ΜΑΘΗΤΕΣ

Θ. Ψαλτοπούλου: Η ατομική ευθύνη το πιθανό σενάριο για τα σχολεία – Πάμε σε μεγαλύτερες μολυσματικότητες

«Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση»
Δημοσίευση: 14/08/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μίλησε στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» και έδωσε απαντήσεις για το ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί γονείς και μαθητές, ενώ προς το παρόν τα κρούσματα κορονοϊού είναι αυξημένα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες».

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5 – 3 χρόνια με κορονοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μην τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης, όσο της χρήσης μάσκας και λειτουργίας του ατόμου με μάσκα» σημείωσε η κα Ψαλτοπούλου. Και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από όλη αυτή τη διαχείριση του κορονοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρόλα αυτά έχουμε 3-4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι δυνατότητες οι εμβολιαστικές σταδιακά με το νέο εμβόλιο».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται οι μαθητές σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test.

«Το τεστ, καλό είναι να δίνεται ως ένα βαθμό αυτή η δυνατότητα σε νόσηση μαζικού ελέγχου, σίγουρα η Επιτροπή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατάλληλα θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιδημιολογική κατάσταση, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος, στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις. Στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση».

Όπως είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, «τα κρούσματα είναι αυξημένα. Αυτό που κοιτάμε βέβαια είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τους έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας».

«Πηγαίνουμε σε παραλλαγές με μεγαλύτερες μολυσματικότητες, δεν είναι απαραίτητο όμως ότι έχουν πιο βαριά νόσηση ή έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που τις διαφέρουν από τις προηγούμενες. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός εμβολίου που να καλύπτει όλες αυτές τις υποπαραλλαγές, ακόμα και τις μελλοντικές, έτσι ώστε και το εμβόλιο να γίνεται μια φορά άπαξ, προσπαθεί τουλάχιστον η επιστημονική κοινότητα έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τη σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό».

Τόνισε, επίσης, ότι «είμαστε αρκετά θωρακισμένοι εφόσον έχουμε κάνει την 3η δόση (του εμβολίου) και τα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας αν έχουν κάνει την 4η δόση. Αν δεν έχουν κάνει την 4η δόση, καλό είναι να την κάνουν. Τώρα περιμένουμε βέβαια προς τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο να κυκλοφορήσει, εφόσον εγκριθεί και στη χώρα μας, ένα εμβόλιο πιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο».

«Δεν πρέπει να αμελήσουμε όμως αν είμαστε σε αυτές τις ηλικίες και έχουμε προβλήματα υγείας, να εμβολιαστούμε τώρα, εφόσον αυτό που διαθέτουμε είναι αποτελεσματικό ως προς τη βαριά νόσηση» συμπλήρωσε. Εξήγησε πως «ένα άτομο 3ης και 4ης ηλικίας μπορεί να έχει και προβλήματα υγείας οπότε είναι αρκετά εύθραυστο, ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από άλλους ιούς. Αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν, όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς έχουμε φτάσει στην ατομική ευθύνη αλλά ακόμα περισσότερο αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν».

Επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρχουν τα πανηγύρια, οι διακοπές, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι αυτά είναι τα πιο ευάλωτα άτομα για σοβαρή νόσηση. Η μάσκα είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή που έχουν να προστατευτούνε όπως και γρήγορο τέστινγκ αν δούνε ότι κάποιος γύρω τους νόσησε ή έχει συμπτώματα. Πλέον υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που μπορούν να βοηθούν σε αρχικό στάδιο έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση».

«Το πρόβλημα το κορονοϊού είναι ότι μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε προ συμπτωματικό στάδιο ή και κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει» είπε η κα. Ψαλτοπούλου.

Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, ανέφερε ότι «το περνάνε με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά, δυστυχώς όμως και στη χώρα μας και διεθνώς δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις παιδιών τα οποία είχαν πιο σοβαρή νόσηση».

Πηγή: ΕΡΤ

Σχόλια (26)

 
Πρώτη προτεραιότητα τα Σχολεία
18 Αυγ 2022 21:34

Τα παιδιά -ειδικά τα μη προνομιούχα- αρκετά έχουν υποστεί με το «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων, με την κακοσχεδιασμένη «τηλεκπαίδευση» που όλοι (μαθητές, δάσκαλοι και γονείς) αναθεματίζουν και με τις δεκάδες χαμένες ώρες τις προηγούμενες χρονιές.

Καιρός να λειτουργήσουν σωστά τα δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς παρανοϊκές υστερίες, και η (όποια) διοικητική αρχή ας αναλάβει τις ευθύνες της ώστε αυτή τη δεκαετία να καλυφθεί το έδαφος που χάθηκε: Να δρομολογηθούν διορισμοί μονιμων καθηγητών και τα επόμενα έτη, και να περάσουμε στη νέα εποχή χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Πολιτεία χωρίς εκπαίδευση δε νοείται, δε θα φορτωθούν τα ανήλικα παιδιά το βάρος του κόσμου.

 
Αργυρώ
18 Αυγ 2022 11:32

@Αργυρω
Θα σας έλεγα να ξαναδιαβάσετε προσεκτικά αυτό που γράψατε.
Και σας προτρέπω να ενημερωθείτε από τις άνω των 150 μελετών που δημοσιεύθηκαν σε σχέση με την χρήση μάσκας, τα υποτιθέμενα οφέλη και τους κινδύνους, πριν "απαιτησετε" την υποχρεωτική της χρήση από τα παιδιά.

 
Με ή χωρίς?
18 Αυγ 2022 11:01

Όλες οι απόψεις σεβαστές. Όταν όμως γίνεται πλέον λόγος για "ατομική ευθύνη", υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι τελικά στην πράξη.... ΔΕΝ θα γίνει "το έλα να δεις".... κι ότι από το Σεπτέμβριο (είτε με μάσκες είτε χωρίς) τα νούμερα θα πάρουν την ανηφόρα?

 
Εμβόλια όχι μάσκες
17 Αυγ 2022 19:14

Από τη στιγμή που πολίτες άνω των 50 ετών ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να εμβολιαστούν είναι οξύμωρο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις ηλικίες 4 έως 18 ετών.

Η ελληνική πολιτεία ας αναλάβει τις ευθύνες της και ας ξεκινήσει ελέγχους για την τήρηση των κανονισμών στους χώρους λατρείας (πχ. εκκλησίες) και καταστήματα και μέσα συγκοινωνίας - οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους, δεν μπορεί να λειτουργεί το κράτος με δύο μέτρα και σταθμά και να ζημιώνεται η εκπαίδευση.

 
Σεβασμός στο μέλλον
17 Αυγ 2022 19:08

Σεβασμό οφείλουμε πρώτα προς τα παιδιά, που είναι το μέλλον μας και το μέλλον κάθε κοινωνίας. Αλίμονο αν φτάσουμε να αντιμετωπίζουμε τους εφήβους ως ασθενείς, περιορίζοντας την υγιή ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη ούτε ανοικτούς χώρους χωρίς συνωστισμό ούτε στην τάξη.

Ας μην πληρώσουν οι επόμενες γενιές τα δικά μας λάθη με την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.

 
KONSTANTINA
17 Αυγ 2022 17:27

Νομίζω ότι η σύγκριση μεταξύ σχολείων και νησιών / κέντρων διασκέδασης κλπ είναι ατυχέστατη. Στα πρώτα η φοίτηση είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Ο ευάλωτος λοπόν πληθυσμός ή όποια παιδιά και εκπαιδευτικοί συνοικούν με ευάλωτους μπορούν να αποφύγουν τα νησιά και τα κέντρα διασκέδασης, αλλά φυσικά όχι το σχολείο!!! Επιστρέφοντας μπορούν φυσικά να εξεταστούν πριν συναντήσουν τους συγγενείς τους. Αντίθετα η παραμονή στο σχολείο είναι υποχρεωτική, πολύωρη και πολύμηνη!!! Δεν πρέ΄πει να προστατεύεται όποιος υποχρεώνεται να έρθει στο σχολείο, ακόμα κι αν αποτελεί μια μειοψηφία (από την άποψη ότι η πλειοψηφία φαίνεται να μην κινδυνεύει από τον ιό);

 
Βιοπληροφορική
17 Αυγ 2022 16:11

Η πολιτισμένη κοινωνία επιβάλλει θεσμικά αυτό που πρέπει να γίνει. Ο σεβασμός στη ζωή επιβάλλει την χρήση μάσκας στις τάξεις.

 
@Αργυρώ
17 Αυγ 2022 14:40

Ναι είμαι εκπαιδευτικός και ΝΑΙ, επιθυμώ να φορούν οι μαθητές μου μάσκα επειδή ξέρω ότι έχω έναν μαθητή που κάθε φορά που θα πάει στους παππούδες του πρέπει να κάνει selftest και μια μαθήτρια που μένει μαζί με τους παππούδες της, ως παιδί μονογονεϊκής οικογένειας. Αν με τη μάσκα τα βοηθήσω να νιώθουν τα ίδια πιο ασφαλή και τους παππούδες τους πιο προστατευμένους, θα το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Και βεβαίως, αν μου το επιτρέπουν οι εγκύκλιοι, θα απαιτήσω και από τα υπόλοιπα παιδιά να φοράνε μάσκα...

 
Αργυρώ
16 Αυγ 2022 23:14

Απορώ πραγματικά.
Υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να φορούν μάσκα οι μαθητές τους; Εάν φοβούνται μπορούν να βάλουν αυτοί τρεις, ας βάλουν όσες θέλουν. Ας κάνουν δόσεις ανά μήνα. Έλεος πια!
Αφήστε ήσυχα τα παιδιά!

 
Ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδιά
16 Αυγ 2022 17:52

Καμία επιβολή μάσκας σε νήπια, παιδιά και εφήβους δε χρειάζεται, είναι αδιανόητο να τιμωρούνται συλλογικά οι νέοι στην Ελλάδα επειδή το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει τις εκκλησίες ή τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης!

Είναι δυνατόν μόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες να αντιμετωπίζονται ως φορείς;

Επιτέλους, το Δημόσιο Σχολείο είναι κοινωνικός θεσμός και πρέπει όλοι οι πολίτες να σεβαστούν την αποστολή του μέσα στην κοινωνία.

 
Ν..Μ
16 Αυγ 2022 17:10

Στο βωμό του χρήματος όλα!!!
Όταν υπάρχει τουρισμος δεν υπάρχει λόγος μέτρων για τον κορωνοιο...
Το κουτόχορτο στα κορόιδα από Σεπτέμβριο!!!
Δεν σας είπαν ότι τα κορόιδα πέθαναν από κορωνοιο??

 
Λέμε τώρα
16 Αυγ 2022 15:36

Θα θυμηθούμε τον ιό με το που θα επιστρέψουμε στα σχολεία. Τώρα κυκλοφορούμε κανονικά. Χωρίς μάσκα χωρίς προστασία.

 
Maria
16 Αυγ 2022 11:53

Μου φαίνεται απίστευτο που στα σχόλια υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν φυσιολογικό τα παιδιά να φοράνε μάσκες επί 6-10 ώρες κάθε μέρα. Για τρίτη χρονιά. Η κατηγορία που κινδυνεύει λιγότερο απ'όλους και που η μάσκα κάνει την μεγαλύτερη βλάβη, θεωρούν φυσιολογικό να φοράει μάσκα περισσότερο απ'όλους! Όλοι οι άλλοι σε μαγαζιά, μπαρ, δουλειές, εκκλησίες χωρίς. Δεν θα ήταν λογικό, ούτε απαραίτητο πλέον.

 
Δηλ
15 Αυγ 2022 16:01

Με την ίδια ατομική ευθύνη που κάνουμε διακοπές στο συνωστισμό! Α ξέχασα. Αρχίζουν τα σχολεία Σεπτέμβρη και θα θυμηθούμε ότι είμαστε ευάλωτοι. Προς το παρόν στα γλέντια και πανηγύρια.

 
Νίκος
15 Αυγ 2022 15:34

Αυτό, που από τη διαφήμιση της απόλυτης επιτυχία των κυβερνητικών επιλογών της α' φάσης της πανδημίας περάσαμε στο έτσι κι έτσι της β' φάσης και τώρα που η μπάλα φαίνεται να έχει χαθεί εντελώς αρχίζουμε αφενός τη δημιουργική λογιστική του Πλεύρη για το τι θα θεωρείται κρούσμα, αφετέρου την ατομική ευθύνη των πολιτών για να παραμείνουν υγιείς, εγώ το καταλαβαίνω ως την απόλυτη εφαρμογή του Δαρβινισμού. Όποιος μπορέσει θα ζήσει. Οι υπο΄λοιποι, απλά φταίνε οι ίδιοι, ή είναι άτυχοι.

 
Ανθή
15 Αυγ 2022 13:48

Μετά την κόπωση 2,5 ετών με υγειονομικά μέτρα και την πλήρη χαλάρωση της φετινής θερινής περιόδου, αναμένει κανείς επίδειξη ατομικής ευθύνης από τα παιδιά;

 
Με ατομική ευθύνη
15 Αυγ 2022 11:43

θα ψηφίσουμε οσονούπω....

 
Ξέφυγε…
15 Αυγ 2022 09:52

« Όσον αφορά στα παιδιά και τους εφήβους, ανέφερε ότι «το περνάνε με ελάχιστα συμπτώματα ή ασυμπτωματικά,..»
Και πως θα ξεκινήσουμε την καμπάνια εμβολιασμού για τα νέα εμβόλια που έρχονται τότε;

 
ΘΑΝΑΣΗΣ
15 Αυγ 2022 09:43

Υπάρχει ακόμα ο ιός; Γιατί στους τουριστικούς προορισμούς δεν παρατηρείται τίποτα το ανησυχητικό...Ούτε μάσκες ούτε αποστάσεις ούτε η περίφημη ατομική ευθύνη...Στα σχολεία ευδοκιμεί η πανδημία μόνο; Φτάνει πια με τον εμπαιγμό!

 
Ασχολίαστο
15 Αυγ 2022 02:26

Έχουν κολλήσει όλοι . Μετά το συγχρωτισμό των διακοπών θα θυμηθούμε και τον κορονοιο την πρώτη Σεπτέμβρη .

 
Άλλα λέτε κι άλλα κάνετε!
15 Αυγ 2022 00:54

"Σταδιακή αποκλιμάκωση...", "εισαγωγές που είναι ακόμη περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια...", "θάνατοι που παραμένουν υψηλοί...". Ακούτε τι λέτε κυρία μου;

 
Νηπιαγωγός
15 Αυγ 2022 00:49

Δηλαδή η μάσκα με εξασφαλίζει μέσα σε μια τάξη με είκοσι πέντε νήπια; Ας απαντήσει επιτέλους κάποιος "ειδικός" με ένα ναι ή με ένα όχι.

 
Πολίτης
15 Αυγ 2022 00:45

Για να καταλάβω. Όποιοι έχουν θέματα υγείας δεν θα ξαναβγούν από το σπίτι τους; Θα είναι όμηροι μιας άτυπης δικτατορίας των νέων και υγειών; Βρείτε μου ένα μέρος στην Ελλάδα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή η ατομική ευθύνη.

 
Νηπιαγωγός
15 Αυγ 2022 00:31

Δηλαδή η μάσκα με εξασφαλίζει μέσα σε μια τάξη με είκοσι πέντε νήπια; Ας απαντήσει επιτέλους κάποιος "ειδικός" με ένα ναι ή με ένα όχι.

 
Σωτήρης
14 Αυγ 2022 23:25

Αυτό με τη μάσκα γινόταν από πέρσι. Δύο τη φοράγαμε και όλοι οι υπόλοιποι όχι... Η ατομική ευθύνη είναι ανύπαρκτη στους περισσότερους. Και σαν να μην φτάνει αυτό... οι μη έχοντες ατομική ευθύνη στοχοποιούν τους έχοντες ατομική ευθύνη, τους εκθέτουν μπροστά στα μάτια των υπολοίπων μελών της σχολικής κοινόητας ( αυτοί οι κακοί εμείς οι καλοί που σας καταλαβαίνουμε...) και προσπαθούν τον εξαναγκασμό και την παρανομία όχι απλά να τους επιβληθούν αλλά και να πάρουν αποφάσεις για θέματα που αφορούν άλλα τμήματα και όχι τα δικά τους... Βγάλτε λοιπόν έναν στοιχειώδη μπούσουλα να κυλήσει ήρεμα η χρονιά... γιατί εδώ έχουν νόμους και τους παραποιούν... πόσο μάλλον να μην έχουν...

 
H κοροϊδία στο μεγαλείο της
14 Αυγ 2022 21:02

Εκεί που η κρατική ευθύνη είναι ανύπαρκτη βασιλεύει η ατομική ευθύνη...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.