οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια.
Ούτε κι εγώ έχω βύσμα συνάδελφε, διδάσκοντας επί πέντε συναπτά έτη το πανεπιστημιακό μάθημα, μετά από ετήσιο διαγωνισμό μοριοδότησης. Καλύπτω πάγια θέση εξαιρετικής σημασίας για το πλαίσιο εκπαίδευσης στο οποίο απευθύνομαι. Είναι εξαιρετικά άδικη αυτή η απώλεια κινήτρου που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Διαγράφει θυσίες πνευματικές και οικονομικές επί σειρά ετών, σε μεταπτυχιακή και διδακτορική εκπαίδευση, ενεργή παρουσία σε διεθνή φόρα (συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια κλπ.). Αδιανόητη πράξη εκδίκησης όσων αυτο-επιμορφώθηκαν, απέκτησαν διακρίσεις σε διεθνή περιοδικά, έγραψαν κεφάλαιο σε βιβλίο για το ευρύτερο αντικείμενό τους κλπ.
Γιατί, αγαπητέ, τα ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια διακρίνονται, σε πείσμα των καιρών και των πολιτικών κατεδάφισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Και συνάδελφοι που αυτοδικαίως δικαιούνται αυτής της διάταξης που καταργήθηκε αλλά δεν υπέβαλλαν αίτηση ως τα τέλη Μαρτίου του 2022 δεν θα προσβλέπουν στην διάταξη αυτή. Όταν μιλάτε για βύσματα παρακαλώ εξαιρέστε εμένα και πολλούς άλλους σαν εμένα. Η κρίση της επιτροπής στην επιλογή μου ήταν κάθε φορά απόλυτα αντικειμενική.
Σε κάθε περίπτωση είναι τραγικές αυτές οι αλλαγές, διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και ξαφνικά αναιρείται ο προγραμματισμός που κάνουν άνθρωποι αφιερώνοντας πολύ κόπο και ενέργεια. Τέτοια ματαίωση οδηγεί σε απόγνωση και σε πρακτική αρπακτής ώστε κανείς πλέον σε αυτή τη χώρα με τέτοια ανασφάλεια που μετατρέπει το μέλλον των πολιτών της σε Ρώσσικη ρουλέτα να μην στοχεύει σε κάτι σημαντικό ποιοτικό και μακροπρόθεσμο.
Δεν ξέρω αν αυτή τη διαδικασία τη χρησιμοποιούν βύσματα για μη αξιοκρατικές διαδικασίες αλλά εμένα με δέχτηκαν 3 τμήματα στα οποία δεν είχα καμία γνωριμία. Επομένως, δεν είναι μία βυσματική και μόνο διαδικασία. Οι αποσπάσεις δυστυχώς φαίνεται να είναι το ευρύ πεδίο αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας χωρί καμία λογοδοσία. Οι ΕΔΙΠ τουλάχιστον περνάνε από επιτροπές αξιολογησης και ψηφοφορια στα τμήματα.
Μη γενικεύεις συνάδελφε.
Εγώ προσωπικά που πήρα μετάταξη (μετά από 20 χρόνια στη Δευτεροβάθμια) με αυτόν τον νόμο δεν έχω κανένα βύσμα και εργάζομαι πολύ περισσότερο στο Πανεπιστήμιο. Εν γνώση μου φυσικά, δεν παραπονιέμαι, απλώς περιγράφω το πλαίσιο.
Καιρός ήταν. Καραβυσματα. Να ανοίξουν θέσεις στην Απελλα και όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση.
Αλλο παλι και τουτο!! Δεν σας προλαβαίνουμε !!! Θα μας εξηγήσει η Παρατάσεως τους λόγους η αποφασίζομεν και διατάσσομεν άλλην μίαν φοράν!!
Συγχαρητήρια στην Υπουργό!
Καιρός ήταν να σταματήσει επιτέλους αυτή η μέθοδος του ''στρίβειν για του αρραβώνος''. Όλοι στο πεδίο των μαχών, στο σχολείο! Κι αυτοί που ζητούν κάθε χρόνο αποσπάσεις σε διάφορα ''ευαγή, ευάερα και ευήλια ιδρύματα'' κυρία Υπουργέ, καιρός είναι να επιστρέψουν...
βρέθηκε και λύση με την πλατφόρμα? αλλιώς πάμε πάλι για 2023