ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΕΚ: Το Υ.ΠΑΙ.Θ. «αναβαθμίζει» τα ΕΠΑΛ καταργώντας ολιγομελή τμήματα

Δημοσίευση: 10/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για διαρκή αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης ηχούν ως κύμβαλα αλαλάζοντα και αυτό το καλοκαίρι στα αυτιά των εκπαιδευτικών που βλέπουν να επαναλαμβάνεται με ακόμη πιο αυταρχικό τρόπο η ίδια παρωδία:

Οι εγγραφές των ΕΠΑΛ ολοκληρώνονται μέσα στο μήνα Ιούλιο και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών αγωνίζονται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά των παιδιών τους τις δύο μοναδικές ημέρες της εφημερίας στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να λύσουν όλα τα προβλήματα που η γραφειοκρατία, η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και οι ατελείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν δημιουργήσει σε δύο μόνο ημέρες. Οι μαθητές που δεν πρόλαβαν να γραφτούν ζουν στην αβεβαιότητα του αν θα υπάρξει επόμενη φάση εγγραφών δεδομένου ότι δεν έχει αναγγελθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα. Οι Περιφέρειες Εκπαίδευσης οριστικοποιούν τα απολύτως αναγκαία τμήματα (τα μοναδικά όπως τα αποκαλούν) και νίπτουν τας χείρας τους. Πολλά τμήματα σε Τομείς και Ειδικότητες που δεν έχει συμπληρωθεί ένας ορισμένος αριθμός μαθητών «μένουν στον αέρα» μαζί με τους μαθητές που έχουν γραφτεί σε αυτά και με τις οικογένειες να διερωτώνται που θα φοιτήσουν τα παιδιά το Σεπτέμβρη.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής, είναι να προκύπτουν πολλά  πλασματικά  λειτουργικά κενά που δημιουργούνται πριν ακόμη ολοκληρωθεί η Β΄ φάση των εγγραφών.

Αντίστοιχα , προκύπτουν  πλασματικά λειτουργικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί από τους οποίους  ζητείται δήλωση προτίμησης στα κενά που οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανακοινώνουν!

Ο στόχος αυτής της μεθόδευσης είναι  προφανής : η ασφυκτική πίεση του χρονικού πλαισίου για τις εγγραφές να οδηγήσει στη λειτουργία μικρότερου αριθμού τμημάτων με άμεση συνέπεια την μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και λειτουργικές δαπάνες.

Η  αντιμετώπιση του Υ.ΠΑΙ.Θ. σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι βαθιά προσβλητική, και απαξιωτική!

Επειδή το αγαθό της εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπόκειται σε μεθοδεύσεις όπως η παραπάνω, η Π.Ε.Κ. απαιτεί:

  • την άμεση έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων από το Υ.ΠΑΙ.Θ.
  • τη δυνατότητα λειτουργίας  όλων των τμημάτων που θα προκύψουν από τη Β’ φάση των εγγραφών στα ΕΠΑΛ σύμφωνα με την εκτίμηση των σχολείων όπως  δηλώθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκπρόθεσμων εγγραφών όπως ορίζει ο νόμος και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των τμημάτων που τελικά θα λειτουργήσουν το 2022-23.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Π.Ε.Κ.

Σχόλια (6)

 
ουδέν σχόλιο
10 Αυγ 2022 14:10

Ο καθένας βλέπει μονο τη δική του πλευρά. Ας δου΄με τη δουλειά που γίνεται στα ΕΠΑΛ ειδικά μετά από ΜΝΑΕ και πρότυπα. Τι έμεινε τελικά; Ο καθείς τα κεκτημένα.

 
ΔΜ
10 Αυγ 2022 13:40

@Γιάννης10, δεν είναι σπουδαστές, μαθητές είναι αφού πρόκειται για Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σπουδαστές στα ΔΙΕΚ!
Εσείς αυτό καταλάβατε από την ανακοίνωση; Το ότι δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και οι μαθητές βρίσκονται στον αέρα γιατί οι θέσεις και τα τμήματα "κλειδώνουν" τον Ιούλιο μέσα σεια εβδομάδα, εσείς το ερμηνεύετε ως προστασία των υπεράριθμων; Οι οποίοι έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ενώ αντίθετα προσλαμβάνονται όλο και περισσότεροι αναπληρωτές;

 
πήξαμε στον εξορθολογισμό
10 Αυγ 2022 12:39

και από το υπαιθ και από τους συνδικάλες. ΚΑΜΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

 
Γιάννης
10 Αυγ 2022 10:57

Σκέφτεστε τους υπεράριθμους δηλ; Καλύτερα να δείτε τους σπουδαστές!

 
Αλήθειες
10 Αυγ 2022 10:56

Αυτό που μας νοιάζει είναι τα ολιγομελή τμήματα και η διατήρηση και όχι η ποιότητα σπουδών ; Γιατί να διατηρούνται τμήματα με ελάχιστους μαθητές ; Ποιον τελικά εξυπηρετεί;

 
Φόρμουλα 1 μας έκανε
10 Αυγ 2022 09:54

Άφησε και τίποτα που να μην το "αναβαθμίσει" το υπουργείο των αρίστων?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ