ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η "λίστα" με τα 30 Αμερικάνικα Πανεπιστήμια, τα οποία φέρνει η Ν. Κεραμέως στην Αθήνα

Η "παρθενική" μαζική υποδοχή διοικήσεων τριάντα και πλέον μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής θα γίνει με "πανηγυρικό" τρόπο, στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και της Συνόδου Πρυτάνεων
Δημοσίευση: 19/09/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει τη λίστα με τα 30 Αμερικάνικα Πανεπιστήμια οι διοικήσεις των οποίων θα αφιχθούν στην Αθήνα στη 5 Νοεμβρίου, για να εξετάσουν την πολυεπίπεδη συνεργασία με τα ελληνικά ΑΕΙ.

Μεσολαβητής σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έκανε προσωπικές επαφές με τις διοικήσεις των αμερικάνικών Πανεπιστημίων.

Πρόκειται για τα εξής 30 Πανεπιστήμια:

 1. California Polytechnic State University
 2. Carnegie Mellon University
 3. Columbia University
 4. George Mason University
 5. Harvard University
 6. Indiana University
 7. Johns Hopkins University
 8. Joliet Junior College
 9. Lehigh University
 10. Michigan State University
 11. Ohio Northern University
 12. Princeton University
 13. Roger Williams University
 14. Rutgers University
 15. Stockton University
 16. Tufts University
 17. University of Alabama
 18. University of California, Berkeley
 19. University of Cincinnati
 20. University of Delaware
 21. University of Illinois at Urbana-Champaign
 22. University of Kentucky
 23. University of South Alabama
 24. University of Southern California, Viterbi School of Engineering
 25. University of Texas - Health Science Center
 26. Wayne State University
 27. Widener University
 28. William & Mary
 29. Yale University
 30. York College of Pennsylvania

Η "παρθενική" μαζική υποδοχή των  διοικήσεων των τριάντα  μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής θα γίνει με "πανηγυρικό" τρόπο, στην Αθήνα, παρουσία του πρωθυπουργού  Κ.Μητσοτάκη και της Συνόδου Πρυτάνεων.

Η υπουργός Παιδείας ετοιμάζει συγκεκριμένο πρόγραμμα διαδοχικών συναντήσεων των διοικήσεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με τους  εκπροσώπου των Πανεπιστημίων της Αμερικής, με στόχο:

 •                την  εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,
 •                τη   συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας,
 •                την  ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, και,
 •                άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε   προγραμματισμένη επίσκεψη Πρυτανικών Αρχών 28 Πανεπιστημίων της Αμερικής στην Αθήνα, για τον  Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε, λόγω Κορωνοϊού.

Με τις διατάξεις   που ψηφίστηκαν    στη Βουλή,παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου σε άλλες γλώσσες (Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών – Ξ.Π.Σ.) πλην της ελληνικής, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), όπως ίσχυε περιοριστικά μέχρι σήμερα. Βασικός στόχος του νέων αυτών ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κρίνεται ότι θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Ειδικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των Α.Ε.Ι., της αυτονομίας και της εξωστρέφειάς τους και την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνή πόλο έλξης για αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Η πρόβλεψη απλοποιημένων προς τούτο διαδικασιών, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, τηρουμένων βεβαίως των ασφαλιστικών δικλείδων διασφάλισης της ποιότητας κατά τις κείμενες διατάξεις.

Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον απόφοιτοι Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων που εδρεύουν στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.

 

Σχόλια (20)

 
Πετρος
22 Σεπ 2022 17:59

Κανένας ευχαριστημένος? Ότι και να κάνουν όλο γκρίνια ειστε

 
@Σημαντικό
21 Σεπ 2022 13:17

"Μέχρι τώρα τέτοιες συνεργασίες και σπουδές είχαν αυτοί που φοιτούσα σε μεγάλα ιδιωτικά και λίγοι των δημοσίων σχολείων. "
Σε τι αναφέρεστε? Δεν ήρθαν να μοιράσουν υποτροφίες για σπουδές προπτυχιακές στην Αμερική.. έχουν και δικούς τους αριστούχους!

 
@Σημαντικό
21 Σεπ 2022 12:30

Μπράβο δεν λές τίποτα! Συνεργασίες να δουν τα μάτια σου.. σε προγράμματα Αμερικάνικα που θα τα κάνουμε εδώ! Ποιος ασχολείτε με τα Ευρωπαϊκά (horizon και χαζομάρες..)!
Επίσης, χιλίαδες υποτροφίες μόνο για τους Έλληνες φοιτητές που αρίστευαν τόσο καιρό και δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε έξω να διαπρέψουν (τι brain drain -φήμες!..)- μπράβο Νίκη μας!! Συνέχισε και για άλλη μια τετραετία, σε θέλουμε όλοι!

 
Αριστεία, όχι αστεία
21 Σεπ 2022 12:00

Μαζί με τα πανεπιστήμια από την Αμερική ας φέρει και κανέναν μαθηματικό να διδάξει στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του ακριτικού Αμαρουσίου, γιατί οι μαθητές ακόμα τους περιμένουν.

 
@Σημαντικό
21 Σεπ 2022 11:11

Διαβάστε την τελευταία πρόταση/παράγραφο. Αυτή που λέει:
"Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες ..."

 
ΔΜ
21 Σεπ 2022 11:05

Επιτέλους εξωστρέφεια και κορυφαίες συνεργασίες για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Μη κίνηση που σαφώς ενισχύει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

 
"Αλίμονο σ' αυτούς που δεν αγάπησαν ζωή... αλίμονο"
21 Σεπ 2022 10:59

@ @αλίμονε 20 Σεπ 2022 23:11
Όλοι ξέρουμε-καταλάβαμε τι λέει, εκτός από όσους "κάνουν ότι" δεν ξέρουν-δεν καταλαβαίνουν....

 
Ευτυχώς
21 Σεπ 2022 10:37

@Σημαντικό
Δηλαδή μέχρι χθες, κάποιος που είχε την οικονομική ευχέρεια ή που ήταν τόσο καλός ώστε να πάρει υποτροφία, ΔΕΝ μπορούσε δηλαδή να σπουδάσει σε αυτά τα πανεπιστήμια? Έπρεπε να περιμένει μέχρι φέτος, για να "ανοίξει τις πόρτες" η κυρία Υπουργός?
Θα περιμένουμε λοιπόν με αγωνία να μας ενημερώσετε, πόσοι ακριβώς φοιτητές από τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, θα βρουν τώρα ανοιχτές πόρτες και υποτροφίες στο Harvard και στο Columbia.

 
Σημαντικό
21 Σεπ 2022 09:17

Μέχρι τώρα τέτοιες συνεργασίες και σπουδές είχαν αυτοί που φοιτούσα σε μεγάλα ιδιωτικά και λίγοι των δημοσίων σχολείων. Τώρα οι καλοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία. Είναι μεγάλη καινοτομία και ανοίγει πόρτες και γθα υποτροφίες σε αυτά τα πανεπιστήμια που θεωρούνται κορυφαία στον κόσμο. Μπράβο.

 
@αλίμονε
20 Σεπ 2022 23:11

Λες .. έκανε προεργασία με κόφτες στις Πανελλαδικές και με μείωση του αριθμού των εισακτέων, ώστε να στείλει την πελατεία στα ιδιωτικά; Λες δηλαδή οτι αυτούς που δεν καταφέρνουν να περάσουν ούτε στις πιο απαξιωμενες σχολές γράφοντας χάλια, έκανε προεργασία για να τους στείλει στο Χάρβαρντ; Που τα βρίσκετε αυτά μερικοί;

 
Alexandros
20 Σεπ 2022 17:07

Καλώς ήρθε το δολλάριο.....

 
Μισές δουλειές κάνουμε όμως....
20 Σεπ 2022 09:27

Παρακαλώ θερμά τους υπόλοιπους υπουργούς, να μιμηθούν το παράδειγμα της υπουργού παιδείας κι αμέσως μετά τα μεγάλα πανεπιστήμια (των ΗΠΑ, γιατί ως γνωστόν αλλού δεν υπάρχουν) να φέρουν στην Αθήνα και τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, τη Boeing, τη NASA, όλη τη Silicon Valley, το Χόλυγουντ και τα Oscars, την Coca-Cola, το FBI, το CSI Miami..... και τέλος την Madonna....

 
παρατηρητης
20 Σεπ 2022 08:04

ποσο γρηγορα το προχωρησε το σχεδιο των ιδιωτικων με νομοσχεδια και τις αναλογες ρυθμισεις.Εδω δεν ελυσε σοβαρα προβληματα γιατι δεν ηθελε με σχολες φαντασμα με ειδικοτητες οτι ναναι και με την χιλιοταλαιπωρημενη ΑΣΠΑΙΤΕ.Με τον νομο της αφησε κενες θεσεις στις παραγωγικες σχολες Αξιωματικων και φετος κ περσι δεν εχουν ξαναγινει αυτα τα χαλια.Αλαργα και να σε θυμομαστε σαν εφιαλτη στην τριτοβαθμια

 
Ανακριβειες - μέλος ΔΕΠ
20 Σεπ 2022 08:01

Κοινά προγράμματα μπορούσαν να γίνουν ήδη από προηγούμενους νόμους και όχι με τον τελευταίο νόμο.

Επίσης, σίγουρα είναι καλό να υπάρχει συνεργασία με Ιδρύματα των ΗΠΑ, αλλά ο κύριος χρηματοδοτικός μοχλός των Ελληνικών ΑΕΙ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αντίστοιχα προγράμματα (πχ Horizon). Σε αυτά θα πρέπει να είναι ο πυρήνας των συνεργασιών και των προτάσεων.

 
Αλίμονο
20 Σεπ 2022 01:34

Αλίμονο. Τόση προεργασία έκανε, με κόφτες στις Πανελλαδικές και με μείωση του αριθμού των εισακτέων, ώστε να στείλει την πελατεία στα ιδιωτικά.

 
@
19 Σεπ 2022 22:57

Απ' ό,τι βλέπω ανήκουμε στην Ε.Ε. αλλά οι συνεργασίες και οι συναναστροφες
γίνονται μόνο με ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ! ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ...

 
Πραγματικότητα και πληθυσμιακό μέγεθος Ελλα΄δας
19 Σεπ 2022 20:12

Εδώ και 20 χρόνια, διαβάζουμε στον Τύπο παρόμοιες ειδήσεις για «διεθνείς συνεργασίες με ΑΕΙ του εξωτερικού» (Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής κ.α.), όμως τίποτα δεν έχει προχωρήσει πέρα από το περιορισμένο επίπεδο μερικών δημοσιεύσεων στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων που οργανώνονται από εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες.

Πρέπει επιτέλους το Υπουργείο και οι Πανεπιστημιακές διοικήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου, έχει πολύ μικρό πληθυσμό για να είναι ελκυστική για επενδύσεις ξένων ιδρυμάτων σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο και να επικεντρωθούν περισσότερο στις δι-ιδρυματικές συνεργασίες σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο.

Εξάλλου, είναι πολύ καλύτερο να επιδιώξουν τη σύνδεση με ιδρύματα της νότιας Ευρώπης και άλλων γειτονικών περιοχών (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Τουρκία κ.α.), με τα οποία τα ελληνικά Πανεπιστήμια μοιράζονται περισσότερα κοινά στοιχεία δομή και ακαδημαϊκή κουλτούρα (πχ. τετραετή διάρκεια σπουδών, έμφαση σε θεωρητικές γνώσεις, κοινές αναφορές στην ανάπτυξη του Μεσογειακού πολιτισμού)

 
Κώστας Δελίδης
19 Σεπ 2022 19:46

Αξιέπαινη, σημαντική και με πολλαπλά οφέλη πρωτοβουλία-προσπάθεια- ενέργεια. Θα βρεθούν -ως συνήθως υπάρχουν- καλοθελητές που να μην τους αρέσει και να την κατακρίνουν ?

 
Xm
19 Σεπ 2022 19:45

Τα στέκια στη φιλοσοφική τα ρώτησε; Τόσος ντόρος για το Harvard, το Yale και το Princeton; Σιγά τα πανεπιστήμια.

 
μπάρμπα Μήτσος
19 Σεπ 2022 18:55

Είμαι ενθουσιασμένος παιδί μου για τα κατορθώμα΄τα σου.
Μην ξεχάσεις όμως παιδί μου τους φτωχούς δασκάλους που έστειλες στα μακρινά χωριά. Φρόντισε να βρεθεί ένα σπιτάκι να μην βραχούν τα μπογαλάκια τους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ